Uusi kylpyhuone, 3 remonttia

Kylpyhuoneen remontoiminen voi tulla uskomattoman kalliiksi. Toisaalta muutamalla helpolla ja halvalla muutoksella pääsee jo yllättävän pitkälle. Tässä jutussa remontoidaan sama kylpyhuone kolmella erikokoisella budjetilla.

Kylpyhuoneen rakentaminen on niin kallista, että siitä tulee usein koko kodin kallein huone. Sama pätee kylpyhuoneen remontoimiseen.

Kylpyhuoneremontin hinta riippuu etenkin kahdesta asiasta: siitä, kuinka hieno kylpyhuoneesta pitää tulla ja kuinka suuren osan töistä voit tehdä itse. Säästät helposti satoja tai tuhansia euroja, jos teet itse kaiken, minkä osaat ja saat lain mukaan tehdä.

Kolme hyvin erilaista budjettia

Pientä kylpyhuoneremonttia varten ei tarvitse ottaa lainaa. Pinnoitelaasti, uusi wc-pönttö ja käsienpesuallas tekevät huoneesta aivan uuden näköisen, mutta eivät maksa kohtuuttoman paljon. Niukan budjetin remontissa kylpyhuoneeseen hankitaan lisäksi uusi hana ja tyylikäs peili. Kokonaishinta jää noin 600 euroon.

Laajempaan remonttiin tarvitaan enemmän aikaa ja rahaa. Toisessa remontissa wc-pönttö vaihdetaan perinteisestä lattiamallista seinä-wc:ksi ja seinät laatoitetaan uusiksi. Keskihintaisessa remontissa kylpyhuoneeseen rakennetaan myös suihkunurkkaus. Kaikkien materiaalien yhteishinta on noin 2 000 euroa.

Kalleimmassa vaihtoehdossa pannaan kaikki uusiksi. Vanhat seinälaatat vaihdetaan uusiin ja nykyaikaisiin. Myös lattia laatoitetaan uusiksi. Suihkuun asennetaan uusi viemäri ja tyylikäs lasiseinä.

Kylpyhuoneeseen saadaan paljon lisää valoa kattoikkunasta, ja pesualtaan ympärille asennettava peili kruunaa koko komeuden. Kokonaan uusi kylpyhuone kuulostaa kalliilta, mutta sen hinta jää noin 7 000 euroon, kun osa töistä tehdään itse. Ammattilaisilla teetetty remontti tulisi paljon kalliimmaksi.

Remontin hinta

Tämä remontti tehdään erittäin niukalla budjetilla. Monella vanhan talon ostajalla on paljon rahanreikiä, eikä kylpy huone ole välttämättä ensimmäisenä remontoitavien huoneiden joukossa. Oikeilla ideoilla vanhasta kylpyhuoneesta saa edustavan tilan myös vähällä rahalla.

Kylpyhuoneessa on paljon isoja ja näkyviä kalusteita, jotka voi vaihtaa uusiin yllättävän edullisesti.

Kylpyhuoneen rakentaminen on niin kallista, että siitä tulee usein koko kodin kallein huone. Sama pätee kylpyhuoneen remontoimiseen.

Kylpyhuoneremontin hinta riippuu etenkin kahdesta asiasta: siitä, kuinka hieno kylpyhuoneesta pitää tulla ja kuinka suuren osan töistä voit tehdä itse. Säästät helposti satoja tai tuhansia euroja, jos teet itse kaiken, minkä osaat ja saat lain mukaan tehdä.

Remontin jälkeen: Kylpyhuone muuttui huomattavasti niukasta budjetista huolimatta. Vanha laattaseinä muuttui uuden näköiseksi alle 300 eurolla. Myös uusi, nykymuodin mukainen pesu­ allas vaikuttaa selvästi huoneen tunnelmaan. Uusi vessanpönttö säästää vettä ja rahaa.

Wc-pönttö

Vanha vessanpönttö vaihdetaan uuteen, hienompaan ja vettä säästävään malliin. Se on varsin helppoa, ja vaihtamiseen kuluu aikaa vain pari tuntia.

Rautakaupan halvimmat pöntöt mak-savat vain 80 euroa. Ne eivät kuitenkaan säästä vettä eikä niitä ole helppo puh-distaa, joten ne eivät ole paljon vanhaa pönttöä parempia. Hienompi ja helpom-min puhdistettava pönttö maksaa noin 120 euroa. Pöntössä on iso viiden litran ja pieni kahden litran huuhtelu. Uusi pönttö on paremman näköinen kuin vanha ja säästää vettä joka päivä.

HINTA: 130 EUROA

Irrota vanha pönttö. Se pitää ruuvata tai irrottaa liimasta ja nostaa ylös.

Tuki viemäri väliaikaisesti räteillä ja pussilla tai vastaavalla tavaralla.

Uusi hana

Käsienpesualtaan hana vaihdetaan uuteen ja nykyaikaiseen malliin. Uusi hana ei ole valikoiman halvimmasta päästä vaan hieman kalliimpi malli, joka ei kuitenkaan romuta niukkaa budjettia. Kaikkein halvimmat, noin 30 euroa maksavat hanat särkyvät yleensä melko nopeasti. Tämä hana ei ole merkkituote, joten sen hinta on suhteellisen matala.

HINTA: 70 EUROA

Uusi suihkuverho

Suihkuverho on halpa sisustusesine, jolla on iso vaikutus kylpyhuoneen ulkonäköön.

HINTA: 10 EUROA

Nykyaikainen pesuallas

Käsienpesuallas vaihdetaan uuteen malliin. Se näyttää paremmalta ja on kätevämpi kuin vanhanaikainen allas. Allas maksaa noin 70 euroa.

HINTA: 70 EUROA

Pinnoita laatat kestävällä laastilla

Hiertopinnoite tarttuu helposti myös liukkaisiin laattoihin.

Vanhat laatat pinnoitetaan hiertopinnoitteella, joka tarttuu myös liukkaisiin laattoihin.

Pinnoitelaasti on halvin tapa tehdä tylsästä ja reikäisestä seinästä tasainen ja siistin näköinen. Maali ei tartu kunnolla kiinni laattoihin ja hilseilee nopeasti irti kosteuden takia.

Laastilla pinnoitettu seinä tuntuu karhealta ja näyttää tyylikkäältä. Pintaa ei ole pakko käsitellä, mutta sen voi maalata. Märimmät paikat kannattaa maalata useampaan kertaan kestävällä märkätilamaalilla. Maalattu pinta pysyy kunnossa muutaman vuoden.

HINTA: NOIN 270 EUROA / 25 M²

Uusi peili

Vanhan peilin vaihtaminen uuteen ei ole onneksi kovin kallista. Esimerkiksi tämä Ikean peili maksaa noin 50 euroa, ja se näyttää paljon paremmalta kuin vanha nelikulmainen peili. Sopivat kiinnikkeet tulevat peilin mukana, joten peili on helppo ruuvata kiinni seinään.

HINTA: 50 EUROA

Remontin hinta 2 000 €

Vanha ja kulunut kylpyhuone remontoidaan nykyaikaiseksi. Remonttirahaa on sen verran, että huoneen ilme muuttuu täysin.

Remontin jälkeen: Uudet laatat, seinä-wc ja suihkunurkkaus muuttavat huonetta merkittävästi. Seinään kiinnitetty pönttö ja suihkunurkkaus helpottavat kylpyhuoneen puhdistamista, kun lattialla ei ole vesilammikoita ja hankalasti siivottavia ahtaita nurkkia. Kylpyhuoneen ilmanvaihto toimii aiempaa paremmin uuden tuulettimen ansiosta.

Seinä-wc

Siivoaminen on helpompaa, kun pönttö ei ole kiinni lattiassa.

Seinään kiinnitettävä wc-pönttö helpottaa vessan siivoamista. Pöntössä ei ole jalustaa, joten siitä pitää puhdistaa pelkkä istuin.

Seinä-wc:tä varten pitää rakentaa pieni lisäseinä viemäriä ja pöntön telinettä varten. Tähän kylpyhuoneeseen asennetaan hyvä, keskihintainen pönttö, joka pysyy kunnossa ja muodissa pitkään.

Seinä-wc ei vie paljon enempää tilaa kuin tavallinen lattiamalli. Lisä seinä kaventaa huonetta jonkin verran, mutta itse istuin mahtuu pienempään tilaan kuin perinteinen malli.

HINTA: NOIN 700 EUROA

Uusi suihku

Kylpyhuoneen hana ja suihku vaihdetaan uusiin. Uudet vesikalusteet eivät ole kaikkein halvimpia malleja, sillä ne kuluvat nopeasti pilalle. Nämä hyvät mutta suhteellisen halvat suihkukalusteet ostettiin verkkokaupasta alehintaan. Ne saavat suihkun tuntumaan tarpeeksi nykyaikaiselta.

HINTA: 160 EUROA

Suihkunurkkaus

Suihkuverho erottaa suihkutilan muusta kylpy-huoneesta, mutta oikea, seinällä rajattu suihku-nurkkaus on selkeämpi.

Suihkunurkkauksen rakentaminen ei tule kovin kalliikis, jos voit tehdä suurimman osan töistä itse. Tämän suihkunurkkauksen seinät rakennetaan keveistä, vaahtopohjaisista märkätila-levyistä, joiden käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Levyjen päälle asennetaan laatat samalla tavalla kuin huoneen muihin osiin.

HINTA: NOIN 250 EUROA (ILMAN LAATTOJA)

Liimaa levyt kiinni. Levitä liimaa lattiaan, kattoon ja seinään.

Liimaa seuraava levy. Levitä liimaa myös levyjen väliin.

Levitä laatoituslaasti. Asenna laatat seinään tavalliseen tapaan.

Uudet seinälaatat

Levitä laastia vain pienelle alueelle kerrallaan, jotta laasti ei kuivu liian äkkiä.

Tässä remontissa vanhoja laattoja ei peitetä tasoitteella, vaan ne laatoitetaan piiloon. Laattojen hinta vaihtelee todella paljon mallin mukaan. Tässä remontissa käyte-tään halpoja laattoja. Lattia jätetään entiselleen, sillä uusien lattialaattojen asentaminen vaatisi uuden kaivon asentamista. Uuden kaivon ja viemärin asentaminen tulisi paljon kalliimmaksi.

HINTA: NOIN 600 EUROA (20 EUROA/M²)

Parempi ilmastointi

Ilmastointiputki pitää eristää välikatolla.

Kylpyhuone tuuletettiin aiemmin avaamalla ikkuna, mikä ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Huonosti ilmastoitu kylpyhuone on kostea ja homehtuu helposti. Remontissa kylpyhuoneen katon läpi vedetään ilmastointiputki ja kanavaan asennetaan tuuletin. Tuuletin menee päälle itsestään, kun ilman-kosteus nousee korkeaksi.

HINTA: NOIN 150 € (SEINÄN LÄPI NOIN 80 €)

Remontin hinta 7 000 €

Tähän remonttiin käytetään niin paljon rahaa kuin on tarpeen. Kylpyhuone pannaan remontissa kokonaan uusiksi.

Remontin jälkeen: Kylpyhuone muuttui remontissa tylsästä ja kuluneesta tyylikkään ylelliseksi. Isot laatat, uusi pesuallas ja allaskaappi, peili ja suihkunurkan lasiseinä näyttävät yhdessä todella hyvältä. Tyylikkäät yksityis-kohdat pääsevät oikeuksiinsa kattoikkunan kirkkaassa luonnonvalossa. Kallista, mutta kertakaikkisen upeaa!

Uudet seinä- ja lattialaatat

Isot laatat ovat muotia. Nämä betonilta näyttävät laatat ovat kooltaan 75x75 senttiä ja 75x150 senttiä.

Kaikki vanhat laatat puretaan pois sekä seinästä että lattiasta. Viemäriä nostetaan ylemmäs, jotta se sopii seinän viereen asennettavaan kaivoon. Unidrain­kaivo on koko suihkunurkkauksen mittainen. Suorakaiteen muo­ toinen kaivo helpottaa kaatojen tekemistä ja laatoittamista, kun lattian pitää kallistua vain yhteen suuntaan.

HINTA: 2 500 EUROA / 25 M² (LAASTIT KUULUVAT HINTAAN)

Ohjaa isoja laattoja laattaristeillä. Käännä laatat paikalleen kuten kuvassa.

Paina laatta paikalleen joka puolelta. Käytä kumivasaraa.

Kiinnitä laatat yhteen teipillä. Irrota teipit, kun laasti on kovettunut.

Uusi kaivo

Viemäriä piti siirtää suihkunurkkauksen kaivon takia. Voit asentaa kaivon itse tai pyytää avuksi putkiasentajan. Teetä putki­ työt ammattilaisilla, ellet ole aivan varma siitä, mitä teet. Työn hinnan lisäksi uuden viemärin kustannuksiin pitää lisätä kaivon hinta (250 euroa).

NOIN 800 EUROA

Kokonaan uusi ilme

Yhteensopivat peili, pesuallas ja allaskaappi tekevät huoneesta tyylikkään.

Tyylikäs allas, allaskaappi ja peili. Kylpyhuone päivitetään nykyaikaan vaihtamalla vanha pesuallas uuteen altaaseen, kalusteeseen ja valaistuun peiliin. Rautakaupoissa ja verkko­ kaupoissa on paljon vastaavia pakettitarjouksia.

HINTA: 1 000 EUROA

Kattoikkuna

Ikkunan voi ohjelmoida, ja sitä voi käyttää kaukosäätimellä.

Kylpyhuone on hämärä, joten sisään halutaan lisää kirkasta luonnonvaloa. Katon läpi rakennetaan valokuilu, jonka päälle asennetaan kattoikkuna. Kokenut rakentaja voi asentaa kattoikkunan itse.

Tämä kattoikkuna toimii kaukosäätimellä. Ikkunan voi lisäksi ohjelmoida avautumaan ja sulkeutumaan tiettyinä kellon aikoina.

Valokuilun rakentamiseen tarvitaan koke-muksen lisäksi tietoa ja tarkkuutta. Löydät valokuilun rakennusohjeet ja kattoikkunan asennusohjeet kotisivuiltamme osoit-teesta teeitse.com. Kirjoita etusivun hakukenttään ”kattoikkuna”.

HINTA: 1 200 EUROA

Lasiovi suihkuun

Ylellinen kylpyhuone viimeistellään asentamalla suihkunurkkaan lasiseinä. Isot laatat, tyylikkäät kalusteet ja läpinäkyvä lasi tekevät kylpyhuoneesta ainutlaatuisen näköisen.

HINTA: 420 EUROA

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone