Vaneri: Valitse oikea vanerilaatu

ISOA JA PIENTÄ: Vaneria voi käyttää sekä isoihin että pieniin projekteihin. Vanerilla on helppo ja mukava työskennellä.

MITEN VANERIA KÄYTETÄÄN?

Kuten muutkin puulevyt, vaneri on kevyt rakennusmateriaali. Vaneri painaa vähemmän kuin esimerkiksi mdf- ja lastulevyt. Lisäksi vaneriin on helppo ruuvata. Ruuvit tarttuvat lujasti kiinni ja painuvat nopeasti levyn sisään. Vanerilevyt on myös helpompi liimata kiinni toisiinsa kuin mdf-levyt.

Lue lisää: Puulevyt

VANERI: MITEN VANERIA KÄYTETÄÄN?

Vaneria on kuitenkin hieman vaikeampi sahata siististi kuin muita levyjä. Sirkkeli repii vanerin reunat helposti tikkuisiksi. Tiheähampainen terä vähentää repimistä merkittävästi.

VANERI: MITEN VANERIA KÄYTETÄÄN?

Jos haluat rakentaa vanerista huonekaluja, sahaa monta vanerikerrosta päällekkäin. Sillon terä repii vain ylimmän vanerin reunan. Tikkuisesta levystä voi sahata myöhemmin pienemmän palan.

LUE LISÄÄ: Lastulevy: Näin käytät lastulevyjä

TÄRKEÄÄ VANERISTA!

Ulkona ja kosteissa tiloissa on tärkeää käyttää vesivaneria. Vesivanerin kerrokset on usein liimattu yhteen fenolipohjaisella liimalla. Vesivanerissa puukerrosten väliset saumat ovat tummia.

TIETOISKU VANERISTA

Vaneri on tehty useista puukerroksista. Levyt ovat lujia ja säilyttävät muotonsa hyvin, sillä kerrokset on liimattu poikittain toisiinsa nähden. Monesta ohuesta kerroksesta tehty vaneri on lujempaa kuin muutamasta paksusta kerroksesta tehty vaneri.

Lue lisää: puuulevy

ERILAISIA VANEREITA

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

FILMIVANERI
Filmivaneria käytetään esimerkiksi työmaatelineiden tasojen rakentamiseen. Filmivaneri on molemmin puolin fenolifilmikalvolla pinnoittu koivuvaneri.
Hintaluokka: Kallis

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

MÄNTYVANERI
Mäntyvaneri on tehty usein paksuista kerroksista, ja vuosirenkaat näkyvät pinnassa selvästi. Ei ole yhtä lujaa kuin koivuvaneri.
Hintaluokka: Keskitaso

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

KOIVUVANERI
Koivuvaneri tehdään ohuista kerroksista. Se on lujaa ja säilyttää muotonsa hyvin. Vuosirenkaat näkyvät heikosti. Käytetään yleensä kalusteisiin, joita ei maalata.
Hintaluokka: Keskitaso/kallis.

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

MUOTTIVANERI
Muottivanerissa on monta kovasta puusta tehtyä kerrosta. Muottivaneri säilyttää muotonsa hyvin. Levyt ovat todella raskaita.
Hintaluokka: Keskitaso/kallis.

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

KATTOVANERI
Kattovaneri on valmistettu halvasta havupuusta, ja sen pinnassa voi olla vikoja. Edullinen hinta on kuitenkin ulkonäköä tärkeämpää. Levyt ovat kevyitä.
Hintaluokka: Hyvin halpa.

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

VANERIPANEELI
Suomessa harvinainen näky, mutta yleinen tuote Euroopan ja Pohjois- Amerikan markkinoilla. Havupuuta. Paneelit ovat hyvin ohuita.
Hintaluokka: Halpa.

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

LATTIAVANERI
Lattiavaneri muistuttaa hyvin paljon kattovaneria. Se on valmistettu halvasta havupuusta, ja pinnassa voi olla vikoja. Pontattu päistä ja reunoilta.
Hintaluokka: Todella halpa

VANERI: ERILAISIA VANEREITA

OSB
OSB-levyt on tehty puulastuista. Levyjä käytetään rakennustyömailla, mutta niitä on alettu käyttää myös sisustuksessa esimerkiksi seinissä ja laatikoissa.
Hintaluokka: Todella halpa.

MITTASUHTEET

Useimpien vanerilevyjen ulkomitat ovat 120x240 tai 122x244 cm. Kaupoissa myyden monen paksuista vaneria. Ohuimmat ovat vain kolmemillisiä, kun paksuimmat ovat jopa 40 millisiä.

  • Yleisimmät paksuudet ovat 9, 12, 15, 18 ja 21 milliä.
  • Ohuimmat, 3–6 millin ja paksuimmat, yli 21 millin levyt kannattaa tilata hyvissä ajoin.