Näin paikkaat reiät asfaltissa

Jos pihatiessäsi on reikä, voit paikata sen nopeasti kylmällä asfaltin paikkausmassalla. Sitä on helppo työstää, ja korjauksesta tulee yhtä kestävä kuin perinteisiä keinoja käytettäessä. Tartu työhön heti, sillä ongelma pahenee nopeasti.

Johdanto

Jos talosi edessä olevassa asfalttitiessä on reikä, se kannattaa korjata mahdollisimman pian. Tämä voi kuulostaa pelottavan kalliilta, mutta ei hätää: korjaaminen ei vaadi ammattilaisen palkkaamista. Voit itse korjata pienet reiät asfaltin paikkausmassalla.

Mitä "kylmä asfaltti" oikein on?

Paikkausmassan bitumi poikkeaa hiukan tavallisesta asfalttibitumista, ja sitä voi käyttää jopa 26 asteen pakkasella ilman, että bitumia on lämmitettävä – tästä juontaa nimitys ’kylmä asfaltti’. Kun paikkausmassa on tampattu ja sen yli on ajettu jonkin aikaa, korjaus on yhtä vahva kuin perinteinen asfaltti. Kylmää asfalttia myydään 20–25 kg:n purkeissa noin 40–80 euron hintaan.

Mittaa reikien syvyys ja kysy rakennustarvikeliikkeestäsi korjauskohteeseesi sopivaa tuotetta. Kylmä asfaltti sopii korjausten lisäksi myös pienemmille joustavaa päällystettä vaativille pinnoille.

Materiaalit

Kylmän asfalttimassan lisäksi tarvitset vain hiekkaa ja tavallisia käsi- ja pihatyökaluja.

 • MITTANAUHA
 • HARJA
 • PIENI
 • LAPIO
 • PUUKEPPI
 • HIEKKAA
 • LEKA

Ohjeet

1

Mittaa reiän syvyys. Alle 40 mm syvät reiät voi heti korjata useimmilla kylmäasfalt-tituotteilla. Kapeat halkeamat ja matalat reiät vaativat hienorakeisempaa massaa kuin syvät reiät.

2

Harjaa reikä puhtaaksi pölystä, sorasta ja liasta. Varmista, että siistit reiän tiiviiseen pohjaan asti, jotta asfalttimassa kiinnittyy kunnolla. Käytä tarvittaessa tartuntaainetta.

3

Levitä asfalttimassaa pienellä lapiolla. Aloita reiän keskeltä ja työskentele reiän keskeltä ulospäin.

4

Levitä viimeinen kerros tasaisesti, jotta pinnasta tulee sileä ja tiivis ja se voidaan tampata.

5

Jätä asfalttimassan pinta hiukan kaa-revaksi reiän syvimmältä kohdalta, sillä se vajoaa hiukan, kun massa tampataan ja tiivistetään. Sirottele hieman hiekkaa päälle, ennen kuin tamppaat alueen.

6

Iske kylmäasfaltti lopuksi lekalla tiiviik-si. Näin kovettuminen käynnistyy ja uusia halkeamia luovat ilmataskut saadaan pois-tettua. Iske pintaa pari minuuttia lekalla. Isot alueet vaativat levytäryttimen käytön.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus