Pidä peräkärry huippukunnossa!

Peräkärry on korvaamaton kaveri, kun pihajätteet on kuljetettava kaatopaikalle tai remonttiin tarvittavat materiaalit saatava kaupasta kotiin. Peräkärry joutuu kuitenkin usein koville, ja siksi se vaatii säännöllistä ja hyvää huolenpitoa.

Nyt saat oppaan tärkeimpiä huoltotoimia varten. Oppaan avulla pidät peräkärryn huippukunnossa monta vuotta.

Pistoke

Liikenteessä näkee usein peräkärryjä, joissa ei ole valoja.

Valoitta ajo on vaarallista, ja laitonta, ja usein vian voi korjata nopeasti puhdistamalla pistokkeet ja kytkennät tai vaihtamalla polttimon.

Pistoke on joko 7- tai 13-napainen mallista riippuen. Jos autossa on 13-napainen pistoke ja trailerissa 7-napainen, tai toisin päin, voit ostaa sovittimen näiden pistokkeiden yhdistämiseksi.

Johtosarja on päässyt ulos pistokesuojuksesta. Tällöin pistokkeeseen voi päästä sadevettä. Varmista aina, että johtosarjat ovat tiiviisti pistokkeen suojakotelon sisällä.

Hapettuneen liittimen voi puhdistaa kevyesti kangasliinalla. Navat voivat turvota, jolloin niitä voi olla hankala kytkeä vastakappaleeseen. Napoja voi puhdistaa liitinsuoja-aineella.

Lattaliitin voi hapettua ja irrota liittimestä. Tarkista kaikki liitokset irrottamalla liittimet yksitellen. Vaihda liitin tarvittaessa tai purista se kevyesti yhteen. Ruiskuta liitinsuoja-ainetta.

Peräkärryn pistokkeen vaihtaminen

Jos peräkärryn valot ovat epävakaat tai eivät toimi lainkaan, tarkista peräkärryn ja ajoneuvon välinen pistoke.

Viat voivat johtua joko siitä, että itse johdot ovat irronneet paikoiltaan tai että navat ovat hajonneet.

Molemmissa tapauksissa uusi pistoke ratkaisee ongelman.

1

Leikkaa vanhan pistokkeen johdot poikki. Jätä päät paikoilleen, jotta voit kopioida niiden sijainnit.

2

Kuori johdot. Poista vain noin senttimetri jokaisen johtimen muovieristeestä.

3

Pistoke on nyt valmis kopioitavaksi. Asenna johdot samoihin paikkoihin kuin vanhassa pistokkeessa.

4

Aseta johdot niille tarkoitettuihin napoihin ja kiristä ruuvit yksi kerrallaan. Varmista, että noudatat vanhan pistokkeen mallia.

5

Aseta pistoke paikalleen muovisuojuksen toiseen puoliskoon. Sen on sovittava uraan. Värillisten johtojen ei tule olla niin pitkiä, että ne työntyvät ulos muovisuojuksesta.

6

Sulje muovisuojus pistokkeen ympärille ja kiristä ruuvi. Nyt kaikkien valojen pitäisi palaa oikein. Jos johdot ovat irronneet pistokkeesta, voit tarkistaa värit googlaamalla sanat ”peräkärry, pistoke, värit”. Tällä tavoin löydät kytkentäkaavion.

Suojapeite

Peräkärry kannattaa peittää suojapeitteellä.

Tämä pidentää kärryn käyttöikää, sillä peite suojaa sateelta ja syksyn lehdiltä. Suojapeite pitää myös kevyet materiaalit kärryssä tuulisena päivänä ajettaessa.

Korjaukset tulevat uutta suoja peitettä kalliimmaksi.

Suojapeitteen vahvikerenkaat voivat irrota, jolloin naru pääsee repimään ja rikkomaan vah vistamattomia reikiä. Osta uusia renkaita ja liimaa tai napsauta ne kiinni.

Joustonaru voi väsyä. Naru voi vähitellen menettää jousto kykynsä, eikä enää kiristä suojapeitettä. Osta uutta hyvää ja laa­ dultaan vahvaa kiinnitysnarua.

Suojapeitteen voi paikata. Pie nestäkin reiästä pääsee paljon sade vettä sisään. Harmittavat reiät voi onneksi paika­ ta. Puhdista alue ja paikkaa se polku­ pyörän paikalla tai vahvalla teipillä.

Vetokuula

Kuulakytkimen pitää liikkua pehmeästi, ja se on saatava kiinni auton veto-kuulaan ilman, että se vaatii painamista tai voimankäyt-töä. Kuulakytkimen tulee lukittua automaattisesti, ja se on saatava myös helposti irti. Kulunut kuulakyt kin on helppo vaihtaa, mutta se kestää pidempään, kun sitä voitelee ruosteenestoainetta sisältävällä voiteluöljyllä.

Johtokiinnike

Lamppujen sähkö-johtojen on oltava kunnolla kiinni peräkärryn sivuissa. Pienet kiinnikkeet voivat irrota ajan myötä. Vaihda ne uusiin kuvan kaltai-siin kiinnikkeisiin.

Vanteet

Viranomaiset seu-raavat tarkoin renkaiden kun-toa, erityisesti kulutuspintaa. Ruosteisista vanteista ei sakoteta, mutta ne eivät näytä kauniilta. Ehostamme niitä hiukan, kun rengas on irrotettu. Hammerite-maalin voi sivellä suoraan ruoste pintaan. Puhdista pinta ensin irtoliasta ja öljytahroista yms.

Rengaspaine

Perä kärryjen rengaspaine on usein enintään 3 BAR/44 PSI. Joissakin (pai-navissa) kuljetuksissa tämä on yläkanttiin. Tarkista renkaiden paine sään-nöllisesti ja erityisesti silloin, kun peräkärryä ei ole käytetty aikoihin. Enim mäispaine selviää ohjekirjasta tai renkaista.

Uuden kuulakytkimen asentaminen

Myös peräkärryn auton vetokoukkuun kiinnittävä kuulakytkin voi kulua, mikä voi olla suorastaan vaarallista. Tarkista vanhan kytkimen numero tai kerro peräkärryjen valmistenumero jälleenmyyjälle. Näin saat uuden kärryihisi sopivan kytkimen.

1

Vanha kuulakytkin on ruostunut, ja sitä on vaikea lukita. Tästä voi aiheutua vaaratilanteita ja siksi se on vaihdettava.

2

Irrota pultit. Vanhojen pulttien löysäämiseen saatetaan tarvita aika lailla voimaa tai vähän WD-40:tä.

3

Tässä joudumme lyömään hieman vasaralla saadaksemme vanhan, kuluneen kytkimen irtoamaan.

4

Asenna uusi kytkin. Käytä vanhoja pultteja, jos ne kelpaavat vielä. Jos eivät, vaihda ne.

5

Kiristä pultit. Ne on kiristettävä kunnolla. Mutteri ja pultti on lukittava tiukasti yhteen.

6

Uusi kuulakytkin varmistaa turvalliset ajomatkat peräkärryn kanssa vuosikausiksi.

Nokkapyörä

Peräkärryissä on usein umpirenkainen nokkapyörä.

Se on kiinnitetty korkeussäädettävään tukivarteen.

Vaikka nokkapyörä on tukeva, se rikkoutuu helposti, jos sen unohtaa nostaa ennen ajoon lähtöä. Uusi pyörä on edullinen ja helppo vaihtaa.

1

Pienissä peräkärryissä on yksinkertainen, kuulalaakeriton nokkapyörä. Navan sokka on helppo poistaa pihdeillä.

2

Rasvaa napa huolellisesti. Asenna napa paikalleen ja kiinnitä se haa­ rukkaan. Paina sokka kiinni, niin se lukittuu paikalleen.

3

Voitele tukivarren liikkuvat osa ruosteelta suojaavalla voitelu aineella.

Uuden nokkapyörän

Kaikissa peräkärryissä ei ole nokkapyörää. Onneksi lähes kaikissa on kuitenkin valmius nokkapyörän kiinnittämistä varten. Jos pyörä menee rikki, se on helppo vaihtaa.

1

Kiinnitä aisakiinnike vetoaisaan. Tähän tuotteeseen kuuluivat pultit. Jos näin ei ole, osta ne erikseen.

2

Ensimmäinen pultti kiristetään hylsyavaimella. Jakoavain toimii vastavoimana takana.

3

Kiristä toinen pultti. Kiristä kunnolla, jotta pultit eivät löysty.

4

Aseta pyörä aisakiinnikkeeseen. Tanko, johon pyörä on asennettu, sopii kaareen, ja aisakiinnike sulkeutuu tangon ympärille.

5

Kierrä kiristyskahva paikalleen ja kiristä, kunnes se lukittuu. Ennen kuin lähdet ajamaan peräkärry kiinnitettynä ajoneuvoon, vapauta kahva, vedä pyörä ylös ja kiristä kahva kunnolla uudelleen.

Pohja

Pohjalevy on vedenpitävä ja säänkestävä, mutta eri materiaalit kuluttavat sitä paljon. Kivet, sora ja multa hankaavat pohjalevyn pintaa, ja levyn pinta naarmuuntuu vuosien mittaan puhki, jolloin siihen pääsee myös kosteutta.

Isommat naarmut pitäisi paikata saman tien, ja jos naarmuja on useita, levy kannattaa vaihtaa.

Peräkärryvalmistajat myyvät valmiita vakiomittaisia pohjalevyjä.

1

Pohjalevy on kiinnitetty pop-niiteillä sivuihin ja kulmatolppiin. Poista niitä mahdollisimman vähän. Tarvittava määrä pop-niittejä ruuvataan irti ja poistetaan.

2

Peräkärryn purkuun ei ole tapauskohtai-sia ohjeita. Menetelmät riippuvat mallista. Tässä mallissa pohjalevyn irrotus tapahtuu vetämällä levy sivusuunnassa ulos.

3

Pohjalevy on irrotettu sivuilta ja nyt se voidaan vetää sivuttain ulos. Aseta vanha pohjalevy uuden päälle ja käytä sitä mallina, kun poraat pop-niitit levyyn.

4

Uusi pohjalevy työnnetään paikalleen, ja kaikki työvaiheet toistetaan käänteisessä järjestyksessä. Kun kaikki pop­niitit on puristettu paikoilleen, homma on valmis.

Rikkinäisen lavalukon vaihtaminen

Lavalukko on hela, joka pitää lavan etu- ja takalaidat kiinni. Vuosien myötä se voi kulua niin paljon, että se antaa periksi. Onneksi sen voi vaihtaa uuteen.

1

Lavalukko on tehnyt työnsä. Sen lisäksi, että yksi ruuveista on murtunut, lukko on myös löystynyt ja menee kiinni huonosti.

2

Poraa vanhat niitit irti, jotta voit irrottaa vanhan lukon kokonaan.

3

Irrota kaikki ruuvit ja niitit. Tämä vaatii usein lisätyökaluja ja hieman raakaa voimaa.

4

Tee merkinnät uutta lavalukkoa varten. Uusi malli on vankempi ja kiinnitetään toisella tavalla. Kun teet merkintöjä, pidä lukkoa yhdessä sen osan kanssa, joka tulee pitämään sitä kiinni (kuten kuvassa). On tärkeää, että lavalukko on kiinni.

5

Poraa uuden vastakappaleen pulttien reiät. Mittaa tai tarkista pulttien paksuus ja käytä samanpaksuista metalliporanterää.

6

Kiinnitä hela mukana toimitetuilla pulteilla. Tässä kaksi vankkaa pulttia ja mutteria pitävät helaa paikallaan.

7

Poraa reiät uuden lavalukon pulteille.

8

Kierrä lavalukko paikalleen mukana toimitetuilla pulteilla. Tällöin käytössäsi on uusi, vankka 30 lavalukko.

Valot

Jos lampun lasi särkyy, hanki heti uusi.

Sekä lampun lasin että koko valaisinsarjan voi ostaa varaosana.

Valaisimissa on pieniä, joskus jopa huomaamat tomia malli kohtaisia eroja, mutta kun valaiset valmistenu meron tai numerolevyn, saat selvillä varaosan numeron.

Vaihda polttimo, joka ei toimi tai joka valaisee heikosti. Kokeile ensin kuitenkin kontaktisprayta.

Vasempaan lampun lasiin on tullut iskuvaurio. Lasi on kiinnitetty neljällä ruuvilla ja se on helppo vaihtaa. Tarkistamme samalla kertaa lampun polttimot ja kaikki johtojen liitokset.

Ruoste heikentää kontaktia. Polttimon sammumi nen johtuu usein huonosta kon­ taktista. Tarkista lattaliittimet, hio navat kangasliinalla ja ruiskuta kontaktisprayta/ liittimien suojaainetta.

Heijastimet

Pientenkin heijastimien tulee olla toimintakuntoiset. Heijastimet kuuluvat peräkärryn tur vavarustukseen.

Uusia heijastimia voi ostaa ja ne voi liimata tai niitata kiinni.

Jos pieni metallipidike on taipunut, sen voi työn tää takaisin, jotta heijastimen saa osoittamaan oikeaan suuntaan.

1

Puhdista likaiset heijas-tin pinnat. Vaihda rikkou tu neet heijastimet. Kiinnitä uudet heijastimet vanhoille paikoille. Sivujen heijas timet voivat olla kiinni teipillä tai niiteillä.

2

Irrota niitti poraamalla ja korvaa se uudellla, jotta saat uuden heijastimen kiinni.

    Muut lukevat juuri nyt …