Näin teet epoksilattian yhtenä viikonloppuna

Peilikirkas epoksilattia näyttää hyvältä ja on helppo pitää puhtaana, mutta sen tekeminen ei ole ihan helppoa. Epoksin levittämiseen pitää valmistautua huolellisesti ja alusta puhdistaa niin hyvin, ettei siihen jää mitään ylimääräistä. Lisäksi epoksi pitää levittää rivakasti. Kaikki on kuitenkin vaivan arvoista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
48 tuntia
Hinta
800 euroa

Johdanto

Verkkokaupan teksti varoittaa kolmeen kertaan, ettei tämä epoksi ole tarkoitettu tee se itse -rakentajille.

Vesiliukoisen epoksimaalin levittäminen on melko helppoa, ja sitä voi käyttää lattioiden lisäksi seiniin, mutta tämä tuote on täyttä epoksia. Se on paksua ja sitkeää, ja sen levitysaika on suhteellisen lyhyt. Kun aika loppuu, epoksi kovettuu, eikä sille voi tehdä enää mitään.

Levittäminen tuntuu samalta kuin yrittäisi työntää hiekkaa pitkin lattiaa.

Alusta pitää puhdistaa erittäin huolellisesti ennen pohjusteen levittämistä. Kun epoksi kaadetaan lattialle, sen levittämiseen on aikaa vain 30 minuuttia. Tuote ei anna armoa vaan muuttuu sen jälkeen kivikovaksi.

Asiantuntijamme keräsi rohkeutensa ja teki epoksilattian ensimmäistä kertaa. Lattiasta tuli todella hyvä. Suosittelemme, että luet jutun kokonaan, ennen kuin päätät, sopiiko työ sinulle.

Tässä jutussa tehdään 30 neliön kokoinen epoksilattia. Siihen tarvittiin 7,5 kiloa pohjustetta ja 40 kiloa pinnoitetta, joista tulee noin 1,5 milliä paksu kerros.

Ohjeet

01
Aloita pohjusteesta 8 Vaihe

Epoksilattian tekeminen aloitetaan levittämällä pohjuste. Lattian pitää olla huokoinen, kuiva ja imevä, eikä siinä saa olla rasva- tai öljytahroja. Lattian pinnassa ei saa myöskään olla tartuntapohjustetta, sillä se sulkee betonin huokoset. Ennen pohjusteen levittämistä lattia on hiottu, pyyhitty puhtaaksi ja imuroitu neljään kertaan. Lopuksi lattia on vielä kontattu läpi viimeisten roskien pölyhiukkasten varalta.

Lattialle levitetään mahdollisimman ohut kerros pohjustetta telalla.

1

Pue kaikki suojavarusteet ja piikkikengät päälle heti aluksi. Pohjuste kovettuu yhtä nopeasti kuin pinnoite, joten valmistaudu huolellisesti!

2

Poista nukka telasta maalarinteipillä. Kaikissa teloissa on irtokarvoja, jotka voivat tarttua kiinni pohjusteeseen ja kovettua inhottaviksi piikeiksi lattian pinnalle.

3

Sekoita komponentit yhteen. Ostimme ainesosat valmiiksi mitattuina, joten ne piti vain sekoittaa yhteen. Jos mittaat aineet itse, noudata tarkasti valmistajan ohjeita.

4

Sekoita komponentit yhteen pora­ koneella ja vispilällä. ÄLÄ paina startti­ nappia, ennen kuin vispilä on astian pohjalla.

5

Levitä pohjuste lattialle. Varo, ettei aine leviä mihin sattuu.

6

Levitä pohjustetta telalla koko lattialle. Aine on riittoisampaa kuin aluksi näyttää. Sitä riittää niin monelle neliölle kuin on tarkoitus.

7

Käytä tavallista pensseliä nurkissa ja muissa paikoissa, joihin tela ei mahdu.

8

Levitä ainetta aivan seinien viereen. Lopeta heti, kun aine alkaa jähmettyä. Pidä kelloa silmällä, jotta ehdit levittää pohjusteen joka puolelle 30 minuutissa.

02
Viimeistele pinnoitteella 8 Vaihe

Pohjusteen pitää saada kovettua 10-20 tuntia ennen pinnoitteen levit­ tämistä. Pohjuste ei kovetu siinä ajassa kokonaan, vaan se tuntuu edelleen hieman tahmealta, kun sitä koskete­ taan kumihanskalla. Noudata tarkasti tuotteen valmistajan ohjeita kuivumis ajoista.

Kun pohjuste on kuivunut tarpeeksi, on aika levittää pinnoite. Se on hieman paksumpaa kuin pohjuste. Pue suojava rusteet ja piikkikengät päälle ja ota piik kitela ja laastikampa valmiiksi. Muista, että pinnoitteen levittämiseen on aikaa vain noin 30 minuuttia. Se pätee noin 20 asteen huonelämpötilassa. Jos huoneessa on kuumempi, levitysaika on lyhyempi. Jos huonelämpötila on 10 astetta, levitysaikaa on enemmän, noin 40 minuuttia.

Jos aiot tehdä epoksilattian noin 10 neliön kokoiseen kylpyhuoneeseen, ehdit levittää epoksin yksin. Tilanne on kuitenkin eri, jos teet epoksilattian noin 30 neliön kokoiseen olohuoneeseen. Silloin epoksi pitää sekoittaa kahdessa osassa ja astiassa. Se tarkoittaa, että työhön tarvitaan kaksi. Heti, kun ensimmäinen epoksierä on sekoitettu, se pitää kaataa lattialle, ja toisen erän sekoittaminen pitää aloittaa heti, kun ensimmäinen on valmis.

1

Sekoita epoksimassa huolellisesti, ennen kuin lisäät siihen kovettimen. Jos käytät niin paljon epoksia, ettei se mahdu yhteen astiaan, sekoita kaikki epoksimassa kerralla. Et ehdi tehdä sitä enää myöhemmin.

2

Sekoita kovetin epoksimassaan ja jatka sekoittamista niin kauan, että aine on tasalaatuista. Tässä tapauksessa ainesosat toimitettiin valmiiksi mitattuina, joten ne piti vain kaataa samaan astiaan. Lisää kovetin sekaan astia kerrallaan ja sekoita. Jos sekoitat kovettimen liian aikaisin ja annat aineen olla, se jähmettyy nopeasti pilalle.

3

Levitä epoksia lattialle pieniksi lammikoiksi. Pinnoite käyttäytyy samalla tavalla kuin pohjuste, eli sitä tulee kaadettua helposti liikaa. Käytä hetki siihen, että opit tuntemaan aineen koostumuksen, jotta lammikoista ei tule liian isoja. Jos tarvitset monta astiallista epoksia, työkaverisi pitää alkaa sekoittaa toista astiallista viimeistään tässä vaiheessa.

4

Levitä epoksimassa joka puolelle lattiaa laasti kammalla. Massa on raskasta, ja sitä on vaikea levittää, eikä laastikampa tee työstä yhtään kevyempää. Älä hermostu siitä, että laastikamman jäljet näkyvät epoksissa selvästi. Ne katoavat itsestään, kun epoksi tasoittuu. Jatka vain levittämistä rivakkaan tahtiin, jotta aine ei pääse kovettumaan!

5

Käytä pensseliä huoneen nurkissa ja vaikeissa paikoissa kuten patteriputkien ympärillä.

6

Käy tasoite perusteellisesti läpi piikkitelalla. Se poistaa epoksin sekaan jääneet ilmakuplat ja varmistaa, että epoksi leviää tasaisesti myös viimeisiin pälvipaikkoihin.

7

Käsittele epoksi piikkitelalla niin moneen kertaan kuin ehdit. Lopeta käsittely heti, kun pinnoite alkaa muuttua liian sitkeäksi.

8

Anna pinnoitteen kuivua vuorokauden ajan. Kokeile varovasti, kestääkö pinnoite, ennen kuin kävelet sen päällä. Epoksin pitää kovettua viikon ajan, ennen kuin sen päälle voi kantaa raskaita huonekaluja.

Materiaalit

  • Pohjustetta (7,5 kg)
  • Epoksipinnoitetta (40 kg)
  • Piikkikengät
  • Porakone ja vispilä
  • Laastikampa (50 cm leveä)
  • Piikkitela (50 cm leveä)
  • Pensseli

Vie aikaa

48 tuntia kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 800 euroa/30 m².

Vaikeusaste

Epoksilattian tekeminen ei sovi huonohermoiselle rakentajalle, sillä epoksi pitää levittää nopeasti ja tekniikka pitää opetella lennosta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …