10 vastausta asiantuntijalta

Voinko asentaa keittiön uudelle lattialle? Mitä märällä märälle maalaaminen tarkoittaa? Miksi pihatieni vajoaa? Lue täältä asiantuntijan vastaukset 10 hyvään kysymykseen!

Kuitusementtiä seinään?

Jos et halua huoltaa seiniä koko ajan (ja kukapa haluaisi), kuitusementti on hyvä valinta. Sitä kannattaa käyttää etenkin sellaisissa rakenteissa, joita on vaikea uusia ja jotka kärsivät eniten kosteudesta. Sellaisia paikkoja on esimerkiksi räystäillä, katolla ja seinissä ja eritoten talon eteläpuolella.

Voinko asentaa keittiökalusteet suoraan uuden lattian päälle?

Et, sillä uusi puulattia elää jonkin verran. Kaapit estävät lautojen liikkumisen, mikä voi johtaa siihen, että lattia pullistuu tai kaappien eteen tulee ruma rako. Asenna keittiö ensin, ja tee lattia vasta sen jälkeen. Jätä keittiökaappien eteen rako, jonka leveys vastaa yhtä milliä jokaista lattiametriä kohti. Siten lattia mahtuu elämään.

Mitä ”märällä märälle” tarkoittaa?

Se tarkoittaa, että maalia pitäisi levittää vain kohtiin, jotka ovat vielä märkiä. Siten valmiista pinnasta tulee siistin ja tasaisen näköinen. Suurin osa tee se itse -maalareista maalaa aluksi seinän reunat sekä katon ja lattian rajan. Se ei ole paras mahdollinen tapa, sillä kuivunut kohta näkyy selvästi valmiin maalipinnan läpi.

Maalaaminen kannattaa aloittaa seinän toisesta reunasta. Levitä katon rajaan noin 40 senttiä korkea kaistale maalia ja jatka lattiaa kohti. Levitä pari telanleveyttä kerrallaan alla olevan kaavion mukaan.

Onko mineriittilevyn asbesti vaarallista?

On hyvin todennäköistä, että levyt sisältävät asbestia. Asbestin käyttö kiellettiin lailla vasta vuonna 1993. Asbestista ei ole mitään haittaa, jos katelevyt ovat ehjiä ja lujasti kiinni rakenteissa. Asbestilla on merkitystä vasta siinä vaiheessa, kun katto puretaan.

Asbestirakenteiden purkamiseen tarvitaan lupa, joka voidaan myöntää myös yksityishenkilölle. Markkinoilla on myös paljon asbestipurkutöitä tekeviä yrityksiä.

Miten saan öljyn pois ruohonleikkurista?

Öljytankin tyhjentäminen voi olla vaikeaa ilman oikeaa työkalua, mutta öljyimurilla se sujuu helposti. Öljyimurissa on tankkiin upotettava letku ja säiliö, jossa on mäntä. Kun mäntä painetaan pohjaan, öljy nousee ylös ja menee säiliöön. Öljyimurien hinnat alkavat noin 15 eurosta. Niitä myydään tavallisissa rautakaupoissa.

Miten nurkat voi hioa puhtaiksi?

Mikään hiomakone ei mahdu pihakalusteiden kaikkiin nurkkiin ja koloihin. Etenkin tuolin rimojen välien hiominen on vaikeaa. Sikli on erikoistyökalu, josta voi olla paljon apua pihakalusteiden hiomisessa.

Sikli on pieni ja kova terä, jolla on hyvä poistaa lakkaa ja maalia puusta.

Kaupoissa on kahdenlaisia siklejä: suorakaiteen muotoisia sekä koukeroisia. Jälkimmäinen sopii erittäin hyvin kolojen ja ahtaiden välien hiomiseen.

Millainen liima sopii puulattialle?

Parkettiliima on kehitetty nimenomaan lattialautojen liimaamiseen. Sillä voi liimata sekä yksittäisiä parkettisauvoja, laattoja että lautoja. Liimaa levitetään alustalle isohampaisella lastalla pari metriä kerrallaan. Liima ei kovetu heti, joten lautojen paikkaa voi hienosäätää vielä liimaamisen jälkeen. Älä kuitenkaan levitä kerralla liikaa liimaa, jotta se ei ehdi kuivua.

Miksi pihatieni näyttää tältä?

Kivien painuminen johtuu siitä, ettei pihatien pohjaa ole pantu kuntoon ennen kivien asentamista. Tukevan pohjan tekeminen on kovaa ja hidasta työtä.

Pihatien kohdalta pitää poista multainen pintamaa, sillä se on orgaanista ja vajoaa helposti. Suodatinhiekan, murskeen ja asennushiekan levittämisestä ei ole hyötyä, jos niiden alla oleva kerros painuu autojen painon alla.

Yleensä pintamaata poistetaan noin puoli metriä. Tilalle levitetään suodatinhiekkaa, 20–30 sentin kerros mursketta ja 3– 4 senttiä asennushiekkaa.

Kohopenkki muusta kuin puusta?

Jos olet kyllästynyt puuhun ja haluat rakentaa todella kestävän kohopenkin, voit käyttää erilaisia betonikiviä tai -harkkoja.

Markkinoilla on paljon pihakivijärjestelmiä, joista on helppo rakentaa erikokoisia ja erimuotoisia kohopenkkejä. Kohopenkin voi tehdä myös tavallisista perustusharkoista, sillä ne on helppo täyttää maalla ja pinnoittaa siististi. Betonikivet ovat painavampia kuin ontot leca-harkot, mutta työ on aina raskasta, sillä myös harkkojen täyttömaa painaa.

Valmiit pihakivijärjestelmät ovat käteviä, että niihin on saatavilla pintakiviä, jotka viimeistelevät kohopenkin tyylikkäästi.

Miten täytän tiililattian saumat?

Se voi olla hieman hankalaa. Kokeile levittää sauman päälle jonkin verran laastia, ja painele laasti saumaan laastikauhan syrjällä sahaavalla liikkeellä. Paina laasti sauman pohjaan asti. Ole kärsivällinen, sillä sauman täyttämiseen ja laastin valumiseen kuluu jonkin verran aikaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Uutta toimitukselta