Kätevä ratkaisu kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneen lattia ja seinät on helppo rakentaa kevyistä polystyreenilevyistä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
2400 euroa

Johdanto

Kylpyhuoneen lattian ja seinien verhoiluun on monta hyvää ratkaisua. Monet keinoista ovat myös helppoja, esim. lattiakipsilevyt ja märkätilalevyt. Helppoja ja kevyitä ratkaisukeinoja ei sen sijaan ole montaa. Vaikka kipsilevyt ovat helppokäyttöisiä, ne ovat melko raskas ratkaisu, sillä painavia levyjä on hankala käsitellä yksin. Paisutetusta polystyreenista tehdyillä Wedilevyillä työt sujuvat helposti ja kevyesti.

Vastaavan kaltaisia levyjä on useita, mutta nämä levyt on hyväksytty märkätilakäyttöön, mikä on välttämätöntä.

Ainoa huono puoli on levyjen hinta: 600 x 2600 mm:n kokoiset ja 50 mm paksut levyt maksavat noin 85 € kappale.

Levyjä voi käyttää lähes kaikkeen: lattioihin, seiniin ja jopa kalusteisiin. Niistä voi halutessaan rakentaa vaikka kylpyammeen. Työ myös sujuu hyvin, sillä levyjä on paljon helpompi käsitellä ja sovittaa kuin kipsistä, kuitusementistä, kevytbetonista tai puusta valmistettuja rakennuslevyjä.

Polystyreenilevyissä on lasikuituvahvisteinen sementtipinnoite, mikä tekee niistä kovat. Tämän takia levyjen sahaaminen vaurioittaa käsisahan hampaita, vaikka sahaaminen sinänsä on helppoa.

Levyt voi asentaa teräs- ja puurunkoon, kunhan ostaa ko. levyille tarkoitetut ruu-vit. Ruuveissa on isot aluslevyt, jotta ne eivät tunkeudu levyjen läpi.

Esimerkissä Wedi-levyjä käytetään lähes kaikkeen: lattialämmityslattiaan, seiniin ja jopa ikkunasyvennyksiin. Näin vältytään eri materiaalien yhdistämiseltä ja ikäviltä laajentumis- ja kutistumiseroilta.

Ohjeet

01
Sahaaminen 4 Vaihe

Wedi-levyjen ydin on polystyreeniä ja päällyspinta lasikuituvahvisteista sementtipinnoitetta. Tämän vuoksi levyjä on helppo sahata, mutta ne kuluttavat käsisahan hampaita. Työhön kannattaa siis käyttää hyvää vanhaa käsisahaa tai ostaa halpa käsisaha tarjouksesta. Sahalla ei nimittäin tämän jälkeen voi enää koskaan sahata puuta.

Levyjen helppo sovittaminen on iso etu työskentelyn aikana, sillä lähes kaikki sovituspulmat ratkeavat sahaamalla.

Tee koeasennus ensin koko lattiaalalle, ja sahaa ja sovita levyt sitten tarkasti tämän mukaan.

1

Koeasenna levyt. Joudut hyvin todennäköisesti sovittamaan joitakin levyjä työn edetessä, ja tämä on helpointa tehdä, ennen kuin levyt liimataan lattiaan.

2

Sahaa levyt seinustaa vasten. Betoniseinän rajapinta on usein hieman röpelöinen, minkä takia levyt eivät istu aivan reunaan asti. Ongelma ratkeaa helposti, kun leikkaat levyreunoja hieman.

3

Sahaa levyt käsisahalla, kun olet kokeillut niitä ja piirtänyt kaikki sahauslinjat. Hieman kulunut käsisaha on hyvä väline, säästä paras sahasi muihin töihin.

4

Tee läpivienneille reiät. Levyt on helppo sovittaa. Jos lattiassa on jokin kohouma, sahaa levyn takapinnasta hieman pois niin, että levy asettuu tasoon.

02
Suihkutilan lattia 5 Vaihe

Levytämme lattian, jotta lämpöletkujen asennus sujuisi helposti. Letkut on helpompi asentaa levy- kuin betonilattiaan.

Lattialevyt liimataan lattiaan hyvällä laattalaastilla. Tässä käytetään Alfixin tuotetta, mutta muutkin laadukkaat kiinnityslaastit käyvät.

Suihkutilan lattiaan pitää tehdä kaato lattiakaivoa kohti, joten ostamme betonilattiaa varten erityisen, kaadon sisältävän lattialevyelementin. Se on hieman tavallista levyä kalliimpi, mutta huomattavasti helpompi käyttää.

Ensin liimataan kaivollinen levyelementti, jonka jälkeen alue merkitään, jotta se tunnistetaan myöhemmin.

1

Sekoita laattalaasti. Käytä sekoitinta kuten kuvassa tai tehokkaaseen porakoneeseen kytkettyä vispilää. Koko lattia liimataan, joten laastia kuluu paljon. Sekoita pussin ohjeiden mukaan.

2

Piirrä lattialevyn ympärille merkkiviiva, ennen kuin poistat sen koeasemoinnin jälkeen. Kyseessä on kaadon valmiiksi sisältämä ”suihkutilalevy”, joka liimataan lattiaan ensimmäiseksi.

3

Levitä laasti lattiaan. Aloita suihkutilasta. Merkkiviivasta näet suihkutilalevyn tarkan paikan.

4

Valmistaudu suihkutilan levyelementin liimaukseen. Levyn takapintaan esiporattuihin ja lattiakaivoon sovitettuihin reikiin ruuvataan kiinni tiivisteen sisältävä PVC-kaulus.

5

Nosta suihkutilan levyelementti paikalleen. PVC-kaulus painetaan lattiakaivoon ja elementti asetetaan lattian merkkiviivojen mukaan paikalleen (viivoja on jatkettu, jotta laasti ei peitä niitä täysin).

03
Lattia 3 Vaihe

1

Nyt voit asentaa ensimmäiset lattialevyt. Varmista, että laasti on levitetty lattialle tasaisesti 8-10 mm hammaslastalla. Kun olet laskenut levyt paikalleen, sivele niiden reunoihin laastia.

2

Asenna muut levyt. Kun lattiassa ja levyreunoissa on sopivasti laastia, työ etene vaivattomasti.

3

Asenna viimeinen levy ja poistu huoneesta. Nyt laasti saa kuivua yön yli, ennen kuin työtä jatketaan.

04
Seinät 4 Vaihe

Seiniin käytetään saman levyn hieman ohuempaa mallia. Seinälevyjen paksuus on 20 mm lattialevyjen 50 mm:n sijaan.

Näiden levyjen etuna on, että ne ovat paljon kevyempiä kuin esim. märkätilaan tarkoitetut kipsilevyt tai kuitukipsilevyt, joten voimia säästyy ja levyjä voi käsitellä hyvin myös yksin.

Levyt kiinnitetään seinärunkoon erikoisruuveilla ja isoilla Wedi-aluslevyillä. Ne ostetaan levyjen yhteydessä. Lisäksi kannattaa ostaa pari patruunaa erittäin vahvaa Wedi-liimaa, jota esimerkissä käytetään esim. vinossa kulmassa, jossa levyt on leikattava jiiriin. Tämä liitos jää hieman heikoksi ilman liimaa.

1

Sahaa ensimmäinen levy. Levyn tulee olla huonetilan korkuinen, mutta vähennä mitasta noin 10 mm, jotta levy ei jää puristuksiin. Kun levy sopii paikalleen, levytystä on hyvä jatkaa.

2

Kiinnitä levy. Käytä Wedi-levyjen oston yhteydessä hankkimiasi aluslevyllisiä ruuveja.

VINKKI: Pitele levyä olkapäällä ja polvella paikallaan, kunnes saat sen kiinnitettyä.

3

Ole huolellinen vinoissa kulmissa. Kuvassa levyt on sahattu hieman vinoiksi, joten ruuvien lisäksi reunat liimataan Wedi-liimalla. Liima on erittäin vahvaa, ja se varmistaa kulman vankkuuden.

4

Nosta seinälevy putkia vasten. Sivele läpivietävien putkien päihin hieman maalia. Kun sitten nostat levyn putkia vasten, maalista jää hyvät merkit, joiden mukaan voit sahata läpivientireiät, ennen kuin kiinnität levyn lopullisesti.

05
Ikkunasyvennykset 6 Vaihe

Kun kevyiden levyjen käsittely on jo rutiinia, voimme yhtä hyvin käyttää niitä useammassakin kohteessa ja verhoilla niillä myös ikkunasyvennyksen.

Nyt otetaan käyttöön kaikkein ohuimmat 10 mm paksut levyt. Ne ovat ohuudestaan huolimatta riittävän vahvoja tähän tarkoitukseen.

Ikkunoita vasten tukeutuvat seinälevyt on helppo sovittaa mittaan. Ne asetetaan vain paikoilleen ikkunan eteen ja leikataan sopivaan mittaan ja muotoon. Syvennys sisältää ikkuna-laudan, kaksi sivu- ja yhden yläkappaleen. Kaikki levyt kiinnitetään vahvalla Wedi-liimalla.

1

Ota mitat seinälevyjä varten. Anna seinälevyn työntyä ikkunasyvennyksen yli, pidä suorakulmaa karmia vasten ja ota mitta karmiuran takareunaan asti.

2

Siirrä mitta seinälevyyn. Merkitse mitta levyn etupintaan ylös ja alas ja yhdistä nämä kaksi mittaa pystyviivalla.

3

Kavenna levyä ikkuna-aukkoa varten. Kun olet porannut levyyn reiän, voit työntää siitä pistosahan terän läpi ja sahata poistettavan kappaleen.

4

Sovita ikkunalautaa. Mittaa uran sisäreunasta seinän etureunaan molemmilla sivuilla, ennen kuin sahaat.

5

Sivele Wedi-liimaa ikkunakarmin uraan ja seinälevyn yläreunaan. Kun eristeet ovat paikoillaan, voit varovasti naputella ikkunalaudan paikalleen.

6

Aseta pystylevykappaleet paikoilleen. Mittaa jälleen uran sisäreunasta seinään ylhäällä ja alhaalla molemmin puolin ikkunaa. Liimaa lopuksi ylälevy kahden pystykappaleen päälle.

06
Lattialämmitys 3 Vaihe

Lattiaan asennetaan lattialämmitys. Polystyreenilevyistä on jälleen etua, sillä nyt voimme jyrsiä urat yläjyrsimellä suoraan levyihin sen sijaan, että levittäisimme lattiaan erityisiä uritettuja levyjä.

Aloita suorista linjoista, jotka jyrsitään 16-18 cm etäisyyksin 16 mm urajyrsinterällä. Urien pitää olla pari millimetriä alupex -letkujen paksuutta syvemmät.

Kaarteet, joissa letkut kaartuvat, voi piirtää ämpärin tai muun pyöreän muo-don avulla, ja jos kätesi on vähänkin vakaa, voit jyrsiä kaarteet vapaalla kädellä.

Kun letkut on asennettu, voit siirtyä vedeneristys- ja verhoiluvaiheeseen.

1

Piirrä kaarteet ämpärin tai jonkin pyöreän muodon mukaan. Kaarien pitää olla loivia, jottet vaurioita letkuja taivuttaessasi niitä kaaren muotoon.

2

Jyrsi kaikki suorat linjat yläjyrsimellä. Ohjaa lautaa pitkin ja jyrsi vain kaarteiden alkukohtaan asti.

3

Jyrsi kaarteet. Jos olet käsistäsi vakaa, voit hyvin hallita jyrsintä melko pehmeissä levyissä tai valmistaa kaavan, jonka mukaan voit ohjata jyrsintä.

Materiaalit

Wedi-levyjä:
• 50 mm levyjä lattiaan
• 20 mm levyjä seinään
• 10 mm levyjä ikkunasyvennykseen
• Lattiaelementti sis.rakennetulla kaadolla

Wedi-oheismateriaalit:
• Wedi-liimapatruunoita
• Aluslevyllisiä ruuveja

Lisäksi:
• Laattaliimaa
• Alupex-lämpöletkut

Vie aikaa

Esimerkin lattiaan ja seiniin käytettiin 3 päivää. Jos et ole aiemmin tehnyt tällaisia töitä, varaa työhön pari lisäpäivää.

Hinta

Noin 2 400 €/noin 9 m2:n kylpyhuone.

Vaikeusaste

Lattia ja seinät on helppo rakentaa Wedi-levyistä, joten työ sujuu useimmilta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone