Lautalattia, jossa on hyvä akustiikka

Ponttilattian asentaminen on helppoa työtä, joka sopii kaikille. Yleensä laudat asennetaan solumuovin päälle, mutta betoniin liimatut laudat eivät narise tai kolise jalan alla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
70 €/m2
Lautalattia, jossa on hyväakustiikka

Betonista ja laudoista tulee yhtä. Liima pitää laudat ja betonin kiinni toisissaan ja johtaa askeläänet syvälle lattiaan.

Johdanto

Parketti- ja laminaattilattiat asennetaan yleensä kelluvina solumuovin päälle. Se tarkoittaa, ettei lautoja kiinnitetä alustaan.

Toinen vaihtoehto on liimata laudat kiinni, jotta ne eivät pääse liikkumaan lämpötilan ja ilmankosteuden vaihtelun mukaan. Kun lattia ei liiku, se ei myöskään narise. Liimaaminen vaimentaa askelääniä ja sen myötä koko huoneen kaikumista. Se johtuu siitä, että liima sitoo lattialaudat ja alla olevan betonilaatan yhteen.

Tärkeät valmistelut

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten asennat kiinni liimattavan lautalattian. Lattian pitää olla tasainen ja puhdas ennen lautojen asentamista. Hio kohoumat ja täytä kolot lattiatasoitteella.

Ohjeissa kerrotaan muun muassa, mitä hyviä ja huonoja puolia puulattialla on. Näytämme myös, miten:

  • asennat kaksi ensimmäistä riviä
  • asennat lattialaudat vaikeisiin paikkoihin kuten oviaukkoihin
  • asennat viimeiset rivit

Työn iloa!

Ohjeet

Kaksi ensimmäistä lautariviä

Mittaa aluksi huoneen leveys ja laske, kuinka monta lautariviä lattiaan menee. Halkaise ensimmäisen rivin laudat, jos viimeisestä rivistä on tulossa alle neljä senttiä leveä. Halkaise ensimmäiset laudat siten, että niistä tulee yhtä leveät kuin viimeisen rivin laudoista.

Varmista, että kahden ensimmäisen rivin laudat sopivat paikoilleen, ennen kuin liimaat ne kiinni. Jatka asentamis-ta kaksi riviä kerrallaan. Varmista lauto-jen sopivuus aina ennen liimaamista.

1

Limitä lautarivejä puolen laudan verran. Aloita ensimmäinen rivi kokonaisella laudalla, toinen rivi puolikkaalla laudalla ja niin edelleen. Tee irti sahatusta puolikkaasta toisen rivin viimeinen pala.

Levitä liimaa kahden lautarivin alle kerrallaan. Siten liima ei kuivu ennen aikojaan, tartu vaatteisiin ja sotke joka paikkaa.

2

Piirrä syvennyksen kohta. Ensimmäisten rivin lautojen pitää olla 14,5 senttiä leveitä seinän vieressä mutta kokonaisia syven- nyksen kohdalla. Piirrä syvennyksen kohta lautaan suorakulmalla.

3

Sahaa ylimääräinen osa pois seinän kohdalta. Käytä esimerkiksi pistosahaa ja sahaa alapuolelta, jotta pintaan ei tule tikkuja. Tarkista, että lauta sopii paikalleen.

4

Aloita seuraava rivi puolikkaalla laudalla. Yhdistä laudat toisiinsa, mutta älä liitä niitä ensimmäisen rivin lautoihin. Asenna seinän ja laudan väliin 3-4 milliä paksut kapulat.

5

Piirrä rajaviiva. Sahaa laudasta pätkä, poista pontti ja piirrä lattiaan viiva liiman levittämistä varten. Ole tarkkana, jotta liima ei leviä rajan yli.

6

Sitten liimataan. Levitä lattialle tasai­ nen kerros liimaa. Käytä laastikampaa, jossa on kovametalli hampaat. Betoni kuluttaa tavallista laastikampaa.

Älä levitä liimaa viivan ulkopuolelle, jotta liima ei kovetu seuraavan laudan alle.

7

Paina ensimmäinen lauta kiinni huoneen nurkkaan. Työnnä välikapulat laudan ja seinien väliin. Paina seuraava lauta kiinni päätyponttiin ja jatka asentamista.

8

Asenna toisen rivin laudat. Aloita puo­ likkaalla laudalla, jotta saumat eivät osu samaan linjaan. Siten lattiasta tulee kestävä ja siistin näköinen.

9

Lyö laudat varovasti yhteen. Lautojen reunat menevät helposti rikki, joten käytä vasaran ja laudan välissä puukapulaa.

10

Nosta lautojen päälle jotain painavaa ja anna liiman kuivua vuorokauden ajan. Loput laudat on helppo asentaa, kun ne painetaan kiinni kahteen ensimmäiseen lautariviin.

Hankalat paikat

Lattialautojen asentaminen oviaukkoon voi tuntua vaikealta.

Se sujuu kuitenkin hyvin, kun mittaat ja piirrät kulmat huolellisesti ja sovitat lautoja ennen asentamista.

1

Mittaa ja piirrä. Käytä suorakulmaa ja piirrä oviaukon reunalinja lautaan (A). Mittaa seuraavaksi oviaukon syvyys.

2

Paina lauta (A) paikalleen oviaukkoon. Lauta on lyhyt, jotta sen pää osuu samaan linjaan toisen rivin laudan kanssa. Kokeile, että laudat sopivat oviaukkoon, ennen kuin liimaat ne kiinni.

Välioven aukko

Lattian toisessa päässä on välioven aukko ja karmi. Jos asennat laudan karmin alle, sahaa sen alapäästä pätkä. Sahaamiseen kannattaa käyttää moni­ toimityökalua, joten osta sellainen viimeistään nyt. Osta samalla pari laadukasta terää.

1

Piirrä karmiin sahauslinja. Oviaukkoon ei tule kynnystä. Piirrä sahauslinja laudan tai välikapulan avulla. Lyhennä karmia sen verran, että lauta mahtuu sen alle.

2

Sahaa karmi poikki monitoimityökalulla. Käytä laadukasta puuterää. Ne ovat melko kalliita, mutta halvat terät eivät kestä, jos ne osuvat naulaan.

3

Karmin alle ujutettavaa lautaa ei voi painaa ponttiin. Veistä edellisen laudan naaraspontin toinen puoli pois taltalla. Se ei heikennä lattiaa, sillä laudat liimataan kiinni.

Viimeistely

Viimeisen rivin laudat pitää halkaista, jotta ne sopivat seinän viereen. Sahaa laudat sopiviksi siinä vaiheessa, kun lattiasta puuttuu vielä kaksi riviä. Levitä viimeisen rivin laudat toiseksi viimeisen lautarivin paikalle ja piirrä halkaisulinja laudanpätkän avulla.

1

Levitä viimeisen rivin laudat (rivi 2) toiseksi viimeisen lautarivin paikalle ja paina lautojen päät yhteen.

2

Asenna kaksi viimeistä riviä. Nosta viimeisen rivin laudat (rivi 2) ja halkaise ne merkkiviivan kohdalta. Asenna toiseksi viimeisen rivin laudat (rivi 1) ja viimeisen rivin laudat paikoilleen.

Materiaalit

  • Betonipohjustetta
  • Lattialiimaa
  • Ponttilautoja

Erikoistyökalut

  • Laastikampa

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 70 euroa/neliö.

Vaikeusaste

Työ vaatii huolellisuuden lisäksi kokemusta lattian asentamisesta.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TEKNIIKAT: Jalkalistan sahaaminen vinon lattian mukaan

Listat saa samaan linjaan yksinkertaisella työkalulla

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …