Paljon tilaa altaan viereen

Unelmakylpyhuoneeseen kuuluu tilava pöytä, joka rakennetaan vanhan ammeen paikalle. Pöytä ja sen alla olevat kaapit peittävät koko seinän suihku nurkkaukseen asti. Pitkällä pöydällä ja kaapeissa on todella paljon säilytystilaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää.
Hinta
600 euroa.

Johdanto

Näissä rakennusohjeissa näytetään, miten rakennat itse pöydän pesualtaalle. Rakenna sokkelin huolellisesti, sillä se ratkaisee, kuinka hyvä pöydästä tulee.

Näytämme myös, miten:

 • sahaat levyyn reiän ja asennat altaan.
 • asennat peilin altaan päälle.
 • teet hyllyn, jossa on lisää laskutilaa.
 • viimeistelet sokkelin tyylikkäästi.

Ohjeet

01
Sokkeli 4 Vaihe

Pöytäkaluste rakennetaan kaapeista, jotka on tarkoitettu alunperin keittiöön. Elementit ovat 60 senttiä korkeita ja 60 senttiä syviä. Korkeus sopii täydellisesti, sillä pesuallas asennetaan pöytälevyn päälle. Elementit ovat niin syviä, että ne peittävät lattiakaivon. Allas yhdistetään vanhan ammeen viemäriin, jota ei tarvitse siirtää.

Kaappien pitää peittää koko 150 senttiä leveä seinä. Se tarkoittaa, että tilaan mahtuu yksi 60 sentin ja 80 sentin kaappi. Ne asennetaan 18 senttiä korkean vanerisokkelin päälle. Siten pöydästä tulee 80 senttiä korkea.

1

Sahaa sokkelin osat 15 millin vanerista. Sokkelista tulee 18 senttiä korkea. Etu- ja takasokkeli asennetaan keskenään samaan tasoon. Tarkista vatupassilla, että sokkeli ovat vaakasuorassa.

2

Sahaa neljä poikkipuuta. Asenna ne etu- ja takasokkelin väliin. Tee poikkipuista tarkasti sopivan korkuiset, jotta niiden yläreuna on samassa linjassa pitkien lautojen kanssa.

3

Ruuvaa poikkipuut kiinni kulmarautojen avulla 4x20 millin ruuveilla. Asenna yksi poikkipuu sokkelin kumpaankin päähän ja kaksi keskelle. Ruuvaa sokkeli seinään 5x80 millin ruuveilla.

4

Kokoa viemäri ja kiinnitä se sokkeliin ennen kaappien rakentamista. Ajattele, mihin kohtaan kaappeja asennat putket, jotta kaappiin jää mahdollisimman paljon tilaa.

02
Kaapit, pöytä ja allas 9 Vaihe

Sokkelin varaan asennettavat kaapit ovat oikeastaan 60 senttiä syviä keittiön kaappeja. Kylpyhuoneen kaapit ovat yleensä 50 senttiä syviä, mutta syvät kaapit sopivat tähän kylpyhuoneeseen täydellisesti. Ne peittävät vanhan kylpyammeen viemärin, joka käytetään altaan viemärinä. Syviin kaappeihin mahtuu paljon käsipyyhkeitä ja vessapaperia.

Kaluste tehdään kahdesta kaapista ja pöytälevystä, johon sahataan vesiputkien mentävä reikä. Myös kaappien taustalevyyn pitää sahata reikä, jotta seinän sisällä oleviin vesiputkiin pääsee käsiksi.

1

Nosta kaapit sokkelin päälle ja purista ne kiinni siksi aikaa, että saat ruuvattua toisen kaapin kiinni sokkeliin kaapin pohjan läpi. Käytä 4x40 millin ruuveja.

2

Sahaa taustalevyyn reikä, jotta voit vetää putket altaalle ja pääset käsiksi seinässä oleviin putkiin. Poraa seinään aluksi pieni reikä pistosahan terää varten ja sahaa sopiva reikä. Asenna levy kaapin taakse.

3

Ruuvaa peitelevyt kaapin molemmille puolille. Levyt ovat valkoiseksi maalattuja listoja, jotka kiinnitetään kaapin reunoihin 4x40 millin ruuveilla.

4

Sahaa pöytälevy ja ruuvaa se kiinni. Levyn pitää yltää seinästä seinään. Kiinnitä levy kaappien päälle asennettuihin metallikiskoihin 4x20 millin ruuveilla.

5

Asenna pesuallas. Selvitä aluksi, mihin allas sopii parhaiten. Tämän pöydän kaapit eivät ole yhtä isoja, joten allas näyttää siisteimmältä leveämmän oven keskellä.

6

Mittaa ja sahaa pöytälevyyn putkien mentävä reikä pistosahalla. Poraa levyyn aluksi terän mentävä reikä ja jatka sahaamista viivoja pitkin. Käytä valkoista värikynää, jos piirrät tummaan puuhun.

7

Nosta allas reiän päälle, ja piirrä sen paikka pöytälevyyn. Nosta allas syrjään ja asenna vesihana. Pursota viivan päälle silikonia ja paina allas takaisin.

8

Ruuvaa vesiletkut kiinni altaan alla oleviin liittimiin. Varmista, että lämmin ja kylmä vesi menevät oikein päin. Poraa kaapin pohjaan reikä, jotta saat asennettua poisto-letkun viemäriin.

9

Toiseen kaappiin asennetaan kolme laatikkoa. Toiseen, altaan alla olevaan kaappiin tulee pariovet. Viemäri asennetaan kaapin nurkkaan, jotta tila tulee käytettyä hyvin.

03
Peili ja viimeistely 6 Vaihe

Altaan päälle asennetaan koko seinän levyinen peili. Tässä jutussa asennettavan peilin pitää olla toisesta päästä vino, jotta se sopii vinon katon alle. Voit mitata peilin tarkasti tekemällä alumiinifoliosta sapluunan ja siirtämällä sen mitat puulevylle. Peilin mitta on helppo tarkistaa, ja sitä voi muuttaa tarpeen mukaan. Sapluuna varmistaa, että lasiliike tekee peilistä täsmälleen oikean kokoisen.

Peili kiinnitetään seinään asennusliimalla. Peilin päälle asennetaan hylly ja kohdevalot, jotta pöydälle saadaan riittävästi valoa.

1

Mittaa peilin koko. Tee foliosta sapluuna, jotta saat mitattua ja sovitettua peilin vinon katon alle mahdollisimman hyvin. Folio on helppo muotoilla katon muotojen mukaiseksi.

2

Leikkaa levy sapluunan mukaan ja tarkista, miten levy sopii paikalleen. Leikkaa levyä tarvittaessa. Kun levy sopii tilaan tarkasti, vie levy lasiliikkeeseen peilin leikkaamista varten.

3

Liimaa peili seinään asennusliimalla. Levitä liima silikonipistoolilla. Tämä peili asennetaan hyllyn päälle. Paina peili varovasti kiinni seinään ja varmista, että se tarttuu kiinni liimaan.

4

Sahaa peilin päällä olevan laudan pää katon mukaiseksi. Tee spoteille reiät reikäsahalla. Asenna hyllyn takareunaan kolme 10-millistä tappia, jotka ovat 10 senttiä pitkiä.

5

Poraa seinään reiät hyllyn tapeille 10 millin terällä. Täytä reiät asennusliimalla. Asenna tapit reikiin ja paina hylly kiinni seinään. Asenna spotit hyllyyn ja kytke ne muuntajaan.

6

Päällystä sokkeli mustilla laatoilla. Leikkaa laatat ja levitä niihin laastia laastikammalla. Paina laatat kiinni sokkeliin. Saumaa laatat lopuksi.

Materiaalit

 • 15 mm vaneria
 • 60 cm korkeat kaapit Ikeasta
 • Pöytälevy
 • Allas
 • Peili
 • Spotit
 • Hyllyjä ja listoja
 • Kulmarautoja
 • Ruuveja
 • Sauma silikonia
 • Laatoituslaastia
 • Saumamassaa
 • Tappeja

Vie aikaa

Noin 2 päivää.

Hinta

Noin 600 euroa.

Vaikeusaste

Rakenna sokkeli huolellisesti, jotta saat kaapeille aivan suoran pohjan.

Piirustus

Näin pöytä on rakennettu

Kylpyhuoneen pöytä tehdään kahdesta Ikean kaapista, jotka asennetaan vaneri sokkelin päälle. Kaappien päälle asennetaan pöytälevy, jonka päälle tulee pieni pesuallas. Pöydälle jää paljon tilaa.

Näin pöytä on rakennettu

Video

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Sahaa siististi pistosahalla

Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Altaat