Loihdi lisätilaa kaappiseinällä

Kun rakennat kaappiseinän, johon on integroitu jääkaappi, pakastin ja uuni, saat keittiöösi paljon lisää tilaa. Katso, miten kokoat seinän parissa päivässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
2500 euroa

Johdanto

Keittiössä ei koskaan ole tarpeeksi kaappeja. Tähän kohteeseen rakennetaan kokonainen kaappiseinä, jotta tavallisille tarvikkeille saadaan paljon lisää kaappitilaa ja isommat kalusteet, kuten jääkaappi, pakastin, uuni ja mikrouuni, saadaan upotettua tilaa säästäen. Kahvinkeitin, tehosekoitin ja leivänpaahdin piilotetaan rulokaappeihin. Sähköasentaja veti kaapelit ja asensi kaappeihin pistorasiat, jotta kaikki eri laitteet ovat aina käyttövalmiina ilman, että niitä tarvitsee siirrellä mihinkään. Tästä yksityiskohdasta on paljon iloa arjessa. Kaappiseinä pystytettiin kolmessa päivässä. Katso, miten se tehtiin.

Ohjeet

01
Korkeiden kaappien asennus 7 Vaihe

Tämä kaappiseinä toimitetaan säädettävillä jaloilla ja sokkelilla, joka klikataan paikalleen. Tämä on käytäntö useissa kaappimallistoissa, mutta sen pystytys luotisuoraan voi olla haastavaa.

Emme yritäkään säätää takajalkoja vaan asennamme kaapit kiinteän takatuen päälle. Tuki on tavallinen lauta, joka on ruuvattu kiinni seinään. Nyt vain etujalkoja tarvitsee säätää ennen sokkelin etulevyn asentamista.

1

Kiinnitä ensin takatuki. Kiilaa lauta (45 x 95 mm) toivottuun tasoon ja ruuvaa se kiinni 7,5 x 72 mm:n karmi-ruuveilla. Esiporaa lautaan 7,5 mm:n ja seinään 6 mm:n poranterällä.

2

Vahvista kaappeja takapuolelta laudalla, jotta saat kaappeihin asennettavat pistorasiat johonkin kiinni. Vahvisteet ruuvataan kiinni sivuista.

3

Poraa pistorasioille reiät reikäsahalla. Poraa puoleen väliin molemmilta puolilta kaapin takalevyä, jotta reunat eivät ”rispaannu”.

4

Asenna jalat. Ulommaiseen kaappiin tulee kaksi jalkaa. Toinen jalka jatkuu kaapin reunan yli, jotta se kannattelee myös seuraavaa kaappia. Seu-raavassa kaapissa on vain yksi jalka, joka yltää reunan yli.

5

Työnnä kaapin alle jokin sanko tms. ennen kuin asennat sen jalan, joka tulee reunan yli. Näin jalka on helpompi asentaa, ja kaappia on ennen muuta helpompi nostaa ilman, että jalka taipuu.

6

Nosta ensimmäinen kaappi ja aseta se tarkasti pystysuoraan. Käytä ruuvitalttaa säätääksesi jalkojen korkeutta. Jalkojen alla on palikat, koska lattia on tarkoitus asentaa myöhemmin.

7

Nosta seuraava kaappi ja oikaise se niin, että se myötäilee ensimmäistä. Asenna ylös ja alas ruuvipuris-timet ja ruuvaa kaapit toisiinsa kiinni. Ruuvaa kaapit myös seinään kiinni.

02
Kaappi uunia varten 5 Vaihe

Uuni ja mikrouuni upotetaan kaappiin, jotta ne saadaan hyvälle työskentelykorkeu-delle. Uuniosassa ei ole taus-talevyä, vaan kaapin pitää kasassa takapuolen metalli-kisko ja yläkaappi.

Yläkaappi (jossa on tausta-levy) asennetaan seinään eri-koishelojen avulla. Niitä voi säätää niin, että kaappi saa-daan asettumaan sopivalle etäisyydelle uunista.

1

Yläkaapin asennus. Uuniosan päällä on ylä-kaappi. Aloita asentamalla säädettävät ripustushelat taustalevyssä olevien reikien kohdalle.

2

Merkitse seinään, mihin yläkaappi kiinnitetään. Asenna mukana tuleva seinäkiinnike ruuveilla ja tulpilla, jotka sopivat keittiösi seinämateriaaliin.

3

Vahvista uuniosiota. Uunin takana olevassa kaapissa ei ole taustalevyä. Sinne asennetaan erityinen metallikisko kaapin sivujen väliin, jotta kaappi pysyy koossa.

4

Aseta uuniosio paikalleen ja kiinnitä se edelliseen kaappiin. Pistä yläkaapin taustalevyn reiästä ruuvitaltta läpi ja säädä ripustushelaa.

5

Kiinnitä yläkaappi seinään metallikiskon läpi karmiruuveilla molemmista sivuista.

03
Yläkaappien asennus 3 Vaihe

Jotta tilat voitaisiin hyödyn-tää mahdollisimman hyvin, asennamme isojen standar-dikaappien ja katon väliin yläkaapit. Ne kiinnitetään ruuveilla seinään ja alla oleviin kaappeihin. Useimpien valmistajien valikoimista löy-tyy yläkaappimallisto.

Jos et halua tässä vaiheessa yläkaappeja lainkaan, tar-kista kuitenkin, saako kaapit jälkitoimituksena.

1

Yläkaapit työnnetään katon ja standardikaappien väliin. Kaappeja saa eri korkeu-della ja leveydellä, joten omiin tiloihin sopivan kaapin löytä-minen on helppoa.

2

Kiinnitä kaapit toisiinsa ruuvipuristimilla niin, että etureunat ovat samassa tasossa ennen kuin ruuvaat ne yhteen ja kiinnität seinään 7,5 x 72 mm karmiruuveilla.

3

Kiinnitä yläkaapit alakaappeihin 4 x 30 mm ruuveilla.

04
Jääkaapin ja pakastimen kaapit 5 Vaihe

Tässä keittiössä kaapistoon haluttiin tilaa kaksioviselle jääkaappipakastinyhdis-telmälle. Sitä ei asenneta standardikaapiston sisään, vaan kahden yläkaapin alle ja yhden leveän pohjalevyn päälle.

Jotta pohjalevy kestäisi laitteiston painon, sitä vahvistetaan rimalla ja tuetaan alta kolmella jalalla.

1

Aloita yläkaapeista. Jääkaapin/pakastimen päälle asennetaan kaksi yläkaappia niin, että ne myötäilevät muita yläkaappeja. Kiinnitä seinään ensin lista (esim. 21 x 45 mm), jonka päälle kaapit asetetaan.

2

Aseta yläkaapit listan päälle ja kiinnitä ne 7,5 x 72 mm karmiruuveilla. Esiporaa taustalevyn läpi seinään pitkällä 6 mm kiviseinäporalla.

3

Vahvista pohjaa. Jotta pohja kestäisi jääkaapin/pakastimen painon, sitä on vahvistettava rimalla. Kiinnitä rimaan kolme jalkaa, niin paino jakautuu tasaisesti koko leveydelle.

4

Aseta pohjalevy paikalleen ja säädä jalkoja, kunnes levy on vaakasuorassa. Ruuvaa levyn takareuna kiinni seinällä olevaan lautaan, jonka päälle myös kaapit on asetettu.

5

Kiinnitä jalat lattiaan, kun kaikki kaapit ovat vaaterissa. Puulattiaan jalat saa kiinni ruuvaamalla jalkojen läpi. Betonilattiaan jalat pitää kiinnittää saumamassalla.

05
Peitelistat ja lisävarusteet 4 Vaihe

Tämä kaappiseinä yltää melkein seinään toisella sivulla; rako suljetaan listoilla. Toinen sivu on huoneeseen päin ja se katetaan hienommalla levyllä, joka vain sahataan pituuteen ja ruuvataan sisäpuolelta kiinni.

Myös ylhäällä oleva väli suljetaan listalla, joka sovitetaan raon leveyteen ja liimataan kiinni pieniin kiila-paloihin.

1

Näkyvä pääty peitetään viilutetulla levyllä. Kiinnitä levy ruuvipuristimilla siksi aikaa kun ruuvaat sen kiinni kaapin sisäpuolelta.

2

Seinää vasten oleva rako katetaan listalla. Ennen kuin kaappi asennetaan, seinään ruuvataan kiinni pari kiilapalaa, joihin peitelista voidaan lopuksi liimata kiinni.

3

Rako kattoa vasten. Myös kaapin ja katon välinen rako katetaan peitelistalla. Sivele ensin liimaa kiiloihin ja paina ne kaapin päälle kiinni. Odota seuraavaan päivään.

4

Kiinnitä peitelistat. Seuraavana päivänä voit sahata peitelistat mittaan, levittää kiiloille asennusliimaa ja painaa listat kiiloihin kiinni.

06
Vetimien ja ovien asennus 3 Vaihe

Vetimiä on monta erilaista mallia ja muotoa. Niiden asentaminen ei ole mitenkään hankalaa, kunhan veti-mien ruuveille tarkoitettujen reikien sijainti on hyvin mitattu ja merkitty.

Tee levy- ja listapaloista sabluuna, joka sopii laatikostojen etulevyihin ja kaapinoviin, näin saat ruuvinreikien paikat merkittyä tarkasti poraamista varten.

1

Esiporaa vetimen ruuvinreiät. Valmista ensin poraussabluuna. Näin voit olla varma, että vetimet tulevat ovissa ja laatikoissa juuri samaan kohtaan.

2

Kiinnitä vetimet. Vetimien mukana tulee ruuvit. Joskus ruuvit ovat liian lyhyitä, joten osta joko hieman pidemmät ruuvit tai upota ne hieman laatikoston/oven sisään.

3

Asenna kaikki ovet. Kiinnitä ensin kiinteät sarananosat kaappien sisälle, sen jälkeen oviin tulevat osat. Säädä saranat huolellisesti ja kiristä niitä pari kertaa ensimmäisen vuoden aikana.

07
Sokkelin etulevyn asennus 3 Vaihe

Rakentamisen sijaan valitsimme irtonaisen sokkelin etulevyn, joka kiinnitetään kiinnikkein kaapin jalkoihin.

Sokkelin etulevy on helppo irrottaa ja vaihtaa uuteen, jos tarve tulee. Tai tilalle voi rakentaa sokkelilaatikot.

1

Merkitse sokkelilevyyn jalkojen paikat, niin osaat sijoittaa kiinnikkeiden klipsit oikeisiin kohtiin.

2

Naputa kiinnikkeet uraan, joka kulkee sokkelilevyn takapinnassa. Työnnä pyöreät klipsit sivusuunnassa kiinnikkeisiin.

3

Aseta sokkelilevy paikalleen. Se vain painetaan sisään, niin että klipsit kiinnittyvät kaappien alla oleviin jalkoihin.

Materiaalit

Keittiöelementit:

• Rulo-ovelliset kaapit
• Uunielementti
• Yläkaapit
• Sokkeleiden etulevyt

45 x 95 mm lautaa:
• Kaappien takatuet

38 x 57 mm rimaa:
• Tuet jääkaapin ja pakastimen alle

21 x 45 mm listaa:
• Tuet jääkaapin ja pakastimen yläkaapille

Lisäksi:
• 4 x 30 mm ja 4 x 50 mm ruuveja kaappien yhdistämiseen
• 7,5 x 72 mm karmiruuveja seinäkiinnityksiin
• Asennusliimaa

Erikoistyökalut

• Reikäsaha
• Pitkä jatkokärki
• Pitkä 6 mm:n kiviseinäpora

Vie aikaa

1–3 päivää riippuen projektin laajuudesta

Hinta

Noin 2 500 € / tässä rakennettava HTH-keittiö

Vaikeusaste

Jos saat kaapit asennettua huolellisesti suoraan, tehtävä ei ole vaikea.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiö