Kulmahylly kylpyhuoneeseen

Suihkutilan kaakelointia voi jatkaa rakentamalla pienen kulmahyllyn sampoita ja saippuoita varten.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
40 euroa

Johdanto

Työ on helppo tehdä muun kaakeloinnin ohessa. Pala vesieristettyä levyä, muutama kaakeli ja vähän jäljelle jää-nyttä kiinnityslaastia, saumaus-laastia ja saniteettisilikonia - laatoitetun kulmahyllyn teko on oiva lisäprojekti, jos olet joka tapauksessa laatoittamassa.
Toisaalta projekti tulee niin edulliseksi ja siihen on helppo tarttua. Se tuo myös vaihtelua muuten ehkä yksitoikkoiseen seinän laatoitukseen. Hyllyn ytimenä on märkätiloihin so-veltuva levy. Se päällystetään laatoilla, joko samoilla kuin suihkutilassa tai kont-rastivärillä. Sen jälkeen hylly kiinnitetään kulmaan, ja homma on hoidettu.

Ohjeet

01
Tee hyllylevy 3 Vaihe

1

Sahaa hyllyyn tarvittava pala märkätiloihin soveltuvasta levystä. Tässä on käytetty polyuretaanipohjaista Litex-levyä, joka on jo valmiiksi pinnoitettu vesitiiviiksi molemmin puolin.

2

Leikkaa laatat niin, että ne sopivat levyn kulmiin ja etuosaan. Muista jättää saumoille tilaa. Mitoitus joko laattaan tai hyllylevyn reunan mukaan. Sivuissa olevat laatat mitoitetaan mahdollisimman suuriksi.

3

Laatat kiinnitetään nopeasti laattalaastilla. Hammaslastalla saat tasaisen laastikerroksen koko alueelle. Saumaa lopuksi laattojen välit.

VINKKI: Hyllypala pysyy paikallaan, kun kiinnität sen parilla listalla.

02
Hyllyn kiinnitys 8 Vaihe

1

Poraa reiät neljälle ruostumattomalle naulalle sillä aikaa kun laattalaasti kuivuu. Naulat laitetaan terävä pää ulospäin, joten reiät porataan 4 mm:n muovitulpille, joihin naulat voidaan lyödä kanta edellä.

2

Leikkaa kannat neljästä naulasta lyö ne katkaistut päät edellä muovitulppiin. Suorista ne lopuksi linjaan. VINKKI: Jos poraat niin. että hyllyn vaakareuna tulee linjaan seinässä olevan sauman kanssa, lopputulos näyttää siistiltä.

3

Hylly kiinnitetään seinään laattalaastilla, jonka voit sekoittaa veteen näppärällä tavalla: laita laastijauho ja vesi muovipussiin ja sulje pussi. Näin voit vaivata massaa ilman, että se kovettuu.

4

Laastin levittämisessä hyllylevyn reunoihin tarvitset taas muovipussia. Leikkaa yksi pussinkulma auki ja purista siitä ulos tasainen vana laastia, samaan tapaan kuin kondiittori tekee koristellessaan kermakakkua.

5

Saat täysin tasaisen kerroksen laastia molempiin hyllyreunoihin, kun vedät laastikerroksen läpi kertaalleen hammaslastalla.

6

Hylly painetaan paikalleen naulojen sisään - tämän takia jätimme naulojen terävät päät ulospäin, kun löimme ne muovitulppiin.

7

Hylly painetaan tiukasti molempiin seiniin laastin kuivuessa. Usein on vaikeaa löytää jotakin millä puristaa levyä tiukasti seinään, mutta itse asiassa levyä ei tarvitse painaa kovaa. Riittää, että pidät hyllyä paikallaan vaikka maalarinteipillä 3-4 tuntia.

8

Hyllyn ja seinän välisen raon voit tiivistää joustavalla saniteettisilikonilla, samanvärisellä kuin saumat. Voit myös käyttää laattojen väliin panemaasi saumalaastia. Siihen voi syntyä pieniä säröjä, mutta se ei ole vaarallista.

Materiaalit

  • Märkätilaan soveltuva levy (pieni pala)
  • Laattalastia laattojen kiinnittämiseen levyyn ja levynkiinnittämiseen seinään
  • Saumalaastia laattojen saumaukseen (tässä vaaleanharmaa Lip/Manhattan)
  • Saniteettisilikonia hyllyn ja seinän rakoon (tässä vaaleanharmaa Lip/Manhattan)
  • Samoja laattoja kuin seinässä
  • Muovitulppia ja ruostumattomia nauloja

Työkalut

  • Laattaleikkuri on iso apu. Myös kulmahiomakone käy, mutta sen käyttö on vaikeampaa, pölyistä ja meluisaa
  • Hammaslasta ja esim. saumanauhaa

Vie aikaa

1–3 tuntia + kovettumisaika.

Hinta

1–3 tuntia + kovettumisaika.

Vaikeusaste

40 €, jos kaikki tarvikkeet ostetaan. Pikkuraha, jos laasti ja laatat on jo hankittu.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …