Lue mattomiehen parhaat vinkit

Kokolattiamaton asentaminen seinästä seinään voi olla vaikeaa. Tässä jutussa esitellään mattomiehen vinkit, joiden avulla maton asentaminen onnistuu kohtuullisen helposti.

Tässä jutussa kerrotaan mattomiehen vinkit vaikeisiin paikkoihin - kulmiin, listojen ja putkien viereen sekä oviaukkojen kohdalle. Lisäksi näytämme, miten kiinnität maton lattiaan.

HUOM Varmista ennen aloittamista, että alusta on täysin tasainen ja puhdas. Kaavi vanhan maton jäämät irti teräslastalla ja imuroi lattia perusteellisesti. Muuten epätasaisuudet näkyvät uuden maton läpi.

Nurkat

1. Leikkaa maton nurkkaan pystysuora viilto, jotta voit leikata yhden maton sopivaksi yksi reuna kerrallaan. Vedä nurkkaviilto lattiaan asti.

2. Asenna maton reunat päällekkäin ja paina ne kunnolla kiinni lattiaan joka puolelta. Tarkista, että matto yltää joka paikkaan ja leikkaa se poikki toista seinää pitkin.

Peitelistat

1. Aloita leikkaamalla mattoon viilto oviaukon viereen.

2. Nyt saat matosta tiukan otteen ja voit ja leikata sen suorassa kulmassa. Leikkaa matto siten, että se sopii oviaukkoon ja karmia vasten. Tee sama oven toisella puolella ja asenna matto oviaukkoon.

3. Leikkaa matto poikki karmia pitkin. Paina matto lujasti nurkkaan ja leikkaa matto poikki. Vaihda veitsen terä usein, jotta se pysyy terävänä.

Millaista terää kannattaa käyttää?

Maton leikkaamiseen voi käyttää perinteistä suoraa terää tai terää, jossa on koukku. Mattomies suosittelee käyttämään koukkuterää pitkiin ja suoriin leikkauksiin esimerkiksi seinustoilla, mutta suora terä sopii parhaiten kaareviin leikkauksiin esimerkiksi kynnyksen vieressä. Voit käyttää myös katkoteräveistä.

Kiinnitys

1. Liimaa maton reunat kiinni kaksipuoleisella teipillä viikon kuluttua maton levittämisestä. Älä kävele matolla ensimmäisen viikon aikana, jotta matto saa asettua. Jos matto liimataan kiinni ja leikataan liian aikaisin, sen keskelle voi tulla kupruja ja reunoille jäädä rakoja.

2. Viimeistele lattia jalkalistoilla. Jotkut listat asennetaan kiinnikkeillä, toiset ruuvataan tai liimataan kiinni. Jotkut kiinnikkeillä asennettavat listat ovat onttoja, jotta niiden sisään voi asentaa sähköjohtoja. Se on fiksua.

Näin asennat maton putken ympärille

Aloita leikkaamalla kohtisuoraan putken kohdalta. Kun matto on putken ympärillä, se on helppo viimeistellä mattoveitsellä.

Oviaukko ilman kynnystä

1. Liimaa maton reunat kunnolla kiinni oven kohdalle muutamalla pätkällä kaksipuoleista teippiä. Paina matto kunnolla kiinni teippiin.

2. Lyhennä mattolista sopivaksi rautasahalla. Listat ovat yleensä alumiinia tai messinkiä, joten sahaaminen on helppoa. Kiinnitä lista siten, että toinen puolikas on maton ja toinen lattian päällä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattiat