Ovien uusi ilme

Jos vanhat kaapinovet kyllästyttävät, niitä ei välttämättä tarvitse vaihtaa uusiin. Oven voi pukea uuteen kuosiin noin 15 eurolla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia/ovi
Hinta
15 €/ovi

Johdanto

Joitakin vuosia sitten säleovet olivat muotia, mutta nykyään monet pitävät niitä rumina ja epäkätevinä pölynkerääjinä. Useimmat eivät kuitenkaan ole valmiita heittämään ovia vain kaatopaikalle. Ne voivat olla vankat ja ehjät, mutta jotkut liitokset saattavat olla löysiä, ja ovet voivat hieman roikkua. Höylätyillä listoilla ja kovalevyillä voi nopeasti ja helposti piristää säleovien ilmeen ja loihtia huoneeseen uutta tyyliä.

Ohjeet

01
Valmistele ovi ja aloita etupuolelta 5 Vaihe

Tässä esimerkissä ei vaihdeta saranoita eikä lukkoja. Uudet vetimet asennetaan, mutta myös vanhat vetimet voi hyvin säästää ja uusiokäyttää.

Oven etupuolelle asennetaan kovale-vystä tehty etulevy (B) ja männystä val-mistettavat kehyslistat (A). Sahaa kehys-listat (A) ovirungon (D) mittaan. Ovile-vyn (B) koko saadaan selville ottamalla ovirungon sisämitat.

1

Nosta ovet pois kaapeista ja irrota saranat. Saranat saa irrotettua nopeasti ruuvinvääntimeen kiinnitetyn koukun avulla.

2

Jos vetimet vaihdetaan, takapuolella olevat reiät tasoitetaan kemiallisella metallitäytteellä. Se kuivuu salamannopeasti, joten töitä voidaan jatkaa nopeasti.

3

Hio tasoite, kun se on kovettunut. Jatka hiomalla koko runko (D) sekä etupuolelta että takapuolelta hienolla hiomapaperilla. Hionta takaa, että liima tarttuu hyvin.

4

Runko (D) ja etulevy (B) pitää asettaa samaan tasoon ennen kuin kehyslistat (A) asennetaan. Lisää säleikölle tarvittaessa puu- tai muovikiiloja, jos runko (D) on etulevyn (B) reunaa korkeammalla.

5

Tee levystä kaava, johon on kiinnitetty täysin suorakulmaan kaksi listaa. Aseta ovi kaavalle ja oikaise se listoja vasten. Ovi on nyt suorakulmainen ja sen päälle voidaan asettaa etulevy (B).

02
Aseta etulevy ja kehyslistat etupuolelle 3 Vaihe

Näin säleet laitetaan piiloon

Esimerkissä säleet (E) on sijoitettu noin 3 mm rungon (D) sisäpuolelle. Tämän vuoksi etulevy/kovalevy (B) asennetaan suoraan säleiden päälle. Etulevy kiinnitetään runkoon (A). Takalevy (C) peittää nurjan puolen. Takalevy (C) on asennettu rungon (D) sisäreunaan, jotta lukolle ja kaapin sivuseinille jää tilaa. Ota mitat takalevyä (C) varten kaappiaukon sisäpuolelta.

Kun etulevy (B) on oikealla paikallaan eli rungon (D) tasossa, sen päälle voidaan kiinnittää kehyslistat (A). Kokeile, sopi-vatko kehyslistat (A) rungon pituuteen ennen kuin sivelet niihin liimaa.

Sivele liimaa myös runkoon (D) ja etu-levyn (B) sivuihin. Kehyslistat (A) kiinni-tetään niiteillä tai uppokantanauloilla ja vasaralla. Pitele ovea koko ajan suorakulmaisen kaavan reunoja vasten.

1

Purista runkoon kaksi liimavanaa (D) ja kaistale liimaa etulevyn (B) reunoille. Varmista, että kehyslistat (A) sopivat täydellisesti pituuteen ennen kuin levität liiman.

2

Aseta ensimmäinen kehyslista (A) paikalleen niin, että se kattaa rungon (D) ja etulevyn (B). Kiinnitä lista niiteillä tai uppokantanauloilla.

3

Seuraavat kehyslistat (A) asennetaan samalla tavalla. Pidä ovea koko ajan tiiviisti suorakulmaista kaavaa vasten.

03
Leikkaa takalevy ja kiinnitä se 5 Vaihe

Kun kaikki neljä kehyslistaa (A) on kiin-nitetty etupuolelle, ovi käännetään. Ovi-levy pitää takalevyn (C) mittoja otettaes-sa painaa niin syvälle sisään rungon (D) reunasta, että ovilevy ei ota kiinni ovilukkoon ja kaapin sivuseiniin.

Kovalevyt saattavat hieman käpristyä ajan saatossa, joten säleiden (E) väliin kannattaa ruiskuttaa pari nokaretta PU-vaahtoa ennen kuin takalevy (C) asennetaan paikalleen.

1

Kovalevyt voivat ajan kuluessa hieman käpristyä. Tämän voi estää parilla nokareella pu-vaahtoa. Se ”hitsaa” etulevyn (B) ja takalevyn (C) lamellien (E) kanssa yhteen.

2

Sivele liimaa takalevyn (C) reunoihin ja niittaa levy rungon (D) taakse kiinni. Tätä ennen runkoon (D) on piirretty kohdistusmerkki, jotta takalevy (C) ei osu lukkoon ja kaapin sivuseiniin.

3

Naulojen reiät tasoitetaan oven kummaltakin puolelta. Älä tasoita kehyslistojen (A) liitoskohtia. Hio tasoite kun se on kuivunut ja hio reunat samaan tasoon karkealla hiomapaperilla.

4

Kiinnitä koukut kahteen saranoille tarkoitettuun reikään. Reikä on liian iso, joten työnnä siihen hammastikku ja kiinnitä koukku. Katkaise hammastikku lopuksi.

5

Nyt ovi voidaan ripustaa koukusta narulle. Maalaa etupuoli ja reunat oven roikkuessa alaspäin. Käännä ovi toisinpäin ja maalaa nurja puoli.

Materiaalit

Tarvikkeet ovea varten:

8 x 55 mm höylättyä mäntyä

 • 4 kehyslistaa (A)

3,2 mm kovalevy:

 • Etulevy (B)
 • Takalevy (C)

Lisäksi:

 • Puusepänliimaa
 • 20 mm uppokantanauloja
 • Tarvitt. pu-vaahtoa
 • Akryylitasoitetta
 • Akryylipohjuste
 • Akryylimaali
 • Kemiallinen metalli (Plastic Padding)
 • Tarvitt. uudet vetimet

Erikoistyökalut

 • Tarvitt. naulain
 • Tarvitt. katkaisusaha listoja varten
 • Tarvitt. pyörösaha levyjä varten

Vie aikaa

Noin 2 tuntia/ovi (+ kuivumisaika)

Hinta

Noin 15 € / 40 x 60 ovi (+ tarvitt. uudet vetimet)

Vaikeusaste

Kun on päässyt kunnolla alkuun, ja on huolellinen mittojen kanssa, työ sujuu helposti.

Vinkit & niksit

Erilaisia ovia

Kaapinovet voi uudistaa hyvin monella eri tavalla. Ohessa muutama esimerkki: Miten ovilevystä saadaan täysin sileä, ja miten etulevy (B) ja listat (A) voidaan asentaa, jos käytössä ei ole kiinteää alustaa? Huomaa, että takalevy (C) on työnnetty reunan sisään, jotta se ei ota kiinni ovilukkoon ja kaapin sivuseiniin.

Jos ovilevystä halutaan täysin sileä, etulevy (B) asennetaan aivan rungon reunaan asti. Levynä voi käyttää ohutta mdf-levyä (6 tai 9 mm).

Jos etulevyä (B) ei voida tukea mitään kiinteää alustaa vasten, runkolistaan (A) voidaan jyrsiä huullos.

Tee porausohjain

Jos ovia on useita, ja niihin pitää kiinnittää vetimet, kannattaa aluksi valmistaa poraus-ohjain. Ohjaimen avulla vetimet saa sijoitet-tua samaan kohtaan kaikkiin oviin. Ohjaimen voi tehdä levypalasta ja kahdesta listasta. Listojen pitää työntyä levyn yli molemmilla sivuilla, jotta ohjainta voi hyö-dyntää oven molemmissa reunoissa.

Lopuksi uusi vedin ruuvataan kiinni reikien läpi.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone