Vältä kalliit kosteusvauriot

Lyijyn käyttö suojatiivisteissä ei ole enää sallittua. Onneksi tarjolla on vaihtoehto: uuden elastisen materiaalin avulla vesi pysyy poissa rakenteista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
160 euroa

Johdanto

Vesikaton pitää ilman muuta olla täysin tiivis, sillä sen tärkein tehtävä on suojata taloa säällä kuin säällä. Tiiviys liittyy ennen muuta muiden rakennusten, taitteiden, savupiipun yms. ja kattopinnan välisiin liitoksiin.

Tämän kaltaiset liitos- ja saumakohdat ovat nimittäin erityisen alttiita kaikenlaisille vuodoille, joten niihin on syytä kiinnittää paljon huomiota.

Lyijyn käyttö suojatiivisteissä kiellettiin joitakin vuosia sitten. Päätös oli hyväksi ympäristölle, mutta hankala niille, jotka haluaisivat saada alumiinin tms. materiaalin käyttäytymään yhtä joustavasti kuin lyijy. Onneksi tämäkin onnistuu, mm. Wakaflex-tuotteella. Lue tästä lisäohjeet.

Ohjeet

01
Vaakaosa 8 Vaihe

Wakaflexin alumiinisen verkkoytimen ympärille on laminoitu viisi kerrosta. Materiaalin alapinnassa on tehokkaasti kiinnittyvät butyylikaistaleet. Tämän vuoksi tiivisteen suojakalvoa ei pidä poistaa yhdellä kertaa, vaan vähän ker-rallaan, kuten kuvissa näytämme. Muussa tapauksessa kalvo kiinnittyy kaikkeen, etkä pysty enää itse määritte-lemään työskentelytahtiasi.

Butyyli tarttuu kattotiiliin ja kuituse-menttilevyihin. Peltikattoon on hyvä käyttää lisäksi esimerkiksi kattoliimaa.

TÄRKEÄÄ! Saat joustavan tiivisteen täysin tiiviisti piippua ja kattoa vasten, kun painat sitä hyvin pintoja vasten.

1

Puhdista huolellisesti. Kattolevyt on pestävä, jotta tiiviste tarttuu niihin (kuvassa maalattu kuitusementti). Kuvan katto on uusi, joten riittää, että harjaamme sen ja kuivaamme kostealla liinalla.

2

Leikkaa Wakaflex-tiiviste. Mittaa vaakamitta (leveys) piipusta ja lisää noin 10 cm molempiin päätyihin. Tiivistettä on limitettävä 5 cm, ja sen tulee yltää vähintään 5 cm piipun pinnalle.

3

Muista, että vesi valuu alaspäin. Vesi ei koskaan saa päästä kattolevyjen alle. Aloita tämän vuoksi ala reunasta. Tämän jälkeen jokainen kaistale sijoitetaan edellisen päälle, jolloin viimei sim mästä palasta tulee aina päällimmäinen.

4

Aloita alimmasta kaistaleesta. Kalvo on rei’itetty takapuoleltaan. Pois ta puolet keskimmäisen kaistaleen suoja muo vista, jolloin takapinnan tarttuva pinta tulee esiin. Voit tehdä piippuun merkit, jotta ylä reuna kohdistuu oikein heti alkuun.

5

Kiinnitä kaistale piipun ja katon saumakohtaan. Kun tiiviste on kiinnitetty, voit repiä pois kalvon ylimmän osan. Paina nyt tiiviste yläosan päälle. Pidä kaistaleen tarttuvaa reunaa irti katos ta, kunnes olet valmis kiinnittämään sen.

6

Liimaa alin osa kiinni ja paina tiiviste varovasti kattolevyjen poimu jen päälle. Älä paina poimuja, kiinnitä vain materiaali poimujen harjaan.

7

Tee tiivisteeseen viilto noin 30 mm alaspäin 45 asteen kulmassa tiivisteen reunasta kohti leikkauspistettä piip un kulman ja tiivisteen taitelinjan vä liin. Paina osat piippua ja kattopintaa vasten.

8

Muotoile tiiviste katon mukaan. Paina tiiviste varovasti paikalleen poimuille. Hiero Wakaflex poimujen uomiin niin, että se asettuu tiiviisti ja suoraan. Sovita nyt tiiviste piipun toiselle puolelle.

02
Katonharjalla 6 Vaihe

Asennusta jatketaan katonharjaa pitkin. Oikean taitoslinjan löytäminen on hyvin tärkeää. Hae linja, jota tiiviste voi luonte-vasti seurata, kun sitä taivutetaan.

Tehtävä on helpompi kuin se ensi al-kuun kuulostaa: aseta tiiviste harjalle, mutta älä poista suojakalvoa, ja katso, millaisia linjoja muodostuu, kun varo-vasti työnnät tiivistettä paikalleen. Tii-viste leikataan myöhemmin juuri näitä linjoja pitkin peltisaksilla.

Me asennamme uutta kattoa, joten asennamme tiivisteen ennen kuin asennamme harjanauhan ja katon harjan paikalleen. Yleensä tiiviste asennetaan harjalevyille, ei harjaorrelle.

1

Aseta tiiviste katonharjaa pitkin: työskentele vaakakappaleen alareunas-ta kohti harjaa. Käytä aiempaa menetelmää ja varmista, että yläreuna on kattopinnan suuntainen. Poista kalvo ja paina koko kappale paikalleen.

2

Tee seuraavaan kappaleen taitos-linja toiselle sivulle. Aseta se niin, että sen alareuna myötäilee vaakatiivisteen alareunaa. Muotoile tiiviste katon mukaan. Sitä ei taiteta ylhäältä, ennen kuin kappale on leikattu.

3

Poista takapuolen kalvo siitä kohdasta kaistaletta, joka liimataan kattoon. Liimaa kaistale kiinni ja hiero se kunnolla paikalleen.

4

Leikkaa pystysuuntaisesti piipun myötäisesti, mutta 20-30 mm:n etäisyydeltä. Taita ylimääräinen lipare sisään vaakatiiviisteen yli ja paina kiinni.

5

Leikkaa kärki siististi pystyyn. Kun se on leikattu, paina se kiinni alla olevaan sivukappaleeseen.

6

Leikkaa harjanauhaa niin, .että se jää pari senttimetriä liian lyhyeksi yltääkseen aivan piipulle asti. Paina se kiinni piipuntiivisteen päälle. Nyt harja on tiivistetty siististi ja tyylikkäästi.

03
Viimeistele siististi 7 Vaihe

Tiivisteen viimeistelyyn käytetään irral-lista alumiinireunusta. Se suojaa tiivis-teen reunoja ja viimeistelee työn siististi.

Irtoreunus ruuvataan ja liimataan kiinni piippuun. Me asetamme sen niin, että puolíkas alumiinireunuksesta yltää alas elastisen tiivisteen päälle ja toinen puolikas jää piipun päälle.

Hyvä rakennussauma takaa, että myös irtoreunus on tiivis, vaikka se eläisi hieman ajan saatossa.

Kun olet porannut ruuveille reiät piip-puun, muista imuroida rei’istä kaikki pöly pois, ennen kuin asennat ruuvi-tulpat. Näin ne kiinnittyvät kunnolla.

1

Pidä alumiinilistaa piippua vasten niin, että taite on pystyssä. Irtoreunuk-sen pitää sijoittua puoliksi tiivisteen päälle. Tee merkkiviiva, kuten kuvassa, vesivaa’an avulla sekä ylös että alas.

2

Lyhennä lista puukkosahalla, rautasahalla tai vaihtoehtoisesti kulmahiomakoneella. Jos käytät kulmahioma konetta, arvioi tarkoin, mihin kipinä-suihku lentää. Leikkuu pitäisi tehdä maanpinnalla vankan alustan päällä.

3

Poraa piippuun reiät tulpille. Jokainen lista kiinnitetään kolmella ruuvilla, jotta se ei taivu keskeltä. Laita tulpat reikiin ja harjaa tiiviste puhtaaksi.

4

Jatka samaan tapaan koko piipun ympäri. Kun olet leikannut kaikki osat, koesovita niitä. Kiinnitä asennusruuvit reikiin ja tarkista, että kaikki osat sopivat hyvin yhteen. Löysää kaikkia ruuveja jälleen hieman.

5

Taivuta listaa hieman ulospäin ruuvien ollessa löysällä. Paina listan taakse noin 10 mm:n vana kattoliimaa tai hyvää, piipun väristä rakennussaumamassaa - koko listan pituudelle.

6

Nyt voit lopulta ruuvata listat kunnolla kiinni. Ota huomioon, että silikonia täytyy pursua hieman listan yläreunasta ulos (pyyhi se liinalla).

7

Tiiviste on asennettu. Nyt harja-levyt voidaan asentaa. Jos työskentelet valmiilla katolla, urakkasi on jo valmis.

Materiaalit

• Wakaflex
• Alumiinilistaa
• Rakennussilikonia
• Tulppia ja ruuveja

Erikoistyökalut

• Levysakset

Vie aikaa

Kunnolliseen tiivistämiseen menee puoli päivää, mutta varaa koko päivä, niin ehdit säätää tikkaat, valjaat ja työkalut kuntoon.

Hinta

Noin 160 €

Vaikeusaste

Hanke vaatii hieman näppäryyttä mutta ei ole erityisen vaikea.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …