Peiliseinä muuttaa huoneen ilmeen

Uuden peiliseinän asennuksella voi muuttaa kylpyhuoneen ilmeen kertaheitolla. Lisäksi peili suojaa puurakenteita. Se on tarvittaessa helppo irrottaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
120 euroa

Johdanto

Kylpyhuoneen suuret muutokset kuulostavat kalliilta, mutta sellaisia niiden ei aina tarvitse olla. Esimerkiksi uuden altaan taakse asennettavan peiliseinän rakentaminen ei vaadi kovin suuria rahoja.

Peiliseinä luo kylpyhuoneeseen upean ilmeen. Ratkaisun jujuna on rakentaa seinään pienempi osa, joka on helppo vaihtaa esimerkiksi vanhoihin laattoihin kyllästyttäessä.

Uusi peiliseinä rakennetaan mdf-levystä, joka kiinnitetään piiloheloilla seinään niin, että levy on helppo nostaa paikoiltaan. Jotta työ sujuisi mahdollisimman helposti, valitse ensin laatat – tai vielä mielummin mosaiikkilaatat kuten tässä kohteessa.

Mitä pienemmät laatat, sitä helpompi ne on sijoittaa valittuun tilaan ilman, että laattoja tarvitsee leikata. Sahasimme tässä sekä levyn, hyllyn että peilin, mutta voit ostaa osat myös valmiiksi sahattuina mittojesi mukaan.

Jos rakennat tällaisen peiliseinän, huomaat pian, että työssä edetään hieman hyppien, välillä aiempiin työvaiheisiin palaten. Työtunteja ei kulu kovin montaa, mutta työhön on parempi varata pari päivää, sillä projekti sisältää useita kuivumisvaiheita.

Ohjeet

01
Mittaa ja leikkaa 6 Vaihe

Peiliseinä sijoitetaan pesupöydän taakse, jotta se suojaa puupaneeleita vesirois-keilta. Koko mitataan siten, että peili-seinän leveys vastaa kahdella altaalla varustetun tason leveyttä.

Käytämme 12 mm paksua mdf-levyä. Jos teet levyn taakse paljon uria lamp-puja ja johtoja varten, kannattaa valita paksumpi levy. Levy verhoillaan mosa-iikkilaatoilla, lisäksi levyyn jätetään tilaa peilille. Hylly ja kaksi lamppua integroi-daan niin ikään levyyn, jotta ne on helppo kiinnittää levyyn, kun peiliseinä lopulta on valmis.

Tee levystä piirustus, johon sijoitat kaikki tarvittavat mitat. Näin saat projektistasi paremman kokonaiskuvan.

1

Mittaa peliseinän koko seinältä. Mieti kokoa ja myös kohtia, jotka on jyrsittävä auki lamppuja ja johtoja varten. Levyn paksuus on tässä 12 mm, mutta jos aiot jyrsiä enemmän, suosittelemme 16 mm:n levyn käyttöä.

2

Aseta mosaiikkipalat levylle kuten haluat ne lopullisestikin asettaa. Aloita 2-3 mm levyn reunasta, jotta voit tehdä asemoinnin päätteeksi sivuille viistot saumat. Hyllyn syvyys on 13,5 cm, joten sitä ei sahata laattojen mukaan.

3

Leikkaa peili. Tässä hyödynnämme vanhan peilin. Käytä suoraa lautaa tai upotussahan kiskoa, niin saat viillosta suoran. Upota lasileikkuri petrooliin ja vedä leikkuria kiskoa pitkin. Taivuta peiliä leik-kuulinjasta kuten lasia leikatessa tehdään.

Muista ottaa korkeus huomioon, sillä lasileikkuri leikkaa 2–3 mm:n päästä peilin reunasta.

4

Aseta peili mosaiikkilevylle. Tee koesovitus ja tarkista, että levy näyttää toiveidesi mukaiselta. Jätä peilin ja mosaiikkilaattojen väliin pari millimetriä rakoa.

5

Sahaa levy. Käytämme kiskolla varus-tettua upotussahaa. Vaatimattomam-piakin työkaluja voi käyttää, kunhan viillosta tulee varmasti suora. Tarkista tämä ennen kuin jatkat. Voit tarvittaessa ostaa levyn ja hyllyn myös valmiiksi mittoihin sahattuina.

6

Jyrsi ripustusheloille paikat. Voit käyttää myös talttaa. Jos levyn taakse halutaan johtoja tai jotakin vastaavaa, nämäkin urat kannattaa jyrsiä nyt, niin se on tehty.

02
Laatat ja peili 8 Vaihe

Kun ryhdyt levittämään laattalaastia ja mosaiikkilaattoja, varmista, että alusta on hyvin tuettu. Sen on oltava täysin tasainen. Jos se on notkolla tai roikkuu laattoja asennettaessa, se myös jää usein kaarevaan asentoon.

Levitä laattalaastia tasaisin kerroksin koko levyn leveyteen. 4 mm:n kerros-paksuus on sopiva.

Saumausaine jaetaan diagonaalisesti laattojen päälle, jotta aine työntyy kaikkiin saumoihin. Tarkista saumat, kun olet pyyhkinyt laatoista ylimääräisen saumausaineen liinalla pois. Voit vielä tässä vaiheessa täydentää mahdollisia ”reikäkohtia”.

1

Sivele hyllyyn ja levyyn tartuntaainetta. Se sinetöi pinnan, jotta se ei ime kosteutta laastista ja laasti kiinnittyy hyvin.

TÄRKEÄÄ! Muista levittää tartunta-aine levyn molemmille puolille. Jos et tee näin, levy imee kosteutta ja alkaa taipua.

2

Sivele laattalaasti levyyn. Aseta levy parille pukille ja levitä laattalaasti 4 m:n hammaslastalla. Aloita parin millimetrin päästä hyllyviivoista, jotta saat linjan, jota voit seurata kun laatoitat.

3

Aseta laatat toisesta reunasta alkaen. Tarkista, että kaikki saumat ovat kuten pitää. Mosaiikkiarkissa voi hyvin olla jokin saumakohta, joka ei ole täysin oikeassa paikassa. Voit korjata asian, jos leikkaat sen osan arkista irti ja oikaiset sen.

4

Paina laattoja tasaisesti paikoil-leen hiertimellä. Poista ylijäämä-laasti saman tien ja käy saumat tarvittaessa läpi pienellä siveltimellä, jota olet kostuttanut pieneen vesimäärään.

5

Liimaa peili paikoilleen, kun olet poistanut ylijäämälaastin. Pursota asennusliimasta vanoja 5-8 cm:n välein ja aseta peili varovasti paikoilleen. Jos omistat imukupin, käytä sitä peiliä asentaessasi.

Poista laasti reunojen ympäriltä, jotta saat peilin paikoillleen.

6

Levitä saumausaine hiertimellä tai kumilastalla. Työstä aine kunnolla saumojen väliin. Täytä myös reunan viisto sauma, sillä lasimosaiikkilaatat voivat olla hieman teräviä. Kun saumat ovat puoli-kuivia, pyyhi laatat kostealla sienellä.

7

Poista klinkkereistä "huntu" liinalla. Tee sama hyllylle. Yläpuolelle tulee mosaiikki, ja alapuoli ja kaikki reunat maalataan.

8

Maalaa reunat lopuksi valkoisiksi. Voit tehdä tämän myös ennen kuin kiinnität mosaiikkilaatat.

03
Kiinnitys 5 Vaihe

1

Sivele liimaa hyllyn toiseen sivuun, kun maalaus ja laattasaumat ovat valmiit. Esiporaa levyn taakse ja upota ruuvit, jotta peiliseinän taustaan ei muo-dostu mitään ulostyöntyviä kappaleita.

2

Kiinnitä hylly taustalevyn esiporattuihin reikiin. Hylly kiinnitetään 4 x 70 mm:n ruuveilla 30 cm:n välein.

3

Saumaa valkoisella saniteetti-silikonilla hyllyn ja levyn liitoskohta niin, että rako täyttyy kokonaan.

Silota sauma kostealla, terävällä saumaustikulla.

4

Ripusta peiliseinä ja saumaa pöytälevyn liitoskohta. Kosteus-eristettä ei tarvita, vaikka peiliseinä on sijoittuu lähelle suihkukaappia, sillä peiliseinä käsitetään tässä yhteydessä kylpyhuoneen kalusteeksi.

5

Kun peiliseinä on valmis, seinään kiinnitetään ruuvit piiloheloja varten, jotta peiliseinä voidaan ripustaa paikoilleen.

Materiaalit

Mdf-levy, 12 mm:

 • 120 x 120 cm taustalevyksi

Mdf-plade, 19 mm:

 • 13,5 x 120 cm hyllyyn

Lisäksi:

 • Lasimosaiikkilaattoja, 1 m
 • Tartuntapohjusta
 • Laattalaasti
 • Saumausaine
 • Klinkkerit ja sauman sinetöintiaine
 • Peili, 50 x 80 cm
 • Asennusliimaa
 • Saniteettisilikonia
 • Ripustusheloja, 2 kpl
 • Erilaisia ruuveja
 • Valkoista maalia

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ohjauskiskolla
 • Lasileikkuri
 • Laattatyökalu
 • Yläjyrsin

Vie aikaa

2–3 päivää, sis. kuivumisajat

Hinta

Noin 80–120 €

Vaikeusaste

Peiliseinän teko on mukava tehtävä. Säästät paljon työaikaa, jos sovitat mitat laattojen mukaan, jolloin et joudu katkomaan laattoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone