Näin korjaat jäljet puussa

Sisätilojen puupintoihin tulleet iskut, kolhut ja halkeamat voi korjata nopeasti erittäin vahvalla kaksikomponenttisella korjaus­massalla. Maalikerroksen jälkeen vauriokohtaa ei voi nähdä. Katso tästä, kuinka se onnistuu.

Johdanto

Puupintoihin tulleet jopa suhteellisen syvät kolhut, naarmut ja halkeamat voidaan korjata nopeasti ja helposti kemiallisesta puusta valmistetulla korjausmassalla.

Se on niin kutsuttua kaksikomponenttista massaa. Tämä tarkoittaa, että se koostuu kahdesta osasta: itse tasoitteesta ja kovetteesta.

Sekoitettu massa kovettuu vaaleanbeigeksi pinnaksi, minkä vuoksi se voidaan jättää käsittelemättä vaaleiden puulajien päällä. Massan päälle voi kuitenkin myös maalata. Voit korjata yhdellä kertaa jopa 5 senttiä syvät kolot, koska massa ei kutistu. Massaa voi käyttää hieman liikaa, sillä sen voi kovettumisen jälkeen hioa ympäröivän puun tasalle.

Pienet korjaukset on helppo hioa käsin. Hiomakoneen käyttö on nopeinta suurissa vaurioissa.

Korjatusta alueesta tulee niin vahva, että ruuvit tarttuvat siihen yhtä hyvin kuin oikeaan puuhun.

Materiaalit

Mikäli kyse ei ole suurista vaurioista, korjaustyö on helppo homma ja tarvitset vain käsityökaluja. Tarvittavat työvälineet:

  • Mattoveitsi
  • Hiontatyyny
  • Epäkeskohiomakone
  • Lasta
  • Kemiallinen puu

Ohjeet

1

Aloita hiomalla vaurioitunut alue, jotta kaikki irronneet puukuidut saadaan poistettua.

2

Jos reunat ovat hyvin epätasaiset, voit raaputtaa ne puhtaiksi myös mattoveitsen ulkoreunalla ja kärjellä.

3

Sekoita kemiallista puuta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita ensin tasoitemassa (hiekanvärinen massa) täysin tasaiseksi ja sileäksi.

4

Levitä sekoitettu massa lastalla. Sinun on oltava nopea, sillä massa kovettuu nopeasti. Varmista, että massaa tulee hieman ympäröivän puun tason yli. Silloin voit hioa korjauksen täysin tasaiseksi kovettumisen jälkeen.

5

Raaputa ylimääräinen massa pois ennen kovettumista. Näin sinun tarvitsee hioa vähemmän. Voit hioa pieniä korjauksia jo 5–10 minuutin jälkeen. Jos vauriot ovat syvempiä, odota noin 20 minuuttia.

6

Hio korjaus täysin sileäksi ja tasaiseksi. Käytä hiomapaperia, jonka karkeus on 120–150 sen mukaan, miten sileää muu puu on. Voit maalata korjatun kohdan, kun olet puhdistanut hiontapölyn alueelta.

Video

Kolo puulattiassa

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puu