Näin poistat punaviinitahran

Vaaleaan puulattiaan tai -pöytään tulleen punaviinitahran takia ei tarvitse menettää yöuniaan. Tahrat saa poistettua käyttämällä oikeita kemiallisia aineita ja hieman kärsivällisyyttä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
30 minuuttia
Hinta
7 euroa

Johdanto

Vaalealle puulattialle tai -pöydälle kaa-tunut punaviini voi ensi alkuun tuntua täydeltä katastrofilta. Mutta ei hätää, tahran saa hyvin pois, vaikka viini olisi jo ehtinyt imeytyä ja kuivua puuhun.

Tahralle kaadetaan ensiksi paksu kerros glyseriiniä. Kohta peitetään puuvillaliinalla ja muovilla, jotta aine saa vaikuttaa 12 tuntia.

Lopuksi tahra valkaistaan vetyperok-sidilla, joka neutralisoidaan 33 prosentti-sella etikkahapolla. Esimerkissä puh-distetaan mäntypuulattia, mutta glyseriiniä voi käyttää kaikkiin vaaleisiin, käsittelemättömiin tai saippuakäsitel-tyihin massiivilattioihin.

ONGELMA:
Punaviinistä on jäänyt pöytään ruma tahra, joka on jo ehtinyt imeytyä puun sisään.

RATKAISU:
Glyseriini imee puulattiasta värin, minkä jälkeen tahra vaalennetaan.

Vie aikaa

Puoli tuntia. Glyseriini saa vaikuttaa 12 tuntia.

Hinta

Noin 7 €.

Vaikeusaste

Jos varastosta löytyy glyse-riiniä, ja tietää miten toimia, tahran saa aika helposti pois.

Ohjeet

1

Kuivaa tahra talouspaperilla ja kaada tahran päälle paksu kerros glyseriiniä niin, että paksu neste peittää tahran kokonaan.

2

Levitä tahran päälle glyseriiniä sisältävä puuvillaliina ja peitä alue muovilla. Glyseriini imee valtaosan väristä liinaan keskimäärin 12 tunnissa.

3

Kun muovi ja liina poistetaan, voidaan nähdä, että glyseriini on imenyt liinaan valtaosan väristä.

4

Kun alue on jälleen kuiva, loput tahran jäänteet voidaan vaalentaa si-velemällä pintaan 3 %:sta vetyperoksidia. Anna aineen vaikuttaa pari minuuttia ja neutralisoi se tämän jälkeen 33 %:lla etikka-hapolla. Pese alue lopuksi vedellä.

5

Kun tahra on lopulta saatu kokonaan pois, puun pinta on hyvin haavoittuvainen ja ”avoin”. Se on hyvä käsitellä öljyllä tai saippualla sen mukaan, miten muu osa lattiasta on käsitelty.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …