Nolla reikää kylpyhuoneessa

Laattoihin voi olla vaikea porata siistejä reikiä. Lisäksi riskinä on vesieristekerroksen rikkoutuminen. Hyvä uutinen on se, että enää ei tarvitsekaan porata. Katso vaikka.

Johdanto

Kylpyhuoneeseen poratut reiät ovat olleet monissa tapauksissa kosteusvaurioiden lähde, sillä reikien poraaminen rikkomatta esimerkiksi laattojen takana olevaa vesieristystä on todella vaikeaa. Eikä koukkujen ja pyyheripustimien kiinnittäminen oikein tahdo sujua ilman ruuvien kiinnittämistä. Näin siis aikaisemmin. Uudet liimatuotteet ovat nimittäin mahdollistaneet kaikenlaisten tavaroiden kiinnittämiseen seiniin ja lattiaan vankasti ja kestävästi. Seuraavassa näytetään, miten WC-istuimen voi kiinnittää liimalla ruuvien sijaan ja miten erilaiset helat kiinnitetään seiniin.

Jotkut liimat kestävät jopa 300 kg:n kuormituksen, joten kiinnittämiselle ei enää juuri ole rajoja. Periaatteessa pesualtaankin voisi liimata seinään. Emme kuitenkaan tee sitä, koska pesualtaasta kohdistuu takana oleviin laattoihin ja niiden alla olevaan laastipintaan paljon vetoa, eikä mikään ketju ole vahvempi kuin sen heikoin lenkki. Ei ole mitään hyötyä, että liima pitää, jos laatat kuitenkin irtoavat.

Liimalla kiinnitettävät tavarat pysyvät takuulla paikoillaan, ja mikä parasta, seinään ei jää liimasta rumia jälkiä, kun jonakin päivänä kylpyhuoneessa halutaan siirtää parin koukun paikkaa.

Kylpyhuoneen puhallin voidaan kiinnittää ilman ainoatakaan ruuvia.

Liimalla kiinnitetty WC- istuin on yhtä vakaa kuin ruuveilla kiinnitetty. Liima estää myös lian ja veden kerääntymisen saumaan.

Kylpyhuoneen putket voi kiinnittää ilman poraamista ja ruuvaamista. Putkipidike on kiinnitetty seinään teipillä.

Tarvitaan vain koukku ja erikoisteippiä, niin käsipyyhkeet saa ripustettua seinälle ilman halkeamia ja meteliä.

Supervahvaa liimaa voi käyttää myös koukkuihin - ja moneen muuhun.

WC-paperitelineen saa nopeasti kiinnitettyä kylpyhuoneen nokareella epoksia.

Ohjeet

01
Puhallin kiinnitetään ilman ruuveja 1 Vaihe

Seinään pitää tehdä aukko puhaltimen asennusta varten. Aukon lisäksi ei kuitenkaan tarvitse porata muita reikiä puhaltimen kiinnittämiseksi. Puhaltimen voi nimittäin kiinnittää saniteettisilikonilla. Seinä on puhdistettava hyvin, jotta silikoni kiinnittyy. Puhdistusaine ei siis saa sisältää öljyä.

1

Sähköasentaja vetää johdot ja kytkee ne puhaltimeen. Itse voi pursottaa silikonin puhaltimelle tehdyn aukon reunoihin. Paina puhallin lujasti kiinni ja pidä sitä paikallaan maalarinteipillä kunnes silikoni on kuivunut. Kuvassa oleva malli koostuu kauluksesta, joka kiinnitetään seinään ja kaulukseen kiinnitettävästä varsinaisesta moottoriosasta.

02
Liimaa wc-istuin lattiaan - liima pitää! 6 Vaihe

Vaikka WC-istuin olisi varustettu poratuilla kiinnitysrei’illä, niitä ei välttämättä tarvitse käyttää. Kaikki, jotka ovat kokeilleet porata kylpyhuoneen lattiaan, tietävät, kuinka vaikea on porata reiät niin, että ne sijoittuvat tarkasti ja juuri oikeaan kulmaan. On yhtä helppoa - ja itse asiassa helpompaa - liimata WC-istuin kiinni, eikä tällöin ole vaaraa porata lattialämmitykseen tai lattian vesieristeen läpi.

WC-istuimen siirrossa on hyvä olla kaksi henkilöä mukana, jotta painava posliini-istuin ei vahingossa hajoa.

1

Sijoita WC-istuin ensin paikkaan, johon sen haluat. Ota mitta seinästä ja oikaise WC-istuin lattialaatoituksen ja seinän mukaan niin, että istuin seisoo suorassa.

2

Laita istuimen jalan ympärille maalarinteippiä. Lattiassa teipin pitää sijoittua muutaman millimetrin päähän istuimen pohjasta ja istuimessa vastaavasti lattiasta.

3

Nosta istuin pois. Nyt teipin sisäpuolelle sivellään liimaa. Ensin on kuitenkin varmistettava, että lattia on täysin puhdas ja rasvaton, jotta liima tarttuu siihen.

4

Pursota teipin sisäpuolelle leveä liimavana. Tässä käytämme harmaata saniteettisilikonia, koska se sopii laattoihin, ja lika on ei näy niin helposti harmaasta saumasta.

5

Aseta istuin paikalleen ja sivele saumaan lisää silikonia. Kostuta sormi pesuaineessa ja silota sauma, tai käytä puista tai muovista saumaustikkua.

6

Poista teippi saman tien ja anna sauman kuivua valmistajan ohjeiden mukaan ennen kuin käytät WC-istuinta. Liimaa lopuksi muovitulpat istuimen kiinnitysreikiin.

03
Kiinnitä vesijohdot teipillä seinään 7 Vaihe

Jos kylpyhuoneeseen tai apukeittiöön on tarve vetää uusia vesijohtoja, putkien pidikkeet voi kiinnittää teipillä seinään poraamisen ja ruuvien sijaan. Me käytämme 3M:n erikoisvahvaa teippiä (Super Strong VHB), joka on tarkoitettu ulkokäyttöön, joten se sopii hyvin myös märkätilaan. Putkenpidikkeitä ei ole suunniteltu teipattaviksi, mutta kun ne täytetään kemiallisella metallilla, ne pitävät hyvin.

1

Poraa ensin putkipidikkeeseen pieniä reikiä. Näin pidikkeeseen myöhemmin levitettävä tasoitemassa pystyy takertumaan johonkin eikä valu pidikkeestä ulos.

2

Tältä näyttää täydellinen putkipidike. Kuvasta näkyy, että varsinaista kiinnityspintaa (valkoinen ) ei ole paljon, joten täytämme pidikkeen tasoitemassalla.

3

Teippaa kiinnike kauttaaltaan ennen kuin sekoitat tasoitemassan. Näin vältyt nokareilta ja epätasaisuuksilta, joita voi olla vaikea myöhemmin irrottaa.

4

Sekoita kaksikomponenttista kemiallista metallia, joka pitää parhaiten. Kun tasoitemassa on sekoitettu, putkipidikkeiden täyttöön on aikaa muutama minuutti.

5

Täytä pidike kemiallisella metallilla, ja paina sitä niin syvälle, että se pursuaa ulos pienistä rei’istä, jotka porasit. Hio pinta tasaiseksi, kun massa on kovettunut.

6

Leikkaa vahvasta 3M-teipistä pätkä ja poista suojapaperi toiselta pinnalta. Paina teippi kunnolla kiinni, jottei sen alle jää ilmakuplia ja leikkaa pidikkeen mukaan.

7

Merkitse putkipidikkeiden paikat. Seinän pitää olla puhdas ennen kuin putkipidikkeet kiinnitetään. Käytä öljytöntä puhdistusainetta, muutoin teippi ei tartu kiinni.

04
Koukut kiinni ilman ruuveja 4 Vaihe

Käsi- ja kylpypyyhkeet voi ripustaa seinille ilman, että koukkuja varten tarvitsee porata. Tämä 3M:n malli toimii kaksipuolisen teipin avulla. Teippi on hyvin vahvaa mutta kuitenkin helposti poistettavissa jälleen, jos koukkujen paikkoja halutaan vaihtaa.

1

Seinä pitää ensin puhdistaa paikasta, johon koukut halutaan ripustaa. Käytä öljytöntä puhdistusainetta tai muuta rasvanpoistoainetta, muuten koukku ei pidä.

2

Kiinnitä kaksipuolinen teippi käyttöohjeiden mukaan. Teippi sijoitetaan muovilevylle, jota voi siirtää ylös ja alas koukun takapinnalla.

3

Paina koukkua lujasti kiinni muutamien sekuntien ajan, jotta se tarttuu hyvin. Muista poistaa teipin suojapaperi ennen kiinnitystä.

4

Jos vaihdat koukun paikkaa, sen voi irrottaa uudelleen. Paina sitä ylöspäin, niin muovilevy ja teippi jäävät seinään kiinni. Teippi on helppo poistaa jälkeenpäin.

05
Supervahva erikoisliima lähes kaikkeen 4 Vaihe

Tuotteen nimi on Nie Wieder Bohren (”ei enää poraamista”), mikä sopii erityisen hyvin projektiimme. Erikoisliima kestää jopa 300 kg:n kuormitusta, joten sitä voi käyttää vaikka kylpyammeen kantokahvaan. Kuvassa asennetaan koukku käsipyyhkeitä varten, mutta työvaiheet ovat aivan samat. Levy kiinnitetään teipillä, levyn ja seinän väliiin ruiskutetaan liimaa, liima kovettuu ja koukku ruuvataan levyyn. Sen työläämpää kiinnitys ei ole.

1

Poista suojapaperi taustapuolelta. Teipin, jota koukussa on, tehtävänä on ainoastaan pitää koukku paikoillaan liimauksen ajan.

2

Tee liimaputkiloon reikä ja paina se isomman levyn reikään (siis sen, jonka asensit seinään ensin). Purista liimaa putkilosta.

3

Kun levyn takana oleva tila on täytetty, edessä olevasta pienestä reiästä valuu liimaa. Anna liiman kuivua ennen kuin kiinnität koukun.

4

Kun liima on kovettunut, koukun voi ruuvata kiinni levyyn. Nyt se on valmis käyttöön.

06
Epoksi liimaa lähes kaikkea 6 Vaihe

Erikoisliimojen tai -teippien sijaan voi käyttää epoksiliimaa, jota myydään tangoissa, ja jonka koostumus on kuin muotoiluvahaa. Se täyttää ja liimaa lähes kaikkea, ja sitä saa sekä harmaana että valkoisena. Epoksiliimoja on myynnissä rakennustarvike- ja maalikaupoissa.

1

Mittaa ja kiinnitä teippi seinäkohtaan, johon pidike tai koukku halutaan kiinnittää. Puhdista seinä rasvasta ennen kiinnitystä.

2

Leikkaa tangosta pieni epoksipala taittoteräveitsellä. Leikkaa ensin pieni pala ja sitten lisää tarpeen mukaan.

3

Sekoita kaksivärinen massa. Kovettuminen käynnistyy vasta, kun kaksi eri epoksimassaa sekoittuvat toisiinsa.

4

Paina epoksia ripustushelaan. Varmista, että epoksi tulee kiinnikkeen seinään kiinnitettävälle pinnalle.

5

Paina kiinnike seinään ja säädä se suoraan. Pienikin vinous kasvaa, kun WC-paperirulla roikkuu koukussa.

6

Anna epoksin kovettua 48 tuntia, ennen kuin kiinnität pidikkeen. Näin se saadaan tarttumaan todella lujasti kiinni.

07
Näin saat osat taas irrotettua 3 Vaihe

Koukku saattaa rikkoutua tai sen paikkaa halutaan ehkä myöhemmin vaihtaa. Tällöin on mukavaa, että koukun poiston jäljiltä ei jää paikkaamista vaativia reikiä.

Liima irtoaa nopeasti, kun siihen kohdistaa hieman lämpöä ja vääntää koukkua pihdeillä. Liimajäänteet voi siistiä kaapimella ja spriiliinalla.

1

Lämmitä lämpöpuhaltimella koukkua ja sen takana olevaa liimapintaa varovasti.

2

Väännä koukkua tai helaa moniotepihdeillä. Suojaa laattoja pahvinpalalla äläkä vedä koukkua tai helaa ulospäin.

3

Poista loput liimajäänteet partaveitsenterällä/kaapimella ja spriihin kostutetulla liinalla. Kaikki jäljet lähtevät irti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …