Tarkista katto ja säästä rahaa

Tarkista katto säännöllisesti, jotta huomaat kosteusvauriot ja lahonneet puut ajoissa. Tässä on tarkistuslista 9 tärkeästä paikasta, joiden pitää olla kunnossa!

Katse ylös! Siellä on yksi talon tärkeimmistä asioista eli katto.

Seinä, ikkunat ja kaikki muut silmien korkeudella olevat asiat on helppo nähdä, mutta haljennut kattotiili tai tukkoon mennyt vesikouru saa olla rauhassa - ja kehittyä isoksi on-gelmaksi, jos kattoa ei tarkisteta säännöllisin väliajoin.

Rikki menneestä katosta koituvat seuraukset voivat olla paljon pahempia kuin seinissä olevat viat. Katto on talon hattu, joka suojelee taloa vedeltä ja sulavalta lumelta. Vesi löytää tiensä joka paikkaan, joten pie-nikin reikä katossa voi aiheuttaa pahan ja kalliin vesivahingon.

Näin vältät kiipeämisen

Kenenkään ei tarvitse nousta katolle henkensä kaupalla, sillä katon kunnon voi tarkistaa maasta hyvillä kiikareilla. Niillä voi tarkistaa erikseen vaikka jo-kaisen kattotiilen. Se kannattaa, sillä ajoissa havaitut ongelmat on helppo korjata, ennen kuin ne muuttuvat isoiksi ja kalliiksi remonteiksi.

Tarkistuslista

1. Otsalaudat

Harkitse vaihtamista

Otsalaudat peittävät katon reunat ja pitävät veden ja lumen poissa katon rakenteista. Otsalaudat ovat aina sään armoilla, joten ne lahoavat suhteellisen nopeasti. Otsalautoja ei ole tarkoitettu kestämään ikuisesti, vaan ne kannattaa vaihtaa ajoissa, ennen kuin ne alkavat vuotaa.

Otsalaudat kestävät sitä pitempään, mitä paremmin niitä huolletaan.

Otsalaudat kannattaa maalata heti, kun ne alkavat näyttää kärsineiltä. Jos laudat ovat lahonneet, ne pitää vaihtaa uusiin. Kuitusementistä tehdyt otsalaudat kestävät vuosikymmeniä.

2. Räystäs

Pidä silmällä puun kuntoa

Räystään alla olevat räystäspohjalaudat ovat suojassa otsalautojen ja katon alla. Räystäspohjalaudat voivat kuitenkin lahota, jos niiden päälle pääsee lunta tai vettä. Se voi johtua lumen tuiskuamisesta tai siitä, että vesi valuu otsalautojen läpi.

Se ei ole aivan harmitonta, sillä lahottajat voivat levitä räystäspohjalaudoista kattoristikoihin ja -palkkeihin.

Pidä otsalaudat kunnossa ja tarkista välillä myös räystään alta, etteivät laudat ole lahoja tai homeessa.

3. Katelevyt

Tarkista, ettei levyissä ole halkeamia

Kuitusementistä tehdyt katelevyt eli niin sanotut varttikatteet murenevat ajan kuluessa sään ja sammaleen vaikutuksesta.

Haljennut levy johtaa varmasti ongelmiin, sillä pienikin rako laajenee nopeasti, kun vesi jäätyy sen sisään.

Jos levyn pinta on alkanut hapertua, se tarkoittaa, että levyn rikkoutuminen on jo alkanut.

Kateruuvit kannattaa kiristää samalla, kun olet katolla. Jos osa ruuveista on löystynyt, ne kannattaa vääntää visusti kiinni, sillä löystyneet ruuvit voivat johtaa levyjen halkeamiseen.

4. Jiiri

Pidä silmällä katon heikointa kohtaa

Katon päälappeen ja siitä erkanevan matalamman harjan välistä kohtaa sanotaan jiiriksi. Sen pitää olla tiivis, jotta molemmista suunnista valuva vesi valuu maahan asti eikä imeydy rakenteisiin.

Jiiri ei saa olla täynnä lehtiä, oksia ja muuta roskaa, jotta se ei mene tukkoon. Jiirissä ei saa olla myöskään halkeamia.

Jiirin on katon heikoin kohta, sillä katto­ tiilet eivät suojaa sitä iskuilta ja sen kautta kulkee paljon vettä. Tarkista jiiripellin tai huovan kunto säännöllisesti ja pidä silmällä sen vieressä olevia tiiliä.

5. Harja

Tarkista kaikkein ylin

Harja on katon ylin osa, joten se on kovan tuulen ja myrskyn armoilla.

Katelevyt ja tiilet voivat murtua tai jopa lentää pois tuulen mukana.

Rikki menneet harjan osat pitää vaihtaa uusiin mahdollisimman nopeasti, jotta vesi ei pääse valumaan rakenteisiin. Aluskate ei riitä, jos harja vuotaa.

6. Kattotiilet

Vaihda haljenneet tiilet heti

Kattotiilet halkeavat helposti. Ne voivat mennä rikki suorasta iskusta kuten puusta putoavasta oksasta tai tuulen mukana lentävästä esineestä.

Vesi, jää ja sammaleet löytävät tiensä halkeamiin ja laajentavat niitä nopeasti.

Jos katto on jyrkkä, sen kunto on helpointa tarkastaa kiikareilla. Mene paikkaan, josta näet koko katon ja käy se läpi järjestelmällisesti. Haljen-neet tiilet erottuvat ehjistä.

Useimmiten haljenneet tiilet on helpointa vaihtaa uusiin nostamalla viereisiä tiiliä kiiloilla.

7. Räystäskourut

Tee rutiini, jotta muistat tarkistaa

Räystäskourun vuotaminen saattaa tuntua pikkujutulta. Mitä siitä, että kourusta tippuu muutama pisara vettä sieltä täältä? Sitä näkee joka puolella.

Se ei kuitenkaan ole niin vaaratonta kuin voi tuntua. Jos vesi valuu talon seinää pitkin, se voi aiheuttaa vakavia vaurioita puu- ja tiiliseinille. Lahoviat ja pakkas-halkeamat ovat pahimpia.

Puhdista räystäskourut säännöllisesti ja mielellään kaksi kertaa vuodessa, jos talon lähellä kasvaa paljon puita.

Tarkista myös, että kouru on pysynyt oikeassa asennossa eikä vesi valu väärään suuntaan. Jos kourussa on reikiä, paikkaa ne tai vaihda vuotava pätkä uuteen.

8. Räystäs

Pidä syöksytorvi avoinna

Oksat ja isot roskat voivat tukkia räystäskourun päässä olevan syöksytorven. Jos syöksytorven pää on liian lähellä kaivon roskasihtiä, torvi menee ajan myötä tukkoon myös pienemmistä lehdistä ja roskista.

Ne voivat muuttua tiiviiksi tulpaksi, joka estää veden virtaamisen kaivoon. Jos tulppa saa kasvaa rauhassa, sen läpi ei pääse enää ollenkaan vettä, ja veden pinta nousee kovalla sateella syöksytorven yläpäähän asti. Silloin räystäskouru tulvii yli.

9. Pellitykset

Varmista, että tiivisteet ovat ehjiä

Jos kattoon tehdään reikä savupiippua, ilmastointiputkea tai ikkunaa varten, katon tiiviys pitää varmistaa pelleillä ja tiivisteillä. Oikeanlaiset tiivisteet ja pellit pitävät veden ulkona, mutta ne pitää asentaa tarkasti ohjeiden mukaan.

Jos tiiviste halkeaa tai irtoaa, on tosi kyseessä. Tiivisteet ja pellit ovat paikoissa, joissa vuodon riski on kaikkein suurin.

Pidä silmällä tiivisteitä ja suojapeltejä. Jos näet merkkejä siitä, että ne ovat menossa pilalle, korjaa ne heti.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katot