Valitse oikea vanerilaatu

Vaneri on erinomainen rakennusmateriaali, josta voi rakentaa kalusteita, seiniä ja lattian pohjia. Muista kuitenkin käyttää oikeaa vaneria oikeassa paikassa!

Vaneriseinän asentaminen

ISOA JA PIENTÄ: Vaneria voi käyttää sekä isoihin että pieniin projekteihin. Vanerilla on helppo ja mukava työskennellä.

Vaneri on erinomainen ja kaiken lisäksi halpa rakennusmateriaali.

Voit tehdä kuten Ikea ja muut huonekalujätit ja rakentaa omat huonekalusi vanerista. Vanerista voi rakentaa myös seiniä ja lattioita. Muista kuitenkin käyttää oikeaa vaneria oikeassa paikassa.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Mihin vaneria käytetään?

SISÄLLÄ
Vaneria käytetää eniten sisätiloissa. Seinien ja lattioiden rakentamiseen käytetään kokonaisia levyjä. Huonekaluihin riittävät pienemmät palaset.

ULKONA
Ulkona vaneria käytetään yleisimmin huopakaton rakentamiseen. Vanerilevyt muodostavat tukevan pohjan kattohuovalle.

VALUMUOTTEIHIN
Vaneria käytetään myös valumuottien rakentamiseen. Vanerista voi rakentaa muotit niin isoille laatoille kuin kukkapurkeillekin.

Miten vaneria käytetään?

Kuten muutkin puulevyt, vaneri on kevyt rakennusmateriaali. Vaneri painaa vähemmän kuin esimerkiksi mdf- ja lastulevyt. Lisäksi vaneriin on helppo ruuvata. Ruuvit tarttuvat lujasti kiinni ja painuvat nopeasti levyn sisään. Vanerilevyt on myös helpompi liimata kiinni toisiinsa kuin mdf-levyt.

Lue lisää: Puulevyt

Vaneria on kuitenkin hieman vaikeampi sahata siististi kuin muita levyjä. Sirkkeli repii vanerin reunat helposti tikkuisiksi. Tiheähampainen terä vähentää repimistä merkittävästi.

Jos haluat rakentaa vanerista huonekaluja, sahaa monta vanerikerrosta päällekkäin. Sillon terä repii vain ylimmän vanerin reunan. Tikkuisesta levystä voi sahata myöhemmin pienemmän palan.

LUE LISÄÄ: Lastulevy: Näin käytät lastulevyjä

Erilaisia vanereita

FILMIVANERI

Filmivaneria käytetään esimerkiksi työmaatelineiden tasojen rakentamiseen. Filmivaneri on molemmin puolin fenolifilmikalvolla pinnoittu koivuvaneri.

Hintaluokka: Kallis

MÄNTYVANERI

Mäntyvaneri on tehty usein paksuista kerroksista, ja vuosirenkaat näkyvät pinnassa selvästi. Ei ole yhtä lujaa kuin koivuvaneri.

Hintaluokka: Keskitaso

KOIVUVANERI

Koivuvaneri tehdään ohuista kerroksista. Se on lujaa ja säilyttää muotonsa hyvin. Vuosirenkaat näkyvät heikosti. Käytetään yleensä kalusteisiin, joita ei maalata.

Hintaluokka: Keskitaso/kallis.

MUOTTIVANERI

Muottivanerissa on monta kovasta puusta tehtyä kerrosta. Muottivaneri säilyttää muotonsa hyvin. Levyt ovat todella raskaita.

Hintaluokka: Keskitaso/kallis.

KATTOVANERI

Kattovaneri on valmistettu halvasta havupuusta, ja sen pinnassa voi olla vikoja. Edullinen hinta on kuitenkin ulkonäköä tärkeämpää. Levyt ovat kevyitä.

Hintaluokka: Hyvin halpa.

VANERIPANEELI

Suomessa harvinainen näky, mutta yleinen tuote Euroopan ja Pohjois- Amerikan markkinoilla. Havupuuta. Paneelit ovat hyvin ohuita.

Hintaluokka: Halpa.

LATTIAVANERI

Lattiavaneri muistuttaa hyvin paljon kattovaneria. Se on valmistettu halvasta havupuusta, ja pinnassa voi olla vikoja. Pontattu päistä ja reunoilta.

Hintaluokka: Todella halpa

OSB

OSB-levyt on tehty puulastuista. Levyjä käytetään rakennustyömailla, mutta niitä on alettu käyttää myös sisustuksessa esimerkiksi seinissä ja laatikoissa.

Hintaluokka: Todella halpa.

Mittasuhteet

Useimpien vanerilevyjen ulkomitat ovat 120x240 tai 122x244 cm. Kaupoissa myyden monen paksuista vaneria. Ohuimmat ovat vain kolmemillisiä, kun paksuimmat ovat jopa 40 millisiä.

  • Yleisimmät paksuudet ovat 9, 12, 15, 18 ja 21 milliä.
  • Ohuimmat, 3–6 millin ja paksuimmat, yli 21 millin levyt kannattaa tilata hyvissä ajoin.

    Muut lukevat juuri nyt …