Henkilöauton rullalaakerien särkyminen on helppo kuulla. Auton sisällä alkaa soida kova ja ärsyttävä ääni, joka vain yltyy sitä pahemmaksi, mitä pahemmin laakerit särkyvät. Peräkärryn laakerien särkymistä on vaikeampi havaita. Sen takia ne pitäisi tarkistaa tasaisin väliajoin.

Peräkärryn laakerien kunto on helpoin tarkistaa nostamalla kärry tunkin varaan ja heiluttamalla renkaita sivulta toiselle. Ehjä laakeri antaa periksi vain millimetrin, joten heiluvat renkaat ovat merkki siitä, että laakerit ovat menneet rikki.

Rikkoutuneilla laakereilla ajaminen johtaa lopulta siihen, että rengas ja renkaan napa murtuvat irti. Seuraukset voivat olla karmeat, jos niin käy tien päällä täydessä lastissa.

Peräkärryn laakerit

Uusia laakereita voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista ja verkosta. On kuitenkin tärkeä tietää, minkälaiset ja minkä kokoiset laakerit kärryyn sopivat.

Jos et tiedä laakerin mallia tai kokoa, voit irrottaa peräkärryn renkaan, vetää navan irti ja ottaa sen mukaasi kauppaan. Jos ostat laakerin autotarvikeliikkeestä, mekaanikko voi hyvällä tuurilla asentaa laakerin valmiiksi napaan. Sen takia kauppaan kannattaa ottaa mukaan koko napa.

Peräkärryn laakereiden hinta

Uusien laakereiden hinta riippuu niiden mallista. Vesitiiviiden laakerien hinnat alkavat noin 20 eurosta koosta ja mallista riippuen.

Viereisessä artikkelissa näytetään, miten peräkärryn laakerit vaihdetaan. Ohjeet alkavat renkaan irrottamisesta ja laakerin ulos vetämisestä. Sen lisäksi ohjeissa kerrotaan, mitä laakerin asentamisessa pitää ottaa huomioon ja miten varmistetaan, ettei laakeri vahingoitu, kun se asennetaan takaisin paikalleen.