Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Palovaroitin soittaa 112:een

Palovaroitin voi pelastaa henkesi. Nykyajan laitteet ovat pitkälle kehitettyjä tuotteita, jotka reagoivat mahdolliseen palohavaintoon välittömästi. Uusimmat laitemallit osaavat paljon muutakin.


Googlen omistaman Nest-yrityksen palovaroitin ja häkäanturi

Ajat, jolloin kattoon kiinnitetty ruma muovinen mötikkä antoi kuulua itsestään vain, kun leivänpaahtimessa kärysi leipä, ovat jo ohi. Palovaroittimet ovat kehittyneet vauhdilla, ja pisimmälle kehitetyt laitteet osaavat nykyisin paljon muutakin kuin vain huutaa. Eikä kyse ole vain älykkäistä piirteistä, vaan toiminnoista, jotka lisäävät selvästi kodin turvallisuutta.

Uudet älykkäät palovaroittimet

Googlen Nest-yrityksellä ja turvapalveluyritys Verisurella on palovaroittimia, joita voi ohjata tai valvoa puhelimesta ja yhdistää valvontakameroihin ja hälytyskeskuksiin. Muut valmistajat tulevat vauhdilla perässä. Kilpailu tekee hyvää, sillä varoitinlaitteet ovat yhä kalliita.

Perinteisen palovaroittimen saa alle 10 eurolla, mutta jos kodin haluaa turvata tehokkaasti, laitteesta joutuu maksamaan satoja euroja. Tällöin voi olla varma, että hälyttimet myös toimivat – aina.

Palovaroitin varoittaa sinua, naapuria ja hälytyskeskusta

Hälytinmallista riippuen voit saada hälytyksestä viestin puhelimeesi. Voit myös asettaa hälyttimen varoittamaan naapuria, joka voi tarkistaa talosi tilanteen, mikäli olet lomalla.

Jos järjestelmä on kytketty hälytyskeskukseen, voit säätää palovaroittimesi lähettämään ilmoituksen samalla myös sinne. Jos hälytyskeskus ei saa talon omistajaa tai naapuria pikaisesti kiinni, paikalle lähetetään palokunta.

Unohda palovaroittimen paristojen tarkistus

Palovaroittimen paristot on yleensä tarkistettava kerran kuukaudessa. Tämä jää monelta tekemättä. Onneksi uudet varoittimet tarkistavat itse paristonsa. Enää et siis joudu heräämään keskellä yötä paristollisen varoittimen korkeaan ääneen. Saat vain tekstiviestin, että paristot on syytä vaihtaa uusiin.

Uuteen palovaroittimeen syttyy yöllä valo

Nestin varoittimessa on sisäänrakennettu liiketunnistin, ja jos nouset keskellä yötä esimerkiksi käydäksesi jääkaapilla, suunnistusvalo syttyy, kun kuljet varoittimen ohi. Tämä on kätevää, jos ei halua kompuroida pimeässä.

Palovaroitin lähettää kuvia

Palovaroitin voi lähettää signaalin yhteen tai useampaan talon valvontakameraan. Varoittimen käynnistyessä myös kamerat käynnistyvät, ja voit nähdä kuvat puhelimestasi. Verisuren järjestelmä lähettää kuvat suoraan hälytyskeskukseen, joka hälyttää palokunnan, jos et ole kotona ratkaisemassa tilannetta itse.

Palovaroitin erottaa savun, kaasun ja kosteuden

Nestin palovaroitin käyttää kahta valon aaltopituutta savuhavaintoihin, joten se huomaa savun paremmin riippumatta siitä, kehittyykö savua hitaasti tai nopeasti. Tähän asti häkäanturit ovat paljastaneet näkymättömän ja hengenvaarallisen kaasun.

Nest pystyy havainnoimaan myös kosteutta, eikä hälytä vain sen vuoksi, että kylpyhuoneessa on liikaa kosteutta tai keittiössä kiehuu kattilallinen vettä. Verisurella on erityinen keittiövaroitin, joka ei reagoi leivänpaahtimen ja lieden savuun vaan korkeaan lämpötilaan.

Palovaroitin kertoo, missä päin savuaa

Sireeniäänen lisäksi varoitin keskustelee ihmisäänen kanssa, kun se havaitsee jossakin päin taloa savua. Laite ilmoittaa muille varoittimille, jotka käynnistyvät ja ilmoittavat, missä savuaa. Jos siis olet makuuhuonessa, kun keittiössä alkaa savuta, palovaroitin ilmoittaa siitä.

Kaikkea voi ohjata puhelimesta!

Nykyaikaisiin palovaroittimiin sisältyy tietysti älypuhelinsovellus. Varoittimen voi sammuttaa sovelluksesta, jos hälytyksen on aiheuttanut esim. leivänpaahtimessa palanut leipa. Enää ei siis tarvitse löyhytellä ilmaa pyyheliinaa heiluttelemalla tai rynnätä töistä kotiin sammuttamaan varoitinta. Riittää, kun painaa sovelluksen sammutuspainiketta.

Puhelimesta voi tarkistaa myös huonelämpötilan, ilmankosteuden ja valvontakamerat, kun ei ole kotona. Uusia toimintoja tulee jatkuvasti lisää, ja pian puhelimen ja varoitinjärjestelmän kautta voi jo käynnistää pesukoneen ja sammuttaa valot, lämmityksen, radion jne.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Näin syntyy turvallinen juhannuskokko

  Näin syntyy turvallinen juhannuskokko

  16/06 Tuskin haluat polttaa naapurin mökkiä juhannuksena. Tässä lyhyet mutta hyvät ohjeet, joilla juhannuksen vietto sujuu paloturvallisesti.

 • Suojaa joulukuusi tulipalolta

  Suojaa joulukuusi tulipalolta

  21/12 Jo muutaman sekunnin laiminlyönti saattaa kostautua: joulukuusi syttyy tuleen. Katso, millaista jälkeä syntyy – ja kuinka helposti estät palon.

 • Palovaroitin pelastaa

  Palovaroitin pelastaa

  17/12 Useimmat kuolemaan johtavat tulipalot voitaisiin välttää toimivien palovaroittimien avulla. Jos kotonasi ei vielä ole asianmukaisia palovaroittimia, nyt on hyvä aika korjata tilanne. Näiden ohjeiden avulla sijoitat varoittimet ...

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot