Keittiön uusi ilme vain 1500 eurolla

Onko keittiösi toimiva, mutta jo vanhanaikainen 70-, 80- tai 90-luvun keittiö? Täyspuinen, tammiovin? Ehkä olet jo läpeensä kyllästynyt sen ilmeeseen? Lue eteenpäin, sillä nyt näytämme, miten voit vähin keinoin ja lihasvoimaa käyttämällä ehostaa keittiösi tämän päivän henkeen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Kaikilla on oikeus uuteen keittiöön, mutta kaikilla ei ole varaa palkata työhön keittiökalusteyritystä. Tällöin on käärittävä omat hihat, ja onneksi sen myötä voi syntyä myös upeita tuloksia. Jopa suhteellisen vähällä rahalla.

Jos kaappirungot ovat vielä verrattain hyvässä kunnossa ja keittiön pohjapiirustus kelpaa, ei ole mitään syytä purkaa koko keittiötä, vaikka se olisi kulunut ja auttamattomasti vanhanaikainen. Alle 1500 €:lla voit muuttaa vanhan keittiösi hienoksi tilaksi.

Tehtävä ei vaadi kovin paljon. Ensin poistetaan vanhat tapetit, tasoitetaan ja maalataan seinät. Sitä emme nyt esitä, sillä tämän vaiheen hallitset varmasti jo entuudestaan.

Tämän sijaan näytämme monia muita asioita, joita voit tehdä päivittääksesi keittiösi nykyaikaan. Lue ja opi, miten tämä tehdään.

Ohjeet

01
Purkutyöt 2 Vaihe

Jotta keittiötä päästäisiin remontoimaan, on kaikki tarpeettomiksi käyvät elementit irrotettava. Altaan yllä olevat keittiökaapit, reunalistat ja pöytätasot poistetaan. Myös allas irrotetaan, mutta se tehdään varovaisesti, sillä allasta tarvitaan vielä.

Vedentulo on suljettava, ennen kuin irrottaa sekoittimen. Jos altaan alla ei ole sulkuhanaa, josta vedentulon voi sulkea, et voi itse irroittaa sekoitinta, vaan joudut tilaamaan lvis-asentajan paikalle. Pyydä häntä samalla asentamaan sulkuhanan, niin selviät jatkossa mahdollisista hananvaihdoista tms. itse.

1

Irrota reunalistat, ennen kuin varovaisesti poistat keittiön pöytätason. Vaikka laatoitus aiotaan peittää ja keittiöön asentaa uusi pöytätaso, kannattaa purkutyöt tehdä aina varovasti. Joitakin materiaaleja pystyy ehkä käyttämään uudestaan.

2

Jos altaassa ei ole mitään vikaa, sitä ei uusita. Leikkaa se irti pöytälevystä taittoteräveitsellä. Leikkaa niin syvään, että silikonisauma irtoaa. Poista helat, niin voit nostaa altaan varovasti pois.

02
Uusi pöytätaso 5 Vaihe

Koska yksi alakaapeista on joskus joutunut tekemään tilaa astianpesukoneelle, pöytälevy notkui ja heilui toisesta päästään. Asia oli korjattava, ennen kuin uusi levy voitiin asentaa. Seinään kiinnitettiin lista siihen kohtaan, jossa levy kohtaa seinän, jotta taso saattoi levätä listalla makaamatta koneen päällä.

Kun pöytälevy on sahattu pituuteen, se työnnetään paikalleen. Mittaa etäisyys alakaappien etureunasta pöytälevyn etureunaan useasta kohdasta, jotta olet varma, että etäisyys on kauttaaltaan sama. Jos heittoa on, oikaise vinous sahaamalla levyn takareunasta.

1

Sahaa pöytälevy oikeaan pituuteen. Vanhassa talossa seinät ovat harvoin suorassa kulmassa keskenään (90 °), joten huomioi mahdollinen vinous, ennen kuin sahaat pöytälevyn.

2

Aseta levy paikalleen ja tarkista etureunan linja. Etäisyys alakaapin etureunasta levyn etureunaan tulee olla sama koko levyn pituudelta. Jos näin ei ole, sahaa levyä takareunasta ja/tai sivulta.

3

Merkitse seinän linja pöytälevyn takareunaan. Käytä välikettä (tässä lyijykynä) ja vedä levyyn viiva, joka myötäilee seinää niin tiiviisti kuin mahdollista. Piirtämäsi linja osoittaa nyt sahauslinjan.

4

Poraa alakaappien yläreunaan reiät, jotta voit ruuvata levyn kiinni. Liikuta poraa hieman sivulta sivulle, niin saat rei’istä hieman isommat. Tällöin ruuvit voivat liikkua pöytälevyn elämisen tahtiin.

5

Aseta pöytälevy paikalleen ja kiinnitä se parilla ruuvipuristimella, jotta se pysyy paikallaan ruuvikiinnityksen ajan. Laita ruuveihin aluslevyt ja kiinnitä ruuvit.

03
Peitä vanhat laatat 5 Vaihe

Jos vanhat laatat ovat tiiviisti kiinni, niitä on turha repiä pois ja rapata seinää uudelleen. Voit joko rapata laattapinnan ja maalata seinän tai asentaa uudet laatat vanhojen päälle ja saumata ne.

Voit myös tehdä myös niin kuin tässä kohteessa eli verhoilla seinän laattoja muistuttavilla levyillä. Käytämme Fibo-Trespo-levyjä, jotka on hyväksytty märkätilakäyttöön ja jotka on nopea asentaa, kun ne kiinnittää liimaamalla.

1

Puhdista vanhat laatat puhdistusaineella ja sivele niille liimaa. Käytämme asennusliimaa, jotta emme joudu käyttämään alumiinikiskoja, joita yleensä käytetään tämän kaltaisten laattalevyjen asennuksessa.

2

Asenna levyt ohjeiden mukaan. Levyjen liitoksissa on pontit ja urat, joten levyt vain napsautetaan yhteen ja painetaan tiiviisti liimaan parin minuutin ajan.

3

Leikkaa levyt upotus- tai pyörösahalla. Pistorasioiden, katkaisimien tms. vaatimat aukot tehdään poraamalla levyyn pari reikää ja leikkaamalla aukot alapuolelta auki pistosahalla.

4

Kaikki seinän vastaiset saumat saumataan akryylisaumamassalla, joka kestää ylimaalaamista. Näin syntyy yksinkertainen ja kaunis lopputulos ilman kömpelöitä alumiinikiskoja ja -reunoja.

Laatoitus on valmis ja allas voidaan asentaa. Varmista, että seinää vasten jää tarpeeksi tilaa sekoittimelle.

04
Allas uudelleen 4 Vaihe

Teräsallas ei kulu helposti. Tämän takia altaan voi useimmiten säästää ja käyttää uudelleen, kun keittiön pöytälevy vaihdetaan uuteen. Näin tehdään myös tässä kohteessa. Oikeastaan olisimme halunneet ostaa uuden levyn, jossa sekoittimelle olisi ollut paikka altaan reunassa. Tällöin sitä ei tarvitsisi kiinnittää puulevyyn, jossa se voi aiheuttaa levyn kostumis- tai värjääntymisriskin.

Sahaa pöytälevyyn aukko ja kiinnitä allas neljällä puristimella, jotka kiristetään levyn alapuolelta. Jotta altaan alle ei valuisi vettä, reunat tiivistetään saniteettikitillä. Kuivuttuaan se pitää veden tehokkaasti poissa.

1

Aseta allas uudelle pöytälevylle niin, että se on tarkasti oikealla paikalla: etureunan kanssa samassa linjassa ja sopivalla etäisyydellä seinästä, jotta sekoittimelle jää tilaa. Piirrä altaan ympäri merkkiviiva varovasti lyijykynän kärjellä.

2

Siirrä allas pois ja piirrä uusi viiva 10 mm ensimmäisen viivan sisäpuolelle. Kun olet piirtänyt uuden viivan, pyyhi ensimmäinen pois, jottet vahingossakaan sahaa väärää linjaa pitkin. Poraa aloitusreikä ja sahaa altaalle aukko.

3

Poraa levyyn altaan ja seinän väliin reikä sekoittimelle. Kun asennat ja kiinnität sekoitinta, varmista, että aluslevyt ja tiivisteet tulevat samaan järjestykseen kuin missä ne olivat, ennen kuin irrotit ne.

4

Säädä allas suoraan linjaan pöytälevyn etureunan kanssa saniteettikittivanan päälle ja kiristä se alapuolella olevasta helasta, jonka asensit aikaisemmin.

05
Kiinnitä keittolevy 2 Vaihe

Saarnista tehty pöytälevy on todella hieno mutta myös materiaalina hieman herkkä. Tämän vuoksi pöytälevyyn upotetaan klinkkeri kuumia astioita varten.

Valmista levypalasta kaava ja jyrsi sitten pöytälevyyn yläjyrsimellä aukko urajyrsinterää käyttäen. Aukon tulee olla pari millimetriä kuumalevyksi valitsemaasi laattaa suurempi, ja laatan täytyy kohota hieman pöytälevyn pinnan yläpuolelle, jotta astiat eivät kosketa pöytälevyä.

1

Jyrsi yläjyrsimellä neliömäinen aukko pöytälevyyn keittolevyn viereen. Valmista jyrsintäkaava ja kiinnitä se pöytään, ennen kuin jyrsit.

2

Saumaa klinkkerin ympärys hyvällä, joustavalla saumamassalla, joka on saman väristä kuin klinkkeri. ”Sisään rakennettu” kuumalevy on kätevä ja tekee ruuanlaittoalueesta hienostuneen.

06
Uusi korkeakaappi 5 Vaihe

Jotta saisimme korkean kaapin integroitua muuhun keittiöön, rakennamme sen ylä- ja sivulevyistä. Kyseessä on itse asiassa vain kaksi MDF-levyä, jotka liimataan yhteen ja kiinnitetään ruuveilla seinän listoihin. Ratkaisu näyttää siltä, kuin jääkaappi olisi upotettu korkean kaapin sisään.

Kun jääkaappi tuottaa kylmää, se luovuttaa valtavasti lämpöä. Lämmön pitää päästä poistumaan kaapista, joten jääkaapin yläpuolelle on jätettävä tuuletustilaa. Aukko katetaan siististi ritilällä. Voit myös käyttää pientä MDF-levynpalaa ja porata siihen rivin 20 mm ilmastointireikiä.

1

Vapaasti seisovan jääkaapin ympärille rakennetaan kaappi. Kaappi valmistetaan helposti MDF-levystä ja parista listasta. Kiinnitä listat ruuveilla takaseinään, niin saat kaapin sivun ja ylälevyn kiinni listoihin.

2

Leikkaa ylä- ja sivulevyjen liitospinnat 45 asteen kulmaan. Käytä pyörösahaa ja ohjainkiskoa, niin saat täysin suoran ja siistin viillon. Jos sinulla ei ole ohjainkiskoa, kiristä pitkä vesivaaka ruuvipuristimilla ja sahaa sen mukaan.

3

Aseta päällys- (A) ja sivulevy (B) pöydälle ja tue ne yhteen ulkopinnat ylöspäin. Kiinnitä sitten maalarinteipit kuten kuvassa näkyy. Raaputa teippiä kynsillä niin, että se kiinnittyy hyvin.

4

Käännä levyt varovasti ympäri ja paina saumoihin valkoista puuliimaa. Älä laita liimaa liikaa, jottei se valu kaikkialle, mutta kuitenkin sen verran, että koko liitos liimautuu yhteen.

Kun kaappi on paikoillaan, valmistaudutaan maalaamaan kaappien ovet ja sivut. Tätä ennen huone imuroidaan.

07
Uudet reunalistat 3 Vaihe

1

Mittaa seinää vasten tulevien reunalistojen pituus. Valitsimme saarnisen reunalistan. Se näyttää hyvältä pöytälevyn ja seinän välissä.

2

Sahaa sisä- ja ulkokulmat jiirisahalla tai jiirilaatikossa. Saat liitoksesta siistin työstämällä sen taltalla hieman ”alle kulman”.

3

Liimaa reunalistat pöytälevyyn puuliimalla. Aseta muutama keppi puristuksiin reunalistojen ja yläkaappien (tai katon) väliin. Kun muutaman tunnin päästä poistat kepit, lopputulos näyttää upealta ilman ainuttakaan naulanreikää.

08
Ovet ja musta taulu 5 Vaihe

70-luvun kaapinovet on usein valmistettu vanerista, joten ne on helppo maalata. Kunhan olet huolellinen, sinun ei tarvitse toimittaa ovia automaalarille.

Puhdista ovet huolella ja hio ne pinnan kuivuttua, niin voit ryhtyä maalaamaan. Maalaa ensimmäinen kerros eristyspohjamaalilla, jotta vanhat tupakansavun tai rasvan jäljet eivät tunkeudu maalista läpi. Sivele sitten kolme kiiltävää maalikerrosta ja hio pinta kerrosten välissä hienolla hiomapaperilla.

Silota märkä maalipinta pitkäharjaksisella siveltimellä kolmannen ja viimeisen telalla levitetyn maalikerroksen päätteeksi.

1

Kun ovet ovat täysin kuivat, hio ne hiomapaperilla (karkeus 120). Imuroi ja pyyhi pinnat. Sivele tämän jälkeen eristyspohjamaali, joka estää vanhoja tupakansavun jälkiä ja muuta likaa tunkeutumasta maalipinnan läpi.

2

Pohjusta reunat ja pinnat valkoisella kiiltavällä (kiiltoaste 90) akryylimaalilla. Hio karkeuden 120 hiomapaperilla, kun maali on kuivunut. Maalaa ja hio jälleen. Nyt voit asentaa ovet paikoilleen ja maalata ne viimeisen kerran.

3

Sivele viimeinen maalikerros, kun ovet ovat paikoillaan. Telaa maali kuten aikaisemmin, mutta viimeistele pinta silottamalla se esim. lakkasiveltimellä. Leveä ja tuuhea sivellin jättää siistin ja sileän maalipinnan.

4

Tässä työstämme seinään taulua. Se on helppo tehdä. Sahaamme tarvittavan kokoisen MDF-levyn, pyöristämme sen reunoja hieman hiomapaperilla ja sivelemme liitutaulumaalia 1-2 kerrosta.

5

Vielä ruuvit taulun jokaiseen kulmaan, niin olet luonut tuulahduksen vanhasta koululuokasta. Levitimme myös jääkaapin ja asianpesukoneen pintaan liitutaulumaalia. Ne näyttävät nyt erityisen upeilta.

09
”leijuvat” hyllyt 2 Vaihe

Jos pöytälevystä on vielä jotakin jäljellä, voit tehdä niistä ”leijuvia” hyllyjä. Ripustamme hyllyt piiloheloilla, jotka ostimme Ikeasta Lack-hyllyn kanssa. Itse hyllyn viemme varastoon tulevia tarpeita varten, ja poraamme sen sijaan pöytälevyn jäännöspalaan ripustusreiät.

Ripustus on ruuvattu seinään kiinni ja työstetty hyllyn takareunaan, joten ripustusta ei näy, kun hylly on paikoillaan.

1

Aseta Ikea-hela hyllynreunaan ja merkitse, mistä kohtaa levyä pitää taltata niin, että hylly asettuu tiiviisti seinää vasten. Talttaa merkkiivojen mukaan.

2

Kiinnitä helat seinään ja työnnä hylly paikalleen. Hyllyä ei tarvitse liimata kiinni, jotta se on helpompi tarvittaessa irrottaa myöhemmin. Siisti, yksinkertainen ja näyttävä ratkaisu keittiöön.

Materiaalit

20 x 45 mm mäntylistaa:

 • 1 lista pöytälevyä varten
 • 1 ylälista korkeakaappiin
 • 1 sivulista korkeakaappiin

50 mm pöytälevy, saarnia:

 • 1 pitkä levy altaan viereen
 • 2 lyhyt levy keittolevyn yhteyteen
 • 1 hylly

Reunalista, saarnia:

 • Noin 650 cm

16 mm MDF-levyä jääkaapin kaappiin:

 • 1 ylälevy, 60 x 60 cm
 • 1 sivulevy, 60 x 120 cm

Fibo-Trespo -levyjä, 240 x 60 cm:

 • 3 levyä

Lisäksi:

 • 1 patruuna asennusliimaa
 • 12 mm MDF-levyä jyrsintäkaavaan
 • 1 klinkkeri lämpölevyyn
 • ruuveja
 • seinätappeja
 • puuliimaa
 • 1 Ikean Lack-hylly heloineen
 • 1 patruuna akryylisaumamassaa
 • 0,5 l liitutaulumaalia
 • 2,5 l valkoista akryylimaalia, kiiltävä 90
 • 0,5 l tartuntapohjustetta

Erikoistyökalut

 • Tekokuituharjaksinen lakkasivellin
 • Yläjyrsin + urajyrsinterä

Vie aikaa

Työvaiheita on monta, joten varaa työhön viikko. Jos työskentelet vain iltaisin, varaa työhön kuukausi.

Hinta

Noin 1500 €

Vaikeusaste

Suurin haaste on mitata tarkkaan, jotta osaat sahata ja porata oikeista kohdista.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TEKNIIKAT: Tiskialtaan asentaminen

Perusteellinen mittaaminen on menestyksen salaisuus

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiö