Giv din hæk den perfekte start: Plant på det tidpunkt, der er bedst for for netop dine hække-planter - og i den rigtige jord. Bøgehækken her får den bedste start med en efterårs-plantning.

1. Valitse oikea aitakasvi

Kasvin pitää sopia kasvupaikan maaperään. Kasvin pitää olla myös mukava katsella. Jos haluat, että aita pysyy vihreänä ympäri vuoden, istuta havupuita tai ikivihreitä pensaita. Jos pidät ruskasta, voit istuttaa aitasi pyökistä.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Vælg de rigtige hække-planter

2. Osta oikean kokoisia kasveja

Useimpia aitakasveja myydään erikokoisina, joten voit istuttaa täyskorkean aidan isoista kasveista. Se on kuitenkin kallista. Paljasjuuriset taimet ovat paljon halvempi vaihtoehto. Pienten taimien etu on se, että ne lähtevät kasvamaan isoja puita nopeammin eivätkä tarvitse kovin paljon vettä.

3. Istuta kasvit sopivaan vuodenaikaan

Pensasaidan ihanteellinen istutusajankohta vaihtelee aitakasvin mukaan. Pääsääntö on, että ikivihreät ja kukkivat pensaat pitää istuttaa alku- tai loppukesästä ja paljasjuuriset taimet keväällä tai loppusyksyllä. Pyökkiaidan voi istuttaa myös keväällä, mutta puut kasvavat parhaiten, jos ne istutetaan syksyllä.

4. Istuta näin

Kaiva vako hyvin möyhennettyyn maahan ja aseta kasvit suoraan linjaan narun avulla. Jätä kasvien ympärille irtonaista multaa, jotta juuret saavat maasta hyvän otteen. Kastele aita perusteellisesti istuttamisen jälkeen ja pidä rikkaruohot pois aidasta. Aitaa kannattaa lannoittaa muutaman ensimmäisten vuoden ajan esimerkiksi tavallisella NPK-lannoitteella alkukeväällä ja keskikesällä.

5. Leikkaa aita oikeaan aikaan

Aidan leikkaamisen ajankohta riippuu aidan tyypistä. Lehtipuut kannattaa leikata ennen juhannusta, jotta ne eivät ala harottaa liikaa, mutta yksikin kerta keskikesällä riittää. Ympäri vuoden vihreinä pysyvän aidan voi leikata vain kerran vuodessa, mieluiten elokuussa. Kukkivia kasveja ei pidä leikata ollenkaan vaan pelkästään harventaa silloin tällöin poistamalla vanhimmat oksat. Muista, että uutta pensasaitaa ei saa leikata ennen kuin se on kasvanut täyteen korkeuteensa.

  • En løvfældende hæk er smart at klippe inden sankthans, hvis den ikke skal stritte for meget, men du kan sagtens nøjes med at klippe en gang midt på sommeren.

  • En stedsegrøn hæk skal kun klippes en gang om året, helst i august.

  • En blomstrende hæk skal ikke klippes, men beskæres indimellem, hvor du fjerner de ældste grene ved jorden.

Husk, at du først skal klippe en nyplantet hæk i toppen, når den har den højde, du ønsker.