3. Epätasainen alusta
ASENSITPA KELLUVAN TAI KIINTEÄSTI KIINNITETTÄVÄN LATTIAN, alustan on aina oltava täysin tasainen. Alustassa saa olla korkeintaan 2 mm:n heitto 2 metrillä - eli 0,6 mm:n heitto 25 senttimetrillä. Vaatimukset ovat hyvin tiukat, mutta niitä kannattaa noudattaa.
Ohjauskiskolla voi löytää alustan epätasaiset kohdat - kuten tässä, jossa paikallistimme notkahduksen.
4. Oikaisu
JOS ALUSTA ON EPÄTASAINEN, se pitää oikaista. Alusta oikaistaan itse-tasoittuvalla lattiatasoitteella. Reiät ja halkeamat tiivistetään ensin, jotta tasoitemassa ei valu lattiasta läpi. Pienet raot tiivistetään saumamassalla. Isommat reiät voi sulkea esimerkiksi saumavaahdolla.
Palkit kiilataan niin, että ne saadaan keskenään samalle tasolle, ja liian ma-talalla olevat palkit ”nostetaan” asen-tamalla niiden sivuille laudat.
5. Kiinnitä
JOS UUSI LATTIA asennetaan puu- tai levylattian päälle, var-mista, että vanha lattia on tuke-vasti kiinni. Kiristä vanhat naulat tai ruuvit. Käytä ruuveja, joiden pituus on vähintään tuplasti lattian paksuus, tai nauloja, joiden pituus on vähintään kolme kertaa lattian paksuus.
7. Päätä lattian suunta
PERINTEISET PUULATTIAT, jotka asennetaan kannattimien päälle, tulevat luonnostaan tiettyyn suuntaan. Tällöin lattialaudat asennetaan aina suoraan kulmaan eli poikittain kannattimiin nähden. Kantavalle alustalle asennettavat lattiat ovat eri asia. Tällöin voi itse päättää lattialautojen pituussuunnan.
9. Valitse hyvä eriste
KELLUVASSA TAI ALUSTAAN RUUVATTAVASSA LATTIASSA pitää olla ääntä eristävä ja painoa jakava välikerros. Tämä kerros tasaa pieniä epätasaisuuksia, vaientaa askelääniä ja takaa, että kaksi lattiaa eivät hinkkaa toisiaan vasten. Eristemateriaaleja on monen paksuisia ja muotoisia. Paras malli ja paksuus riippuu lattiatyypistä ja alustan luonteesta. Kysy lisää, kun ostat lattiamateriaaleja.
Kannattimiin kiinnitettävään lattiaan ei tule eristekerrosta, ei myöskään kokonaan alustaan kiinni liimattavaan lattiaan.
10. Mihin lopetat?
ENNEN KUIN ASENNAT ENSIMMÄISTÄKÄÄN LAUTAA, sinun pitää tietää, mihin lattiasi päättyy. Mittaa huone, jotta voit jo ensimmäistä lautaa asentaessasi huomioida huoneen vinoumat ja aloittaa ja päättää samanlevyisillä laudoilla - näin lattiasta tulee symmetrinen. Ennen kuin isket seuraavat laudat tai lankut paikoilleen, tarkista, että ensimmäinen lauta pysyy oikealla etäisyydellä seinästä - käytä tähän kiiloja. Jotta lattia saisi liikkumavaran, jätä 7-10 mm etäisyyttä kaikkiin huoneen seiniin.
Kun olet mitannut huo-neen tarkasti, tiedät, kuin-ka leveä ensimmäisen laudan tulee olla, jotta lat-tiasta tulisi symmetrinen.
Jos vastapäinen seinä (A) on yhtä pitkä, voit ottaa ristimitat (B) ja näin ratkaista, onko huone suorakulmainen.
11. Näin asennat uuden lattian
LATTIA ASENNETAAN niin, että päätyliitokset eivät tule samalla kohdalle vaan ne limit-tyvät. Limitysetäisyys riippuu lautatyypistä, ja oikea etäisyys selviää asennusohjeista. Nyrkki-säännön mukaan vähintään 30 cm on hyvä määrä.
13. Osta parkettirauta
15. Kiiloilla selviää pienistä kuhmuista
KELLUVAN LATTIAN alustan pitää olla täysin tasainen. Jos taas ruuvaat lattian kiinni kanna-tinpuihin tai alustaan, voit oikaista lattiaa työn edetessä. Voit helposti tasoittaa pienempiä epätasaisuuksia ja vinoutumia asettamalla lattian ja alustan väliin kovalevystä tai alus-katehuovasta tehtyjä kiiloja.
17. Jalkalistat ja ovien peitelistat
RIIPPUMATTA SIITÄ, POISTITKO jalkalis-tat vai et, pidä huolta, että lattia tulee tiivisti peitelistojen alle ovien ympärillä. Jos lattia jatkuu oviaukon läpi, myös karmia on lyhennettävä käsisahalla tai Feincutterilla. Valmista uudesta lattialaudasta pieni kappale sahalle alustaksi, niin saat karmin tai listan korkeuden sovitettua oikein.
18. Hankalat laudat paikoilleen
SILLOIN TÄLLÖIN on han-kala saada kahta lautaa tiiviisti yhteen. Joko laudat ovat elä-neet hieman tai sitten niiden ura ja pontti ovat tiukat. Jotta saisit liitoksesta täysin tiiviin, voit sahata laudankappaleen viistoon kulmaan, jotta se toimii samalla kiilana. Toinen kappale ruuvataan kiinni alustaan tai esim. kannatinpuuhun. Toinen pala isketään ensimmäisen kappaleen ja lattialaudan väliin. Tällä tavoin voit pakottaa hankalimmatkin laudat paikoilleen.
19. Merkitse viimeinen lauta
VIIMEISTÄ LAUTAA ei aina voi sahata täysin suoraan. Voit merkitä viimeisen laudan asettamalla sen tarkasti toiseksi viimeisen laudan päälle. Aseta sitten vielä yksi lauta näiden päälle seinään kiinni ja piirrä lautaan merkkiviiva. Muista jättää 7-10 mm:n liikkumisvara ja sahaa laudan reunat viistoon.