Lattian hiominen uuden veroiseksi

Olohuoneen lattia on tullut siihen pisteeseen, että se pitää hioa kunnolla. Se tarkoittaa, että vanhat laudat pitää hioa, käsitellä lipeällä ja öljytä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
500 euroa
Lattian hiominen

Du kan sagtens selv restaurere et slidt trægulv.

Johdanto

Tässä artikkelissa näytämme, miten vanha puulattia saa uuden elämän kolmessa vaiheessa lattian hionnalla, lipeäkäsittelyllä ja lopulta öljyämisellä.

Aloitamme hiomalla lattian perusteellisesti. Mutta jotta voimme tehdä sen kunnolla, ensin on poistettava jalkalistat ja upotettava lattianaulat. Käytämme itse hiontaan kolmea suurta vuokrattua hiomakonetta sekä omaa kolmiohiomakonettamme. Hiomme koko lattian K24-, K40-, K60-, K100- ja K120-hiomapapereilla.

Hiomisen jälkeen puhdistamme lattian perusteellisesti ja annamme sille lipeäkäsittelyn. Tämän jälkeen se saa kuivua yön yli ennen öljykäsittelyn aloittamista. Lopuksi kiillotamme lattian vuokralaitteilla.

Opastamme sinua vaihe vaiheelta tekstillä ja kuvilla. Saat lisäksi piirrokset ja kaavion, joka näyttää, mitä hiomakoneita tarvitset mihinkin.

Ohjeet

01
Lattian valmistelu 2 Vaihe

Ennen lattian karkeaa hiomista on tärkeää, että valmistelet työn kunnolla, jottei samaa työvaihetta tarvitse tehdä kahdesti.

Ennen lattian hiomista on hyvä upottaa liian ylös työntyvät lattianaulat. Lisäksi jalkalistat on irrotettava lattian reunoista.

1

Lyö kaikki lattianaulat lautoihin. Lyö naulat tuurnan avulla.

2

Irrota jalkalistat lattian reunoista, jotta hiomakoneet yltävät reunoihin asti.

02
Lattian hionta 7 Vaihe

Lattian hionta on ensimmäinen tehtävä valmistelutöiden jälkeen. Se onnistuu kahdella eri koneella ja viidellä erilaisella hiomapaperilla K24:stä K120:een. Eri koneita ei tarvitse ostaa, sillä niitä voi vuokrata yhden päivän tai viikonlopun ajaksi. Hiomapaperit on kuitenkin ostettava, sillä ne ovat kulutustavaraa.

Hionta luo perustan työn hyvälle lopputulokselle, joten on tärkeää tehdä se huolellisesti aina reunoihin ja kulmiin asti.

1

Kiinnitä ensin karkea K24-hiomanauha. Aseta hiomanauha rullaan niin, että paperin kääntöpuolella olevat nuolet osoittavat rullan pyörimissuuntaan.

2

Kun aloitat uuden hiontakerran, muista laskea pyörivä hiomanauha hitaasti lattiaa vasten samalla, kun vedät hiomakonetta hitaasti. Paikallaan pysyvä kone voi jättää lattiaan jälkiä.

3

Pidä hiomakone jatkuvassa liikkeessä, jotta vältyt painaumilta. Hio lattialautoja viistosti tässä työn ensimmäisessä vaiheessa.

4

Nosta hiomarullaa rauhallisesti irti lattiasta, kun et enää pääse pidemmälle ja seinä tulee vastaan. Siirrä hiomakonetta ja aloita seuraava kaistale. Laske rulla hitaasti alaspäin samalla, kun vedät hiomakonetta kevyesti.

5

Vaihda hiomapaperiin K40. Kun olet hionut lattian kertaalleen, vaihda K40hiomapaperiin ja hio lattia uudelleen. Jatka hiomalla vinosti lautojen suhteen.

6

Sitten on aika hioa pituussuunnassa. Kun olet hionut lattian vinosti lautojen suhteen, hio se pituussuunnassa. Käytä ensin hiomapaperia K40, sitten K60 ja lopuksi K100.

7

Tarkista naulat ja iske ne tarvittaessa takaisin paikoilleen. Varmista, että naulojen päät eivät pistä esiin laudoista.

03
Hankalat kohdat hiotaan ja lattia viimeistelyhiotaan 6 Vaihe

Lattialla on joitakin kohtia, joihin suurilla hiomakoneilla ei yllä. Nämä kohdat on kuitenkin myös hiottava. Tehtävä onnistuu reuna- ja kolmiohiomakoneilla, joihin asennetaan samantyyppiset hiomapaperit kuin suuriin koneisiin. Kun työ on tehty, lattia on hiottava vielä viimeisen kerran. Tämän jälkeen lattia on puhdistettava ennen lipeäkäsittelyä ja öljyämistä.

1

Reunahiomakonetta tarvitaan patterien alta ja aivan seinien läheltä hiomiseen. Aloita K24-hiomapaperilla ja jatka vaihe vaiheelta käyttämällä papereita K40, K60 ja K100.

2

Sisäkulmat ja muut vaikeapääsyiset kohdat hiotaan kolmiohiomakoneella.

3

Käytä lopuksi pyörivää hiomakonetta. Ennen hiomisen lopettamista koko lattia on käytävä läpi suurella pyörivällä hiomakoneella. Aloita hiomalaikalla K100 ja jatka käyttämällä K120-laikkaa.

4

Hiomakone pyörii myötäpäivään. Kahvaa nostettaessa hiomakone liikkuu oikealle paineen kohdistuessa koneen yläosaan. Painettaessa kahvaa lattiaa kohti paine kohdistuu hiomakoneen alaosaan ja kone liikkuu vasemmalle.

5

Imuroi lattia huolellisesti hiomisen jälkeen. Varmista myös, että lautojen väliset saumat puhdistuvat.

6

Lopuksi lattia pestään seoksella, jossa on 125 ml (tehokasta) peruspuhdistusainetta ja 5 l vettä. Kun lattia on pesty, sen on kuivuttava vähintään yön yli ennen työn jatkamista. Jos lattia vaikuttaa märältä takaisin palatessasi, sinun on vain odotettava kärsivällisesti sen kuivumista.

Brug maskinerne rigtigt

Brug maskinerne rigtigt

04
Lattia käsitellään lipeällä 6 Vaihe

Tämä lattia käsitellään lipeällä hionnan jälkeen. Voimakkaasti syövyttävä lipeä antaa lattialle hienon patinan, mutta sen käyttö vaatii tarkkuutta ja henkilökohtaisia suojavälineitä.

Lipeäkäsitelyssä on tärkeää levittää lipeää tasaisesti koko lattialle. Muuten lattiasta näkee selvästi, mihin sitä on tullut liikaa ja minne liian vähän.

Kun lattia on käsitelty, sen on annettava kuivua kunnolla.

1

Ravista lipeäpurkkia ja pidä sitä pystyssä. Kaada varovasti, jotta lipeää ei pääse lattialle ennen aikojaan.

2

Levitä lipeää ensin reunoihin ja kulmiin. Käytä sivellintä, jolla ulottuu reunaan asti.

3

Käytä suurille pinnoille jatkovarteen kiinnitettyä leveää sivellintä. Lattialaudat on käsiteltävä yksi kerrallaan, ja on tärkeää levittää yhtä paksu kerros kaikkialle nopeasti ja tehokkaasti. On tärkeää välttää epätasaisia lipeäkerroksia, koska ne tekevät puolestaan patinasta epätasaisen.

4

Vältä selkeitä rajoja. Kun vedät sivellintä lattialla, on tärkeää, että painat sitä tasaisesti koko ajan.

5

Jokaisella laudalla on oltava yhtä paljon lipeää. Siirry seuraavaan lautaan vasta sitten, kun olet täysin tyytyväinen työn jälkeesi. Älä astu lipeäkäsiteltyjen kohtien päälle täyttääksesi lattiassa mahdollisesti olevia koloja.

6

Lipeäkäsitellyn lattian on annettava kuivua kunnolla käsittelyn jälkeen. Onneksi käsittelyn etenemisen näkee helposti lattiasta.

05
Lattian öljyäminen 6 Vaihe

Lattian öljykäsittely on viimeinen työvaihe. Se on helppoa ja yksinkertaista ja onnistuu pääasiassa käsityökaluilla.

Ensin käsittelemätön lattia käsitellään kiillotussienellä tai kiillotuslevyllä varustetulla pyörivällä hiomakoneella. Tämän jälkeen lattialle levitetään öljyä lakkatelan avulla ja hierotaan pintaan kiillotussienellä ja pyörivällä hiomakoneella.

Lopuksi lattiaan levitetään ohut kerros hoitoöljyä.

1

Kiillota lattia kiillotussienellä. Yritä kiillottaa puun syiden suuntaisesti.

2

Voit käyttää myös pyörivää hiomakonetta. Käytä tällöin karkeaa kiillotuslaikkaa. Lattian perusteellinen puhdistaminen pölystä kiillotuksen jälkeen on tärkeää ennen öljyn levittämistä.

3

Öljyä lattia. Levitä öljyä yhdelle laudalle kerrallaan ja mieluiten puun syiden suuntaisesti. Varmista, että lattialla on kunnolla öljyä, mutta ei kuitenkaan öljylammikoita.

4

Aloita lattian kiillottaminen reunoilta. Käytä kiillotussientä. Jatka työskentelyä puuta pitkin ja hiero öljy huolellisesti pintaan.

5

Käytä pyörivää hiomakonetta loppuun lattiaan. Kiinnitä pyörivään hiomakoneeseen puhdas kiillotuslaikka ja työstä öljy kunnolla lattiaan. Pyyhi sitten ylimääräinen öljy pois ja anna lattian kuivua 48 tuntia.

6

Viimeistele hoitoöljyllä. Viimeinen vaihe on levittää lattialle hoitoöljyä. Se onnistuu öljysienellä. Tavitset noin 1 dl öljyä 15 neliömetriin.

Materiaalit

  • Lipeäkäsittely
  • Lattiaöljy

Erikoistyökalut

  • Lattiahiomakone
  • Suuri pyörivä hiomakone
  • Reunahiomakone

Vie aikaa

4-5 päivää.

Hinta

250-500 euroa (vaihtelee koneiden vuokra-ajan mukaan).

Vaikeusaste

Periaatteet on helppo ymmärtää, mutta koneiden hallinta voi olla vaikeaa.

Video

Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattiat