11 tyypillisintä virhettä - näin vältät ne

Vinot laatikot ja kaapin ovet! Liian suuri reikä tiskialtaalle! Yläkaappi ei ole suorassa linjassa! Kerromme, miten voit välttyä näiltä tyypillisimmiltä virheiltä keittiön asennuksessa.

Keittiö on talon tärkeimpiä huoneita, joten pienetkin virheet ärsyttävät ja voivat pilata vaikutelman.

Näissä tee se itse -ohjeissa neuvotaan, miten aloitat keittiön rakentamisen ja vältät 11 tyhmää perusvirhettä.

Näytämme muun muassa, miten saat tehtyä laatikoista suorat, sahaat reiän tiskialtaalle ja asennat yläkaapit suoraan.

Työn iloa!

Tee kaapeista suorakulmaiset

Kaappien ja laatikoiden kokoaminen tuntuu äkkiseltään helpolta ja yksinkertaiselta työltä.. Laatikoiden kokoaminen on sinänsä helppoa, mutta työssä pitää kiinnittää paljon huomiota siihen, että kaapeista tulee suorakulmaiset. Muuten elementtejä on vaikea yhdistää toisiinsa suorassa linjassa. Ellei se onnistu, koko keittiö kärsii, sillä elementit pitää liittää toisiinsa tiiviisti.

Taustalevyn kiinnittäminen on ratkaisevin vaihe keittiökaappien kokoamisessa. Jos levy asennetaan väärin, kaapista tulee suunnikas eikä se sovi yhteen seuraavan kaapin kanssa.

Useimmat kaapit kootaan erikoisruuveilla ja ­kiinnikkeillä tai tavallisilla ruuveilla ja tapeilla. Tappiliitoksista on helppo tehdä vahvemmat sivelemällä tappeihin liimaa ennen osien yhdistämistä.

Työnnä taustalevy kaapin sivuissa oleviin uriin. Tarkista, että kaapin kaikki osat ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden, ennen kuin niittaat taustalevyn kiinni. Osia ei voi säätää enää sen jälkeen, kun taustalevy on paikallaan.

Kiinnitä taustalevy hakasilla. Nyt kaappi pysyy suorassa kulmassa ja sopii yhteen muiden keittiöelementtien kanssa.

Seinä­ rima on paras sokkeli

Ensimmäisten elementtien asentaminen on tärkein vaihe uuden keittiön rakentamisessa. Ensimmäiset elementit ovat yleensä alakaappeja. Ne pitää asentaa tarkasti suoraan, jotta keittiöstä tulee hyvän näköinen.

Useimmissa nykyaikaisissa keittiö­ elementeissä on säädettävät jalat. Niiden säätäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä jalkoja on paljon, eikä takajalkoihin ole helppo yltää. Myös kiero lattia voi vaikeuttaa kaappien säätämistä.

Pitkän ja suoran riman asentaminen seinään on paljon helpompi vaihto­ ehto. Kaappien takaosan voi asentaa riman päälle, ja jalkoja voi käyttää etureunan säätämiseen. Rima varmistaa, että kaikki kaapit ovat takaa yhtä korkealla. Säätöjaloilla on helppo tasoittaa pienet tasoerot, joita on lähes jokaisessa lattiassa.

Piirrä aluksi viiva seinään sokkelin korkeudelle. Päätä sitä ennen, kuinka korkealle pöytälevyn pinta tulee. Tee viiva vatupassin tai linjalaserin avulla.

Kiinnitä seinään rima. Tämä seinä on kiveä, joten rima kiinnitetään 8x100 millin ankkureilla 40 sentin välein. Poraa rimaan valmiit reiät, jot­ ta se ei halkea. Tarkista ennen jokaista ankkuria tai ruuvia, että rima on vaakasuorassa.

Asenna kaapit ja säädä ne suoraan jaloilla. Tässä etujalkojen alle ruuvataan rima, koska jalat ovat niin lyhyet, ettei pöytälevy nouse tarpeeksi ylös. Pohjasta tulee tukeva, kun jalat ruuvataan kiinni rimaan.

Viimeistele reunat siististi

Uusi keittiö ei näytä valmiilta, ennen kuin viimeisetkin yksityis-kohdat ovat kunnossa. Esimerkiksi kaappien reunat pitää viimeistellä siististi.

Keittiöelementit eivät yleensä sovi huoneeseen millin- tai edes sentintarkasti, joten kaappien reunoille pitää asentaa peitelistat tai -levyt. Paras ratkaisu riippuu aina tilanteesta ja keittiön tyylistä, joten harkitse parasta vaihtoehtoa tarkasti. Peitelevyt on helppo tehdä valkoisesta melamiinilevystä, mutta voit käyttää myös muita materiaaleja.

Tässä näytetään, miten mittaat mutkaisen seinän viereen asennettavan peitelevyn ja asennat sen suoraan.

Peitelevyt

Vedä kapulaa seinää pitkin ja jäljennä seinän muodot peite­ levyyn pitämällä kynää kapulan toisessa päässä. Siten peitelevy sopii täydellisesti seinän muotoon.

Sahaa peitelevy pistosahalla viivaa pitkin. Pistosahan terä repii sahattavaa pintaa ja tekee siitä rosoisen, joten levy kannattaa kääntää ympäri ja sahata toiselta puolelta. Siten rosoinen sahaus-pinta jää piiloon.

Asenna peitelevyt kaappien reunoille ja päälle. Asenna aluksi tukilistat seiniin ja kattoon sekä kaappien päälle ja viereen, jotta peitelevyt pysyvät suorassa eivätkä painu liian syvälle. Kiinnitä tukilistat sekä kaappeihin että seiniin ja kattoon.

Asenna ovien ja laatikoiden kahvat samaan linjaan

Kaapinovet ja laatikot näyttävät hyviltä vain siinä tapauksessa, että kahvat ovat tarkasti samoissa paikoissa. Lisäksi kahvojen pitää olla suorissa linjoissa pysty- ja vaakasuunnassa. Kahvojen asentamisessa ei kannata hätäillä. Kahvat on helpointa asentaa siististi ja tarkasti poraussapluunan avulla. Yksi leveä sapluuna riittää, vaikka ovet ja laatikot ovat erikokoisia. Näytämme tässä, miten käytät leveää sapluunaa. Tämä sapluuna on tehty siten, että kahvan voi asentaa kahteen eri korkeuteen. Eri korkeuksia tarvitaan tässä tapauksessa siksi, että laatikoiden koristeleikkaukset ovat eri kohdissa.

Tee sapluuna suorakulmaisesta puulevystä ja kahdesta rimasta. Mittaa, mihin ruuvit pitää asentaa, jotta kahvat tulevat laatikoiden keskelle ja oikeaan korkeuteen. Poraa reiät sapluunaan mittojen mukaan.

Aseta sapluuna laatikon kulmaan. Poraa laatikkoon reiät sapluunan reikien läpi.

Ruuvaa kahvat kiinni niihin kuuluvilla ruuveilla. Sapluunan avulla asennetut kahvat ovat suorissa riveissä ja näyttävät hyvältä.

Ei vinoja kaappeja ja laatikoita

Keittiön kaappien ja laatikoiden pitää olla tarkasti samassa linjassa, jotta lopputulos näyttää hyvältä. Voit säätää kaapinovia ja etulevyjä meisselillä saranoissa olevista ruuveista.

Saranoiden säätöruuvit liikuttavat ovea eri suuntiin. Kokeile, miten ruuvien kiristäminen ja löysääminen vaikuttavat oven korkeuteen ja asentoon.

Teline auttaa yläkaappien kanssa

Yläkaapit pitää asentaa suoraan linjaan ja samalle etäisyydelle pöytä levystä. Raskaita yläkaappeja on vaikea asentaa yksin. Onneksi asentamisessa voi käyttää apuna yksinkertaista telinettä, joka pitää yläkaapit paikoillaan ruuvaamisen aikana.

Toinen vaihtoehto on kiinnittää seinään samanlainen tukilauta kuin alakaappien taakse. Siinä on se huono puoli, että yläkaappien tukilauta pitää irrottaa asentamisen jälkeen. Se tarkoittaa, että ruuvin­ reiät pitää tasoittaa ja seinä pitää maalata sen jälkeen, kun kaapit ovat paikoillaan.

Tee yksinkertainen teline levystä ja neljästä rimasta. Mittaa ja sahaa jalat tarkasti, jotta telineen päälle asetettavat yläkaapit ovat millilleen oikealla korkeudella. Nosta kaappi telineen päälle, siirrä se varovasti oikeaan paikkaan seinää vasten ja yhdistä kaapit toisiinsa ruuveilla.

Ruuvaa kaapit kiinni seinään. Poraa kiinnitysruuveille valmiit reiät, paina tulpat reikiin asennuskiinnik­ keiden läpi ja ruuvaa kiinnikkeet seinään.

Yhdistä alakaapit toisiinsa tarkasti

Kaapit pitää yhdistää toisiinsa huolellisesti. Niiden pitää olla suorassa ja täsmälleen samassa linjassa, jotta keittiöelementit näyttävät yhdeltä kokonaisuudelta. Kaapinovia on vaikea asentaa samaan linjaan, jos kaapit eivät ole täsmälleen toistensa kohdalla.

Kiinnitä alakaapit yhteen puristimilla siten, että kaappien etureunat ovat samassa linjassa ja vaakasuorassa.

Ruuvaa kaapit kiinni toisiinsa. Ruuveissa on yleensä vastakappale, joka asennetaan kaapin toiselle puolelle. Sen jälkeen voit irrottaa puristimet.

Yhdistä pöytä­ levyt siististi ja kestävästi

Pöytälevy on tärkeä osa uutta keittiötä. Puupöytälevyjen vakiosyvyys on 60 senttiä, mutta niiden paksuus vaihtelee. Markkinoilla on sekä suorareunaisia että pyöristettyjä pöytä­ levyjä. Pyöristetty etureuna on kätevä, sillä se ei mene rikki yhtä helposti kuin suorareunainen levy. Pyöreäreunaisten levyjen yhdistäminen on kuitenkin vaikeaa. Tässä näytetään, miten yhdistät levyt toisiinsa siististi suorassa kulmassa.

Liitosten pitää olla tiiviitä, jotta nesteet eivät valu levyjen väliin ja aiheuta kosteusongelmia.

Aseta pöytälevyt alakaappien päälle, jotta näet, kuinka pitkältä matkalta pyöristetty etureuna pitää poistaa. Merkitse poistettava alue tarkasti, jotta saumasta tulee tiivis.

Sahaa pöytälevy käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla. Poista etureunan loppuosa käsisahalla ja taltalla, jotta levyjen liitos­ kohdasta tulee terävä.

Vahvista liitos kiinnikeraudoilla ja kalustelamelleilla. Merkitse levyyn paikat kahdelle raudalle ja kolmelle kalustelamellille.

Jyrsi lamellien kolot 4. Jyrsi lamellien kolot lamellijyrsimellä eli levyliittimellä.

Poraa kiinnikeraudoille kolot oksaterällä ja tee ura kolosta levyn reunaan. Voit tehdä sen sahaamalla uria vieri viereen esimerkiksi pistosahalla ja veistämällä urien väliin jäävät puu­ kaistaleet pois taltalla. Voit tehdä uran myös yläjyrsimellä. Asenna kiinnitysraudat ja vedä osat tiukasti kiinni toisiinsa.

Viimeistele reuna kourulistalla

Uuden pöytälevyn takareuna pitää yhdistää siististi seinään. Siihen käytetään yleensä saumasilikonia, mutta levyn ja seinän välisen raon voi peittää myös listalla. Leveä kourulista häivyttää tehokkaasti pienet epätasaisuudet, joten se voi olla siistimpi ratkaisu kuin silikonisauma, jonka leveys vaihtelee seinän muotojen mukaan. Levitä listan alle saumasilikonia, jotta vesi ei mene listan alle.

Sahaa kourulista sopivan pituiseksi. Jos asennat pöydän päähän poikkilistan, vähennä sen leveys mitasta.

Levitä listan reunoihin reilusti silikonia ja asenna lista. Kiinnitä lista paikalleen pitkillä rimoilla ja puristimilla siksi aikaa, että silikoni kuivuu. Jos joudut tekemään listan monesta pätkästä, katkaise listojen päät viistossa kulmassa. Siten listojen päät eivät pistä silmään kovin pahasti, kun puu kuivuu ja listojen väliin tulee rako.

Poista ylimääräinen silikoni. Se onnistuu helpoimmin terä­ vällä saumaustikulla, joka on ollut saippuavedessä pari tuntia.

Mittaa tarkasti ja sahaa reikä tiskialtaalle

Jos asennat pöytälevyn itse, joudut sahaamaan levyyn reiän tiskiallasta ja mahdollisesti myös liettä varten. Reikien pitää olla tarkkoja, sillä levy menee pilalle, jos reiästä tulee liian iso. Jos reiästä tulee liian pieni, levy pitää sahata toiseen kertaan.

Onneksi useimpien tiskialtaiden ja liesien mukana tulee sapluuna, joka helpottaa reikien piirtämistä. Ellei altaan mukana tule sapluunaa, reiän mittaamisessa pitää olla erittäin huolellinen.

Piirrä tiskialtaan paikka levyyn sapluunan avulla. Ellei altaan mukana tule sapluunaa, mittaa ja piirrä altaan paikka tarkasti esimerkiksi suora­ kulmaisen levyn avulla.

Sahaa levyyn reikä. Reunoista tulee siistit, kun sahaat reiän upotussahalla. Voit sahata reiän myös pistosahalla ohjain kiskoa pitkin. Nurkat pitää sahata pisto­ sahalla joka tapauksessa.

Levitä altaan reunoille saniteetti silikonia ja paina allas paikalleen. Silikoni estää vettä menemästä altaan reunan alle. Liimaa reunoille maalarinteippiä, jotta silikoni ei leviä pitkin pöytää.

Kiinnitä pöytälevy sopivan pituisilla ruuveilla

Pöytälevy pitää kiinnittää alakaappeihin sopivan kokoisilla ruuveilla. Ruuvien pitää olla niin pitkiä, että pöytälevy pysyy lujasti paikallaan, mutta ei niin pitkiä, että ne menevät levyn läpi.

Merkitse ruuvien paikat huolellisesti ja pidä mielessä, kuinka paksu pöytälevy on. Se on erityisen tärkeää, jos asennat keittiöösi ohuen laminaattilevyn.

Poraa alakaappien ylälistoihin valmiit reiät, ennen kuin ruuvaat ne kiinni pöytälevyyn. Kiinnitä ruuvit noin 60 sentin välein.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiö