Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


5 palovaroitinvinkkiä
jotka voivat pelastaa henkesi

Vuosittain Suomessa kuolee tulipaloissa noin 70-100 ihmistä. Sillä hetkellä, kun palo on jo ehtinyt tarttua verhoihin, sinulla on vain muutama sekunti aikaa ehtiä ylös sängystä ja ulos ovesta. Moni traaginen palokuolema voitaisiin kuitenkin välttää, jos kodeissa olisi riittävästi eri paikkoihin sijoitettuja palovaroittimia. Katso täältä 5 vinkkiä, joiden avulla tiedät, kuinka monta varoitinta tarvitaan ja minne ne kannattaa sijoittaa.

Brændende hus

1. Sijoita palovaroitin JOKAISEEN huoneeseen

Tulipalo voi syttyä missä vain. Toki paloja syttyy eniten keittiössä sekä huoneissa, joissa on tulisija, mutta palo voi syttyä myös työhuoneessa, lastenhuoneessa tai vaikkapa kylpyhuoneen sähkölaitteissa maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 04.15. Ei vara venettä kaada!

2. Kytke varoittimet sarjaan

Hanki palovaroittimet, jotka voi kytkeä toisiinsa. Jos yksi varoittimista havaitsee palonalun jossakin päin asuntoa, myös muut alkavat hälyttää.

Tämän ansiosta heräät toisen kerroksen makuuhuoneessa silloinkin, kun kellarissa alkaa palaa. Sen lisäksi, että sinulla on aikaa pelastaa henkesi, ehdit ehkä myös toimia nopeasti palon sammuttamiseksi tai rajoittamiseksi.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet
Sarjaan kytketyt palovaroittimet toimivat yhdessä ja varoittavat, kun yksikin palovaroitin havaitsee palon jossakin päin taloa. Edullisimmat varoittimet maksavat hiukan yli 20 euroa.

3. Sijoita palovaroitin ylös

Savu nousee ylös, joten palovaroittimet kannattaa sijoittaa huoneen korkeimpaan kohtaan. Jos sisäkatto on suora, sijoita palovaroitin kattoon huoneen keskelle.

4. Älä sijoita palovaroitinta seinän, oven tai ikkunan viereen

Älä asenna palovaroitinta nurkkaan tai seinän, oven tai ikkunan viereen. Savu liikkuu hitaammin nurkkia kohti, ja esimerkiksi avoimesta ikkunasta tuleva ilmavirta työntää savua pois varoittimen luota.

Toki savu ehtii aikanaan myös nurkkiin ja ikkunan tai oven luo, mutta koska jokainen sekunti on kallis, varoittimet kannattaa sijoittaa siten, että ne nuuskivat savun ja kuumuuden mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

LUE MYÖS: Palovaroitin soittaa hälytysnumeroon

5. Tarkista varoittimet säännöllisesti

Palovaroittimen paristo kestää noin vuoden, ja kun se alkaa väsyä, useimmat varoitinmallit alkavat pitää säännöllistä piippausääntä. Kun kyse on eloonjäämisestä, automatiikan varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Pasita kerran kuussa palovaroittimen testipainiketta, jotta voit olla varma, että laite toimii oikein. Palovaroitin kestää keskimäärin kymmenen vuotta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Palovaroitin pelastaa

  Palovaroitin pelastaa

  17/12 Useimmat kuolemaan johtavat tulipalot voitaisiin välttää toimivien palovaroittimien avulla. Jos kotonasi ei vielä ole asianmukaisia palovaroittimia, nyt on hyvä aika korjata tilanne. Näiden ohjeiden avulla sijoitat varoittimet ...

 • ÄLÄ tee tätä huomenna!

  ÄLÄ tee tätä huomenna!

  16/06 Tuskin haluat polttaa naapurin mökkiä juhannuksena. Tässä lyhyet mutta hyvät ohjeet, joilla juhannuksen vietto sujuu paloturvallisesti.

 • Palovaroitin soittaa 112:een

  Palovaroitin soittaa 112:een

  07/04 Kattoon asennettujen rumien muovimötiköiden aika on ohi. Uudet palovaroittimet kertovat, missä päin savuaa, ja ne ilmoittavat itse hälytyskeskukseen!

 • Suojaa joulukuusi tulipalolta

  Suojaa joulukuusi tulipalolta

  21/12 Jo muutaman sekunnin laiminlyönti saattaa kostautua: joulukuusi syttyy tuleen. Katso, millaista jälkeä syntyy – ja kuinka helposti estät palon.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Kesämökin lisäeristys

Vanha kesämökkini on rakennettu tolppien ...

Kylpyhuoneremontin rahoitus

Keskustelu tuntuu olevan melkoisen hiljaista, ...

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot