Uusi katto vai 10 vuotta lisää käyttöikää vanhalle?

Katto voi kestää pitkään, mutta milloin on aika luovuttaa ja vaihtaa vanha katto uuteen? Mistä tietää, voiko katolle antaa vielä 10 vuotta lisää käyttöikää?

Kuinka monta vuotta katto vielä kestää, ennen kuin vesi alkaa valua sisään halkeamista ja raoista? Jos tiedät, milloin katto on rakennettu ja millainen aluskate siinä on, voit laskea katon teknisen käyttöiän melko tarkasti. Se voi olla mitä tahansa 35:stä sataan vuoteen riippuen siitä, onko katto tehty betonitiilistä vai mineriitistä.

Tekninen käyttöikä ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä se perustuu tilastoihin ja arvioihin. Katto voi olla paperien perusteella kunnossa mutta todellisuudessa niin kulunut, että se pitää vaihtaa heti. Toinen ja yleisempi vaihtoehto on se, että katto kestää vielä vuosia, vaikka sen pitäisi olla jo käyttökelvoton.

Tässä jutussa lähdetään siitä, että katto kestää vielä vuosia, kun sitä autetaan jaksamaan.

Tilanne on hyvä, jos olet pitänyt katosta huolta, tarkistanut sen säännöllisesti ja korjannut virheet ja puutteet sitä mukaa, kun niitä on ilmestynyt. Jos olet antanut kaiken olla, tilanne on luultavasti pahempi ja katastrofi voi väijyä nurkan takana. Siinäkin tapauksessa katto voi kuitenkin saada vielä 10 vuotta lisää aikaa.

Ota haltuun nämä käsitteet

Ennen kun katoista voi puhua, pitää tietää, mikä tarkoittaa mitäkin. Kuvassa näytetään, mtä esimerkiksi jiirillä ja lappeella tarkoitetaan.

  1. Jiirit: Kahden lappeen välissä oleva jiiri johtaa veden räystäskouruun.
  2. Harja: Lappeiden välissä on harja. Sen pitää olla tiivis ja aluskatteen toimia, jotta vesi ja lumi eivät pääse rakenteisiin.
  3. Läpivienti: Savupiipun tai ilmastointiputken kohdalle tehtävää reikää sanotaan läpi­vienniksi. Läpiviennin kohdalle asennetaan pellitys tai tiiviste.
  4. Otsalaudat: Talon sivuräystäillä ja päädyissä on otsalaudat. Räystäskourut asennetaan otsalautoihin kouru­koukuilla tai kannattimilla.
  5. Aluskate: Katto on tiivis vain siinä tapauksessa, että siinä on kunnon aluskate. Sen voi tehdä levyistä, laudoista tai muovista.
  6. Lape: Katossa on kaksi tai useampia lappeita. Yleensä päälappeita on kaksi, ja toisella tai molemmilla puolilla voi olla sivulappeita.

Betonitiili

Voit luka tästä lisää betonikattotiilistä. Näytämme myös, miten vaihdat harjatiilen.

Betonikattotiilet on tehty valamalla betonista, ja ne näyttävät perinteisiltä savitiililtä, jotka on tehty polttamalla. Betonista tehdyt kattotiilet ovat selvästi halvempia, mutta ne kestävät vain noin 50 vuotta eli puolet vähemmän kuin savitiilet.

Betonikattotiilet ovat olleet painavia, mutta nykyään markkinoilla on myös keveämpiä betonitiiliä, joita voi käyttää esimerkiksi mineriittikaton kanssa.

Betonikatto on kestävä, mutta tiilet voivat murtua tai haljeta, ja ne hapertuvat ajan kuluessa. Paras tapa pitää katto kunnossa on tarkkailla vaurioita ja korjata ne. Voit myös maalata ja puhdistaa katon, jos se näyttää hyvin kuluneelta. Se ei vaikuta katon kestävyyteen tai käyttöikään, mutta voi tukea sitä, että jaksat katsella kattoa vielä seuraavat kymmenen vuotta.

FAKTA:

  • Tehty muotissa valamalla betonista. Näyttää perinteiseltä savitiileltä. Paljon eri värejä.
  • Selvästi painavampi kuin savitiili. Betonitiilikaton rakenteet pitää suunnitella niin, että ne kestävät kivien painon.
  • Betonitiilikattojen osuus uusissa omakotitaloissa on noussut viime vuosina myös Suomessa.

Näin vaihdat harjatiilen

Harjatiilten pitää kestää, kun myrsky raivoaa, sade piiskaa ja pakkanen paukkuu. Harjatiilet ovat aina sään armoilla ja vaarassa haljeta. Onneksi särkyneet harjatiilet on helppo vaihtaa uusiin, jos katolle on helppo kiivetä lapetikkaita pitkin. Tämän katon harjatiilet on kiinnitetty muovikiinnikkeillä ja liimalla.

1

Harjatiilet ovat sään armoilla, koska ne ovat katon päällimmäisenä. Samalla ne ovat korvaamattomia katon tiiviyden kannalta, ja jos harjatiilet halkeavat, ne pitää vaihtaa heti uusiin.

2

Levitä kattoliimaa viereisiin tiiliin. Levitä liima siten, että pystyt painamaan uudet tiilet kiinni liimaan.

3

Työnnä harjatiili muovikiinnikkeen alle. Tiilen toinen pää kiinnitetään samalla tavalla.

Kattohuopa

Tästä voit lukea lisää kattohuovasta. Näytämme myös, miten paikkaat kattohuopaan tulleen reiän.

Polyesteri ja bitumi ovat katto­huovan tärkeimmät osat. Huopakattoja on tehty Suomessa siitä asti, kun pärekatoista yleisesti luovuttiin, mutta kattohuovat ovat kehittyneet sinä aikana paljon. Oikein tehty kaksinkertainen huopakatto kestää vähintään 50 vuotta.

Jos harmaa huopakatto näyttää mielestäsi tylsältä, voit tehdä pinta­kerroksen palahuovasta eli huopapaanuista. Ne tuovat pintaan eloa.

Huopakaton vuotokohdat tulevat yleensä savupiipun, ilmastointiputken tai kattoikkunan tapaisen läpiviennin viereen. Niiden vierustoja kannattaa pitää silmällä erityisen tarkasti.

Suoralle lappeelle tulee reikiä yleensä vain silloin, kun katolla tehdään töitä tai kävellään. Sellaiset reiät on melko helppo korjata siitä huolimatta, onko pintahuopa tehty paanuista vai rullahuovasta.

FAKTA:

  • Kattohuopa eli bitumikermi on vahva sekoitus polyesterikangasta, bitumia ja pikkukiviä.
  • Paljon eri värejä, yleisimmät musta, harmaa ja punainen. Joko pitkiä rullia tai huopapaanuja.
  • Asuinrakennusten katoille pitää aina asentaa kaksi kerrosta huopaa. Alushuopa on aina rullahuopaa, pintahuopa voi olla myös paloja.

Näin korjaat huopapaanut

Jos huopapaanuun tulee reikä, se on helppo paikata. Yhdessä palahuovassa on yleensä kolme paanua, mutta rikkoutuneen kohdan voi korjata vaihtamatta kokonaista palasta. Huovan irrottamiseen tarvitaan uumailmapuhallin ja paikkapalan kiinnittämiseen massapuristin ja kumibitumiliimaa.

1

Lämmitä yläpuolla olevaa huopaa tehokkaalla kuumailmapuhaltimella. Sen jälkeen voit irrottaa huopapalan sopivalla tikulla.

2

Asenna uusi huopapala rikkoutuneen tilalle. Leikkaa särkynyt kohta irti uuden huopapalan reunaa pitkin. Leikkaa vain pintahuopaa.

3

Asenna uusi pala paikalleen. Levitä sen alle liimaa, ja levitä liimaa myös ylemmän huopapalan alle. Aseta huovan päälle lauta ja lyö siihen vasaralla, jotta paanu liimautuu lujasti kiinni alustaan.

Pelti

Voit lukea tästä lisää peltikatosta. Näytämme myös, miten puhdistat ja maalaat peltikaton.

Peltikatto on vuosikymmeniä Suomen yleisin vesikatetyyppi, mutta uusissa omakotitaloissa tiilikatot ovat nousseet viime vuosina suosiossa teräskatteen ohi. Peltikatteet ovat erilaisia sekä ulkonäkönsä että asennustapansa puolesta, ja niiden tiiviys ja kestävyys vaihtelee sen mukaan. Harjalta räystäälle asti yltävät pellit pitävät katon tiiviimpänä kuin lyhyistä paloista tehtävät katteet, ja reunoista kiinnitettävät lukkoponttipellit pitävät paremmin vettä kuin päältä ruuvattavat pellit. Aaltopellissä on tiilikatolta näyttävä kuvio, ja lukkoponttipellit muistuttavat perinteistä konesaumakattoa.

Jotkut teräskatteet ovat maalattavia, ja maalaaminen on hyvä tapa pidentää katon käyttöikää. Kolmisenkymmentä vuotta sitten asennetut peltikatot ovat usein haalistuneita mutta kunnossa.

FAKTA:

  • Nykyaikaiset kattopellit ovat ruostumatonta terästä, ja niissä on maalipinta.
  • Peltikatto on kevyt ja suhteellisen helppo asentaa. Erilaisia kiinnitystapoja lukkoponteista päältä ruuvattaviin malleihin.
  • Peltikatto sopii tyylinsä puolesta hyvin erilaisiin rakennuksiin.

Näin puhdistat ja maalaat peltikaton

Nykyaikaisten teräskatteiden pinnoitteet kestävät säätä ja aurinkoa hyvin, mutta muutama vuosikymmen sitten asennetut kattopellit ovat usein haalistuneet. Onneksi ne voi maalata uuden näköisiksi kattomaalilla. Jos levyt ovat ehtineet ruostua, ruoste pitää poistaa ennen uuden maalin levittämistä.

1

Puhdista katto perusteellisesti harjalla. Ämpärissä on vettä ja levänpoisto­ainetta. Sekoita vesi ja aine ohjeen mukaan. Joidenkin aineiden pitää antaa vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen pesua.

2

Maalaa katto metallimaalilla, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Uusi maali tekee katosta paremman näköisen ja suojaa sitä ruostumiselta.

Savitiili

Tästä voit lukea lisää savitiilistä. Näytämme myös, miten vaihdat tiilen.

Savesta muotoiltu ja polttamalla kovetettu kattotiili on ikivanha keksintö, mutta Suomessa tiilikatot olivat pitkään harvinaisia. Pärekattoaikakauden jälkeen tavallisten asuinrakennusten katot tehtiin usein huovasta ja sotien jälkeen pellistä. Savitiili on niihin verrattuna ylivoimainen materiaali kestävyytensä puolesta.

Yleensä savitiilikaton käyttöiäksi arvioidaan sata vuotta, mutta se voi pysyä kunnossa jopa kaksi kertaa pitempään, jos ajan kuluessa vinoon vääntyneet tiilet asennetaan uudestaan.

Savitiilikaton käyttöikää voi pidentää huolehtimalla siitä, että rikki menneet tiilet vaihdetaan sitä mukaa, kun vaurioita ilmenee. Katon kunto kannattaa tarkistaa ainakin kovimpien myrskyjen jälkeen, sillä puista tippuvat oksat voivat rikkoa tiiliä.

FAKTA:

  • Valmistettu savesta ja poltettu kovaksi.
  • Erilaisia malleja, joissa on siivekkeet tai huullokset. Siivekemalli on vanhin tyyppi, ja siinä on enemmän eloa kuin huullosmallissa.
  • Uuden tiilikaton alle tarvitaan uusi aluskate, joka kestää yhtä pitkään kuin kattotiilet.

Näin vaihdat kattotiilen

Haljennut tai murentunut kattotiili pitää vaihtaa mahdollisimman nopeasti, ennen kuin sadevesi pääsee sen läpi aluskatteeseen ja rakenteisiin. Onneksi yksittäinen tiili on helppo irrottaa ja korvata uudella.

Vanhalle katolle kannattaa etsiä mahdollisimman samannäköinen vaihtotiili.

1

Nosta ympärillä olevia tiiliä. Yleensä vasemmalla oleva tiili on vaihdettavan tiilen päällä. Myös yläpuolella olevaa tiiltä pitää nostaa ja kiilata ylöspäin, jotta särkyneen tiilen voi irrottaa.

2

Asenna uusi tiili. Työnnä se ylemmän tiilen alle niin, että se tarttuu kiinni alla olevaan ruoteeseen. Ujuta sen jälkeen tiili paikalleen vasemmanpuoleisen tiilen alle.

3

Työnnä kivet paikoilleen, kun olet irrottanut kiilat. Tiilet menevät yleensä vähän vinoon, ja niitä pitää nytkyttää edestakaisin, kunnes ne loksahtavat kohdilleen.

Liuskekivi

Tästä voit lukea lisää liuskekivilaatoista. Näytämme myös, miten vaihdat liuskekiven.

Liuskekivikattoja on kahdenlaisia: toiset on tehty luonnonkivestä, toiset kuitu­sementistä eli mineriitistä. Molemmat ovat Suomessa harvinaisia, ja niitä on lähinnä arvorakennusten katoilla.

Luonnonliuskekivet kestävät jopa yli sata vuotta, ja ne näyttävät hyvin luonnollisilta. Mineriittilevyt kestävät aikaa selvästi huonommin ja näyttävät keskenään hyvin samanlaisilta.

Molemmat ovat periaatteessa vesitiiviitä, mutta niiden alle tarvitaan hyvä aluskate tuiskulumen ja vuotojen varalta. Katon voi joutua puhdistamaan jäkälästä ja sammaleesta.

Fakta

  • Liuskekivikatto tehdään ohuista liuskekivipaloista. Liuskekivet lohkeavat luonnostaan viipaleiksi. Luonnonkivestä tehdyt laatat ovat aina hieman epätasaisia.
  • Tekoliuskekivet tehdään betonista valamalla. Ne ovat yleensä sileitä.
  • Luonnokivissä on sävyvaihtelua, ja tekoliuskekiviä valetaan erivärisestä kuitusementistä.

Näin vaihdat liuskekiven

Liuskekivilevyt näyttävät melko pieniltä, kun ne on asennettu, mutta todellisuudessa ne ovat melko isoja limitettyjä levyjä.

Se tarkoittaa, että yhden levyn irrottaminen muiden alta voi olla vaikeaa. Siihen tarvitaan erillinen ulosvetäjä. Uusi levy pitää kiinnittää ruuvaamalla, sillä sitä ei voi naulata kiinni reunoista.

1

Murtunut levy on tässä, viereisten laattojen alla, jotka on merkitty keltaisella. Levyt on kiinnitetty kahdella piilonaulalla (keltaiset pisteet).

2

Vedä naulat irti. Siihen tarvitaan liuskekiville tarkoitettu ulosvetäjä.

3

Työnnä uusi liuskekivi paikalleen vanhan kohdalle. Kiilaa ympärillä olevia levyjä vähän ylöspäin, jotta pystyt työskentelemään.

4

Poraa levyyn valmis reikä ja ruuvaa kattoruuvi levyn keskelle. Ruuvia pitää käyttää, koska piilonauloja ei voi korvata.

Mineriitti ja varttikate

Tästä voit lukea paljon lisää mineriitistä. Näytämme myös, miten vaihdat mineriittilevyn.

Kuitusementistä on tehty Suomessa kahta erilaista kattotyyppiä, jotka muistuttavat toisiaan ja näyttävät tiilikatolta. Mineriitti on Partekin kuitusementtilevyn kauppanimi, josta tehtiin sekä seiniä että kattoja 1960-luvulta alkaen. Levyt sisälsivät asbestia, mutta olivat niin kestäviä, että niistä tehtyjä kattoja on käytössä edelleen.

Asbestin terveyshaittoihin alettiin kiinnittää huomiota 1970-luvulta alkaen, mutta viimeiset asbestia sisältävät levyt poistuivat markkinoilta vasta vuonna 1993.

1970-luvulta alkaen kattokuitusementtilevyistä alettiin käyttää nimeä varttikate. Sekin oli tuotemerkki, mutta varttikatteita ei pidetä aivan yhtä kestävinä kuin mineriittilevyjä. Varsinkin ensimmäiset asbestittomat varttikatteet ovat olleet heikkoja.

Fakta:

  • Tehty kuitusementistä eli mineriitistä. Varttikate on suomalaisille tuttu tuotemerkki, ei materiaali.
  • Paljon eri värejä ja aaltokuvioita.
  • Ennen vuotta 1994 asennetuissa varttikatelevyissä voi olla asbestia, ja mitä vanhempia levyt ovat, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ne sisältävät asbestikuituja. Se pitää ottaa huomioon purkutöissä.

Näin vaihdat kuitusementtilevyn

Mineriitti- ja varttikatteet on tehty pienistä limittäin asennetuista levyistä. Rikki menneen levyn voi ujuttaa varovasti pois viereisten levyjen alta sen jälkeen, kun ruuvit on irrotettu.

Uudesta levystä pitää poistaa nurkka, jotta siitä tulee samanlainen vanhan levyn kanssa.Sen jälkeen levy mahtuu paikalleen, ja sen voi ruuvata kiinni.

1

Ujuta vanha levy pois paikaltaan. Sitä ennen on irrotettava levyn kiinnitysruuvit. Se voi olla vaikeaa.

2

Asenna vanha levy uuden päälle ja leikkaa ne samanlaisiksi. Voit poistaa ylimääräisen kulman puukolla tai kulmahioma­koneella, jotta levy mahtuu katon keskelle.

3

Työnnä uusi katelevy paikalleen. Voit nostaa levyä laudalla, jotta saat työnnettyä sen kunnolla paikalleen ja ruuvattua levyn kiinni.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katot