Asenna Decra-kate

Decra-kiviteräskate on hyvä vaihtoehto tiilikatolle. Kattolevyt on kivisirotepintaista teräslevyä. Tällaisesta katosta tulee paljon tiilikattoa kevyempi. Decra-katteen asentamisessa on mittaus ja kattolevyjen asettelu tehtävä erityisen tarkasti.

Decra-katon kerrosten on oltava täsmälleen 36,6 cm:n etäisyydellä toisistaan mitattuna levyn alareunasta. Ensin otetaan mitta alimmaista levyä varten. Tämä mitta on lyhyempi, sillä levyn tulee ulottua katon reunan ulkopuolelle. Siitä otetaan tarkka 36,9 cm:n mitta seuraavan levyn alareunaan. Risti tarkoittaa, että levy asettuu merkin yläpuolelle. On erittäin tärkeää, että mitta on täysin tarkka.

Muutoin levyjä ei pysty asentamaan oikein. Sama tarkka mitta merkitään toisen reunaan kattolautaan. Vatupassin tai mittalaudan avulla mitat merkitään keskimmäiseen lautaan. Ruoteet ovat 73 x 38 mm:n kokoisia ja ne kiinnitetään korroosiosuojatuilla 5 x 100 mm ruuveilla. Riittää, kun kiinnität ruoteet yhdellä ruuvilla jokaiseen lautaan.

Muista aina kiinnittää ruoteet niin, että niiden alareuna on merkin kohdalla. Katon harjalle kiinnitetään 25 x 100 mm:n lauta. Siihen tulee palanen Decra-levyä, josta ulkoneva osa on leikattu pois. Katon harjalle ei nimittäin kuulu levyn ulkonevaa kohtaa. Silloin harjalle ei voisi asentaa sulkua.

Ensimmäinen levy asetetaan ylimmän ruoteen päälle, ja nyt mitataan, kuinka leveä harjalle tulevan levyn pitää olla. Mitta otetaan harjan yläreunasta levyn alareunaan. Tässä tapauksessa mitta on 23 cm. Nyt levyt voidaan asettaa paikalleen, mutta on syytä tarkistaa vielä kerran, että alimmainen asettuu 3 cm katon reunan ulkopuolelle.

Decra-levyt asetetaan harjalta alkaen ja siitä alaspäin koko katon leveydeltä. Tässä työssä on aina käytettävä suojalaseja ja -käsineitä, sillä levyjen rakeet ovat teräviä, ja niitä voi irtoilla asennuksen aikana. Viimeiseksi asetetaan harjalle 23 cm:n kappale, josta ulkonema on leikattu pois. Levyjen leikkaamiseen käytetään erityistä Decra-leikkuria, jonka voi vuokrata, tai voit käyttää hitaalla nopeudella pyörö- tai upotussahalla, jossa on tähän tarkoitukseen sopiva erikoisterä.

Nyt ensimmäiset levyt naulataan paikoilleen. Se sujuu parhaiten erityisellä Decra-naulapyssyllä, jonka voi vuokrata rakennustarvikevuokraamosta. Naulat kiinnitetään levyjen limittäisiin kohtiin ja sitä kautta ruoteisiin. Riittää, kun isket naulan joka toisen aallon kohdalle. Nyt työ sujuukin jo nopeasti. Seuraava levy asetetaan edellisen alle niin, että ensimmäisen levyn pohja asettuu seuraavan päälle. Sillä tavoin katosta tulee täysin tiivis.

Tarkista vielä, että levy on suorassa ja tukeutuu ruoteeseen ennen kuin naulaat sen paikalleen. Tässä käytetään katteen väriin sopivia nauloja. Naulapyssyllä levyjen kiinnittäminen käy joutuisasti, mutta voit halutessasi kiinnittää ne ruuveillakin. Levyt voi yleensä asentaa suoraan vanhan huopa- tai eterniittikatteen päälle.