Video
Helppo
Vaikea

Ylhäällä päätyräystään rajassa oleva päätylauta joutuu alttiiksi rankoillekin sääolosuhteille. Jos laudasta ei pidetä säännöllisesti huolta maalaamalla, siihen saattaa syntyä halkeamia. Kosteus tunkeutuu halkeamista sisään, lahottaa laudan ja vaurioittaa lopuksi myös tuulilautoja. Tämän vuoksi päätylauta on vaihdettava uuteen, ennen kuin vauriot pahenevat.

Korjaus on yksinkertainen: vanha lauta poistetaan ja korvataan uudella. Käytämme 19 x 100 mm painekyllästettyä lautaa, joka on 3 metriä pitkä. Lauta on asennettava niin, että se yltää hieman tuulilautojen yli, jotta sen ja tuulilaudan väliin ei keräänny vettä.

ONGELMA

Maali on lohkeillut niin, että lauta on halkeillut ja lahonnut.

RATKAISU

Poista vanha lauta. Osta uusi, maalaa se ja kiinnitä ruuveilla.

Jos et suojaa päätylautaa maalilla, se lahoaa nopeasti ja tällöin on riskinä, että vaurio laajenee.

TEE NÄIN:

1. Poista vanha lauta

Kuvassa oleva lauta on naulattu kiinni, joten se irrotetaan sorkkaraudalla. Suojaa tuulilautoja, jottei niihin jää sorkkaraudasta jälkiä. Leikkaa mahdollinen maalipinta auki laudan alareunasta taittoteräveitsellä.

2. Ota mitta viistoa linjaa varten

joka tehdään laudan päätyyn katonharjan kohdalle. Näin lauta asettuu tiiviisti sen vastakkaista katonharjalle päättyvää tuulilautaa vasten. Sahaa lauta käsisahalla, mutta älä vielä sahaa sitä pituuteen.

3. Aseta päätylauta

tuulilaudan päälle. Sijoita se 15 mm tuulilaudan yli. Älä asenna sitä tuulilaudan tasoon, koska tällöin on vaarana, että lauta kerää vettä, joka voi tunkeutua alla oleviin lautoihin.

4. Esiporaa reiät ja kiinnitä lauta

Jos tuulilauta on 27 mm ja päätylauta työntyy 15 mm sen yli, sijoita ruuvit 27 mm:n päähän reunasta. Esiporaa 50 cm:n välein ja kiinnitä 4,5 x 70 mm ruostumatt. ruuveilla.

5. Sahaa päätylauta toisesta päästä oikeaan pituuteen

kun olet kiinnittänyt sen. Päätylaudan täytyy työntyä 10 mm tuulilaudan päädyn yli, jotta se varmasti peittää tuulilaudan päädyn.