Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaunis luonnonkivilaatoitus

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Luonnonkivestä valmistetut travertiinilaatat näyttävät upeilta, kun ne saumataan kontrastivärillä. Anna saumamassan täyttää reiät ja vinoudet travertiinilaattojen luonnollisen rakenteen mukaisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
40 €/m2

Saumauslaastin jättämä ohut valkoinen harso poistetaan kuivalla puuvillaliinalla ennen kuin pinta kyllästetään esimerkiksi saippualastulla.

Johdanto

Travertiinilaattoja saa lähes suorareunaisina ja sileäpintaisina. Tarjolla on kuitenkin myös niitä, jotka muistuttavat eniten luonnonkiveä: reikäisiä ja huokoisia, vinoilla ja kaarevilla reunoilla. Niitä on hieman hankalampi asentaa ja saumata, mutta lattiasta tulee varmasti näyttävä, kun sävy ja saumakoko vaihtelee.

Erot näkyvät selvimmin, jos laatat saumaa vastavärillä, yleensä valkoisella. Laasti pitää työstää hyvin saumoihin, ja sen pitää täyttää myös pienet reiät ja painaumat, joita laattojen pinnassa on.

Travertiini on graniittia pehmeämpää, ja laatat on pintakäsiteltävä likaa ja kosteutta hylkiviksi. Tämä tehdään paksulla saippualastulla.

Ohjeet

Laatoita lattia

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Travertiini-luonnonkivilaattoja on vaikeampi asentaa kuin muita laattoja, koska laattojen reunat ovat vinot. Tämän vuoksi laatat asennetaan silmämääräi-sesti - saumausnarusta tai laattaristi-koista ei ole apua. Käytä sen sijaan ohjauslistaa tms. ahkerasti apuna.

Myös saumaus vaatii hieman enem-män työtä. Saumalaasti pitää sekoittaa kermavaahtomaiseksi, ja se pitää painaa saumoihin hyvin.

Yleensä käytetään 4-5 mm:n sauma-leveyttä, mutta näiden laattojen sauma voi paikoitellen olla jopa 10-15 mm leveä. Joitakin saumoja joutuu sen tähden väistämättä jälkitäyttämään.

1

Levitä laattalaasti pienelle alalle kerrallaan. Käytä hienohampaista lastaa pienien laattojen kanssa. Muista pohjustaa lattia ensin tartunta-aineella, jos lattia imee paljon (esim. betonilattia).

2

Laatat asennetaan silmämääräi-sesti ilman saumanarua tai laattaristikoita. Nämä 10 x 10 cm:n laatat asennetaan 5 mm:n saumoin. Käytä ohjainta - esim. pitkää suoraa listaa - ahkerasti.

3

Lattia voidaan saumata seuraava-na päivänä. Saumalaasti sekoitetaan vispilällä. Laasti painetaan ensin saumoihin ristisuuntaan ja ”harjataan” sitten pyörein liikkein kunnes saumat ovat täynnä.

4

Laatat pyyhitään pehmeällä kostutetulla laattasienellä. Sienellä tasoitetaan saumalaasti ja poistetaan ylijäämät. Laattojen puhdistamista jatketaan, kunnes laatat ovat täysin puhtaita.

5

Kun saumalaasti on valkaistunut (noin 30 min kuluttua), saumaharso poistetaan kuivaamalla lattia puuvillaliinalla. Saumaharso on ohut valkoinen kerros laattojen päällä. Tämän jälkeen lattia saa kuivua 2-3 päivää ennen pintakäsittelyä.

Materiaalit

  • Travertiinilaattoja, 10 x 10 cm
  • Laattalaastia
  • Saumalaastia

Erikoistyökalut

  • Hienohampainen hammaslasta
  • Muurauskauha
  • Porakone + vispilä
  • Saumauslasta
  • Saumaussarja, johon kuuluu ämpäri ja antiikkilaatoille sopiva sieni
  • Puuvillaliina

Vie aikaa

Normaalikokoisesta kylpyhuoneesta selviää parissa päivässä.

Hinta

Noin 40 € / m2

Vaikeusaste

Luonnonkivilaatat on vaikeampi asentaa kuin keraamiset. Jos varaa aikaa ja saumaa huolella, lattiasta saa todella hienon.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin