Oma amme

Osta valmiiksi valettu amme ja verhoile se mielilaatoillasi, niin saat persoonallisen kylpyammeen. Nyt voit nauttia kylvystä!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
4.310 euroa

Johdanto

Jos asunnossasi ei ole kylpyammetta ja haaveilet sellaisesta, voit ostaa val-miin vesitiiviin muotin ja verhoilla sen laatoilla. Näin saat unelmiesi ammeen. Ratkaisu on nerokas, sillä voit itse määrittää ja luoda ammeesi ulkonäön valitsemasi laattamallin mukaan.

Tässä kohteessa rakennetaan täysin uusi kylpyhuone, joten amme voidaan rakentaa sille varattuun tilaan. Tätä ennen tila on kuitenkin vesieristettävä. Vesieristyksen tulee olla kunnossa, sillä kylpyhuone kuuluu ns. märkätilaan. Ammeen voi sijoittaa myös vanhaan kylpyhuoneeseen. Tällöin vesieristyksen tulee olla kunnossa jo entuudestaan, eikä sitä tarvitse tehdä tässä vaiheessa.

Uusi ja upea kylpyamme, jonka isot laatat ovat samankokoisia kuin seinälaatat. Saumat osuvat yksiin, mikä kruunaa koko ilmeen.

Ohjeet

01
Sokkeli 5 Vaihe

Kylpyamme asetetaan sokkelille, joka sijoitetaan niin, että se viettää hieman huonetta kohti, jotta vesi valuu pois.

Sokkeli liimataan lattiaan kiinni, ja sen kaikkien reunojen ympärystät vesi-eristetään. Tämä on tehtävä, vaikka amme sijoitettaisiin jo olemassa olevaan vanhaan kylpyhuoneeseen.

Sokkelia avataan hieman lattiakaivon ja pohjan kohdalta, jotta vesi pääsee kul-kemaan vapaasti poikkipalkkien välistä. Sahaus onnistuu hyvin käsisahalla, mutta käytä vanhaa sahaa, sillä Wedi-levyjen työstämisen jälkeen sahaa ei voi enää käyttää puutavaraan.

1

Aseta sokkeli paikalleen. Sokkelin pitää olla pitkältä sivultaan vaaterissa, ja lyhyen sivun pitää viettää vähintään noin 1 cm etureunaa kohti. Tarkista vesivaa’alla.

2

Sahaa sokkeliin loveus. Se takaa, että ammeesta mahdollisesti karkaava vesi ei päädy sokkelin alle vaan valuu pois. Sahaa myös yksi poikkipalkeista, jotta vesi valuu vapaasti loveusta kohti.

3

Kiinnitä sokkeli liimalla, kun se on oikealla paikalla. Kuvassa sokkeli kiila-taan pienillä muovikiiloilla, kunnes sijainti on oikea. Muista imuroida alusta, jotta se on puhdas, ennen kuin levität liiman.

4

Pinnat tiivistetään vesieristeellä sokkelin sisältä ja takaa. Älä säästele eristettä. Varsinaisen ammeen alle työstetään näin itse asiassa tiivis allas.

5

Nyt eriste saa kuivua puoli päivää (tai yön yli), ennen kuin amme liima-taan kiinni sokkeliin. Tarkista, että ammeessa on kaato loveusta kohti.

02
Kylpyamme 6 Vaihe

Kun sokkeli on paikallaan, amme voi-daan asentaa sen päälle. Se nostetaan sokkelille, joka on kiilattu niin, että siinä on hiukan kaatoa seinästä poispäin. Pit-kältä sivultaan ammeen tulee olla vaate-rissa. Amme liimataan kiinni sekä sokkeliin että seinään.

Ammeen eteen kiinnitetään tässä kohteessa seinäke (myös Wedistä), sillä siihen rakennetaan suihkunurkkaus. Myös tämä levy liimataan kiinni. Kun levy seisoo vankasti, kaikki liitokset tiivistetään vahvikenauhalla. Tämän jälkeen saumoihin sivellään tiiviyden takaava vesieriste.

Kaikki liitokset ja saumat on käsiteltävä nauhan päälle siveltävällä vesi-eristeellä.

1

Nosta amme paikalleen sokkelin päälle, kun olet ensin käsitellyt sokkelin liimalla. Tarkista, että amme on pitkiltä sivuiltaan vaaterissa ja että siinä on lyhyillä sivulla pieni kaato kohti huonetta.

2

Ammeen päätyyn asennetaan tässä seinäke ennen laatoittamista. Seinäke liimataan ammeen päätyyn ja sei-nään kiinni. Tarkista, että se seisoo pys-tysuorassa ja kiinnitä se ruuvilla tai teipillä yön ajaksi, kunnes liima on kuivunut.

3

Ammen etusivussa olevat aukot katetaan Wedi-levyllä. Kuvan amme ei seiso vapaasti vaan seinää vasten, joten putkia ja vesikalusteita ei silloin kiinnitetä ammeeseen.

4

Kiinnitä vahvikenauhaa kaikkien reunuksien ympärille, jotta liitoksista tulee tiiviit. On tärkeää, että laattojen alusta on vesitiivis, jotta sinne ei pääse vettä, jos jokin laattasauma pääsee haurastumaan.

5

Lisä kulmiin vahvikkeet vahvikenauhasta. Leikkaa rullasta noin 20 cm:n pätkä ja leikkaa siihen lovi kuten kuvassa. Kokeile kulmavahviketta paikalleen, ennen kuin poistat suojapaperin.

6

Kaikki saumat käsitellään vesieristeellä. Aine sivellään vahvikenauhan päälle, jotta liitoksesta ja saumoista tulee varmasti täysin tiiviit.

03
Laatat 8 Vaihe

Sitten päästään laatoittamaan. Esimerk-kikohteeseen valittiin isot, kovaksi pol-tetut laatat, joten nyt tarvitaan kunnol-lista laattaleikkuria.

Ammeeseen ja seiniin käytetään samaa laattamallia, ja lopputulos näyt-tää hienoimmalta, jos saumat myötäile-vät eri pinnoilla. Työt kannattaa tehdä tarkasti. Ammeessa on ihana loikoilla, ja olisi harmillista, jos siinä maatessaan joutuisi katsomaan lähietäisyydeltä jälkeä, jota ei ole tehty huolella.

Ammeen laatoittaminen kannattaa aloittaa ulkopinnoilta. Sen jälkeen verhoillaan ammeen sisäpuoli ja kaiken päätteeksi reunat.

1

Piirrä ammeeseen laattojen paikat. Aloita piirtämällä vaakaviiva, jonka kohdalle tulee alimman laattarivin yläreuna. Näin pääset hyvään vauhtiin.

2

Leikkaa laatat. Alimpien laattojen alareunan tulee myötäillä lattiaa. Lattia on harvoin täysin suora, joten mittaa ja leikkaa mittojen mukaan. Kuvassa isot ja kovat laatat katkaistaan timanttilaikalla varustetulla märkäleikkurilla.

3

Levitä laattalaastia ammeen pintaan ja asenna laatat. Sekoita laasti pakkausohjeiden mukaan ja sivele sitä 8-10 mm hammaslastalla, jotta se levittyy tasaisesti. Laatat asennetaan saumanarulle ja painetaan kevyesti laastiin.

4

Asenna ammeen yläreunan laatat. Kun amme on vaaterissa, ja ensimmäi-sen ja toisen laattarivin välinen sauma niin ikään, laatoittaminen sujuu ripeästi, sillä kaikki laatat leikataan samaan kokoon.

5

Ota mitat ammeen sisäpintojen laattoja varten. Saumojen on myötäiltävä ulkopinnan saumoja, joten paikat mitataan, jotta saumat täsmäävät.

TÄRKEÄÄ! Pohjalaattojen on vietettävä lattiakaivoa kohti. Tarkista vesivaa’alla.

6

Asenna pohjalaatat, kun olet leikannut ne kaikki ja tarkistanut, että ne sopivat. Levitä laattalaasti koko pohjaan ja asenna laatat. Paina ne laastiin niin, että ne viettävät hieman lattiakaivoa kohti. Muottiin on jo ennalta valettu pieni kaato.

7

Kiinnitä laatat sivuihin. Mittaa, leikkaa ja paina laatat laastiin. Käytä välikkeitä laattojen välissä, niin saumoista tulee yhdenmukaiset. Ammeen sisällä on helpompi käyttää pieniä muovikiiloja kuin saumanarua.

8

Asenna lopuksi yläreunan laatat. Leikkaa ne siististi ja hio niiden reunat hienolla hiomapaperilla, jotta ne eivät ole reunoiltaan terävät. Leikkaa kulmalaatat 45° kulmaan, jotta saumasta tulee kaunis.

04
Saumaus 2 Vaihe

Saumaus viimeistelee työn jäljen. Odota kuitenkin pari päivää, jotta laattalaasti ehtii kovettua. Näin se ei sotke saumoja.

Esimerkissä käytetään saumalaastia, joka pystyy vastaanottamaan valtaosan siitä liikehdinnästä, mikä tapahtuu, kun amme ajoittain lämmitetään korkeaan lämpötilaan.

1

Levitä saumamassa kumilastalla tai -latalla ristiin saumojen yli. Levitä laastia, kunnes saumat ovat täynnä.

2

Pese ylimääräinen saumamassa pois sienellä. Paina sientä niin ikään ristikkäin saumojen yli, jotta niihin ei tule reikiä. Puhdista sieni säännöllisesti lämpimässä vedessä. Kiillota laatat lopuksi puhtaalla puuvillaliinalla.

Materiaalit

• Amme, sokkeli ja levy (Wedi)
• Seinäke (Wedi)
• Liimaa (Wedi)
• Laattoja, 45 x 45 cm
• Vesieriste
• Vahvikenauhaa
• Laattalaastia
• Saumalaastia

Lisäksi:
• Saumanarua ja -välikkeitä, 4 mm
• Pieniä muovikiiloja

Erikoistyökalut
• Märkäleikkuri (timanttilaikka)

Vie aikaa

Reilu viikko. Kauniin laatoi-tuksen teko vaatii aikaa.

Hinta

Noin 4 310 € (amme 3960 € ja laatat 350 €)

Vaikeusaste

Voit helpottaa työtä hiukan, jos valitset pienemmät laatat. Ne eivät keikahtele yhtä helposti kuin isot, jos pinta on epätasainen.

3D-malli

3D-malli

Ainutlaatuinen amme

Valettu, laatoilla pinnoitettu kylpyamme

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sokkeli

Kylpyammeessa on sokkeli, joka kallistuu hieman huoneen suuntaan, jotta vesi valuu pois.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kylpyamme

Valettu kylpyamme asennetaa sokkelin päälle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Laatoitus

Laattojen alle on asennettu vahvikekankaat ja vesieriste.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen

Valitse järjestelmä, jonka osat toimivat yhteen

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen putkien ympärille

Erikoiskauluksilla vesieristeestä tulee tiivis

VINKIT: Oikea saumalaastia laatoille

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

VINKIT: Suojaa kylpyhuoneen laatoitus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone