Suihkupenkki polystyreenistä

Polystyreenilevyjä on helppo työstää ja laatoittaa. Katso, miten rakennat hienon suihkupenkin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
60 euroa

Kuin lvis-alan tuoteluetteosta. Luksussuihkutila, jossa on integroitu suihkupenkki.

Johdanto

Suihkutilassa on mukava istahtaa, joten penkin rakentaminen sitä var-ten on hyvä idea. Koko perhe arvostaa pikku penkkiä, jolla istuen on helppo hoitaa jalkoja tai ajella säärikarvoja.

Sen sijaan, että tilassa olisi jakkara, joka usein on vain tiellä, voit rakentaa seinään kiinnitettävän penkin esimerkkimme ohjeiden mukaan. Käytämme kovia Wedi-levyjä, jotka on tehty suulakepuristetusta polystyreenistä, ja joissa on kosteussulku ja lasikuidulla vahvis-tettu sementtipinnoite. Ne ovat vesitii-viitä, eivät ime kosteutta ja sopivat erinomaisesti laatoitettaviksi. Levyjä on helppo sahata, ja erityisten 90°:n kul-mahelojen avulla vaakalevy on helppo asentaa niin, että penkki kestää aikuisen painon. Selviät työstä päivässä, joten eiköhän aloiteta. Työn iloa!

Ohjeet

01
Mittaus ja oikaisu 8 Vaihe

Seinäkiinnitteistä suihku-penkkiä rakennettaessa on tärkeää määritellä oikea istumakorkeus. Tätä voi joutua pohtimaan, jos suihkun käyttäjät ovat hyvin eripituisia. Ota korkeusmitta tuolista, jolla on mukava istua ilman, että tuolin etureuna puristuu reisien alapintaa vasten, ja siirrä mitta penkkiin. Esimerkissä korkeus on 46 cm, mikä sopii koko perheelle.

1

Hae ensin oikea istumakorkeus ja -syvyys. Päätimme sijoittaa penkin kulmaan, ja tämän vuoksi se vaatii ylimääräistä istumasy-vyyttä, jotta penkillä on tilaa myös leveille hartioille.

2

Merkitse viisto viilto levyyn niin, että levy sopii kulmaan. Jatka viivoja suorakulmalla. Voit piirtää levyyn tavallisella lyijykynällä.

3

Sahaa Wedi-levyt vanhalla, kuluneella käsisahalla. Kulunutkin saha leikkaa levyä hienosti. Älä käytä uutta sahaa, sillä levy kuluttaa sahanterää.

4

Tarkista, että levy sopii kulmaan. Ehkä joudut hie-nosäätämään kulmaa, jos et merkinnyt sitä säätökulmaimella, vaan oletit automaattisesti kulman olevan 90°.

5

Vedä merkkiviiva seinää pitkin, mikäli levy ei myötäile tiiviisti seinää, ja sahaa levy lopullisesti. Viillon pitää olla pystysuora, jotta seinän vastaisesta liimapinnasta tulee mahdollisimman tiivis.

6

Merkitse istumakorkeus seinään lyijy-kynällä. Se on helpoin poistaa. Vähennä terän paksuus ja 50 mm istuinpaksuus. Tässä sijaitsee penkin alareuna.

7

Merkitse uudet mitat kulman molemmille sivuille. Käytä vesivaakaa, ja anna levyn kallistua pari mm kulmasta, jotta vesi valu ulos.

8

Penkki tuetaan kolmella pienellä kulmalla: kaksi etureunaan, yksi sisäkulmaan. Sijoita ne tarpeeksi taakse, jotta ne eivät pilkistä penkin alta. Merkitse kulmien asennuspaikat.

02
Penkin asennus 6 Vaihe

Penkki asetetaan kolmen eri-koiskulmahelan päälle, jotka liimataan seinässä oleviin reikiin ja uriin. Koeasenna penkki, ennen kuin liimaat sen kiinni kulmahelaan.

1

Leikkaa kulmahelan siivekettä varten seinään ura timanttikatkaisulaikalla. Poraa pari reikää siivekkeestä työntyviä ”piikkejä” varten. Paina kulmahela paikalleen niin, että se sopii reikiin ja uriin.

2

Kokeile nyt painaa istuin paikalleen, jotta näet, miltä penkki tulee näyttämään. Nosta levy jälleen pois paikaltaan napauttamalla sitä alapuolelta.

3

Täytä reiät ja urat Wedi- liimalla. Laita vana liimaa myös koko kulmahelan taakse niin, että levy liimautuu varmasti kiinni. Tee sama kahdelle muulle kulmahelalle.

4

Paina kulmahelat paikalleen. Ne on työnnettävä uran ja reikien pohjaan asti. Voit tarvittaessa kiinnittää ne parilla teipinpalalla, kunnes liima on kuivunut.

5

Nyt voit pursottaa liimaa kulmahelojen päälle ja seinään, johon istuin kiinnitetään. Varmista, että liimaa on niin paljon, että koko pinta tarttuu kiinni. Aseta levy paikalleen ja paina se kiinni.

6

Tarkista, että istuin kallistuu aavistuksen kulmasta pois päin. Pari millimetriä kallistusta riittää siihen, että vesi valuu alas. Jos tarve vaatii, oikaise kaltevuutta laasti-nokareella hetken kuluttua.

03
Laatoita penkki 3 Vaihe

Penkissä ei ole jalkoja, joiden varaan sen voi asettaa, kun penkkilevy on mitattu ja leikattu. Se asetetaan tavallisella märkätilaan sopivalla laattalaastilla sauman levey-den verran seinistä, jotta sau-mat voidaan täyttää.

Penkin alapintaa ei tarvitse verhoilla, sillä Wedi-levyt eivät ime vettä. Voit toki laatoittaa myös ala-pinnan, jos haluat.

1

Levitä laasti istuimelle. Ensin levy on kuitenkin käsiteltävä tartuntapohjusteella, jotta se ei ime vettä laastista. Laasti levitetään istuimelle 8-10 mm lastalla.

2

Asenna laatat. Aloita isosta keskikappaleesta ja täydennä sitten pintaa kahdella pienellä palalla. Palat on valittu niin, että pinta näyttää mahdollisimman siistiltä.

3

Nyt voit kiinnittää etureunan. Jos se tuntuu liukuvan liikaa, voit kiinnittää sen ilmastointiteipin palalla.

04
Saumaa ja viimeistele 5 Vaihe

Jäljellä on enää saumaus. Se tehdään vielä samana päivänä, joten teippaamme laattojen etureunat lopuksi. Jos et ole kokenut laatoittaja, saumaa seuraavana päivänä. Valitsimme joustavan saumamassan, joka on saman väristä kuin tavalliset laattasaumat, joita käytetään sei-nissä. Ei niinkään sen takia, että laastisauma ei kestä vettä, vaan sen vuoksi, että joustavaa saumamassaa käyttäen penkin voi aina pyyhkiä kuivaksi pelkällä liinalla.

1

Puhdista laatat, kun ne ovat oikein paikallaan. Voit käyttää hieman etikkahappoa puhdistamiseen. Kuivaa tämän jälkeen puhtaalla vedellä, kunnes happo on saatu pois.

2

Täytä saumat seinän ja penkin välistä joustavalla saumamassalla, joka soveltuu kylpyhuoneeseen. Täytämme kaikki saumat massalla, jotta ilmeestä tulee yhdenmukainen.

3

Silota saumat, kun olet täyttänyt ne. Käytä saumaustikkua tai vielä mieluummin kuvassa nähtävän kaltaista saumauspalaa. Niitä myydään usean erilaisen saumaprof ilin sarjana.

4

Silota pinta tarvittaessa ”saippuasormella”. Näin lopputulos näyttää hienolta. Tämän voit tehdä vain joustavalla saumamassalla, akryylisauman pinta vaurioituu tästä.

5

Kiinnitä etureuna teipillä, jotta se ei liu’u alas. Koska sauma sijaitsee hieman syvemmällä kuin laatta, teippi ei tee vaurioita.

Materiaalit

• 50 mm Wedi-levy, 45 x 45 cm
• 1 patruuna Wedi-liimaa
• 3 Wedi-kulmahelaa
• Elastista laattalaastia
• Saumamassaa (märkätilaan)
• 2 laattaa, 45 x 45 cm

Vie aikaa

6 tuntia + kuivumisaika

Hinta

Noin 60 € sisältäen laatat

Vaikeusaste

Suihkupenkki on helppo rakentaa Wedi-levyistä käyttäen ripustukseen kulmaheloja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.