Lisää tilaa keittiöön helposti

Keittiössä ei ole koskaan liikaa säilytystilaa. Tee Itsen lukija löysi lisää tilaa paikasta, jota moni ei huomaa. Keittiösaarekkeen seinässä on kokonaisen kaapin verran tilaa esimerkiksi viinipulloille, laseille ja lautasille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
250 euroa

Johdanto

Näytämme, miten:

 • rakennat kaapin rungon
 • asennat kaappiin liukuovet

Ohjeet

01
Rakenna kaapin runko 8 Vaihe

1

Sahaa MDF-levyistä sopivat palat. Jotkut rautakaupat sahaavat levyt palasiksi pientä maksua vastaan. Muista muokata jutussa kerrottuja mittoja oman keittiösi mukaan.

2

Piirrä merkkiviivat ala- ja ylälevyihin (A). Piirrä merkit seinien (B) ja väliseinien (C) kohtiin. Merkintöjen pitää olla täsmälleen samoissa kohdissa.

3

Käytä sapluunaa pitkien viivojen piirtä-miseen. Tässä piirretään seinien (B) paikat ala- ja ylälevyihin (A). Se onnistuu kahden MDF-levyn palasen avulla.

4

Poraa ylä- ja alalevyihin (A) valmiit ruuvin­ reiät 4 millin terällä. Poraa reiät merkki­ viivojen sisäpuolelle, jotta ruuvit osuvat seiniin (B) ja väliseiniin (C).

5

Ruuvaa seinät (B) kiinni ylälevyyn (A). Käytä puuliimaa ja porakärkiruuveja tai upota ruuvinkannat pinnan alle poraamalla kannoille tarpeeksi isot kolot.

6

Ruuvaa väliseinät (C) kiinni ylälevyyn (A). Kiinnitä väliseinä taustalevyä (D) vasten, jotta väliseinän etupuolelle jää 5,5 sentin syvyinen tila liukuovia varten.

7

Ruuvaa pohjalevy (A) kiinni seiniin (B) ja väliseiniin (C) samalla tavalla kuin ylälevy. Kohdista väliseinät tarkasti merkkien kohdalle, jotta kaapista tulee suora.

8

Ruuvaa taustalevy (D) kiinni kaappiin 3,5x30 millin ruuveilla. Poraa ruuveille valmiit reiät 20-25 sentin välein. Merkitse väliseinien paikat taustalevyyn ennen poraamista, jotta ruuvit eivät mene ohi.

02
Asenna kaappiin liukuovet 6 Vaihe

Liukuovien paras puoli on, etteivät ne vie tilaa. Näihin yksinkertaisiin liuku­ oviin rakentamiseen tarvitaan vain pari osaa, jotka on helppo asentaa.

Ala­ ja ylälevyihin kiinnitetään yhteensä neljä samanlaista alumiini­ kiskoa. Pitkät kiskot on helppo lyhentää sopiviksi rautasahalla.

Ovet liikkuvat alakiskossa kahden pyörän avulla. Yläkiskoon asennetaan muoviohjaimet. Pyörät ja ohjaimet asennetaan ovien sisäpuolelle.

1

Ruuvaa alumiini-kiskot kiinni ala- ja ylälevyihin (A). Poraa kiskoihin valmiit reiät ja käytä litteäkantaisia ruuveja. Jätä etukiskon ja kaapin reunan väliin neljä milliä tilaa.

2

Asenna pyörät ovien (E) takapuolelle. Pyörissä on 8 millin tapit, jotka painetaan kiinni samankokoisiin reikiiin. Tee rei’istä 10 milliä syvät.

3

Säädä pyörä oikeaan kohtaan ja ruuvaa se kiinni oveen. Kohdista pyörä tarkasti valmistajan ohjeiden mukaan. Kiinnitä ruuvit aluksi pitkiin reikiin (kuvassa ylhäällä), jotta voit hienosäätää pyörän korkeutta.

4

Ruuvaa muoviohjain oven yläreunaan. Yläohjain koostuu kahdesta osasta: siinä on kiinni ruuvattava asennuslevy ja liikkuva osa, joka on tässä kuvassa alhaalla.

5

Nosta yläohjaimen säädettävä osa ylös, kun ovi on paikallaan kiskossa. Yläohjain estää ovea kaatumasta.

6

Kaappi on nyt valmis, ja sen voi asentaa keittiösaarekkeen taakse.

Materiaalit

16 mm MDF-levyä

 • 2 pohja- ja ylälevyä (A) á 30x160 cm
 • 2 seinää (B) á 30x118,8 cm
 • 2 väliseinää (C) á 24,5x118,8 cm
 • 2 ovea (E) á 80x117,6 cm

Lisäksi:

 • 1 taustalevy (D) 10 mm MDF-levyä, 122x160 cm
 • 4,0x50 ja 3,5x30 mm ruuveja
 • PVA-puuliimaa
 • Liukuovirautoja (tässä Klein Roll 25)
 • 4 alumiinikiskoa á 156,5 cm

Erikoistyökalut

 • Upotussaha tai käsisirkkeli

Vie aikaa

Lyhyen päivän (+ kuivumisaika).

Hinta

Tämä 160x122x30 sentin kaappi maksoi noin 250 euroa ilman maalia.

Vaikeusaste

Tee työt tarkasti ja huolellisesti. Kaapin pitää näyttää yhtä hyvältä kuin muun keittiön.

Piirustus

Kaappi on yksinkertainen laatikko, jossa on kaksi väliseinää ja liukuovet. Kaapin pitää olla keittiösaarekkeen levyinen ja suunnilleen puolikkaan seinän korkuinen.

3D-malli

3D-malli

Kaapin rakenne

Kaappi koostuu väliseinällisestä laatikosta ja ovista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ovet liikkuvat kiskoilla

Liukuovet liikkuvat omilla kiskoillaan pienillä pyörillä.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

VINKIT: Tue upotussahan ohjainkisko

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiö