Kaksi tekniikkaa - yksi huippukeittiö

Kahden hyvin yksinkertaisen tekniikan avulla voit työstää perinteisistä keittiökalusteistasi laadukkaan keittiösaarekkeen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
500 euroa

Johdanto

Kun päästät mielikuvituksesi irti ja perehdyt pariin keittiönpöytälevyihin liittyvään työstötekniikkaan, kotisi keittiön ilme kohentuu kerralla.

Yksi tapa on liimata pöytälevyt reunoistaan yhteen, jolloin levystä saadaan leveämpi. Toisessa tekniikassa pöytälevyt liimataan toisiinsa suorassa kulmassa. Näillä menetelmillä voimme laajentaa kolmea keittiökaappia niin, että niistä muodostuu leveä keittiösaareke, jonka pöytälevy taittuu päätyreunasta alas.

Lopputulos muistuttaa keittiöliikkeiden esittelemiä huippukalliita sisustusratkaisuja. Itse tekemällä maksat ainoastaan parista pöytälevystä, ja helppo tekniikka vaatii vain rullan maalarinteippiä, vähän puusepänliimaa, ohjainkiskolla varustetun upotussahan ja pari pitkää puristinta.

Näiden työtapojen avulla voi toki rakentaa myös pöydän, penkin ja jakkaroita – tai mitä ikinä keksitkään!

Ohjeet

01
Tekniikka A: Leveä yhdistelmä 4 Vaihe

Levyt pysyvät yhdessä pelkästään puusepänliimalla - samaan tapaan kuin liimapuulevyyn yhteen liimatut sauvat. Pöytälevyjen alkuperäisiä reunapintoja ei voi noin vain liimata yhteen, joten sahaamme levyihin kerralla siistit liimapinnat.

1

Työstä siistit liimapinnat puristamalla koottavat pinnat vastakkain ja viiltämällä ne upotussahalla. Kaksi uutta vastaviillettyä liimapintaa istuvat tarkasti yhteen.

2

Sivele molempiin reunapintoihin valkoista puusepänliimaa. Kun nostat levykappaleet ylös, varmista, että asetat oikeat reunat vastakkain. Voit sivellä pintoi hin ensin ohennettua puusepänliimaa.

3

Purista liitospinnat yhteen. Pane levyt paikalleen ja liu’uta niitä toisiaan vasten niin, että saumasta pursuaa liimaa ulos. Purista levyt yhteen isoilla puristimilla, mutta älä niin kovaa, että levyt taipuvat.

4

Irrota puristimet muutaman tunnin kuluttua ja jatka uuden leveän levyn työstämistä. Hio päällyspuoli epäkeskohiomakoneella ja poista takapinnasta ylimääräinen liima leveällä taltalla.

02
Tekniikka B: Kulmaliitos 8 Vaihe

Kun levyjä kootaan suoraan kulmaan, käytetään yleensä loviliitosta tai ainakin pyöreitä tai tasapintaisia tappeja. Selviät liitoksen teosta myös puusepänliimalla, kun työstät liitospinnat tarkalleen 45 asteen kulmaan. Lopuksi voit varmistaa liitoksen tiukkuuden teippaamalla liitoksen maalarinteipillä.

1

Sahaa liitospinnat 45°:n kulmaan. Upotussaha ja ohjainkisko ovat erinomaisia välineitä, mutta tarkista kulma ensin kahden har joituspalan avulla. Sahaa oikea levy, kun saat harjoituspalat tarkoin suorakulmaan.

2

Siisti viilto vaurioittamatta le vyjä. Upotussaha ei välttämättä yllä le vyjen läpi kulmaan sahattaessa, joten viil to on sahattava läpi käsisahalla. Siisti viilto esim. höylällä mutta älä koske tarkkoihin liitospintoihin.

3

Kokoa levyjen ulkopinnat maalarin teipillä. Teipin on oltava laa dukasta, sillä sen on painettava levyt tiiviisti yhteen liiman kuivumisajaksi. Tue levyt yh teen ulkopinta ylöspäin ja teippaa liitos.

4

Yhteen koottujen reunojen päälle asetetun teippikaistaleen saa hyvin kiinni kynsillä. Levyt ovat painavia, joten kiinnitä liitokseen useampi teippikaistale. Limitä teippejä noin senttimetrin verran.

5

Ennen kuin käännät levyt, vahvista liitosta neljällä teippikaistaleiden poikki vedettävillä ”teippisaranoilla”. Vedä teipit tarpeeksi pitkälle sauman yli, jolloin voit olla varma, että levyt pysyvät hyvin yhdessä.

6

Pursota liitospintoihin liimaa. Sivele pinnat ensin ohennetulla liimalla. Tämä on tärkeää, kun liimataan levyjen päätypintoja. Pursota tämän jälkeen valkoista puusepän liimaa liitoksen pohjalle.

7

Nosta päätylevy pystysuoraan. Huolehdi, että liima pursuaa ulos koko liitossauman leveydeltä. Jos näin ei tapahdu, laske levy uudestaan alas ja lisää liimaa.

8

Kun levyt ovat suorassa kulmassa, kiinnitä ne tei pillä molemmin puo lin. Yhdistä levyt pitkillä teippi kaista leilla ja tarkista, että kulma pitää. Kaistaleet ja ”saranat” luovat niin lujan puristuksen, että liima pitää.

03
Työstä uusi kulma 8 Vaihe

Nyt tunnet molemmat tekniikat, joilla yhdistämme sauvaliimattuja pöytälevyjä. Esittelemme, miten tekniikoita voi hyödyntää, kun tavallisen näköisestä keittiösaarekkeesta halutaan työstää pitkä ja hieman erikoisempi keittiökaluste. Tyylikkään, näyttävän ja leveän pöytälevyn lisäksi rakennamme parista tukevasta hyllylevystä kaappien takasivuun kätevän ruokailutilan.

Ostimme kaksi todella laadukasta levyä ja kunnollista puuöljyä, jonka avul la suojasimme levyt ruuanlaiton aiheuttamalta kulumiselta. Tarvikkeet maksoivat yhteensä hieman yli 500 €.

1

Mittaa ensin nykyinen keittiösaarekkeesi ja mieti, millaisen siitä haluat. Me halusimme pöydästä puolet leveäm män olohuoneen puolella ja levyn alle pari hyllyä. Lisäksi halusimme, että kaapiston pääty jää levyn peittoon.

2

Sahaamme levyt hieman liian isoiksi. Liimapintojen viiltojen ja päädyn viiston sahauslinjan paikkaa on vaikea mitata tarkasti levyjä levennettäessä.

VINKKI: Käytä aikaa, jotta voit hyödyntää levyt mahdollisimman tehokkaasti.

3

Säädä sahan syvyys tarkasti levyn paksuuteen + 3-4 mm, jotta saat viillosta mahdollisimman siistin. Jotta 38 mm:n sauvaliimattuun kovaan tammilevyyn saa siistin viillon, on saha varustettava terävällä hienohampaisella terällä.

4

Rakennamme leveät levyt edellisellä aukeamalla esiteltyä tekniik kaa A käyttäen. Pöytä- ja päätylevystä työste tään puolet leveämmät. Kun vastasahatut reunat on puristettu tiiviisti yhteen, ylimääräinen liima pyyhitään pois.

5

Sahaa levyt oikeaan leveyteen, kun liima on kuivunut tarpeeksi - pari tuntia yleensä riittää. Hio etureunat epäkeskohiomakoneella ja pyöristä kulmat pienellä käsihöylällä tai käytä hiomapaperia tai yläjyrsintä, jos käytät niitä mieluummin.

6

Kokoamme kaksi uutta leveää levyä suoraan kulmaan käyttämäl lä tekniikkaa B. Kiristä ohjainkisko täysin suoraan kul maan levyn reunaan ja kuljeta sahaa tasaisesti, niin saat kaksi täysin tasaista pintaa liimattavaksi.

7

Anna liiman jälleen kuivua parin tunnin ajan. Yleensä liitos pitää varsin hyvin kunnon kahvitauon jälkeen. Tämän vuoksi on tärkeää, että tarkistat kulman moneen kertaan, kun puristat levyt yh teen. Kulmaa ei voi enää myöhemmin korjata.

8

Sahaa pöytä- ja päätylevy oikeaan pituuteen. Voit sahata ne myös heti viistoviillon sahattuasi, kunhan odotat, että liimapinnat ovat täysin valmiit. Kiinnitä ohjainkisko pitkän suorakulman mukaan, niin saat sahauslinjoista varmasti tarkat.

04
Valmista saareke 3 Vaihe

1

Sahaa isoon pöytälevyyn liesitasolle aukko. Vie levy ulos tai verstaallesi, sillä paksuja levyjä sahattaessa sotkua syntyy valtavasti. Sahaa pitkät viillot upotussahalla ja työstä vain vii meiset viillot kulmia kohti pistosahalla.

2

Aseta liesitaso paikalleen, kun olet asettanut pöydän ja päädyn suoraan kulmaan ja kiinnittänyt sen ruuveilla kaapin sisäpuolelta. Aseta myös uunin sisältävä kaappi oikeaan pöytäkorkeuteen.

3

Jäljellä on enää hyllyjen asennus pöytälevyn alle, vanhojen kaappien taakse. Hyllyt on sahattu samasta levystä, joten ne eivät tukevuutensa ansiosta vaadi lisätukea. Hyllyt ovat kaunis ja luonteva osa upeaa keittiösaareketta.

Vie aikaa

Pari päivää.

Hinta

Käytimme saarekkeeseen kaksi levyä, joten remontin hinnaksi tuli reilut 500 €.

Vaikeusaste

Opit nopeasti hankkeessa käytettävät kaksi perustekniikkaa, kunhan hankit hyvän upotussahan ja muutamia pitkiä puristimia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Keittiö