Kattoikkunasta lyhty – päivässä

Muuta kattoikkuna kattolyhdyksi yhdessä päivässä. Tämä onnistuu, jos maksat jonkun tekemään työn. Mutta onnistuuko se myös silloin, jos kattolyhdyn tekoon ryhtyy itse? Päätimme kokeilla.

Johdanto

Uuden kattolyhdyn asentaminen on todellinen haaste, joka voi tuottaa vakavia ongelmia jopa ammattilaiselle. Me asennamme telineet, leikkaamme kattoon reiän, vaihdamme hieman kattopalkkirakennetta, pystytämme lyhdyn ja paljon muuta. Jos talossasi on jo ennestään kattoik-kuna (saman valmistajan), selviät huomattavasti helpommalla ja nopeam-min hankkimalla koottavana sarjana toimitettavan valmislyhdyn.

Vältyt myös kantavan kattorakenteen purkamiselta ja sen myötä väistä-mättä eteen tulevilta hankalilta laskelmilta ja työltä. Lisäksi vältät epämuka-van tehtävän, jossa lyhdyn ympärille on asennettava täysin vedenpitävä suojakaulus, koska voit hyvin hyödyntää kattoikkunasi valmiita alumiinikappoja. Jos ne ovat jo vanhoja (ja sinkistä tai lyijystä), voit ostaa suojakaulukset yhdessä lyhdyn kanssa ja varata työhön hieman lisää aikaa.

Kokeilimme, selviääkö työstä päivässä, jos saamme asennusta varten ohjeita ja apua. Seuraavilta sivuilta voit lukea, miten selvisimme tehtävästä. Valmislyhdyistä on olemassa useita vakiokokoja kattoikkunoita varten. Me valitsimme mallin, joka sopii tavallisen kokoiseen ikkuna-aukkoon (780 x 1 400 mm). Tämä lyhty maksoi noin 2 300 €.

Ohjeet

01
Kattoikkunasta lyhty - päivässä 8 Vaihe

1

Ensin purku- ja maalaustöitä Ikkuna kipataan ylös pystyyn, jotta se voidaan irrottaa saranoilta. Tämän jälkeen poistetaan sisäpuolen valopaneelit, ja karmi irrotetaan ja puretaan. Mahdolliset helat sahataan poikki puukkosahalla.

Katon kaltevuus selviää pitämällä lyhtypaketin mukana tulevaa pahvikaavaa vinoseinää vasten. Kulma luetaan narupainon (tässä painona ruuvi-taltta) avulla. Kaavasta näkyvät kulmamerkinnät.

2

Uusi karmi sahataan Se koostuu ala- ja yläkarmista, päällikappaleesta ja kahdesta sivusta, jotka sahataan katto-kaltevuuden mukaan. Sen jälkeen kiinnite-tään ensin sivut ja lopuksi päällikappale vastaaviin ala- ja yläkarmeihin.

Kaksi sivua tehdään 9 mm:n vanerilevystä. Suuren pahvikaavan avul-la leikkauksiin saadaan juuri oikea kulma.

3

Lyhtykarmin asennus Ensin työnnetään suojakauluksen taite yläkarmin etureunan uraan. Sitten alaskarmi kiinnitetään kannattimiin kaikista kulmaheloista. Kun tämä on tehty ja karmi on täysin suorassa kulmassa, kiinnitetään loput helat ja yläkarmi.

Kun karmi on paikoillaan, tarkista ristikkäismitalla, että se on joka suuntaan
suorassa.

4

Lyhdyn sivut asennetaan paikoilleen Molempiin sivuihin asennetaan kaksi kierretankoa, minkä jälkeen sivut nostetaan paikoilleen karmin päälle. Kun ne ovat tarkasti linjassa yläkarmin sisäkulmien kanssa, ne kiinnitetään väliaikaisesti. Tämän jälkeen leikataan ja asennetaan kaksi suojapeltiä sivujen ja vanhan suojakauluksen väliin.

Lyhtysivujen alle asennetaan kaksi sivupeltiä suojaamaan sateelta ja lumelta.

5

Katon asennus Katon takareu-naan on jo etukäteen ruuvat-tu kaksi kierretankoa, jotka sopivat lyhtysivujen yläosan kahteen reikään. Kattoa ei vielä kiinnitetä lopullisesti, sillä ikkuna on vielä saatava vietyä aukosta läpi.

Katto on raskas, joten sen nostoon kannattaa värvätä apulainen mukaan.

6

Tippano-kan asennus jonka jälkeen ikkuna voidaan asentaa. Alareu-nassa tippanokka työnnetään sivujen pohjissa oleviin uriin. Tippanokan etureuna säädetään linjaan sivujen etureunan kans-sa ennen nokan kiinnittämistä.

Käytä tiivistelevyillä varustettuja alumiiniruuveja kiinnitykseen.

7

Ikkuna paikoilleen Ensin poka irrotetaan karmista. Sitten karmi asennetaan lyhtysivujen väliin niin, että sivun alaura voidaan laskea tippanokan päälle. Sen jälkeen karmi kiinnitetään sivuissa karmiruuveilla, katto kiinnitetään lopullisesti ja karmi kiinnitetään kattoon huulloksesta.

Ikkuna voidaan ripustaa paikoilleen noin 8 työtunnin jälkeen.

8

Valopaneeli - viimeinen työvaihe

Kun kattolyhty on pystytetty, voidaan sisäpuo-lelle asentaa valmiit valopaneelit, jotka purettiin lyhdyntekoon ryhdyttäessä. Ensin lisäämme hieman eristeitä sinne, missä niitä tarvitaan, tämän jälkeen asennamme höyrynsulun ja lopuksi yhdistämme sen olemassa oleviin rakenteisiin limityksin. Viimeiseksi asennamme mdf-levyn (12-16 mm) olemassa olevaa seinäverhoilua vasten ja piilotamme saumakohdan peitelistalla.

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

2 300 Euroa

Vaikeusaste

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …