Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lattian lakkaus

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lakka muodostaa lattian pinnalle näkymättömän suojakalvon. Lakalla voi suojata sekä puu-, korkki- että betonilattioita. Lakattu lattia kestää pitkään, eikä lattiaa tarvitse lakata uudestaan 5–10 vuoteen. Lattia pitää kuitenkin lakata uudelleen, ennen kuin pintaan tulee reikiä. Muuten puhki kulunut kohta erottuu muusta lattiasta selvästi.

Vasta lakattu lattia näyttää hyvältä ja kestää pitkään. Lakkaaminen tulee paljon halvemmaksi kuin lattian uusiminen.

Vasta lakattu lattia näyttää hyvältä ja kestää pitkään. Lakkaaminen tulee paljon halvemmaksi kuin lattian uusiminen.

Tarvittavat välineet

Tarvittavat välineet: Lattiahiomakone

Lattiahiomakone
Vanha lakka pitää poistaa, ennen kuin lattian voi lakata uudelleen. Lattiahiomakoneen voi vuokrata konevuokraamosta. Vuokraa samalla reunahiomakone.

Tarvittavat välineet: Pölynimuri ja vettä

Pölynimuri ja vettä
Hiottu lattia pitää imuroida ja pyyhkiä märällä rätillä ennen lakkaamista. Ellet hio lattiaa, pese se väkevällä pesuaineella.

Tarvittavat välineet: Lakkapensseli

Lakkapensseli
Lattian lakkaamiseen kannattaa käyttää leveää ja litteää pensseliä, jossa on tekoja luonnonkuituja. Pensseli sopii sekä akryyli- että alkydilakalle.

Tarvittavat välineet: Mohairtela

Mohairtela
Mohairtelassa on 6 milliä pitkä karva, joka tekee pinnasta erittäin sileän. Sopii liuotinpohjaisille alkydi- ja spriilakoille.

Tarvittavat välineet: Lasikuitutela

Lasikuitutela
5 milliä pitkä lasikuitukangas tekee yhtä tasaista jälkeä kuin mohairtela. Lasikuitutela sopii vesipohjaiselle lakalle ja on halvempi kuin mohairtela tai pensseli.

Lakkaaminen

Gulvlakering: Er gulvet gammelt og grimt, og man ikke ønsker at skifte det, kan det høvles/slibes helt ned. Det gøres ad flere omgange med stadigt finere slibepapir og efterlader gulvet helt plant og glat.

1. Kuluneen lattian voi hioa sileäksi. Lattia pitää hioa moneen kertaan ja joka kerta hienommalla hiomapaperilla, jotta pinnasta tulee tasainen.

Lattian reunoja ei voi hioa tavallisella lattiahiomakoneella, vaan siihen tarvitaan reunahiomakone. Voit käyttää myös tavallista tasohiomakonetta.

2. Lattian reunoja ei voi hioa tavallisella lattiahiomakoneella, vaan siihen tarvitaan reunahiomakone. Voit käyttää myös tavallista tasohiomakonetta.

Lakkaaminen: Tasoita kolot hiomisen jälkeen. Puhdista lika ja vanha lakka pois lautojen välistä ja imuroi lattia huolellisesti.

3. Tasoita kolot hiomisen jälkeen. Puhdista lika ja vanha lakka pois lautojen välistä ja imuroi lattia huolellisesti.

Lakkaaminen: Lakkaa aluksi lattian reunat lakalle sopivalla pensselillä. Lattian keskikohta on helpointa lakata jatkovarteen kiinnitetyllä telalla.

4. Lakkaa aluksi lattian reunat lakalle sopivalla pensselillä. Lattian keskikohta on helpointa lakata jatkovarteen kiinnitetyllä telalla.

Lakkaaminen: Hio pinta ensimmäisen lakkauksen jälkeen, kun lakka on kuivunut yön yli. Käytä koon 150–180 hiomapaperia ja varo, ettei lakkakerros mene rikki.

5. Hio pinta ensimmäisen lakkauksen jälkeen, kun lakka on kuivunut yön yli. Käytä koon 150–180 hiomapaperia ja varo, ettei lakkakerros mene rikki.

Lakkaaminen: Lakkaa lattia lopuksi vähintään kahteen kertaan.

6. Lakkaa lattia lopuksi vähintään kahteen kertaan. Tarkista, pitääkö lattia hioa myös 2. ja 3. kerroksen välissä. Muista, että lattia kestää sitä pitempään, mitä useampi kerros lakkaa levitetään.

Kaksi vaihtoehtoa: Akryylilakka ja alkydilakka

1. Akryylilakka

Vesiohenteinen ja akryylipohjainen lakka sopii parhaiten vaaleille puulajeille, sillä etenkin himmeissä lakoissa on valkoinen vivahde. Lakka on lähes näkymätöntä, eikä se kellastu ajan kuluessa. Akryylilakka voi tummentaa tammea, joten sen kanssa kannattaa käyttää tammelle tarkoitettua alkydilakkaa.

2. Alkydilakka

Alkydilakka sopii tummille puulajeille. Se ei ole yhtä ympäristöystävällistä kuin akryylilakka, mutta etenkin himmeä alkydilakka antaa puulle syvyyttä.

Alkydilakka ei ole yhtä kovaa ja kestävää kuin akryylilakka. Huonetta pitää tuulettaa reippaasti alkydilakan levittämisen aikana ja sen jälkeen.

Tärkeää! Jalopuut

Jalopuut kuten tiikki, mahonki ja palisanteri sisältävät öljyjä, minkä vuoksi niitä on vaikea lakata.

Jalopuiden lakkaamiseen tarvitaan alkydipohjaista erikoislakkaa, mutta tärkeintä on, että puu hiotaan ja lakataan moneen kertaan.

Hio puu aluksi karkealla, jyväkoon 100–120 hiomapaperilla, jotta pintaan tulee uria. Se on tarpeen, jotta lakka imeytyy puuhun. Lakka ei tartu kunnolla kiinni, jos puu hiotaan pelkästään hienolla hiomapaperilla.

Lakkaa puu 6–8 kertaa ja hio pinta joka välissä, lopuksi koolla 320.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin