Onnistunut lopputulos edellyttää hyvää suunnittelua ja tarkkaa mittaamista. Sekä hankkeen valmisteluvaihetta että varsinaista työskentelyä varten on olemassa muutamia niksejä, joita noudattamalla saavutat varmasti tarkan lopputuloksen.

Joskus tarkkuudessa on kyse työkalusta. Vaikkapa yläjyrsimen voi säätää millimetrin murto-osan tarkkuudella, kun upottaa kourukannattimia räystäslautaan. Katkaisu/jiirisaha on korvaamaton, kun on sahattava tiettyyn kulmaan. Joskus taas onnistumisen takaa työmenetelmä. Paras esimerkki on vanha kunnon Pythagoraan kaava. Kreikkalaisen Pythagoraan kuulua lauseketta mukaillen pihavajan tai väliseinän rakentamisessa on parasta hyödyntää 90 °:n kulmaa.

LUE LISÄÄ: Testi: Etäisyysmittarit

Monet nyt esiteltävistä nikseistä ovat ammattilaisten käytössä lähes päivittäin. Maalari käyttää esimerkiksi aina maalarinteippiä, kun hän maalaa seinästä tietyn alueen. Pihalaatoittaja puolestaan tasoittaa murskeen aina kahdella pitkällä putkella. Tällaisten pikku niksien avulla työn jäljestä tulee siistiä ja tarkkaa.

1. Kourujen asentaminen

Kouruihin täytyy tehdä syöksytorvia kohti suunnattu kaato, joka vastaa vähintään senttimetriä per metri. Riittävän kaadon mittaukseen voi käyttää vesivaakaa ja narua.

Tässä työvaiheessa on tarvittava tarkkuus verrattain helppoa saavuttaa. Jos joudutaan taivuttelemaan ja asentamaan uusia kannattimia uuteen kattoon, tehtävä voi olla haastavampi, ja tällöin ovat tarkat mitat ja hyvät työkalut tarpeen. Kannattimia on vaikeaa taivuttaa tarkasti ilman tehtävää varten kehitettyä työkalua, ja kun kourukannattimet asennetaan uuteen kattoon, niitä voi joutua myös hieman upottamaan. Tämä on parasta tehdä yläjyrsimellä.

2. Reunojen maalaus

Kun tehtävänä on maalata vaikkapa katon reuna tai jalkalistan tai pistorasian reunalinja, työn voi tehdä vapaalla kädellä, jos muistaa olla huolellinen. Jos sen sijaan on maalattava seinästä tietty kenttä, ja kahden erivärisen maalipinnan raja halutaan täysin tarkaksi, tarvitaan maalarinteippiä. Mittaa ja merkitse kenttä ensin. Kiinnitä sitten maalarinteippi, ja nyt tulee niksin juju: sinetöi ensin maalarinteipin reuna sillä maalilla, jota haluat käyttää maalarinteipin toisella puolella. Kun maali on kuivunut, voit maalata kyseisen kentän.

Lataa koko artikkeli niin saat kaikki 10 niksiä, joiden avulla työsi jäljestä tulee TÄYSIN tarkkaa!

  1. Lattian asennus
  2. Saumaus
  3. Kulmien käyttö
  4. Sokkelin teko
  5. Vetimien asennus
  6. Puun sahaaminen oikeaan kulmaan
  7. Seinän laatoitus
  8. Murskeen oikaiseminen