Vaihda päätylauta

Tuulilautoja suojaava päätylauta joutuu koville altistuessaan auringolle ja sateelle. Pidä siitä hyvää huolta mm. maalaamalla, jotta se ei lahoa. Vaihda lauta, ennen kuin vaurio laajenee.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
8 euroa
Jos et suojaa päätylautaa maalilla, se lahoaa nopeasti ja tällöin on riskinä, että vaurio laajenee.

Jos et suojaa päätylautaa maalilla, se lahoaa nopeasti ja tällöin on riskinä, että vaurio laajenee.

Johdanto

Ylhäällä päätyräystään rajassa oleva päätylauta joutuu alttiiksi rankoillekin sääolosuhteille. Jos laudasta ei pidetä säännöllisesti huolta maalaamalla, siihen saattaa syntyä halkeamia. Kosteus tunkeutuu halkeamista sisään, lahottaa laudan ja vaurioittaa lopuksi myös tuulilautoja. Tämän vuoksi päätylauta on vaihdettava uuteen, ennen kuin vauriot pahenevat.

Korjaus on yksinkertainen: vanha lauta poistetaan ja korvataan uudella. Käytämme 19 x 100 mm painekyllästettyä lautaa, joka on 3 metriä pitkä. Lauta on asennettava niin, että se yltää hieman tuulilautojen yli, jotta sen ja tuulilaudan väliin ei keräänny vettä.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat otsalaudan

ONGELMA:
Maali on lohkeillut niin, että lauta on halkeillut ja lahonnut.

RATKAISU:
Poista vanha
lauta. Osta uusi,
maalaa se ja
kiinnitä
ruuveilla.

Ohjeet

Ylhäällä päätyräystään rajassa oleva päätylauta joutuu alttiiksi rankoillekin sääolosuhteille. Jos laudasta ei pidetä säännöllisesti huolta maalaamalla, siihen saattaa syntyä halkeamia. Kosteus tunkeutuu halkeamista sisään, lahottaa laudan ja vaurioittaa lopuksi myös tuulilautoja. Tämän vuoksi pää-tylauta on vaihdettava uuteen, ennen kuin vauriot pahenevat.

Korjaus on yksinkertainen: vanha lauta poistetaan ja korvataan uudella. Käytämme 19 x 100 mm painekyllästet-tyä lautaa, joka on 3 metriä pitkä.

Lauta on asennettava niin, että se yltää hieman tuulilautojen yli, jotta sen ja tuulilaudan väliin ei keräänny vettä.

1

Poista vanha lauta. Kuvassa oleva lauta on naulattu kiinni, joten se irro-tetaan sorkkaraudalla. Suojaa tuuli lautoja, jottei niihin jää sorkkaraudasta jälkiä. Leikkaa mahdollinen maalipinta auki laudan alareunasta taittoteräveitsellä.

2

Ota mitta viistoa linjaa varten, joka tehdään laudan päätyyn katon-harjan kohdalle. Näin lauta asettuu tiiviisti sen vastakkaista katonharjalle päättyvää tuulilautaa vasten. Sahaa lauta käsisahalla, mutta älä vielä sahaa sitä pituuteen.

3

Aseta päätylauta tuulilaudan päälle. Sijoita se 15 mm tuulilaudan yli. Älä asenna sitä tuulilaudan tasoon, koska tällöin on vaarana, että lauta kerää vettä, joka voi tunkeutua alla oleviin lautoihin.

4

Esiporaa reiät ja kiinnitä lauta. Jos tuulilauta on 27 mm ja päätylauta työn-tyy 15 mm sen yli, sijoita ruuvit 27 mm:n päähän reunas ta. Esi poraa 50 cm:n välein ja kiinnitä 4,5 x 70 mm ruostumatt. ruuveilla.

5

Sahaa päätylauta toisesta päästä oikeaan pituuteen, kun olet kiinnit-tänyt sen. Päätylaudan täytyy työntyä 10 mm tuulilaudan päädyn yli, jotta se varmasti peittää tuulilaudan päädyn.

Vie aikaa

Noin 2-3 tuntia

Hinta

Noin 8 €

Vaikeusaste

Helppo ja vaivaton tehtävä, joka sopii kaikille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katot