Tukeva hylly piilo­kiinnikkeillä

Tukevat piilokiinnikkeet ovat kestävän allaskalusteen salaisuus. Katso, miten rakennat ja asennat hyllyn.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
5 euroa

Johdanto

Hyllyä on vaikea saada seinälle siten, että se ei hieman painuisi etureunastaan, varsinkin jos koettaa välttää raskaiden kannattimien käyttöä seinäkiinnityksessä.

Kun rakentaa ja kokoaa yhteen kaksi hyllylevyä syntyy yksinkertainen hyllykkö, jonka saa paljon varmemmin seinään kiinni.

Ripustusten ja seinäkiinnitysten vaa-timuksista voidaan tinkiä tällöin paljon, ja kannattimet, helat tai ruuvit jäävät piiloon. Jos olet halukas tarttumaan tähän haastavaan tehtävään, saat tästä artikkelista apua.

Asennamme posliinisen pesualtaan kylpyhuoneeseen hyllykön päälle. Hylly-kön materiaaliksi valitsimme palisante-rin. 40 mm:n palisanterista tehty hyl-lykkö, jonka päälle allas asetetaan, roikkuu seinällä ikään kuin ”ilmassa”.

Laatikko muuttaa kuormitusta

Näyttää uskomattomalta, mutta katso vielä viereisen sivun kuvaa. Istun kiloineni hyvin ansaittu kahvikupillinen kädessä seinähyllykön päällä, hienon posliinialtaan vieressä.

Tätä kehikkoa varten ei tarvita heloja, tukilistoja tai hyllynkannattimia. Kehikko on kiinnitetty näkymättömiin piilotettujen ruuvien varaan.

Toteutustavassa on järkeä. Kun ruu-vaa hyllylevyn seinään, sen paino pyrkii taivuttamaan ruuveja alaspäin. Saman-aikaisesti hyllylevy vetää ruuvikohdista ulospäin painaen samalla hyllyn ala-reunaa seinää vasten. Hyllylevy toimii kuin sorkkarauta. Mitä leveämpi hylly ja mitä lyhyempi hyllyn alareunan ja ruuvien välinen etäisyys, sitä voimak-kaampi vääntö. Hyllykössä sen sijaan kehikon alareuna työntyy ruuveista poispäin - näin ripustukselta ja seinältä vaaditaan vähemmän.

Ohjeet

01
Kehikko kootaan 7 Vaihe

Kehikon neljä sivua sahataan 40 mm paksusta palisanterilevystä. Levy on 60 cm leveä, joten sahaan siitä ensin 15 cm:n kaistaleen koko levyn pituudelta - sille on aina käyttöä.

Sivut kootaan jiiriliitoksin, joten sahaan kappaleet hieman niiden lopulli-sia ulkomittoja pidemmiksi, jotta saan niihin vielä tehtyä myöhemmin jiiri-kulmat. Hieman puutavaraa menee ehkä hukkaan, mutta parempi niin kuin että kappaleet olisivatkin yllättäen liian lyhyitä. Jiirimittojen on oltava piinallisen tarkat. Liitokset voi varmistaa ruuveilla, liimalla, tapeilla tai lamelleilla. Valitsin lamellit ja liiman - ja varmistan ne ruuveilla, jotka upotetaan tulppien alle.

1

Päädyn sahaaminen viistoon vaatii lähes ammattilaissahan - mutta kehikon päädyt voi sahata myös suoraan kulmaan jiirin sijaan.

VINKKI: Siisti puoli tulee päällys- ja sivu-levyissä ulospäin, pohjalevyssä sisäänpäin.

2

Aukot jyrsitään lamellijyrsimellä tai jatko-osalla varustetulla kulmahiomakoneella. Koneen on oltava hyvä, sillä lamellien on sovittava paikoilleen.

VINKKI: Pyörötappeja voi myös käyttää - niitä on vain vaikeampi saada kohdalleen.

3

Nyt kehikon voi koota liimalla - vahva liitos vaatii runsaasti puusepänliimaa. Puristan sivut kiinni isoilla puristimilla ja puhtailla puupalikoilla, jotka suojaavat kehikkoa puristimien jäljiltä. Tarkista, että kehikko on täysin suora!

4

Liitokset lukitaan ruuveilla sivuilta varmuuden vuoksi. Se voisi näyttää rumalta, mutta siitä tulee upea yksityis-kohta, sillä ruuvit (5 x 80 mm) peitetään 12 mm:n puutulpilla. Esiporaan 3,5 mm:n poranterällä ruuveille reiät.

5

Runsaalla liimalla sivellyt tulpat lyödään sisään. Saadakseni lisää näyttävyyttä asetan tulpat niin, että niiden vuosirenkaat kulkevat päinvastoin kuin kehikon. Liiman kuivuttua ylijäämäpuu taltataan tai sahataan pois.

6

"Tasaan" kehikon reunat hiomapaperilla heti kun kehikko on valmis, jotta reunat eivät rispaannu. Kun olen hionut muutkin pinnat, hieron puupintoihin kosteissa tiloissa käytettäväksi soveltuvaa puuöljyä.

7

Viimeisen öljyämisen teen vasta, kun hyllykkö on seinällä. Öljysin kaikkiaan viisi kertaa, hieroin öljyn sisään hiomapaperilla, annoin sen imeytyä 15-20 minuuttia ja kiillotin ylijäämäöljyt pois kunnes pinta kiilsi kuten lakkakerros.

02
Hyllykön ripustus 6 Vaihe

Piiloon jäävä ripustus on trendikäs, mutta se sopii vain kevytrakenteisiin hyllyihin, jotka kestävät puhelimen tai muutaman valokuvakehyksen painon.

Tämä ratkaisu on täysin eri juttu. Pelkkä hyllykkö painaa jo 45 kg. Periaate on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Asetan kannattomat ruuvit puoleen pituu-teen seinään sisään, poraan hyllynreu-naan ruuveille reiät ja painan hyllyn seinässä oleviin ruuveihin.

Vahvat 7,5-8 mm:n karmiruuvit ilman kantaa sopivat loistavasti sekä tiilisei-nään kuten tässä että levytetyn seinän takana olevaan puurunkoon. Täysin kannattomia ruuvit eivät ole, mutta pie-nen kannan saa painettua puuhun.

1

Hyllykön paikka merkitään. Hyllykkö painaa 45 kg, joten asetan sen aluksi heti työkalupakkini päälle, jotta hyllykön kiinnittäminen seinään käy helpommin. Piirrän lyijykynällä merkkiviivan hyllykön sisäreunoja pitkin seinään.

2

Ruuvit kiinnitetään 2 cm:n päähän viivasta, jotta ruuvit osuvat hyllykön reunojen keskelle. Tiiliseinään porataan 6 mm:n terällä, tulppia ei käytetä. Yllä olevat ruuvitkin riittävät, mutta vanhempaan seinään laitamme muutaman lisäruuvin.

3

Ruuvien paikat siirretään kehikon takareunaan. Koska ruuvit voivat olla hieman vinossa, mittaa paikat sekä merkkiviivasta että hyllykön sisäreunoista. Kehikkoon porataan reiät 8 mm:n teräväkärkisellä puuporalla.

4

Hyllykkö työnnetään rauhallisesti ruuveihin. Tarkista, että kaikki ruuvit ovat esillä reiästä - jos joku ruuvi on vinossa, se aiheuttaa vaikeuksia.

VINKKI: Tässä vaiheessa huomaa, miten fiksua oli laittaa työkalupakki hyllykön alle.

5

Lopuksi napautan hyllykön ruuveihin puupalikan ja vasaran avulla. Se riittää asettamaan hyllykön tukevasti ruuveihin.

VINKKI: Tarkista ennen kiinnitystä, että hyllykön reiät ovat tarpeeksi syvät.

6

Kevyt ja ilmava piilotetuin kiinnityksin. Tehtävä suoritettu.

Materiaalit

40 mm sauvaliimattua palisanteria:

  • 1 levy, 60 x 302 cm, joka sahataan 45 cm:n leveyteen ja jaetaan 4 osaan

Lisäksi:

  • 7,5 x 132 mm:n betoniruuveja (ei kantaa)
  • Puuliimaa
  • Lamelleja
  • Puuöljyä

Erikoistyökalut

  • Pyörösaha, jossa on ohjainkisko
  • Lamellijyrsin
  • Tappiporasarja
  • Pitkiä ruuvipuristimia

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Kiinnitykseen tarvittavat ruuvit, n. 5 € (+ puulevyt).

Vaikeusaste

Työn vaativin osuus ovat upeat lamelliliitokset, joiden teko vaatii erikoistyökaluja. Jos liität kulmat suoraan kulmaan, tehtävä helpottuu huomattavasti.

Piirustus

Liitos kevenee lamelleilla

Kunnon lamellijyrsimestä on paljon apua, jos kehikon levyt on tarkoitus koota jiiriliitoksin.

Liitos kevenee lamelleilla

Lamellit asetetaan ensin siihen uraan, joka on puolik-kaan lamellin syvyinen. Tällä varmistetaan, että lamelli asettuu yhtä syvälle molempiin kappaleisiin.

Kehikko nostetaan seinälle 35

Tästä saat mitat vankasta palisanteripuusta tehtyä hyllykköä varten - ideaa voi soveltaa myös vaikka viini- tai puhelinhyllykköön tai kirjahyllyyn. Kunhan seinä ja hyllykkö ovat vankkoja, niin ripustuskin kestää.

Kehikko nostetaan seinälle 35

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Altaat