Uusi keittiö vanhoista elementeistä

Näillä ohjeilla remontoit keittiösi yksinkertaisin ja edullisin keinoin valoisaksi, selkeäksi ja toimivaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 viikkoa
Hinta
3000 euroa

Uudet kaappien ovet, pöytätasot ja sokke-lien etulevyt sekä uu-det seinävärit. Useim-mat elementit ovat vanhoja, mutta keit-tiöstä tuli kuin uusi ja täysin ajan mukainen.

Johdanto

Uusi keittiö syntyy usein paljon mutkattomammin kuin kuvittelisi. Esimerkin keittiö remontoitiin valoisaksi, kauniiksi ja ajan henkeen istuvaksi kodin keskukseksi vain 3 000 eurolla. Lisäksi rahaa kului uusiin kodinkoneisiin. Sen sijaan seinien ja lattian uusiminen sisältyivät 3000 euroon.

Muutostyö kävi niin sukkelaan, että perhe pärjäsi remontin ajan hyvin parilla keittolevyllä. Hintaan ja työvauhtiin vaikutti paljon se, että remontissa hyödynnettiin pitkälti vanhan keittiön elementtejä. Useimmista kaapeista, rungoista ja jopa vanhoista laattaseinistä poistettiin vain hieman maalia.

Toinen tärkeä seikka oli perusteellinen suunnittelu. Uusista materiaaleista, seinien väristä, verhoista ja kodinkoneista päätettiin hyvissä ajoin.

Tarvikkeet olivat valmiina, kun työt aloitettiin. Uudet, valkoiset kaapinovet ja laatikostot, uudet täyspuiset työtasot ja vaalea klinkkerilattia, uudet kodinkoneet rosteripinnoin ja metallimaiset sokkelikappaleet – kaikki hankittiin ennen työn alkua. Kaikki oli selvää, kun ryhdyimme irrottamaan vanhoja kaapinovia ja kaapimaan laatoista sinistä väriä. Sähkö- ja lvis-asentajan aikataulut oli myös selvitetty, jotta loma-ajat eivät seisauta työtä.

Hyvin tomiva, valoisa ja kaunis nykyaikainen keittiö syntyi parissa viikossa.

4 sukupolven keittiö

Esimerkin keittiö henkii historiaa. Se on uudistettu ajan henkeen kolmesti 40 vuoden aikana.

Näytämme, miten keittiö saatetaan ajan henkeen vähin tarvikkein ja vanhoja kalusteita hyödyntämällä. Artikkeli kertoo keittiön 4 sukupol-ven historian ja keittiön kehityksen 40 vuoden aikana.

1952: Voimme vain arvailla, miltä keittiö näytti ennen kuin sinne asennettiin huippumodernit valmiselementit. Alkuperäinen keittiö oli paikallisen puusepän paikan päällä rakentama.

1972: Sen tiedämme, miltä uuden keittiöntehdasvalmisteiset valmis-elementit kirkuvan keltaiset kaapinovet ja laatikostot, ruskeat pöydät, korkkilattia. Keittiö oli juuri sellainen, kuin ihannekeittiön piti 1970-luvulla olla. Tiedämme tämän, sillä kerroimme keittiöremontista jo tuolloin tässä lehdessä.

1992: 90-luvulla tapahtui suuri muutos. Olohuoneen ja keittiön välinen seinä purettiin ajan henkeen kuuluvan avokeittiön ja saarekkeen tieltä: keittiö ei enää ollut vain äidin valtakuntaa, nyt lasten ja aikuisten maailmat yhdistyivät. Elementeistä tuli toimivampia: niitä siirreltiin, kaapinovet maalattiin sinisiksi, saman sävyn sai myös osa vaaleiden pöytien yllä olevista laatoista. Uusi ilme viimeisteltiin kellertävin seinin ja koristeellisin verhoin.

2012: Viimeisimmässä remontissa keskitytään pitkälti tyyliin. Keittiö säilytetään, mutta sen ilme stailataan arvokkaan näköiseksi uusin kaapin-ovin ja upein massiivipuutasoin. Pin-tojen vaaleita ja harmaita sävyjä rik-koo vain punaruskea puu. Päämää-ränä on klassinen aikaa kestävä ilme.

1972: Vanha itse tehty keittiö korvattiin ajan uutuuksilla: irtoelementeillä ovineen ja koottuna legojen tapaan.

1992: Seinä purettiin, keittiö ja olohuone yhdistettiin, keltai-nen väri vaihtui sini-seen, kaappien paikkoja vaihdettiin ja seinät laatoitettiin.

2012: 40-vuotiaat elementit ja niiden paikat säilytettiin, vain väri vaihtui vaaleaan. Kaapinovet, tasot, sokkelit ja koneet uusittiin.

Ohjeet

01
Pura vaiheittain 2 Vaihe

Suunnittelu ratkaisee, kuinka paljon keittiötä voi käyttää remontin aikana. Hyvin suunnitellen keittiö on poissa arkikäytöstä vain muutaman päivän.

Kun kaappien ovet ja helat on irro-tettu, katto maalataan valkoiseksi ja sei-nät vaalean harmaiksi. Kun seinät ja katto maalataan nyt, muita pintoja ei tarvitse peitellä niin huolellisesti. Laatoista saadaan onneksi sininen väri pois.

Vanha kyljistään laatoitettu saareke oli liian hankala ehostettavaksi. Se kor-vattiin uudella. Uuden saarekkeen teosta on kerrottu Tee Itse -lehdessä aiemmin. Lue lisää: Upea saareke kaarevin pöydänreunoin

1

Kaappien ovet irrotetaan. Työ sujuu nopeasti porakoneen avulla. Vanhat saranat poistetaan kokonaan. Monet pienet ruuvit ovat jo irronneet, ja keittiöön halutaan nyt huomaamattomat saranat.

2

Sinisistä laatoista poistetaan maali. Pintaa on liotettu maalinpoistoaineella ja se on katettu muovilla. Liuotin on saanut vaikuttaa pari tuntia. Tämän jälkeen laatat on kaavittu puhtaaksi lastalla ja pesty huolellisesti saippuavedellä.

02
Tasot käsitellään 5 Vaihe

Pöytälevyt vaihdetaan uusiin. Valkoisen harmaassa keittiössä pöytälevyjen väri toimii kontrastivärinä. Valitsimme tumman nyatoh-levyn, joka on huomattavasti edullisempi kuin hyvin öljypitoiset jalopuulevyt, joita on käsiteltävä säännöllisesti öljyllä, jotta ne säilyisivät kauniina ja pinnaltaan kestävinä.

Vanhat pöytälevyt saavat olla paikallaan mahdollisimman pitkään, jotta keittiötä voitaisiin käyttää ja vanhoista levyistä saataisiin mitat uusia varten.

Poikkeuksen tekee pöytälevy, johon tehdään altaan aukko. Löysimme uuden ison altaan, joka pitää nyt mitoittaa tarkasti paikalleen.

1

Kulman sahaaminen viistoon on välttämätöntä oven vuoksi. Sahasimme pyörösahalla. Mitat voidaan ottaa vanhasta pöytälevystä, joka on yhä seinustalla kaappien päällä tallella.

2

Pöytälevy hiotaan huolellisesti käyttäen 180 karkeuden hiomapaperia. Jos pintaan jää tässä vaiheessa joitakin kohoumia, ne on helppo silottaa. Työ sujuu helposti, sillä tässä vaiheessa säännöllisiin pintoihin on helppo päästä käsiksi.

3

Altaan ympärys merkitään levyyn. Allas poistetaan ja äsken piirretyn viivan sisäpuolelle, 7 mm:n etäisyydelle, piirretään uusi viiva. Katso asennusohjeista, kuinka etäälle altaan reunasta viiva pitää tehdä.

TÄRKEÄÄ! Muista sekoittimen vaatima tila.

4

Aukko sahataan pistosahalla. Ensin viivan sisäpuolelle porataan 10 mm reikä, josta sahanterä saadaan työnnettyä läpi. Tämän jälkeen porataan sekoitinta varten reikä. Sen paikka selviää, kun allasta kokeillaan irrallaan aukkoon.

5

Pöytälevy öljytään ylä- ja alapin-noilta ja kaikista reunoista. Muista altaan aukon reunat, jotka joutuvat koville. Anna öljyn imeytyä 20 minuuttia ja hio sitten pinta, esimerkiksi vesitiiviillä hiomapaperilla, jonka karkeus on vähintään 180.

03
Levyn asennus 6 Vaihe

Vanhat pöytätasot irrotetaan ja viedään ulos. Ne on usein yhdistetty kaappeihin ruuveilla ja heloilla, jotka irtoavat alapuolelta. Muista myös sahata mahdollinen seinän vastainen silikonisauma auki, jottet revi seinäpintaa rikki.

Pöytälevyn ja laattojen välinen sauma avataan terävällä veitsellä. Älä käytä silikoninirrotusainetta, sillä jos ainetta jää työn päätteeksi vähänkin jäljelle, se irrottaa myös uuden sauman.

Uusi levy asennetaan paikalleen ja kiinnitetään kaappeihin kulmaheloilla. Käytä pieniä kalustekulmia, jolloin pöytälevy voi elää leveyssuunnassa etureunasta mutta pysyy kiinni takareunasta.

Allas ruuvataan kiinni sen mukana tulleilla heloilla. Useimpien altaiden mukana tulee myös tiivistelista tai -massaa levyn ja altaan saumaa varten. Sekoitin asennetaan ohjeiden mukaan ja muut kaapin asennukset viimeistellään.

Levyn ja seinän sauma tiivistetään joustavalla saniteettisilikonilla. Sauma rajataan ensin teipillä ja sen pohjalle painetaan vaahtomuovinen profiiliteippi. Lopuksi sauma täytetään silikonilla saumapistoolin avulla.

Sauma silotetaan saumatikulla, joka on seissyt astianpesuaineessa 25 tuntia ennen käyttöä. Monet elastiset saumamassat voidaan silottaa myös silikonipalalla. Sen käyttö auttaa, jos saumatikun käyttö ei ole kovin tuttua.

04
Ovien asennus 8 Vaihe

Vanhat kaappielementit tasoitetaan ja maalataan. Vanhojen saranoiden ruuvinreiät tasoitetaan ennen kuin uudet nykyaikaiset saranat asennetaan. Ne jäävät piiloon, kun ovet ovat kiinni.

Uudet saranat vaativat leveän, tasaisen reiän, mutta onneksi nyt ovissa on jo valmiiksi tehty rei’itys. Riittää kun napautamme saranat kiinni oviin, edes ruuveja ei tarvita.

Kaappiin kiinnitettävä saranosa ruuvataan kiinni kaapin sisäpintaan kahdella ruuvilla. Niiden on sijoituttava tarkasti, joten valmistamme porausohjaimen. Kun se on käytössä, oven saa paikoilleen muutamassa minuutissa.

1

Tyhjät kaapit pestään huolellisesti ja ruuvinreiät täytetään hiottavalla akryylimassalla tai puutasoitteeella. Pienet naar-mut tasoitetaan ja maalataan. Vaikka uudet ovet peittävät reunat lähes täysin, reunat tasoitetaan ja maalataan ovivärillä.

2

Kaappien reunat maalataan vesiohenteisella sisämaalilla. Maali levitetään lyhytnukkaisella telalla ja silotetaan vain tarvittaessa lopuksi siveltimellä, näin työ sujuu nopeimmin.

3

Porausohjain kiinnitetään puristimilla kaappien sisäpuolelle. Ohjaimen, jonka avulla selviää saranoiden paikka, saa usein ovien mukana. Muussa tapauksessa reikien paikat kannattaa merkitä liikkeessä niistä kaapeista, joihin ovet on tarkoitettu.

4

Ruuvien paikat merkitään kaapin sisäpintaan pistepuikolla tmv. pahvisen porausohjaimen avulla.

VINKKI: Jos valmistat porausohjaimen puusta, voit porata reiät suoraan sen läpi.

5

Ruuvien reiät porataan. Reikiä ei porata aivan kokonaan kaapin sivujen läpi, joten on tärkeää, ettet poraa liian syvälle. Käytä porassa syvyysrajoitinta tai valmista itse syvyysrajoitin sopivan pituisesta pyörökepin pätkästä.

6

Saranan kaappiosa ruuvataan kiinni kaapin sivuun erikoislyhyillä ja paksuilla ruuveilla, jotka sisältyvät saranapakettiin.

7

Saranan oviosat asennetaan paikoilleen oviin esiporattuihin reikiin ja napsautetaan kiinni taitettavasta levystä. Jos saranoissasi ei ole tätä kätevää kiinnitystoimintoa, saranan voi ruuvata kiinni siihen kuuluvilla ruuveilla.

8

Nyt ovi voidaan asentaa paikoilleen ja napsauttaa sarananosat yhteen. Kun kaikki ovet on asennettu, niiden paikan voi säätää tarkasti toistensa mukaan saranoiden säätömahdollisuuksien avulla.

05
Vetimien asennus 4 Vaihe

Jos oviin on valittu kuvan kaltaiset pitkänomaiset vetimet, ne voi asentaa pystyyn tai vaakaan. Jos vetimet asennetaan pystyyn, ne sijoitetaan saranoiden vastakkaiseen kulmaan yläkaappien alareunaan, alakaappien ovien yläpuolelle.

Esimerkissä vetimet asennetaan vaakaan, joten ne sijoitetaan keskelle ovea.

Myös vetimien kiinnitysruuvien paikat merkitään oviin saranoiden tapaan ohjaimen avulla. Koska ovet ovat eri levyisiä, ohjain sijoitetaan kaapin keskelle ja reunaan nähden niin, että reiät sijoittuvat 25 mm päähän reunasta.

1

Ovien keskelle tehdään merkinnät. Koska kaikki vetimet sijoitetaan keskelle ovia, ja vaikka ovet ovat eri levyisiä, voimme käyttää samaa ohjainta kaikkiin oviin ja laatikostoihin.

2

Vetimien ruuvien paikat merkitään pistopuikolla. Ohjaimeen merkittiin keskilinja ja reiät kahta vetimen ruuvinreikää varten. Lisäksi ohjaimiin merkittiin ovenreunaa osoittava linja. Näin ohjaimet sijoittuvat aina samaan kohtaan.

3

Ruuvien reiät porataan 4 mm poralla, koko sovitetaan vetimien mukana saatujen ruuvien perusteella.

VINKKI: Koska ruuvit porataan läpi, oven takana pidetään listaa, jotta oven puupinta ei repeydy takapinnalta.

4

Vetimet kiinnitetään. Kiinnitys tehdään ovien takaa koneruuveilla, jotka tulivat vetimien mukana. Ruuvit sopivat normaalipaksuisiin oviin.

VINKKI: Käytämme kahta porakonetta, yhtä poraamiseen ja yhtä ruuvaamiseen.

06
Sokkelin etulevy 7 Vaihe

Sokkeliin haluttiin teräksinen ilme, sillä se sopii hyvin valkoisiin kodinkoneisiin. Uusi teräslevy liimataan vanhan sokkelin pintaan naulojen ja ruuvien sijaan. Se on helpompaa, eikä sokkeliin tule reikiä.

Useimmat uusista valkoisista kodinkoneista asennetaan paikoilleen ennen sokkelin etulevyn asennusta. Työ edellyttää usein sähköasentajan käyntiä.

Jotta sokkeli jatkuisi astianpesuko-neen alla, huijaamme hiukan. On tärkeää, että koneelle on helppo pääsy ja se voidaan vetää ulos, joten sokkeli on saatava irti nopeasti. Tämän takia sokkelilevy kiinnitettiin koneen eteen tarralla.

1

Leikkaamme sokkelilevyt ja sivelemme niiden takapintaan asennusliimaa. Ulkokulmat kootaan jiiriin eli sahataan viistoon, jotta esille ei jää näkyviä sahaussaumoja.

2

Sokkeli asetetaan paikalleen ja painetaan kiinni. Asennusliiman etu perinteiseen puusepänliimaan verrattuna on, että se kantaa, vaikka sokkelia ei painettaisi täysin tiiviisti alustaa vasten, joten uusi etulevy on helppo saada siististi paikalleen.

3

Astianpesukoneen alle molempiin sivuihin kiinnitetään tukilistat, jotta ko-neen alle tuleva sokkelilevy saadaan johon-kin kiinni. Kiinnitä tarra sinkiläpistoolilla. Tarralle on jätettävä tilaa tukilistojen paikkaa mitoitettaessa.

4

Sokkelilevy voidaan nyt painaa kiinni tarralla. Ennen kuin ruuvaat tukilistat kiinni, tarkista, että ne eivät ole tiellä, kun konetta vedetään ulospäin. Koneen alle on laitettava myös vesikaukalo.

5

Uudelle jääkaapille rakennetaan sokkeli kaappien alla olevien sokkelien korkeuteen. Sokkeli on hyvin yksinkertainen, kuten kuvasta näkyy, ja se ruuvataan kiinni lattiaan kalustekulmilla. Teräksenhar-maat levyt kiinnittää sokkeliin ulkopuolelta.

6

Sokkelin päälle kiinnitetään levy, jonka päälle jäkaappi asennetaan. Levy ei tule metallimaisten sokkelilevyjen päälle, koska ne eivät kestä laitteen painoa, ja koska levyn sahattujen reunojen ei haluta näkyvän.

7

Sokkelin ja lattian välinen raja suljetaan varjolistalla. Pienestä naulaimesta on apua. Sokkelilevyt voidaan koota suoraan kulmaan ilman jiiriliitosta (kuten kuvasta näkyy), jolloin reunaan saadaan metallimaiset kulmakappaleet.

07
Valo kaapin alle 5 Vaihe

Myös yläkaappien alla olevat lamput vaihdetaan. Vanhat halogeenilamput valaisevat kauniisti, mutta ovat valitettavan lyhytkestoisia ja niitä on vaikea vaihtaa. Muutamia ei saanut vaihdetuksi lainkaan, sillä niiden tiivisteet olivat palaneet kiinni.

Nyt lampuiksi valitaan 13 watin putkivalaisimet. Putket valaisevat yhtä paljon kuin vanhat 2 x 20 watin lamput kaappien alla, joten virtaa säästyy paljon, kuten nykyään pitääkin.

Lamput piilotetaan kehikon taakse, ja niiden ilmettä täydennetään käyttämäl-lä listoissa levyistä sahattua nyatoh-puuta valkoisten kaappien väristen listojen sijaan.

1

Valopaneelin listat sahataan pöytälevyn palasta. Listat ovat 4 cm leveitä, ja niiden päät sahataan viistoon, jotta listat voidaan koota kulmissa jiirin.

VINKKI: Listat on helppo sahata tarkasti 45 asteen kulmaan katkaisu-/jiirisahalla.

2

Valaisimen pienet helat kiinnitetään ruuveilla etulistan taakse. Valaisin voidaan nyt työntää paikoilleen paneelin takapuolelle. Se voidaan kytkeä samaan pistorasiaan, johon vanhat lamput oli kytketty, ja kiinnittää johto.

3

Etulista ruuvataan kiinni kaappien alle 4 x 50 mm ruuveilla. Ruuveille esiporataan reiät ja ruuvien kannat upotetaan, jotta ne saadaan siististi peittoon. Varo, ettet ruuvaa liian syvälle ja tee reikää sisäpuolelle.

4

Sivukappaleiden kulmiin sivellään liimaa jiiriliitosta varten ennen kuin ne asennetaan. Pienikin liitoksen rako näkyy selvästi takaa tulevan valon vuoksi, joten liitoksesta on syytä tehdä erityisen tiivis.

5

Sivukappaleet ruuvataan kiinni. Kappaleita on vaikea saada puristettua sisäpuolelta kiinni. Kaksi kappaletta teipa-taan yhteen ilmastointiteipillä niitä asennettaessa, jolloin teippi pitää kulman tiiviinä.

Tumma kehys yläkaappien alla kruunaa keittiön ilmeen. 4. sukupolven täysin uusi keittiö on valmis.

Materiaalit

Remontin kustannukset

• Kodinkoneiden vaihto uusiin, sisältäen altaan....................................3 200 €
• 26 mm paksut Nyatoh-levyt............. 750 €
• Vetokaapit uuteen saarekkeeseen jakaikki ovet ja vetimet ...................1 300 €
• Muut saarekkeen materiaalit............ 180 €
• Luminestran valaisimet ..................... 100 €
• Lattia- ja sokkelietulevyt .....................250 €
• Maalit ja öljyt ........................................... 200 €
• Erilaisia tarvikkeita, muun muassa naulat, ruuvit yms.................................. 130 €
• Sähköasentajan palkkio...................... 200 €
Yhteensä............................ 6 421, 30 €

Vie aikaa

2–3 viikkoa

Hinta

Materiaalit maksoivat ilman kodinkoneita noin 3 000 €.

Vaikeusaste

On hallittava monta asiaa ja suunnittelu pitää tehdä huolella. Työ sujuu helpommin, jos joistakin työvaiheista on kokemusta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiö