Uusi katto, 7 vaihetta

Tiedätkö varmasti, millaisia vaiheita uuden katon rakentamiseen kuuluu? Lue tästä jutusta, mitä kaikkea kattoremontissa pitää ottaa huomioon!

Emme väitä, että katon rakentaminen itse on mahdotonta. Se vaatiin kuitenkin suunnitelmallisuutta ja tietoa siitä, mitä pitää tehdä.

Ammattitaitoisesta kirvesmiehestä on hyötyä koko projektin ajan. Suosittelemme, että palkkaat avuksesi jonkun, joka osaa neuvoa ja auttaa sinua urakan eri vaiheissa. Voit tehdä itse suuren osan töistä, kuten purkaa vanhan katon, raivata tontin ja kantaa katolle uutta tavaraa. Siinä voi myös säästää paljon rahaa.

Eri kattojen vaikeusasteet

Vanhan katon purkaminen ja jätteiden raivaaminen on helppoa työtä, joka kannattaa tehdä itse. Uuden katon rakentamisessa säästöt riippuvat katteen materiaalista ja siitä, kuinka monimutkainen katto on. Jaoimme erilaiset kattotyypit kolmeen niiden vaikeusasteen mukaan. Vihreällä merkityt katot ovat helppoja ja keltaiset vaikeita. Punaiset kannattaa jättää ammattilaisille.


LEVYT
Pelti- ja mineriittikattojen rakentaminen on helppoa ja kohtuullisen kevyttä työtä. Työ sopii mainiosti taitavalle tee se itse -rakentajalle.

⚠️
DECRA
Kiviteräskatelevyistä tehty katto näyttää tiilikatolta. Kevyiden levyjen asentaminen vaikuttaa helpolta, mutta työhön tarvitaan oikeaa tekniikkaa.

⚠️
HUOPA
Uusi huopakerros vanhan päälle on yksinkertainen ratkaisu. Myös kokonaan uuden huopakaton asentaminen on helppoa oikealla tekniikalla ja välineillä. Tekniik-ka pitää kuitenkin hallita yksityiskohtia myöten.

⚠️
TIILI
Perinteiset kattotiilet pitää asentaa erittäin tarkasti ja huolellisesti. Tiilten alle tarvitaan aluskate. Aluskate voi olla muovia tai raakaponttia ja huopaa.


KOLMIORIMAHUOPAKATTO
Katto näyttää yksinkertaiselta, mutta sen tekeminen vaatii tarkkuutta, kokemusta ja ammattitaitoa.


LIUSKEKIVIKATTO
Liuskekivikaton tekeminen vaatii erikoisammatti-taitoa. Työ kannattaa tilata avaimet käteen -pakettina liuskekattofirmalta.

1. Hanki tarvitsemaasi apua

Jos et täysin luota taitoihisi, etsi jo ennen projektin alkua kirvesmies, joka auttaa sinua katon teossa. Palkkaa kokenut ammattilainen, joka osaa rakentamisen lisäksi antaa hyviä neuvoa ensimmäisestä päivästä asti.

TÄRKEÄÄ:
Kaikki kirvesmiehet eivät halua tehdä kattoa ryhmätyönä talonväen kanssa, mutta joillekin se on täysin luontevaa. Varaudu soittamaan muutamalle kirvesmiehelle!

2. Tutki rakenteet ja niiden kunto

Vanhat kattorakenteet pitää tutkia huolellisesti ennen vesikatteen purkamista. Vanhoja kattoristikoita pitää ehkä vahvistaa tai ne pitää uusia kokonaan, mikä johtaa paljon isompaan remonttiin. Tilaa uuden katon materiaalit vasta sen jälkeen, kun olet tarkastanut katon kunnon.

TÄRKEÄÄ:
Kaikkien katemateriaalien mukana tulee tarkat ja yksityiskohtaiset rakennusohjeet, joita pitää noudattaa. Tuotetakuu tai vakuutus eivät kata vahinkoja esimerkiksi siinä tapauksessa, että uusi katto tehdään liian loivaan kallistuskulmaan.

3. Vuokraa telineet ja pidä pressut valmiina

Tikapuilta ei kattoa rakenneta. Katolle pitää nostaa satoja metrejä lautaa ja tuhansia kiloja katemateriaalia, ja työt pitää tehdä turvallisesti. Varustaudu sadekuuroihin isoilla pressuilla.

TÄRKEÄÄ:
Telineitä voi vuokrata joko päivä-, viikko- tai kuukausivuokralla. Vuokraa telineet reilusti pitemmäksi ajaksi kuin kattoremontin tekemiseen pitäisi mennä, sillä remontit venyvät lähes poikkeuksetta. Vuokraamot hyvittävät yleensä osan vuokrasta, jos palautat telineet etuajassa.

4. Pura vanha katto

Vanhoissa mineriittilevyissä eli varttikatteessa on usein asbestia. Asbestinpurkutöitä ei saa lain mukaan tehdä itse, vaan ne pitää jättää purku-töihin valtuutetuille yrityksille. Jos katto on rakennettu vuoden 1988 jälkeen, levyissä ei ole asbestia.

TÄRKEÄÄ:
Vanka katto kannattaa purkaa mahdollisuuksien mukaan lape kerrallaan. Katon rakenne pysyy vakaampana ja puolikas katto on nopeampi peitellä sadekuuron sattuessa.

5. Tee pohjatyöt

Katon pohjatyöt pitää tehdä sen mukaan, mistä materiaalista uusi katto rakennetaan. Noudata tarkasti katemateriaalin valmistajan ohjeita. Ennen katteen asentamista pitää asentaa esimerkiksi aluskatetta, ruoteita, otsalautoja ja räystäspeltejä.

TÄRKEÄÄ:
Katon ruoteiden ja sivuräystään otsalaudan pitää olla täysin suorassa linjassa, jotta katosta ei tule vino. Varmista, että alin ruode ja otsalauta ovat suorassa kulmassa talon päätyyn nähden.

6. Suunnittele ja merkitse ruoteisiin suorat linjat

Päätä, miten uusi katto alkaa ja loppuu. Esimerkiksi profiilipelti-katon pitää alkaa aallon päältä ja loppua sen päälle. Vastaavasti kattotiilten pitää olla tiiviisti otsalautoja vasten.

TÄRKEÄÄ:
Käytä värilankaa ja räpsäytä ruoteisiin merkit esimerkiksi kattotiilten reunan kohdalle. Tiilirivit tai huopapalaset lähtevät helposti kiertymään vinoon, joten niiden suoruus kannattaa tarkistaa esimerkiksi viiden rivin välein.

7. Asenna uusi vesikate

Kaikki edeltävät vaiheet ovat tähdänneet viimeiseen vaiheeseen eli uuden vesikatteen asennukseen. Yksinkertaisen peltikaton voi asentaa itse ilman ammattilaisen apua, mutta levyjen kantamiseen ja katolle nostamiseen tarvitaan työkaveri.

TÄRKEÄÄ:
Piipun pellit ja ilmaistointiputkien tiiviit läpiviennit ovat äärimmäisen tärkeitä koko kattoremontin onnistumisen kannalta. Hanki ammattiapua niiden tekemiseen, jos epäröit taitojasi edes hieman. Jos läpivienteihin jää reikiä, vesi tunkeutuu armotta sisälle.

    Muut lukevat juuri nyt …