Levykate

Aaltolevyt ovat erinomainen valinta, jos haluat leikkimökkiin tai puutarhavajaan katteen, joka on sekä edullinen että kestävä. Lisäetuna on, että levyt on todella helppo asentaa siististi paikoilleen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
8 €/m2

Johdanto

Pienen askartelutilan ja autotallin yhdistelmänä toimivan tallimme katon parhaat päivät ovat kaukana takana. Itse asiassa katto on niin kulunut, että seuraava vähänkin rankempi sadekuuro tai kunnon lumimyräkkä varmasti rikkoo katon lopullisesti. Nyt on siis korkea aika tehdä tilanteelle jotakin. Onneksi 25 vuotta uskollisesti palvelleiden kaarelle taivutettujen bitumilevyjen poisto on helppo tee itse -tehtävä.

Kattolevyjen vaihto ei myöskään aiheuta taloudellista katastrofia, sillä levyjä saa hyvinkin kohtuulliseen noin 8 euron neliöhintaan. Ja mikä parasta, nykyaikaiset aaltokatelevyt kestävät vielä pidempään kuin ennen.

Aaltokatelevyt on tarkoitettu käytettäviksi pienissä, toissijaisissa talousrakennuksissa, kuten autotalleissa, pihavajoissa ja leikkimökeissä, mutta niitä voi hyödyntää myös mökin katossa tai puutarhamajassa.

Levy painaa vain 5,5 kiloa, joten levyjen käsittely on helppoa. Valitse työpäiväksi kuitenkin tuuleton poutapäivä.

Taivutettua kattohuopaa

Aaltokatelevyjä, joita myydään mm. tuotenimillä Onduline ja Bituwell, voisi parhaiten kuvata jäykästä kattohuovasta tehdyiksi levyiksi. Levyjen hajusta huomaa helposti, että niiden sidosaineena on asfaltti. Levyn koko on 95 x 200 cm ja paino 5,5 kg. Jos katto on alttiina koville tuulille, aaltokatelevyt pitäisi asentaa kahden kaarevan taitteen verran limittäin. Näin levyn leveydeksi tulee noin 76,2 cm.

Aaltokatelevyjä voi käyttää katoissa, joiden kaltevuus on 5-85 astetta. Niitä voi hyödyntää jopa pystysuorassa ulkoverhoilussa. Levyt voi asentaa suoraan kiinteän alus-katteen päälle tai ruoteille. Värivaihtoehtoina ovat vihreä, punainen, ruskea tai musta. Myös kirkkaita, valon lävitseen päästäviä levyjä on saatavilla. Auringon lämpö saa levyt liimautumaan toisiinsa liitoskohdissa, joten tiivistenauhaakaan ei tarvitse käyttää.

Kattokaltevuus selville

Katon kaltevuus määrää, kuinka paljon kattolevyjen pitäisi limittää toinen toisiaan pystysuunnassa. Mitä loivempi katto, sitä enemmän levyjä täytyy limittää. Kaltevuus vaikuttaa myös levyjä kannattelevien kattoruoteiden väliseen etäisyyteen.

Tässä tapauksessa käytämme hyväksemme vanhan katon olemassaolevia ruoteita.

Ohjeet

01
Asenna katto 9 Vaihe

Jos katto joutuu alttiiksi koville tuulille, levyt kannattaa asentaa kahden aallon verran päällekkäin. Muussa tapauksessa riittää yhden aallon levyinen limitys. Aloita työ siitä päästä kattoa, joka on kauimpana tavanomaisimmasta tuulen-suunnasta. Älä lyhennä kattoruoteita tässä päässä kattoa ennen kuin olet saanut levyt paikoilleen. Näin saat tuulilaudat sovitettua reunimmaisen levyn ”aallon” alle.

TÄRKEÄÄ! Levyjä ei saa säilyttää kovassa auringonvalossa, sillä ne takertuvat toisiinsa.

1

Aseta levyt niin, että ne ulottuvat 5 cm räystäslaudan tai alimman ruoteen yli, jotta sadevesi valuu katolta pois ja räystäskourut sopivat paikoilleen.
TÄRKEÄÄ! Älä kulje kattolevyjen päällä. Levitä muita levyjä kävelyä varten.

2

Levyjen limityskohdissa ja räystäsreunalla levyt kiinnitetään nauloilla jokaisesta aallosta. Sama koskee kolmea ulointa aaltoa katon pääty-reunassa. Esiporausta ei välttämättä tarvita.

3

Aseta lista ruoteiden ja muiden naulojen suuntaisesti. Tee merkit aaltoharjoille. Tällä tavoin saat levyjen naulat iskettyä siistiin riviin.

4

Limitä levyt puolen levyn verran, kun etenet levyrivistöjen asenta-misessa. Katon kaltevuus määrittää, kuinka paljon levyjä on limitettävä pystysuunnassa.

5

Aloita katon päädyssä asettamalla aaltoharja tuulilaudan päälle. Jatka sen jälkeen levyjen asentamista tiiviisti paikoilleen. Lyhennä ruoteet vasta, kun vii-meinenkin levy on asetettu. Lyhennä niin, että ruode jää uloimman aaltoharjan alle.

6

Tee suorakulmaimen avulla merkit ruoteiden sivuihin. Lyhennä ruoteet sitten pisto- tai käsisahalla. Voit käyttää myös pyörösahaa tekemällä siihen sopivan levyisen ohjauslaudan. Varo, ettet menetä tasapainoasi tikkailla seisoessasi.

7

Tarkasta päädyssä olevien tuuli-lautojen jiirikulma. Laita jiirikulmain ruoteiden päällä olevan vesivaa’an päälle. Ota toinen vesivaaka ja pidä sitä samassa kädessä kuin jiirikulmainta. Kun kulma on selvillä, lukitse jiirikulmaimen asento.

8

Tuulilaudat kootaan katonrajassa yhteen harjan keskikohdasta. Kiinnitä laudat ruoteisiin ruostumattomilla ruuveilla, jotka ovat vähintään 3 kertaa niin pitkiä kuin laudat ovat paksuja.

9

Käytä aina harjaruodetta harjalevyn alla. Levyt joustavat, joten voit taivuttaa niitä katon kaltevuuden mukaan. Naulaa harjalevyn ja katelevyjen aaltoharjojen läpi.

Materiaalit

• Onduline-kattolevyjä, 95 x 200 cm
• Onduline-harjalevyjä, pituus 100 cm
• Ondulinen erikoisnauloja ja -ruuveja
• Tarvittaessa tuulilautoja ja ruuveja
• Harjaruode

Erikoistyökalut

• Tarvittaessa pyörösaha
• Katkaisu/jiirisaha
• Jiirikulmain

Vie aikaa

Pienen katon uusii päivässä.

Hinta

Noin 8 €/neliömetri. Lisä-kustannuksia tuovat tarvittavat ruoteet ja laudat.

Vaikeusaste

Tämä tehtävä ei vaadi nikkarointikokemusta.

Piirustus

Oikea asennusjärjestys

Viereisestä kuvasta selviää asennuskuvio. Levyt asennetaan limittäin tietyssä rivijärjestyksessä. Kannattaa aloittaa siitä suunnasta kattoa, joka on kauimpana yleisimmästä tuulensuunnasta. Näin limitykset eivät ole niin alttiina tuulelle.

Jos päätät aloittaa puolikkaalla levyllä 2. rivistä, pystyt vaihtelemaan levyjen välisten pystyliitosten paikkaa. Näin vältyt myös siltä, että neljä levyä limittyisi samasta kohdasta levykulmassa.

Oikea asennusjärjestys

Vinkit & niksit

Levyjen leikkaaminen

Voit käyttää aaltolevyjen leikkaamiseen samoja työkaluja kuin käytät puun sahaa-miseenkin. Levyjä voi hyvin leikata sekä käsi- että pyörösahalla. Terään jää mustia asfalttiviivoja, mutta ne saa poistettua petrolilla, tärpätillä tai vastaavalla aineella.

Levyjä voi leikata käsisahalla, joskin terä mustuu leikkuutyössä.

Levyt voi leikata pinoittain. Käytä ohjainkiskollista pyörösahaa.

Levyjen päättäminen tuulilautoihin

Aaltolevyt voi päättää tuulilautoihin monella eri tavalla. Oikeanpuoleisessa ratkaisussa katelevyillä on hyvä tuki ja tuulilaudat jäävät samalla suojaan. Vasemmanpuoleisessa ratkaisussa tuulilaudat päätellään puisella tai metallisella peitelaudalla. Valitsit kumman tavan tahansa, aaltokatelevyt on aina päätettävä aaltoharjakohtaan.

Päättäminen peitelautaan

Päättäminen ilman peitelautaa

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Katot