Anna keittiöllesi uusi elämä yhdeksällä korjauksella

Roikkuvatko keittiökaappien ovet vinossa tai ovatko hyllynkannattajat irronneet kokonaan? Keittiötä käytetään joka päivä, joten kalusteet ja niiden osat menevät jossain vaiheessa väistämättä rikki.

Johdanto

Koko keittiötä ei onneksi tarvitse panna uusiksi pikkuvikojen takia. Katso, kuinka helppoa yleisimpien vaurioiden korjaaminen on.

Näytämme, miten korjaataan:

 • vino tai irronnut kaapin ovi
 • painuneet hyllyt
 • irronnut taustalevy
 • katkennut reunanauha
 • särkyneet vetimet
 • lohkeillut melamiini
 • kappaleiksi hajoava laatikko
 • katkennut kisko
 • murtunut laatikon pohja

Ohjeet

01
Vino tai irronnut kaapin ovi 2 Vaihe

Sarana on murtunut, ja ovi retkottaa vinossa tai on irronnut kokonaan. Osta ja asenna uusi sarana.

Ruuvaa vanha ja murtunut sarana irti ovesta ja kaapista. Ota sarana mukaan rautakauppaan, jotta osaat ostaa tilalle juurin samanlaisen ja samankokoisen saranan.

Asenna uusi sarana kaapin runkoon ja oveen. Hienosäädä ovi tarkasti oikeaan kohtaan ja asentoon.

02
Painuneet hyllyt 4 Vaihe

Hyllyn paino on rikkonut hyllynkannattajat. Osa hyllystä on tyhjän päällä tai koko hylly on pudonnut kaapin pohjalle. Täytä hyllynkannattajan reikä puutäytemassalla ja asenna reikään uusi hyllynkannattaja. Niitä myydään jokaisessa rautakaupassa ja monissa marketeissa.

Laajenna hyllynkannattajan kuusi-millinen reikä 10-milliseksi ja tee siitä 10 milliä syvä. Käytä syvyysrajoitinta, jotta terä ei lipsahda kaapin läpi.

Kasta 10-millinen tappi liimassa ja työnnä se reikään. Anna liiman kovettua.

Leikkaa tappi poikki ja täytä kolot puutäytemassalla. Anna täytemassan kuivua ja tasoita paikka hiomapaperilla.

Asenna uusi hyllynkannattaja tapin keskelle täsmälleen entiseen paikkaan.

03
Irronnut taustalevy 3 Vaihe

Taustalevyn perusteellinen korjaaminen vaatii koko kaapin purkamisen. Jos purkaminen tuntuu liian isolta urakalta, voit korjata taustalevyn helposti alla näkyvällä tavalla.

Purista asennusliimaa kaapin reunan ja taustalevyn väliin. Pyyhi ylimääräinen liima pois.

Etsi käsiisi sopiva rima, poraa siihen kaksi reikää ja työnnä reikien läpi pyykkinarun tapaista paksua lankaa. Ruuvaa rima kiinni taustalevyyn, mutta varo, ettei rima osu liimaan. Ruu-vien pitää tarttua lujasti kiinni taustalevyyn, joten varmista, että ruuvit ovat tarpeeksi pitkät. Sahaa kaapin etureunaan tukirima, jonka päät yltävät kaapin ylä- ja alareunan päälle.

Kiristä naruja pienillä puu-kepeillä, kunnes liima tihkuu esiin taustalevyn ja kaapin väli-sestä raosta. Pyyhi ylimääräinen liima pois ja anna sauman kuivua. Irrota lopuksi rimat, tasoita ruuvin reiät ja maalaa ne piiloon.

04
Katkennut reunanauha 3 Vaihe

Katkennut reunanauha on helppo uusia. Nauhaa myydään metrimitalla ja se kiinnitetään silittämällä.

Puhdista kaapin reuna liasta ja vanhan reunanauhan liimasta. Hio reunat tasaisiksi pieni-jyväisellä hiomapaperilla.

Reunanauhan tausta tarttuu kiinni kaappiin, kun nauhaa läm-mitetään silitysraudalla. Käytä keskilämpöä ja paina nauha kiinni reunaan. Liima kovettuu yhtä nopeasti kuin nauha jäähtyy.

Laatikon reuna on yleensä 16 milliä leveä, mutta reunanau-ha 20 tai 22 milliä leveää. Ylimää-räinen nauha on helppo veistää irti mattopuukolla. Hio terävät reunat siisteiksi hiomapaperilla.

05
Särkyneet vetimet 3 Vaihe

Särkynyt kahva tai vedin on helppo korvata uudella, jos niitä saa edelleen kaupasta. Ellei vanhoja vetimiä enää myydä, voit vaihtaa keittiön kaikki vetimet uusiin, nykyaikaisiin ja vakaisiin vetimiin.

1

Irrota laatikoiden etureunat ja kahvat. Poraa etureunoihin uudet reiät. Jos vaihdat keittiön kaikki vetimet, tee sapluuna, jotta reiät osuvat varmasti samaan kohtaan joka laatikossa.

2

Paikkaa vanhat reiät puutäyte-massalla. Tässä käytettiin pyökin väristä massaa. Hio paikat kevyesti jyväkoon 180 hiomapaperilla.

3

Viimeistele laatikot 1-2 kerroksella kirkasta lakkaa tai maalaa laatikot alla neuvottavalla tavalla. Asenna kahvat ja ruuvaa etureunat kiinni runkoihin.

06
Lohkeillut melamiini 2 Vaihe

Kaappien ja laatikoiden ovet kuluvat väistämättä. Joskus melamiinipinnasta lohkeaa irti iso pala. Silloin koko ovi on pakko maalata. Melamiinin tai muun kovan ja kalvopintaisen materiaalin maalaaminen pitää valmistella juuri oikein.

1

Pyyhi pinta peruspesulla ja tasoita lohkeamat puutäyte-massalla. Karhenna pinta jyväkoon 180 hiomapaperilla.

2

Maalaa levy tartuntapoh-justeella ja anna sen kuivua. Viimeistele pinta kahdella kerroksella maalia tai lakkaa.

07
Kappaleiksi hajoava laatikko 1 Vaihe

Tämän laatikon takareuna on irronnut sivuista kokonaan. Laatikon takareuna ja sivut on tehty hauraasta lastulevystä, eikä niitä voi vain ruuvata takaisin kiinni toisiinsa.

1

Levitä liimaa laatikon sivujen ja takareunan väliin. Purista osat kiinni toisiinsa pitkillä ruuvipuristimilla. Voit asentaa sisänurkkiin lisäksi pienet kalustekulmaraudat liimaliitosten lujittamiseksi.

08
Katkennut kisko 3 Vaihe

Kalusteen kisko on katkennut ja irronnut kaapin rungosta. Samanlaisia kiskoja ei enää valmisteta. Korvaa kisko sopivan mittaisella, 20x20 millin alumiinikulmalistalla.

Piirrä laatikon alalinja kaapin runkoon. Piirrä merkit molemmin puolin, jos molem-mat kiskot ovat katkenneet.

Katkaise alumiinilistasta sopiva pätkä ja poraa sen toiselle sivulle kolmesta neljään reikää. Upota ruuvien kannat listan pinnan tasoon.

Kiinnitä lista viivojen tasolle. Paikalleen työnnetty laatikko asettuu vaakatasoon ja samaan linjaan muiden laatikoiden kanssa.

09
Murtunut laatikon pohja 3 Vaihe

Vanhojen laatikoiden pohjat murtuvat tai särkyvät helposti. Näytämme, miten särkynyt laatikon pohja vaihdetaan uuteen.

Pohja on kiinni koko laatikon kiertävässä urassa. Irrota pohja sahaamalla takareunan alaosa poikki multicutterilla. Säästä irti sahattu osa myöhempää käyttöä varten.

Vedä vanha laatikon pohja pois urasta. Rautakaupoissa myydään toiselta puolelta melamiinilla pinnoitettua puukuitulevyä. Osta sopiva palanen ja piirrä vanhan pohjan mitat uuteen levyyn. Huomioi, että uuden pohja-levyn pitää olla takaa noin kuusi milliä vanhaa pitempi. Sahaa palanen irti levystä ja työnnä se laatikon reunoissa olevaan uraan.

Liimaa ja naulaa irrotettu osa takaisin kiinni laatikon takareunaan. Jos osa katkesi sahaamisen aikana, joudut tekemään tilalle uuden palan sopivasta listasta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiö