Luonnollisesti himmeällä lakalla

Nykyaikaiset lakat tekevät lattiaan tyylikkään ja himmeän pinnan, joka muistuttaa öljyttyä puuta. Lakattu pinta on paljon kovempi, ja se on helpompi pitää kunnossa ja puhtaana.

Himmeä lakka. Luonnollinen pinta puulattialle.

Lakattu pinta on kestävä. Lakka sopii hyvin esimerkiksi keittiöön, sillä siellä liikutaan paljon, ja lattialle putoaa joskus ruokaa.

Lakatut lattiat olivat aiemmin kirkkaita ja kiiltäviä, ja paksu lakkakerros erottui selvästi niiden pinnasta. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Suosituimmat lattialakat eivät ole enää kiiltäviä ja peilikirkkaita vaan himmeitä, ja ne korostavat puun luonnollista ulkonäköä.

Aidon näköiset lattiat ovat muotia, ja himmeä lakka on suosittu tapa uuden tai vastahiotun lattian suojaamiseen. Lakan suosio johtuu myös siitä, että se tekee lattiaan kestävän pinnan. Lisäksi lakattu lattia on helppo pitää kunnossa ja puhtaana.

Lakka sopii erityisen hyvin eteiseen ja kaikkiin muihin paikkoihin, joissa liikutaan paljon. Lakasta on hyötyä myös keittiössä, sillä se suojaa puuta lattialle putoavilta ruuilta ja juomilta.

Nykyaikaisissa taloissa paljon tupakeittiön tapaisia avoimia tiloja. Saman huoneen lattiat kannattaa käsitellä samalla tavalla, jotta lopputulos näyttää tasapainoiselta. Käytännössä se tarkoittaa, että koko lattia pitää käsitellä kestävällä pinnoitteella. Lakka on vahva ja hyvän näköinen vaihtoehto, joka sopii kaikkiin tiloihin.

3 perinteistä pintakäsittelytapaa

Saippua, öljy ja lakka ovat kolme yleisintä tapaa uuden tai hiotun puulattian käsittelyyn. Käsittely­ tapa vaikuttaa siihen, kuinka paljon puu kestää kulutusta, miltä puu näyttää ja kuinka paljon sitä pitää huoltaa.

Pintakäsittelytavan valinta on makuasia, mutta se riippuu myös lattian tyypistä. Lattian voi käsitellä myös lipeällä, mutta lipeäpinta ei kestä sellaisenaan. Lipeäkäsitelty pinta pitää viimeistel­ lä joko saippualla, lakalla tai öljyllä. Markkinoilla on sekä läpinäkyvää että valkoista lipeää, jotka molemmat korostavat puun syykuviota.

Lipeää käytetään yleensä vaaleiden puulattioiden kuten saarnin, pyökin ja havupuiden vaalen­ tamiseen. Lipeäkäsittely ei sovi tammelle, sillä se sisältää happoja ja värjäytyy helposti lipeän vaikutuksesta. Lipeä ehkäisee puun kellastumista auringonvalossa.

Saippua

Saippua tekee lattiaan himmeän ja tyylikkään pinnan mutta ei imeydy puuhun eikä kyllästä lattiaa pintaa syvemmältä. Saippuasuojaus tehdään kerroksittain väkevällä liuoksella. Saippua suojaa puuta sitä paremmin, mitä useampi kerros saippuaa levitetään. Saippuapinta hylkii vettä ja likaa. Saippua kuluu helposti, joten lattia pitää käsitellä usein. Toisaalta saippuapinta on helppo pitää kunnossa, sillä siihen tarvitaan pelkkää saippuavettä. Saippuakäsittely sopii useimmille vaaleille puula puula­ jeille. Saippuan kanssa käytetään tarpeen mukaan lipeää.

Öljy

Oljy tekee puun pinnasta himmeän ja luonnollisen näköisen ja korostaa puun lämmintä hehkua. Öljy voi olla kirkasta tai sävytettyä. Läpinäkyvää öljyä käytetään yleensä tummille puulajeille, kun taas valkoista käytetään vaaleille puille, jotka on mahdollisesti käsitelty lipeällä. Puun rakenne tuntuu selvästi öljyn läpi, ja öljytty lattia tuntuu pehmeältä jalan alla. Öljyäminen tekee lattiasta kestävän, sillä öljy imeytyy puuhun ja suojaa sitä syvältä. Öljy kovettuu, mutta ei suojaa pintaa naarmuilta. Öljykäsittely on melko työlästä, sillä lattia pitää kiillottaa ennen öljyn levittämis käsittely levittämistä. Lisäksi öljyttyä lattiaa pitää huoltaa hoitoöljyllä. Toisaalta kulunut öljypinta on helppo kunnostaa, sillä puhki kuluneen kohdan voi paikata öljyämällä.

Lakka

Lakka muodostaa puun pinnalle tiiviin ja yhtenäisen kerroksen, joka kestää kulutusta ja on helppo pitää puhtaana. Lakkaa on suhteellisen helppo Lakan perusvärit ovat levittää telalla, pensselillä tai lastalla. Lakan perusvärit ovat kirkas ja valkoinen, ja sen kiiltoaste vaihtelee himmeästä täyskiiltävään. Edes täyshimmeällä lakalla käsitelty pinta ei näytä yhtä himmeältä kuin öljyllä tai saippualla käsitelty lattia. Kulunut kohta pitää lakata uudestaan ennen kuin lakkapinta kuluu puhki, sillä muuten lattia pitää hioa ja lakata kokonaan uusiksi. Lakattu lattia on helppo pitää kunnossa ja puhtaana, sillä siihen tarvitaan vain tavallista puhdistusainetta.

Näin lakkaat lattian

Lattian lakkaamiseen tarvitaan pohja- ja pintalakkaa. Se koskee sekä uusia ja käsittelemättömiä lattioita että vanhoja ja hiottuja puulattioita.

Lakat levitetään eri tavalla valmistajan ja lakan tyypin mukaan. Joitakin lakkoja ohennetaan ennen käyttöä lakkabensiinillä tai vedellä, toiset levitetään sellaisinaan. Jotkut lakat kaadetaan lattialle suoraan purkista ja levitetään lastalla, toiset levitetään pensselillä tai telalla vähän kerrallaan.

Käytä yhteensopivaa pohja- ja pintalakkaa ja noudata valmistajan ohjeita. Alla esitellään lattian lakkaamisen perusvaiheet.

1

PÄIVÄ 1

Pinnan pitää olla puhdas, kuiva ja pölytön. Poista lika ja epätasaisuudet pesemällä lattia ja hiomalla se kaut­ taaltaan. Imuroi hiomapöly huolellisesti verstaspölynimurilla.

2

PÄIVÄ 1

Pyyhi lattia puhtaaksi kuivaksi väännetyllä pyyhkeellä, jotta pinnalle ei jää hiomapölyä. Anna lattian kuivua kokonaan, ennen kuin jatkat.

3

PÄIVÄ 1

Levitä lattialle yksi tai kaksi kerrosta pohjalakkaa valmistajan ohjeiden mukaan. Pohjalakka on suhteellisen paksua, joten se tasoittaa lattiaa täyttämällä pienet kolot. Levitä pohjalakka valmistajan ohjeen mukaan joko telalla, pensselillä tai lastalla. Jotkut lakat kaadetaan lattialle suoraan purkista, mutta toiset kovettuvat niin nopeasti, ettei se ole mahdollista. Levitä lakka hyvässä järjestyksessä puun syiden suuntaisesti. Annan lakan kuivua yön yli.

4

PÄIVÄ 2

Hio lattia jyväkoon 150-180 hiomapaperilla. Puun pintaan nousee pohja­ lakkauksen jälkeen pieniä tikkuja. Hio laudat aina puu syiden suuntaisesti.

5

PÄIVÄ 2

Imuroi hiomapöly huolellisesti.

6

PÄIVÄ 2

Pyyhi lattia uudestaan kuivaksi väännetyllä pyyhkeellä, jotta hiomapöly lähtee pois kokonaan.

7

PÄIVÄ 2

Levitä ensimmäinen kerros pintalakkaa. Sekoita lakka kunnolla ennen levittämistä. Levitä pinta­ lakka valmistajan ohjeen mukaan joko telalla, pensselillä tai lastalla. Levitä lakka puun syiden suuntaisesti ja hyvässä järjestyksessä siten, ettei märkää lakka leviä kuivuneen lakan päälle. Älä levitä lakkaa liian kauas lakatun pinnan puolelle, sillä se voi tehdä lattiasta epätasaisen ja läikikkään. Anna lakan kuivua yön yli.

8

PÄIVÄ 3

Levitä toinen kerros pintalakkaa samalla tavalla. Pintalakka kuivuu 4-5 tunnissa sen verran, että sen päällä voi kävellä sukkasillaan.

9

PÄIVÄ 7

Lakka on kovettunut kokonaan. Nyt lattialle voi kantaa huonekaluja.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattiat