Valitse taloosi sopiva katto

Saa yleiskatsaus useimmin käytetyistä katteista sekä niiden ominaisuuksista ja hinnoista. Sen jälkeen löydät juuri sinulle ja talollesi sopivan katon.

Valitse taloosi sopiva katto

Katon tulee olla sopiva talotyypille, mutta talosi kattorakenteelle ei välttämättä sovi mikä tahansa katto.

Uuden katon valinnassa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Millainen katto taloon sopii? Millaisen vesikatteen kattorakenteet kestävät ja kuinka paljon rahaa voit käyttää? Voitko tehdä katon itse, vai tarvitsetko työhön ammattilaisten apua?

Tutustu yleisimpiin katemateriaaleihin, niiden ominaisuuksiin ja hintoihin. Siten löydät katon, joka sopii parhaiten juuri sinulle ja talollesi.

Tässä jutussa esitellään 6 eniten käytettyä kattomateriaalia. Saat myös hyviä vinkkejä aluskatteesta, hinnoista ja ulkonäöstä.

1. Kuitusementti

Kuitusementistä tehdyt katelevyt eli niin sanottu varttikate oli suosionsa huipulla 1970-luvulla. Levyjen asentaminen on helppoa, eivätkä ne ole kovin kalliita. Pintakuvio muistuttaa tiilikattoa.

  • Hinta: Alkaen 30 euroa neliö

  • Sopii: Katoille, joiden kallistuskulma on noin 15 astetta tai jyrkempi. Sopii hyvin vanhoihin omakotitaloihin.

  • Arvioitu käyttöikä: Noin 30 vuotta.

  • Paino/neliö: Noin 15 kiloa.

  • Värit: Paljon värivaihtoehtoja. Pinta haalistuu yleensä ajan myötä.

Varttikatteen asentaminen on melko helppoa. Levyt asennetaan limittäin.

Levyt kiinnitetään erikoisruuveilla.

2. Betonitiilet

Betonikattotiilet koostuvat hiekasta, vedestä ja sementistä. Ne ovat halvempia kuin perinteiset savitiilet. Sopivat vanhan tiilikaton tilalle mutta ovat painavampia kuin savitiilet. Rakennetta pitää ehkä vahvistaa ennen asentamista.

  • Hinta: Alkaen 30 euroa neliö

  • Sopii: Katoille, joiden kallistuskulma on noin 15 astetta tai jyrkempi. Sopivat hyvin omakotitaloihin ja vanhojen tiilikattojen tilalle.

  • Arvioitu käyttöikä: Noin 50-80 vuotta.

  • Paino/neliö: Noin 25-35 kiloa.

  • Värit: Paljon värivaihtoehtoja.

Tiilet asennetaan yksitellen ja limittäin. Se vie aikaa.

Tiilet kiinnitetään sidoksilla, jotka jäävät ylemmän tiilen alle.

3. Pelti

Teräskate tehdään joko pitkistä kattopelleistä, jotka tilataan lappeen pituuden mukaan tai lyhyistä levyistä, jotka asennetaan limittäin. Peltien alle asennetaan muovinen aluskate, tuuletusrimat ja poikittaiset ruoteet, joihin pellit kiinnitetään reunoista tai suoraan pellin läpi ruuvaamalla.

  • Hinta: Alkaen 20 euroa neliö

  • Sopii: Kallistuskulma vaihtelee levyn tyypin mukaan. Jotkut mallit sopivat myös hyvin loiville katoille, joiden kallistuskulma on alle 10 astetta. Sopii esimerkiksi omakotitaloihin ja varastoihin.

  • Arvioitu käyttöikä: 30-40 vuotta.

  • Paino/neliö: Noin 7 kiloa.

  • Värit: Esimerkiksi musta, punainen, vihreä ja harmaa.

Kattopellit asennetaan poikittaisten ruodelautojen päälle.

Mitat ovat esimerkkejä, noudata valmistajan ohjeita.

4. Tiilet

Tiilet tehdään savesta muovaamalla ja polttamalla. Perinteisten himmeiden savitiilten rinnalle on tullut lasitettuja vaihtoehtoja. Niistä syntyvä heijastus voi ärsyttää naapureita.

  • Hinta: Alkaen 30 euroa neliö

  • Sopii: Katoille, joiden kallistuskulma on noin 15 astetta tai enemmän. Hyvä valinta uuteen omakotitaloon.

  • Arvioitu käyttöikä: Noin sata vuotta.

  • Paino/neliö: Noin 25 kiloa

  • Värit: Paljon eri värejä, himmeä- ja kiiltäväpintaisia malleja.

Perinteiset kattotiilet asennetaan yksitellen ja limittäin. Se on hidasta.

Jokainen tiili kiinnitetään siteellä ruoteeseen.

5. Liuskekivi

Liuskekivikattoihin käytetään joko aitoa liuskekiveä tai kuitusementistä tehtyjä jäljitelmiä. Tekokivet ovat paljon halvempia, mutta ne eivät kestä yhtä pitkään. Kivien koko vaihtelee 30x30 sentistä 60x60 senttiin. Kivet asennetaan limittäin.

  • Hinta: luonnonkivet alkaen 70 euroa neliö, tekokivet alkaen 30 euroa neliö

  • Sopii: Katoille, joiden kallistuskulma on noin 18 astetta tai jyrkempi. Tyylikäs ratkaisu erikoiskohteeseen.

  • Arvioitu käyttöikä: Luonnonkivet kestävät noin sata vuotta, kuitusementtikivet noin 50 vuotta.

  • Paino/neliö: Luonnonkivet noin 30 kiloa/neliö, kuitusementtikivet noin 11-20 kiloa neliö.

  • Värit: Paljon vaihtoehtoja.

Liuskekivet ovat näyttäviä, mutta niiden asentaminen vaatii aikaa ja tarkkuutta.

Jokainen levy kiinnitetään naulalla ja myrskyhakasella.

6. Huopa

Kattohuovassa on yleensä polyesterista tehty ydin, jonka molemmilla puolilla on kumikerros. Rakenne tekee huovasta joustavan ja kestävän. Huopaa asennetaan yksi tai kaksi kerrosta rakennuksen tyypin mukaan.

  • Hinta: Alkaen 25 euroa neliö.

  • Sopii: Tasakatoille ja harjakatoille. Huopa on kevyttä, joten se sopii myös vanhoilla katoille. Sopii omakotitaloihin ja kesämökeille.

  • Arvioitu käyttöikä: 30-40 vuotta.

  • Paino/neliö: Noin 15 kiloa aluskatteen kanssa.

  • Värit: Musta, harmaa, punainen, ruskea, vihreä

Huovan asentaminen on helppoa, mutta noudata ohjeita huolellisesti.

Huopakaistaleet tai -paanut asennetaan limittäin.

Muista aluskate

Raakapontista tehty aluskate on paras.

Kaikissa vanhoissa taloissa ei ole kunnon aluskatetta. Kymmeniä vuosia sitten asennettu aluskatemuovi on voinut hapertua olemattomiin pelti katon alla, sillä vanhat aluskatemuovit eivät olleet kovin laadukkaita.

Aluskate on tärkeä, sillä vesikatteen alle voi päästä vettä ja lunta. Etenkin tuiskuava lumi nousee herkästi ylöspäin räystään alta ja muuttuu vedeksi sään lämmetessä. Ilman aluskatetta vesi valuu eristeisiin ja voi lahottaa katon rakenteen.

Nykyaikaiset aluskatemuovit ovat laadukkaampia, mutta kukaan ei tiedä, kestävätkö ne varmasti yhtä kauan kuin vesikate. Etenkin tiilikatteen kanssa pitää käyttää kestävää aluskatetta. Tiilikatto saattaa kestää sata vuotta, joten sen alle ei kannata tehdä aluskatetta, joka pysyy kunnossa vain pari vuosikymmentä.

Laudoista tehty ja huovalla päällystetty aluskate on kaikkein kestävin vaihtoehto. Silloin talossa on käytännössä kaksi kattoa. Alempi kestää ja pitää talon kuivana, vaikka ylempään tulisi reikä.

Kiinteä aluskate tulee kalliimmaksi kuin muovi, mutta aluskatteesta ei kannata tinkiä.

Käytäntö

Katemateriaalin valinta vaikuttaa siihen, kuinka vaikeaa katon tekeminen on. Esimerkiksi kuitusementtikaton eli niin sanotun varttikatteen rakentaminen on melko helppoa.

Sen sijaan tiili- ja liuskekivikaton tekeminen vaatii selvästi enemmän ammattitaitoa ja vie paljon enemmän aikaa.

Katon tyyppi vaikuttaa myös hintaan, jos palkkaat kattoremonttiin ammattilaisen. Suurin osa hinnasta koostuu tuntipalkasta.

Jos vaihdat katemateriaalin toiseen, kiinnitä huomiota uuden vesikatteen painoon. Vanhan katon rakenne ei välttämättä kestä betonitiilten painoa, jos se on tehty alun perin kevyempää varttikatetta tai huopakattoa varten.

Jos katto on loiva, muista varmistaa, että uuden katemateriaalin saa asentaa samaan kulmaan kuin vanhan.

Hinta

Peltikaton tekeminen tulee paljon halvemmaksi kuin monen muun vesikatteet. Peltikaton asentaminen on helppoa ja nopeaa, ja parhaat peltikatteet kestävät vähintään 50 vuotta. Peltikatto tulee noin puolet halvemmaksi kuin tiilikatto. Myös huopakatto on melko edullinen vaihtoehto tiiliin verrattuna.

Katon muoto ja korkeus vaikuttavat eniten hintaan ja asentamisnopeuteen. Yksikerroksisen ja kaksilappeisen katon tekeminen on todella helppoa verrattuna kaksikerroksisen talon kattoon, jossa on kuisteja ja katoksia.

Suomessa pientalojen yleisimmät katemateriaalit ovat pelti, huopa, tiili ja kuitusementtilevyt eli niin sanottu varttikate. Materiaalien hinnat vaihtelevat muutamia kymmeniä prosentteja laadun mukaan.

Kaikkein kallein vaihtoehto on liuskekivikatto, joka näyttää todella hyvältä ja kestää sata vuotta mutta tulee todella kalliiksi.

Ulkonäkö

Makuasiat vaihtelevat, mutta uuden katon valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, millaisia kattoja samanlaisissa rakennuksissa yleensä on. Peltikatto ei välttämättä sovi vanhan maalaiskartanon tyyliin, eikä musta tiilikatto näytä hyvältä tavallisen rivitalon katolla.

Katemateriaaleissa on myös omat muotioikkunsa. Se koskee etenkin huopapaanuja, joiden kuosi ja muoto vaihtelevat muutaman vuoden sykleissä. Myös kattotiilien valikoimassa on tapahtunut muutoksia, kun markkinoille on tullut kiiltäväpintaisia kattotiiliä. Ne voivat ärsyttää naapureita, sillä ne heijastavat auringon säteitä naapureiden ikkunoihin yllättävän hyvin.

Naapurusto kannattaa ottaa huomioon myös siinä mielessä, ettei oman talon katto erotu yhtenäisestä tyylistä. Jos kadunpätkällä on pelkkiä peltikattoja, omaan taloon ei välttämättä kannata tehdä tiilikattoa pelkästä näyttämisen ilosta.