Vuotava uuni? Vaihda saranat

Vuotavassa uunissa on huono laittaa ruokaa. Uunia ei kuitenkaan kannata hävittää vain sen takia, että se vuotaa. Voit antaa sille uuden elämän helposti vaihtamalla saranat.

Johdanto

Saranoiden vaihtamisella voi olla yllättävän iso vaikutus uunin toimintaan.

On selvää, että uunin lämpötilaa on vaikea säätää, jos luukku vuotaa. Onneksi kuka tahansa osaa korjata ongelman.

Siihen tarvitaan vain yksi ruuvimeisseli.

Oikean vaihtosaranan löytäminen voi olla hieman vaikeampaa, mutta jos olet niitä ihmisiä, jotka säästävät kaikki käyttöohjeet, löydät sopivan saranan helposti tarkistamalla uunin mallinumeron ohjekirjasta.

Mallinumero on yleensä myös uunissa, mutta se voi olla hankalasti uunin takana, jolloin uuni pitää vetää ulos aukostaan.

Toinen vaihtoehto on ruuvata viallinen sarana irti ja ottaa se mukaan kodin­konekauppaan. Osaava myyjä löytää sopivan varaosan pelkän mallikappaleen perusteella.

Tarvittavat työvälineet

Saranan vaihtamiseen ei tarvita muuta kuin sopiva ruuvimeisseli. Ruuvissa voi olla ristipää- tai torxkanta. Älä yritä vääntää ruuvia väärän kokoisella meisselillä, jotta kanta ei mene pilalle. Samanlaista ruuvia voi olla vaikea löytää.

Ohjeet

1

Irrota luukku. Avaa luukku 90 asteen kulmaan ja avaa saranoiden lukitus. Sen jälkeen voit nostaa luukun pois paikaltaan.

Jos saranan lukko on hyvin tiukka, voit kääntää sen ylös talttapäämeisselillä.

2

Pura luukku. Saranat ovat lasien välissä, joten lasit pitää irrottaa. Useimmissa luukuissa se tehdään avaamalla kaksi alla olevaa ruuvia.

3

Ruuvaa saranat irti. Kumpikin sarana on kiinnitetty kolmella ruuvilla. Irrota ruuvit ja vaihda kuluneet saranat uusiin.

4

Vaihda molemmat saranat. Jos toinen sarana on mutkalla, on luultavasti myös toinen. Kumpikin sarana kannattaa vaihtaa samalla kertaa.

Käytä pehmusteena esimerkiksi mattoa.

5

Kokoa luukku uudestaan. Kun uudet saranat ovat paikoillaan, voit koota luukun uudestaan. Kaikkien nurkkien pitää olla kohdillaan, jotta ruuvit menevät paikoilleen.

6

Asenna uuninluukku. Sen jälkeen voit vain työntää saranatapit uunin loviin ja napsauttaa luukun takaisin paikalleen. Muista lukita saranalukot.

Video

SÄRKYNYT UUNINLUUKUN SARANA

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Helat