”Uusi” keittiö 200 eurolla

Aina ei tarvitse ryhtyä isoon keittiöremonttiin, vaan pelkkä ovien ja kaappien maalaaminen ja uusien vetimien hankinta riittää hyvin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 euroa

Johdanto

Keittiönovet ovat kovassa käytössä, ja se näkyy. Reunat kolhiintuvat, pintoihin ilmestyy naarmuja ja uria. Saranat voivat olla niin kuluneet, että ovet roikkuvat vinossa. Li-säksi keittiön ilme vanhenee verrattain nopeasti, joten ilme kaipaa päivitystä.

Nyt tehtävällä keittiönovien ja kaapistojen etulevyjen uusimisella isketään kaksi kärpästä yhdellä kertaa: ovista tulee kuin uudet, ja keittiö saadaan sävytettyä juuri oman maun mukaan ilman sen suurempaa koettelemusta tai remontointia. Lisäksi työstä selviää paljon vähemmällä rahalla kuin jos sen tekisi ammattimaalari tai keittiöfirma.

Maalaamme laatikostot ja kaapit hyvällä maaliruiskulla. On syytä muistaa, että lopputuloksesta ei tule sen parempi kuin pohjustus on. Varsinkin kiiltävää maalia käytettäessä on tärkeää, että esivalmistelut tehdään huolella. Pinta pitää pohjustaa, tasoittaa ja hioa, jotta siitä saadaan sileä ja tasaisesti imevä. Työ vaatii hieman työtä, mutta lopputulos palkitsee vaivan. Pinnat voi halutessaan maalata myös lyhytharjaksisella telalla.

Ohjeet

01
Esivalmistelut 3 Vaihe

Ennen kuin työt aloitetaan, kaikki ovet, laatikostojen etulevyt ja ovien ja laatikostojen vetimet pitää irrottaa.

Jos keittiön uusi ilme halutaan tuoda kunnolla esiin, kannattaa harkita kaikkien vetimien vaihtoa, vaikka vanhoissa vetimissä ei sinänsä olisi mitään vikaa. Jos ovet roikkuvat, kuten tässä kohteessa, vaihda myös niiden saranat.

1

Irrota ensin ovista vetimet. Se sujuu nopeasti ja helposti, kun ovet ovat yhä rungoissa kiinni. Osta vinossa roikkuviin oviin uudet saranat. Tai vaihda kaikki saranat.

2

Irrota lukitusruuvi, jotta oven saa irti saranoista. Jos ovia on monta, ne kannattaa numeroida talttaamalla roomalainen luku oven alareunaan. Sitä ei näe, mutta siitä näkee, mihin ovi kuuluu.

3

Poista laatikoista vanhat vetimet. Pane vetimet ja ruuvit talteen, sillä niitä voidaan ehkä käyttää muualla. Irrota lopuksi laatikoiden etulevyt.

02
Pohjustustyöt 5 Vaihe

Jotta lopputuloksesta tulisi hyvä, ovet pitää hioa, pohjustaa ja tasoittaa huolellisesti. Vain täysin sileä ja tasainen pohja tuottaa hyvän tuloksen. Maaliruiskulla maalaaminen jättää hienon jäljen, kun pohjatyöt on tehty kunnolla.

Niihin kuuluu huolellinen pesu ja reikien tasoittaminen kemiallisella puutasoitemassalla vetimien ja ruuvien poiston jäljiltä. Tämän jälkeen pinnat hiotaan sileiksi ja maalataan pohjamaalilla.

1

Pese ovet ja etulevyt vedestä ja puhdistusaineesta sekoitetulla pesuaineella. Pese lopuksi puhtaalla vedellä ja anna ovien kuivua.

2

Täytä etulevyjen vetimien ruuvinreiät kemiallisella metallilla. Tämän keittiön ovissa riitti, että täytimme alimmat reiät. Ylemmät reiät voitiin säästää.

3

Hio kaikki pinnat taso- tai epäkeskohiomakoneella. Aloita karkeudella 100 epätasaisista kohdista ja viimeistele karkeudella 180. Poista pölyt ja pyyhi pinnat kostealla liinalla.

4

Ovien ja etulevyjen etupuolten reunat kolhiintuvat helposti. Tämän vuoksi viistimme niihin 45 asteen viistopinnan käsiyläjyrsimellä.

5

Pohjamaalaa ensin kaikki takapinnat lyhytnukkaisella mohairtelalla ja ohennetulla pohjamaalilla. Kun maali on kuivaa, käännä ovet ja aseta ne kiiloille. Maalaa reunat ja lopuksi etupinnat.

03
Ruiskumaalaa 5 Vaihe

Hienon tuloksen edellytyksenä on, että maalin koostumus (viskositeetti) on oikea ja pistooli on säädetty oikein sekä maalin että maalauskohteen kannalta. Tietysti pitää hallita myös oikea tekniikka. Maaliruiskua liikutetaan tasaiseen tahtiin aivan saman etäisyyden päästä kappaleesta. Ruiskua pidetään suorassa kulmassa kappaleeseen nähden.

Paras jälki syntyy maalaamalla useita kerroksia märkänä märän päälle. Odota ensimmäisen kerroksen jälkeen 3–5 minuuttia. Maalaa sitten monta ohutta kerrosta minuutin väliajoin. Maalaa niin monta kerrosta, että maali peittää. Jos maali on liian paksua, se alkaa valua.

1

Jotta etulevyt voitaisiin maalata molemmin puolin ilman kuivumisaikaa maalausten välissä, levyyn asennetaan ”jalat”. Iske parin listan- tai levynpalan läpi naulat ja kiinnitä ne levyn alareunaan.

2

Ovet eivät pysy tasapainossa jalkojen varassa. Ruuvaa jokaisen oven alareunaan kaksi koukkua, jotta voit ripustaa ovet narun varaan. Suojaa työpöytä ja takaseinä paperilla.

3

Maalaa etulevyt. Maalaa ensin reunat ja lopuksi isot pinnat.

TÄRKEÄÄ! Maalaa reilusti reunan yli ennen kuin palaat takaisinpäin, muuten reunan maali jää liian paksuksi ja alkaa valua.

4

Kiristä naru 10–15 cm:n päähän seinästä. Ripusta ovi naruun. Maalaa vaakaliikkein. Käytä kahta narua ja silmukkaruuveja, kun tartut koukkuihin oven kääntämiseksi.

5

Maalaa seuraavalla kerralla pystysuuntaan. Maalaa jälleen reunojen yli ja vaihda välillä liikesuuntaa ylhäältä alas ja alhaalta ylös. Varo, ettei maali pääse valumaan.

04
Ovien asennus 9 Vaihe

Lounaan jälkeen ovet ja kaapit ovat kuivuneet sen verran, että voimme asentaa ovet ja etulevyt paikoilleen. Vanhat saranat korvataan uusilla. Keittiönkaapeissa on yleensä vakiokokoiset saranat (Ikea-saranat), jotka sijoitetaan ovien isoihin reikiin ja kiinnitetään helposti kahdella ruuvilla. Vanhat ruuvinjäljet täytetään ensin, jotta uudet ruuvit saadaan kunnolla kiinni.

Vaihdamme myös vetimet. Uusien vetimien reiät porataan poraohjainta apuna käyttäen, jotta ne saadaan sijoitettua tarkasti ja oikein.

1

Toinen saranan osista kiinnitetään kaappiin kahdella hyllynkannattimien reikiin sijoitettavalla ruuvilla. Tässä käytämme 4 x 30 mm:n ruuveja. Ruuvit sisältyvät yleensä saranapakkaukseen.

2

Toinen sarananosa painetaan ovessa olevaan isoon reikään. Oikaise sarana suoraan kulmaan ovireunaan nähden. Esiporaa reiät kahdelle ruuville ja kiinnitä ruuvit paikalleen.

3

Aseta nyt ovi saranoilleen ja kiristä lukitusruuvit. Kun kaikki ovet on asennettu, säädä ruuveja niin, että ovet roikkuvat suorassa ja yhtenäisin välein. Säätäminen vie aikaa mutta maksaa vaivan.

4

Työstä poraohjain levynpalasta ja kiinnitä sen kahteen reunaan leveät listat. Pidä ohjainta oven päällä ja poraa sen reiän läpi, jota ei tasoitettu aikaisemmin.

5

Asenna vedin ohjaimen päälle ja merkitse vetimen toisen reiän paikka. Poraa ohjaimeen reikä. Nyt käytössäsi on malli, joka sopii kaikkiin oviin.

6

Pidä poraohjainta ovea vasten ja poraa vetimien reiät. Koska listat tulevat levynreunan molemmilta sivuilta yli, ohjainta voi käyttää sekä vasemmanettä oikeanpuoleisiin oviin.

7

Käytä ohjainta myös laatikostojen etulevyihin. Poista vanhojen reikien merkinnät poraohjaimesta ja merkitse laatikostoja varten uudet reiät. Poraa kaksi uutta reikää, jotka on sijoitettu ovien

8

Kiinnitä vetimet ovien laatikostoihin ruuveilla sisäpuolelta. Yleensä vetimien mukana tulleet ruuvit ovat sopivan pituisia, mutta joskus on ostettava muutama erikoispitkä ruuvi ja sovitettava ne itse.

Siistin mutta hieman kuluneen valkoisen keittiön ovissa on nyt uusi punainen väri ja uudet vetimet.

Materiaalit

  • Pohjamaalia
  • Punaista, kiiltoaste 90, oviin
  • Harmaata, kiiltoaste 50, kaappeihin
  • 5 sarjaa ovisaranoita

Lisäksi:

  • Kemiallista puutasoitetta, peruspuhdistusainetta, vetimet

Erikoistyökalut

  • Maaliruisku (tässä Wagner)
  • Epäkeskohiomakone

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

5 oveen ja 4 laatikkoon kului noin 200 €. Hinta sisältää viidet ovisaranat.

Vinkit & niksit

Ohenna maalia

Maaliruiskulla on verrattain helppo maalata. Työhön pitää kuitenkin hieman valmistautua, sillä maali ei saa olla liian paksua eikä liian ohutta. Paksu maali tarttuu kiinni eikä ruiskua tasaisesti pistoolista. Ohut maali peittää huonosti ja valuu helposti.

Tämän vuoksi käytämme erityistä viskositeettimittaa, kun ohennamme maaliruiskussa (tässä tapauksessa Wagner) käytettävää maalia. Yleensä maalia pitää ohentaa vedellä 10–20 prosenttia, jotta viskositeetti olisi oikea, mutta noudata aina valmistajan ohjeita.

1

Lisää ensin 10 % vettä ja sekoita kunnolla.

2

Upota viskositeettimitta kokonaan maaliin. Nosta se ylös ja ota aikaa, kuinka kauan kestää, että kaikki maali on valunut pohjarei’istä ulos. Vertaa tulosta käyttöohjeisiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Keittiö