Peltikatto: Halpa, helppo, kestävä

Peltikatto on loistava valinta autokatokseen tai pihavarastoon. Peltikatto on helppo asentaa, se kestää pitkään ja tulee halvaksi pitkän ajan kuluessa.

Peltikatto:

Peltikatto sopii myös piharakennuksiin. Kattopellit voi kiinnittää sekä puu- että teräs­ruoteisiin.

Peltikatolla on paljon hyviä puolia. Kattopellit voi tilata lappeen mittojen mukaan, pelti on kevyttä ja kestävää, ja pellit on helppo asentaa itse.

Tässä jutussa kerrotaan tärkeimmät asiat peltikatoista ja näytetään piirrosten avulla, miten asennat ja viimeistelet peltikaton.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Monipuoliset kattopellit

Peltikatto sopii myös piharakennuksiin. Pellit ovat kallimpia kuin esimerkiksi valokatelevyt, mutta pelti kestää pitempään ja tulee pitemmän päälle halvemmaksi.

Peltikaton voi yleensä asentaa vanhan huopa- tai mineriitti­katon päälle, kun väliin asennetaan ruoteet. Aaltopeltiä käytetään myös varastorakennusten seinissä.

Päärakennusten kattopellit tilataan yleensä tehtaalta tarkkojen mittojen mukaan, mutta markkinoilla on myös pieniä vakiokokoisia levyjä, jotka asennetaan toistensa jatkoksi.

Tässä jutussa käytetään päältä asennavia peltejä. Joissakin itse asennettavissa pelleissä on lukkopontit, jotka yhdistävät levyt toisiinsa. Niissä ei ole lainkaan reikiä, joten ne kestävät yleensä pitempään kuin päältä ruuvattavat pellit. Parhaiden kattopeltien tekninen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Kattopellin rakenne

Monet kattopellit ovat kuumasinkittyjä, minkä ansiosta ne kestävät ruostetta erittäin hyvin. Tämä levy on perinteistä aaltomallia, ja se on maalattu molemmilta puolilta.

Pinnassa on kestävä maalipinnoite, jossa on auringolta suojaava uv-suodatin. Pinta voi olla himmeä tai kiiltävä, ja se voi olla sileä tai hieman karhea. Joidenkin peltien pohjassa on lasikuitukangas, joka ehkäisee veden tiivistymistä pisaroiksi.

A. Aluskate
B. Maali
C. Peltilevy, kuumasinkitty
D. Pohjuste
E. Maalipinta


Erilaisia värejä, muotoja ja kokoja

Markkinoilla on paljon erivärisiä, erikokoisia ja erimuotoisia kattopeltejä. Joissakin on selkeä aaltokuvio, toiset muistuttavat tiilikattoa, ja lukkoponttipelleistä tehty katto näyttää perinteiseltä konesaumakatolta.

Värivaihtoehtoja on paljon, mutta musta, punainen ja harmaa ovat yleisimpiä.

Kattopellit voivat olla muun muassa tämän värisiä. Pellin muoto ja tyyppi voi rajata valikoimaa jonkin verran.

Poimupelti.

Tiilikuviopelti.

Aaltopelti.

Trapetsipelti.

Kallistuskulma ja ruoteiden väli

Näiden kattopeltien hyötyleveys on 100 senttiä, ja niitä limitetään yhden aallon verran. Limitys pitää ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun peltejä ostetaan.

Myös katon kallistuskulma pitää tietää, sillä se määrittää, sopiiko peltityyppi katolle. Se voi vaikuttaa myös ruodejakoon.

Alla esitetyt luvut ovat esimerkkejä siitä, miten kallistus­kulma ja pellin tyyppi voivat vaikuttaa ruodejakoon. Myös ruoteen paksuus vaikuttaa siihen, kuinka tiheään ruoteet pitää asentaa.

Kallistuskulma alle 15 astetta

Ruoteen paksuus: 25 mm
Maks. ruoteen väli: 20 cm

Ruoteen paksuus: 32 mm
Maks. ruoteen väli: 30 cm

Kallistuskulma yli 15 astetta

Ruoteen paksuus: 25 mm
Maks. ruoteen väli: 30 cm

Ruoteen paksuus: 32 mm
Maks. ruoteen väli: 35 cm

Pellit asennetaan suoraan kulmaan

Ensimmäinen pelti asennetaan toiseen alanurkkaan ja seuraava limittäin sen päälle.

Asennus

Kattopellit kiinnitetään joko puusta tai teräksestä tehtyihin ruoteisiin. Nämä pellit pitää kiinnittää kahdeksalla ruuvilla neliötä kohti ruoteen tyypistä riippumatta. Ruuvit ovat itseporautuvia, ja ne asennetaan joka toisen aallon pohjalle.

Päältä asennettavat ruuvit pitää asentaa eri poimuihin, jotta katosta tulee mahdollisimman kestävä.

Näitä peltejä pitää limittää pituussuunnassa vähintään 20 senttiä. Noudata aina valmistajan asennusohjeita.

Nämä pellit kiinnitetään joka toisen aallon pohjasta. Asenna ruuvit eri aaltoihin, jotta katosta tulee mahdollisimman kestävä.

Pellit kiinnitetään toisiinsa lyhyillä 4,8x20 millin ruuveilla aallon harjalta. Ruuvien ei ole tarkoitus osua ruoteisiin vaan pitää levyt yhdessä.

Jos katon kallistuskulma on alle 15 astetta, peltien väliin tarvitaan tiivistemassaa.

Pellit kiinnitetään porakärkiruuveilla noin 10 senttiä reunasta.

Levyt kiinnitetään joka toisen aallon pohjasta pitkillä, 4,8x35 millin ruuveilla.

Peltejä pitää limittää pituussuunnassa vähintään 20 senttiä, ja sauman pitää osua ruoteen kohdalle.

Limityksen molempiin päihin puristetaan tiivistemassaa, jos kallistuskulma on alle 15 astetta.

Viimeistely

Uuden peltikaton näkyvin osa ovat tietysti kattopellit, mutta myös viimeistely on tärkeää. Muun muassa harja, räystäät ja otsalaudat pitää pellittää siististi ja tiiviisti.

Kuvassa näkyy periaate, miten katon reunat pellitetään. Alaräystäille ja päätyräystäille on omat peltinsä, ja katon harjalle asennettava pelti ulottuu kummankin lappeen päälle. Räystäs- ja harjapellit vaihtelevat kattopellin tyypin mukaan. Jotkut pellit pitää tilata mittatilaustyönä metallipajalta. Esimerkiksi muuratun savupiipun ympärille ei ole olemassa valmista peltiä, joka sopisi kaikkiin tapauksiin. Reunapeltien kiinnittämiseen käytetään porakärkiruuveja.

Pulpettikaton yläreunaan voi levittää silikonia, jotta vesi ei valu pellin alareunaa pitkin katon rakenteisiin.

Alaräystäälle asennetaan räystäspelti, joka johtaa veden pois otsalautojen päältä. Räystäspelti naulataan alimpaan ruoteeseen.

Päätyyn asennetaan reunapelti, joka viimeistelee katon siististi ja suojaa otsa­lautoja. Pelti kiinnitetään reunimmaiseen kattopeltiin ja otsalautoihin.

Jos katto rajoittuu seinään, sitä vasten pitää asentaa niin sanottu ylösnosto- tai helmapelti. Pelti voi olla yksi- tai kaksiosainen, kuten tässä kuvassa.

Alempi pelti peittää seinän ja katon välisen raon, ja ylempi pelti asennetaan sen päälle ja kiinnitetään tiiviisti seinään. Peltien väliin tulee tiivistemassaa.

Katon harja tiivistetään harjapellillä, joka kiinnitetään aallonharjoille lyhyillä ruuveilla.

Katon harja pääsee tuulettumaan aallonpohjien kautta.

Leikkaaminen

Kattopellit voi tilata katon mittojen mukaan niin, että ne yltävät harjalta räystäälle. Reunimmaiset pellit pitää kuitenkin yleensä halkaista. Myös savupiipun ja muiden läpivientien kohdalle pitää tehdä reiät.

Peltien leikkaamiseen pitää käyttää oikeita työkaluja. Peltisakset tai niin sanotut nakertajat sopivat kattopellin leikkaamiseen. Peltiä ei saa koskaan leikata kulmahioma­koneella, sillä se pilaa pinnoitteen. Laikka kuumenee niin kuumaksi, että pintamaali palaa puhki, ja pellistä sinkoilee myös kipinöitä. Molemmat voivat aiheuttaa ruostumista.

Tässä peltiä leikataan sähköisillä peltisaksilla.

Muut lukevat juuri nyt …