Vala kylpyhuoneen lattia itse

Jos haluat laajentaa kylpyhuonetta tai rakentaa uuden, voit joutua valamaan betonilattian. Näytämme, miten helppoa se on. Samalla voit valaa betoniin lattialämmityksen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
100 €/m2

Johdanto

Tämän asunnon omistajat suunnittelivat alun perin vain kylpyhuoneen muovimattojen vaihtamista laattoihin. Suunnittelu synnytti kuitenkin idean myös seinän siirtämisestä metrillä. Tuloksena olisi upea kylpyhuone, jossa olisi tilaa suihkulle.

LUE LISÄÄ: Mihin märkätilatasoitetta tarvitaan?

Kun lattia halutaan laatoittaa, tarjolla on vain yksi riskitön menetelmä: laatoitus valetulle betonilaatalle. Urakka kuulostaa monen mielestä varmasti työläältä ja hankalalta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, jos valu tehdään teräksisille poimulevyille.

Levyt ovat vain 16 mm korkeita ja ne voi asentaa suoraan kannattimien päälle niin, että jo 50 mm korkea, vankka ja tasainen betonilattia riittää. Jos haluat lattialämmityksen, betonilattian pitää olla vähintään 60 mm paksu. Levyt ovat todella näppäriä, olitpa sitten valamassa uutta lattiaa ryömintätilan päälle alakertaan tai johonkin yläkerran huoneista.

Uusi seinä valetulle reunukselle

Olohuoneen vastainen seinä poistettiin ja lattiaa avattiin metrin verran, jotta kylpyhuoneen uusi seinä voitiin rakentaa metriä aiempaa etäämmälle.

Määräysten mukaan märkätilojen lattian vedeneristys on ulotettava riittävän korkealle seinälle, joten rakennamme seinän valetun alustan korokkeen päälle. Näytämme, miten valat korokkeen ja uuden lattian.

Ohjeet

01
Valmistele tila 5 Vaihe

Kun olet saanut kuntasi viranomaisilta luvan muutostöihin, kutsu LVIS- ja sähköasentaja paikalle. Viemäröinti ja vesiputket on suljettava vedentulolta ja -menolta, jotta voit irrottaa altaan ja WC-istuimen. Jos seinässä on kaapeleita, jotka haluat pois, tarvitset sähköasentajaa.

Tämän jälkeen voit purkaa seinän ja valmistella tilan lattian valua varten. Lattiaa on purettava aina vanhoihin lattiakannattimiin asti.

Näiden lattiakannattimien päälle voitiin valaa 6 m2:n betonilattia ilman, että kannattimien kantavuus vaarantuu. Tarkistuta aina kannattimien kunto ja kantavuus, ennen kuin ryhdyt valuun.

1

Raivaa ja siisti tila, kun olet poistanut ja kuljettanut pois vanhan seinän jätteineen. Muovi, puulevyt, lattialaudat yms. on poistettava, ennen kuin päästään kiinni alkuperäisiin kannattimiin.

2

Olohuoneen lattiaa puretaan lauta laudalta. Kylpyhuonetta laajen netaan metrillä olohuoneeseen päin, ja olohuoneen lauta lattian päällä on parketti. Parketti- ja lautalattiaa on purettava.

3

Uuden kylpyhuoneen lattialaudat katkaistaan. Jos et sahaa läheltä kannattimia (kts. piirros), joudut asentamaan ylimääräisen kannattimen.

4

Työnnä lauta vanhan lattialaudan reunan alle. Kiinnitä se 5 x 60 mm:n ruuveilla. Poimulevyt on asennettava laudoille (kts. piirros).

VINKKI: Laudan sijasta voit käyttää myös paksua vanerilevyn palaa.

5

Oikaise kannattimet. Voit oikaista alustan kiinnittämällä jokaisen kannatti men reunaan soiron tai lankun. Alustan pitää olla täysin tasainen. Käytämme tässä 45 x 45 mm:n soiroja ja 5 x 80 mm:n ruuveja.

02
Poimulevyt 6 Vaihe

Poimulevyjen etuna on, että lattia voidaan valaa hyvin ohueksi. Lattia - levyt + betoni - voi olla jopa vain 50 mm paksu. Jos tilaan asennetaan lattialämmitys, lattian tulee olla 60 mm paksu. Poimu levyt sopivat toisiinsa, joten niiden päädyt voi painaa yhteen, jos joka toisen levyn kääntää.

Tässä lattia asennetaan kellarin päälle ensimmäiseen kerrokseen, joten lattiaan on helppo asentaa viemäröinti. LVIS-asentaja asentaa viemäriputket myöhemmin kellariin, mutta tämän voi tehdä kellarista käsin.

Jos upotat putket lattiaan, tarvitset aina LVIS-asentajan apua.

1

Kannattimille asennetaan kaistale ohutta vaahtomuovia ja se kiinnitetään sinkilöillä. Kaistale eristää uuden valetun lattian ääntä.

2

Kaikki poimulevyyn tehtävät pyöreät aukot sahataan pistosahalla. Aukoille on esiporattava reiät. Pistosahan terän pitää olla erikoispitkä ja hienohampainen (ns. ”purkuterä”).

3

Levyjen suorat leikkaukset tehdään kulma hiomakoneella. Käytä ohutta metallilaikkaa. Käytä suojahansikkaita, -laseja ja kuulosuojaimia.

VINKKI: Metalliin on parasta tehdä merkintöjä spriiliukoisella tussilla.

4

Aseta ensimmäinen levy niin, että sen teksti ja numerointi ovat alaspäin. Seuraava levy asennetaan merkintäpuoli ylöspäin. Päätyliitoksia on limitettävä vähintään 50 mm, mielellään enemmänkin.

5

Kun levyt on käännetty oikein, ne on helppo painaa yhteen. Nosta levyä kuten kuvassa tehdään ja paina levy poimu kerrallaan alempaan levyyn.

6

Levyt kiinnitetään kannattimiin kaikista poimuistaan 25 mm:n kipsilevyruuveilla.

TÄRKEÄÄ! Levyt voi nyt kiinnittää vain, jos lattiaan ei tule lattial ämmitystä. Muussa tapauksessa levyt asennetaan irrallaan.

03
Vala koroke 5 Vaihe

Emme rakenna suihkutilan ympärille järeää kivi- tai harkkoseinää, vaan kevytlevyseinän, jossa on tila kaapeleille.

Uusi seinäke rakennetaan laudoista, jotka verhoillaan kipsilevyillä molemmin puolin. Rakennusmääräykset vaativat lattian vesieristyksen jatkumista vähintään 100 mm seinälle, joten seinäke rakennetaan 10 cm korkean korokkeen päälle. 100 mm:n mitta lasketaan valmiista lattiakorkeudesta.

Rakennamme siis ensin puisen muotin ja valamme betonikorokkeen, ennen kuin valamme suihkutilan lattian. Tämä on helpoin työjärjestys. Muottiin voit käyttää ylös poistamiasi parkettilautoja.

1

Kiinnitämme parkettilaudan palan, jotta olohuoneen parketti saadaan tuettua valettavaa koroketta vasten. Lauta ruuvataan kiinni vanhaan lattialautaan. Tavallisessaa lautalattiassa tätä ei tarvitse tehdä.

2

Kiinnitä valumuotti. Aloita laudasta, joka kiinnitetään parkettilautoihin. Kiinnitä lauta lyhyillä ruuveilla; niiden on pidettävä lauta kiinni betonissa. Kiinnitä toinen lauta vankoilla kulmaheloilla 50 cm:n välein.

3

Kiinnitä 5 x 120 mm ruuvit muotin jokaiselle sivulle molem pien muottilautojen läpi. Niillä taataan lautojen välinen etäisyys, kun betoni kaadetaan.

TÄRKEÄÄ! Muista irrottaa pitkät ruuvit vuorokauden kuluttua betonivalusta.

4

Kaada betoni muottiin. Käytämme 8 mm:n kuivabetonia, joka on sekoitettu porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä.

VINKKI: Työnnä eristettä tai vastaavaa alareunan reikiin poimulevyjen kohdalla, jotta betoni ei valu ulos.

5

Paina betoni muotoon ja silota yläpinta laastikauhalla. Kata betoni muovilla ja anna sen kovettua viikon, ennen kuin irrotat kylpyhuonetta kohti olevan laudan. Toinen lauta saa mielellään jäädä vielä paikalleen.

04
Lattiakaivo 4 Vaihe

On olemassa lattiakaivomalli, joka on tehty erityisesti poimulevyjen kanssa käytettäväksi. Tuotteen on kehittänyt Blücher. Lattiakaivossa on neljä osaa: ylimpänä ritilä, joka painetaan kaulukseen. Se sopii asennuslevyyn, joka puolestaan sopii kaivon alaosaan.

Lattiakaivoon saa myös vesilukon noin 50 €:lla. Se painetaan kaivoon, ja se on helppo nostaa ylös puhdistasta varten.

1

Lattiakaivon vieressä olevaa reunaa vahvistetaan, ja näin lattiakaivolle saadaan kiinnityspinta. Työnnä levyn alle lista kaivon molemmilla puolilla ja kiinnitä listat.

2

Lattiakaivon muovinen asennus levy työnnetään kaivon alaosan ympärille. Sijoita lattiakaivo poimulevyn reikään. Kiinnitä se listoihin 4 x 50 mm:n ruuveilla.

3

Aseta lattiakaivoon metallikaulus ja säädä sitä tuotteen mukana tulevilla välikkeillä. Kaulus on saatava vaakasuoraan ja nostettava sille betonipaksuudelle, jonka aiot valaa (tässä 50 mm). Kiinnitys 3 ruuvilla.

4

Nyt voit rakentaa valukorokkeen siihen osaan lattiaa, johon tehdään kaato. Koroke rakennetaan 21 x 43 mm:n höylätyistä listoista ja kiinnitetään 5 x 60 mm:n ruuveilla. Koko lattiaan tulee kaatoa vähintään 1 cm/metri lattiakaivoa kohti.

05
Betonia lattialle 5 Vaihe

Lattialistat ovat paikoillaan, joten lattia voidaan valaa ja siihen tehdään kaato kohti lattiakaivoa. Levitämme betonin ensin keskelle lattiaa, sillä näin kaatoa on helpointa ohjata. Ylimääräisen betonin poistamiseen tarkoitettu lista saa levätä lattiakaivon ja lattialistojen reunan päällä betonipintaa työstettäessä.

Heti tämän jälkeen valu levitetään kohti seiniä. Lattia on valettava yhdellä kertaa, sillä muussa tapauksessa betoni ei valu hyvin yhteen ylimenokohdissa.

Käytämme nopeasti kovettuvia tuotteita, jotta vältymme pitkiltä kuivumisajoilta. Tämän vuoksi työt on tehtävä nopeasti - sekä valu että hienotasoitus.

1

Sekoita saavillinen betonia kerrallaan ja kaada se lattialle. Levitä se tasaisesti laastikauhalla.

TÄRKEÄÄ! Muista painaa betonia lattiakaivon kauluksen alle.

2

Oikaise betonipintaa eripituisilla listoilla. Liikuta listoja siksakkia, jotta voit vetää ylimääräisen betonin pois. Listan toisen pään on levättävä lattiakaivon reunan päällä.

3

Tasoita pinta laastikauhalla tai isolla teräslastalla. Tee tämä heti oikaisun jälkeen. Kovettuminen käyn nis tyy noin vartissa, joten työ on tehtävä ripeästi.

4

Poista kaikki listat. Näin betonilattia on kuin huoneen saareke. Valua jatketaan kuitenkin heti, jotta betonin reunat eivät ehdi kuivua liikaa.

5

Kaada betonia uloimpiin kenttiin ja oikaise pinta listalla. Listaa pitää pitää valettua lattiaa vasten, jotta kaato jatkuu. Jo kolmen tunnin kuluttua betoni on kovettunut, ja sen voi jälkikäsitellä.

06
Jälkikäsittely 2 Vaihe

1

Sivele lattiaan pohjusteaine. Sillä varmistetaan, että seuraavaksi levitettävä hienotasoite tarttuu hyvin betoniin, sillä pinta ei enää ole kovin voimakkaasti imevä.

2

Tasoita lattia hienotasoitteella. Lattian voi tasoittaa leveällä lastalla jo vartissa käyttämällä nopeasti kovettuvaa tasoitemassaa. Lattia on läpeensä kova jo kolmen tunnin kuluttua.

Materiaalit

• Poimulevyjä
• Kuivabetonia, 8 mm
• Nopeasti kovettuvaa betonisekoitusta
• Nopeasti kovettuvaa hienotasoitetta
• Pohjusteaine
• Lattiakaivo, tässä: Blücher 350.340.075
• 21 x 43 mm:n höylättyä mäntyä
• 45 x 45 mm:n soiroja
• Ruuveja: 4 x 50 mm, 5 x 60 mm, 5 x 80 mm ja 5 x 120 mm
• Vaahtomuovikaistaleita (äänieristykseksi)
• Kulmaheloja, esim. 60 x 80 mm
• 25 mm:n kipsiruuveja
• Välikkeitä (tarvittaessa)

Vie aikaa

Kuivumisaikoineen noin 2 viikkoa.

Hinta

Noin 100 €/m2

Vaikeusaste

Betonia ja poimulevyjä on helppo käsitellä, kun alusta on tehty täysin tasaiseksi.

Piirustus

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone