Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vankka tolpan ja yläjuoksun liitos

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kun yläjuoksun ja tolpan liitoksesta halutaan rakenteeltaan varmasti luja, liitos on tehtävä oikein.

Oikea tolppien ja yläsidepuun liitos tuottaa vankan rakenteen, josta työtä on turvallista jatkaa.

Johdanto

Näin se tehdään!

Monien rakennusten rungot on rakennettu pys-tytolpista ja vankasta yläjuoksusta. Esimerkiksi käyvät vaikkapa vajat, katokset, pergolat yms. Jotta rungon liitoksista tulisi vahvoja, kappaleet on yhdistettävä oikein. Ammattilaisemme näyttää, miten kiinnität yläjuoksun tolppiin niin, että voit olla varma liitosrakenteen tinkimättömästä lujuudesta.

Ensinnäkin tolppiin työstetään lovi, jonka päällä ylä-juoksu lepää. Lovi ei saa yltää kuin korkeintaan puoli-väliin tolpan paksuutta. Jos tolppa on 100 mm ja ylä-juoksu 63 mm, osa yläjuoksun paksuudesta jää väistä-mättä tolpan ulkopuolelle.

Parasta olisi, jos yläjuoksu asettuisi tolpan sivupin-nan tasoon, kun se on sijoitettu loveen. Näin verhoilu saadaan tiiviisti ja vaivatta yläjuoksuun kiinni. Käytä hyvää, terävää sahaa, niin työ sujuu.

Ohjeet

Tee näin

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Merkitse haluamasi rakenne-korkeus tolppaan vesivaa’alla, vaaituslaserilla tai vastaavalla, ja katkaise tolppa pari senttiä yläjuoksun yläreunan sijoituskohdan alapuolelta.

2

Tue tolppa. Jos mahdollista, kiinnitä tolppaan pari lautaa, jotta tolppa seisoo tukevasti ja vakaasti. Viistolaudat tuetaan vankasti maahan.

3

Merkitse tolppaan yläjuoksun vaatima sahauslinja. Esimerkin yläjuoksu on 45 mm leveä, ja vastaava viiva piirretään tolpan päätyyn. Jatka viivaa tolpan sivupinnalle samassa kulmassa.

4

Sahaa kahdessa vaiheessa: sahaa puoleen väliin puuta toiselta puolelta ja loput puolet toiselta puolelta. Näin viivaa on helpoin seurata.

5

Sahaa sitten tolppaa vaaka-linjassa aina pystyviiltoon saakka. Muista sahata oikealta puolelta viivaa, siis loven puolelta.

6

Aseta yläjuoksu paikalleen. Se saisi mieluiten asettua täysin samaan tasoon tolpan ulkopinnan kanssa. Kiinnitä yläjuoksu ruuvipuristimilla.

7

Poraa tolpan läpi yläjuoksuun asti 4 reikää. Sijoita kaksi rei’istä ylös ja kaksi alas. Poraa 6 mm poralla. Ruuvaa reikiin 5 x 90 mm ruuvit.

8

Poraa keskelle reikä 10 mm kierreporalla tolpan ja yläjuoksun läpi.

TÄRKEÄÄ! Tämänkaltaisissa töissä tarvitaan tehokasta porakonetta.

9

Iske reikään lukkokantapultti. Pultin koko on 10 x 120 mm, ja se isketään ylä-juoksun ja tolpan läpi. Kun näin tehdään kai-kissa tolpissa, yläjuoksu kiinnittyy tukevasti.

Video

VINKIT: Syvyysrajoitin käsisahaan

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin